Jump to content

Како зауставити дебилизирајуће и тровачке ријалити програме? (Борба против кича и шунда)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kako ne kapirate da sund nije uzrok samog sebe nego posledica.

Sund ne treba zabranjivati. A ako zelite da nam podmladak ne slusa/gleda sund onda treba da se kao narod promenimo i vrednujemo kvalitet prilikom vaspitanja dece a to cemo pre svega svojim primerom da postignemo.

Onog dana kad izgubi svoju ciljnu grupu sund ce nestati netragom...

Trenutno je u srbiji to nemoguce jer smo mi sami kao nacija prilicno sund...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Znam da se verovatno nećeš složiti sa ovim što ću napisati, ali jedini način da se spreče takvi programi je da nemaju publiku  :)  Jednostavno, oni se prave zbog gledanosti i zarade koju tim putem televizije ostvaruju. Ako to niko ne gleda, ili ako je gledanost mala, niko nije lud da baca pare na nešto što mu neće doneti profit.

A zabrana je katastrofalno rešenje. Ako se nekome danas da pravo da zabranjuje po svom nahođenju, onda taj sutra može zabraniti nešto što se tebi sviđa, recimo. To je uvek mač sa dve oštrice i čudi me da neki ljudi to ne shvataju, kao recimo Lazar Ristovski, koji je baš pre neki dan zatražio zabranu ili dodatno oporezivanje rijaliti programa.

Подели на овим сајтовима

Ствар је много дубља и мислим да је више психолошке природе или слично, што би неко стручан могао дати као профил публике. Као што рече Џиниус, када те публике нема, нема ни таквог садржаја а ни потребе јер би већина препознала то као лоше (што се искрено надам и данас многи чине)... значи много је више енергије потребно а и времена "разговарати" са том публиком. Како и на који начин се обраћати том аудиторијуму то је верујем већ ствар за озбиљан прилаз стручњака  :)

Никада нисам ни минут уложио да погледам али ми је довољно било када прелистам неке вести да ми искочи тамо неки небитан наслов без смисла и суштине. Прва помисао која ми падне тада је колико човек треба да падне и да се "расчовечи" (можда ова реч ни не постоји, можда сам је измислио али ми одговара) па да уложи енергију у организовање тог садржаја, окупљања тамо неких људи који ће се бавити лошим примером односа према другима и др. а са друге стране "класика" су гладни, жедни и болесни... Али... гладни, жедни и болесни не доносе профит.

Сад опет могу и на други начин да размишљам, свако има слободу да гледа то а и можда да неки навац (спонзори, гласање, рекламе...) од ког би се могло издвојити (ако нису превише похлепни организатори) за неку помоћ неком. Можда звучи наивно али мислим да је боље из тога извући нешто.

Оно јес тровање али ако је лош потез забранити (а можда и није) ваљао би неки екстра намет у одређене сврхе.

Подели на овим сајтовима

Решење тог горућег проблема је, нећете ми веровати, врло једноставно. Својевремено сам чак и писао овде о тој напредној Чвак Норис техници нешто: https://www.pouke.org/forum/topic/16681-%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

Подели на овим сајтовима

Ти програми имају ОГРОМНУ, милионску публику. Не постоји, нажалост, начин да немају публику.

O itekako postoji... samo nije nimalo lak a podrayumeva reformu obrazovanja  i edukaciju od malih nogu...

Tu je problem sto nema ko decu da vaspitava pravim vrednostima jer su im roditelji na prvom mestu takvi da vole sve te bljuvotine...  A onda ta deca izrastu pa svoju decu opet istom uce... 

Iako smo usli u 21. vek u nasoj zemlji je i dalje veliki ponos i dika kad mali kuronja opsuje pred svim gostima ili kad potegne dekino pivo jer se "valja" muskarcina je...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Зауставићемо их тако што ћемо да плаћамо ТВ претплату и да изаберемо право руководство Јавног сервиса. Јавни сервис је, макар се у нашем случају тако показало, прави лек за овакве дебилне ствари. Кад је РТС имао масу пара и избацивао квалитетне филмове, серије, политичке и забавне емисије са укусом, удео таквих програма је био мизеран у односу на било коју квалитетну РТС емисију. Кад им се гледаност смањи на минимум, одумреће сами од себе.

Кад видимо каква је ситуација без доброг и богатог јавног сервиса, ваљда више нећемо да се питамо што бисмо плаћали за Јавни сервис.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

забрањено је пљување, еј,  а ово је хиљаду пута горе.

Zato sto nije pristojno pljuvati druge i vredjati njihovo dostojanstvo i licnost. Zabrana pljuvanja je vrsta javnog dobro jer niko ne zeli da bude ispljuvan kao sto niko ne zeli da bude opljackan i ubijen, pa se onda svi ti ljudi dogovore da uvedu zabranu pljuvanja nalik zabrani pljackanja.

Parovi sa druge strane to nisu, jer postoje ljudi koji vole da gledaju a postoje ljudi koji u tome vidi sodomu i gomoru. Tako postoje ljudi koji vide sodomo i gomoru u kafanama, pa jel to znaci da treba zabraniti kafane? Ne. To je izbor i odluka svakog gradjanina koji ima pravo i slobodu da pije u kafani ili da gleda Parove ili da ide na Liturgiju. Isto to pravo imaju oni koji emituju Parove, pa ako narod hoce da gleda, neka gleda, ako nece, prosto prebaci na drugi kanal. Svi oni koji se bune protiv Parova mogu lepo da gledaju nesto drugo, ali nemaju pravo da zabranjuju drugima da gledaju te Parove. Neko uziva u tome bas kao sto ti uzivas kad jedes cokoladu. Ja mislim da cokolada nije zdrava za tebe i decu, da stvara karijes, dijabetes, da su nam deca debela, pa jel to znaci da ja imam pravo tebi da zabranim da jedes cokoladu jer ja mislim da ona za tebe nije dobra? 

Подели на овим сајтовима

Tako postoje ljudi koji vide sodomo i gomoru u kafanama, pa jel to znaci da treba zabraniti kafane?

Апсолутно. Већ сам покренуо пар Интернет петиција да се забране кафане, рок концерти на отвореном и зелени пешкири на плажама.

Што зелени пешкири? Ето, знао сам да нико неће да се пита што кафане и рок концерти на отвореном.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Još bolja ideja je da televizije koje hoće da postanu javni servis konkurišu, pa da se javnim glasanjem bira ona koja najviše odgovara tome. Televizija koja je trenutno javni servis bi morala ozbiljno da pazi šta radi, inače sledeći put neće biti izabrana.

Видиш, кад је био конкурс за доделу националних фреквенција, свака ТВ станица је била у обавези да предложи план, у коме ће имати забаван, информативан, образовни програм, да се уздржава од кича и шунда... Јер се сматрало да су републичке фреквенције јавно добро. Постоји и закон који забрањује рекламне блокове дуже од пет минута за сат времена програма, чини ми се.

Ко што видиш, нешто нам лоше иде са реглуисањем свега тога, па не бих баш да се за**бавамо и дамо, рецимо, Пинку или Хепију паре да нам образују децу, јер видимо какво би то образовање било. А и имамо инфраструктуру за Јавни сервис, па би било умоболно да правимо нови, довољно је да људима који су доказали да знају посао пружимо прилику да раде.

Подели на овим сајтовима

Kako ćeš da regulišeš koji su to ljudi koji znaju posao? Kako misliš da sprečiš pojavu novih smradova poput Tijanića, koje samo smrt može da smeni?

Колко год да Тијанића нисам готивио, са много мање пара је сахранио све приватне ТВ станице, и то квалитетом. 

А знаш врло добро ко зна посао - погледај ко има традицију у прављењу серија, филмова, образовног програма, квалитетног забавног програма и њему дај паре да настави. Није тешко, само ако погледаш око себе.

Подели на овим сајтовима

Дакле, какве све одговоре видим... ма добро, очито се не слажемо и нећу да трошим време на убеђивање шта је друштвено одговорно понашање. Промените канал, а стотине хиљада нека се трују, вас се то не тиче, ни Цркву се то не тиче. Јесте, у праву сте...

Pa šta treba da se ubeđujem sa nekim da je to dno dna i nije vredno pogleda a kamoli višeminutnog gledanja ?A ukusima ne vredi raspravljati.Ko voli nek izvoli a to što većina gleda jeste slika i prilika duhovnog stanja naroda.Takve emisije rapaljuju najniže porive u čoveku i bilo ih je i biće ih dok je sveta i veka.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...