Jump to content

Свештеник Ненад Илић: текстови и интервјуи

Оцени ову тему

Препоручена порука

Не бих се сложио да данас у српском народу не постоји много побожних и честитих људи. Али, као и тада, и сада има оних са секташким менталитетом које треба исправити или удаљити. И зато је потребах "надзор" јерархије који, међутим, тешко да се можеостварити из горе наведених разлога.

Причала сам о богомољачком покрету,нисам генерализовала.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 313
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Imati svoju udobnost umnogome znači gledati svoja posla, ne znam šta je tu problematično.

Problematicno je obicno to sto nemaju svi onakvu udobnost kakvu bi zeleli i koju su mozda ocekivali . Ne znam sta danas covek moze da ocekuje od ljudi ? Nisam neki pasivni apokalipticar , ali ne mogu ni da budem ni optimista ...

:351780:

Подели на овим сајтовима

Termin " cepanje rize Hristove " se cesto pominje da li u pogresnom kontekstu , da li iz neznanja ili ocajanja , ne znam ... Sta znaci taj termin ? Mi obicni vernici koji sve sto nas snadje prihvatamo kao iz ruke Bozije i u svemu vidimo nekakav promisao , obicno ne razumemo sta taj mnogo puta pominjani termin znaci ... Pa ako neko smogne snage i volje , neka mi to objasni ukratko , sto prostije moguce .

:351780:

Подели на овим сајтовима

Citam nesto sta pise ovde i razmisljam: kad je st. Tadej govorio ovakve stvari? Kad je st. Pajsije govorio ovakve stvari? Oni su svakoga usmeravali ka Nebu, da svako krene od sebe. Samo kada svako od nas krene od sebe stvari mogu da se poprave. Stvarno se ne secam da su komentarisali, osim sasvim minimalno.

A moje misljenje je da je ipak nasa duznost da ukazujemo na probleme u crkvi, ali da li cemo ih tako resiti, ne znam. Kakvo je opste stanje duha u narodu takav ce biti i klir.

Potrebno je smirenje da kritika i izbacivanje nepodobnih (koje je realno neophodno) ne preraste u haos. A ima li nas narod smirenje?

A kome se potvrdi da je pedofil, lopov, itd. momentalno napolje!

Подели на овим сајтовима

Мислим да се тај термин односи најпре на расколнике.Онај који цепа Цркву која је Тело Христово и који извлачи из Ње људе слабе и води их у пропаст,тај повређује Тело Христово и цепа Ризе Христове...тако отприлике.

Подели на овим сајтовима

Citam nesto sta pise ovde i razmisljam: kad je st. Tadej govorio ovakve stvari? Kad je st. Pajsije govorio ovakve stvari? Oni su svakoga usmeravali ka Nebu, da svako krene od sebe. Samo kada svako od nas krene od sebe stvari mogu da se poprave. Stvarno se ne secam da su komentarisali, osim sasvim minimalno.

A moje misljenje je da je ipak nasa duznost da ukazujemo na probleme u crkvi, ali da li cemo ih tako resiti, ne znam. Kakvo je opste stanje duha u narodu takav ce biti i klir. Potrebno je smirenje da kritika i izbacivanje nepodobnih (koje je realno neophodno) ne preraste u haos.

Браво,да.

Подели на овим сајтовима

Intervju je pravo osveženje. Posebno deo o našem hrišćanskom licemerju. To je za 10+ ...

Jedino što mi je celokupan utisak pomalo utopijski, posebno ovo o "sabornosti". Opet stara priča koja se vergla još od Florovskog, Šmeksija i Zizija. "Zajedno", "saborno", "zajednica", "ljubav", "odnos", ovo-ono. Videli smo da (decenijama posle) nema ništa od toga. Preporod Crkve i hrišćanstva je na pojedincima, jakim individuama i njihovom podvigu. Uvek je tako bilo u istoriji Crkve. I biće. S jedne strane masa biznismena-vladika, indiferentnih popova servisera, teologa-demagoga i dupelizaca i idem-jednom-godišnje-u-crkvu gomile naroda, a s druge šačica marginalnih posvećenika i nepoznatih revnosnika u hrišćanskoj stvari.

Opšta obnova je utopija, lično preobraženje je potencijalna mogućnost.

Uglavnom se sve slazem, jedino mi se cini da se sabornost danas dozivljava suvise usko, i da u taj pojam moze da stane mnogo vise nego sto smo mi naviknuti savremenim psevdo-bogoslovskim naklapanjem, pa i ti ljudi koji nisu stalno u crkvama, ali imaju solidnu ucestalost dolazenja u hram i zdravu volju za ucenjem.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

То је идеализована слика Богомољачког покрета. Иначе сама реч богомољац има негативну конотацију (слично као и реч србијанац).

Свако издвајање из цркве у неке покрете, дружбе, заједнице, је одвајање, прављење паралелне заједнице (парасинагоге). Нама треба Парохијски покрет.

More, treba nama cvornovata mocuga i mnogo teskog fizickog rada, nista drugo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Zao mi je sto ljudi, cak i vrlo vredni i obrazovani, u Srbiji nikako ne mogu da sagledaju da kapitalizam nije taj koji je problematican vec upravo suprotno, nedostatak istog, nedostatak slobode trzista kako u materijalnim, tako i u intelektualnim i duhovnim dobrima. Ne bih zelela da spamujem temu, ali za kraj, ko zeli neka pogleda ovaj interesantan video, mozda pomogne za bolje razumevanje stvari... 

Без намере да сада и овде полемишем о капитализму, напоменућу да само образовани људи који су ослобођени од идеологија (а међу њима су и неки од највећих научника нашег времена који су препознали опасности и последице глобалног загревања) могу да виде његове недостатке и проблематику. Чак ни тај капитализам није савршен.

Подели на овим сајтовима

Ajd da pomognemo đakonu, da ovde na temi ili nekoj novoj nađemo teološke osnove koje govore o sabornosti i daju više slobode sveštenicima i carskom sveštenstvu, a nasuprot sirovom apsolutizmu vladika?

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Svaki vladika je papa u malom  :ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Под претпоставком да вернику не треба 'посебан' благослов
да се Богу моли - могу ли се 5-6 пријатеља, који су се
упознали на Агапама у својој парохијској Цркви, окупљати
рецимо једном недељно, ради молитвеног читања Акатиста?

Или ради молитвеног читања Пролога и разговора о прочитаном?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Ajd da pomognemo đakonu, da ovde na temi ili nekoj novoj nađemo teološke osnove koje govore o sabornosti i daju više slobode sveštenicima i carskom sveštenstvu, a nasuprot sirovom apsolutizmu vladika?

Mislim da su njima teolosko bogoslovske osnove prilicno jasne, kao i ovo sto dole ispod rece za molitvu...

Nego, hajde da delamo, dakle akcija konkretna i realna u realnom vremenu, toga nam fali.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...