Jump to content

Како зауставити дебилизирајуће и тровачке ријалити програме? (Борба против кича и шунда)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Pored TV Pinka koji je generalno najgore što može da zrači sa TV ekrana, postoje još neke bljuvotine koje se provlače po raznim televizijama.

Ceca i Anabela ušle kao gošće na Farmu.
Svi na Pink!!!

Peticija Pinku sutra za reprizu

ceca-raznatovic.jpganabela-%C4%91ogani.jpg

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zar neko TO gleda  :drugarstvo:

    Пролазим  данас кроз  парк, а  пензоси од 80.г, причају  како  ће  вечерас  само,

    гост  да  буде  Цеца.

    И  ја  схватим  да  гледају  и да су људи  обавештени, према  томе '' Цеца Национале''. 0205_whistling

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

мајко смилуј нам се ...

dada 8084.gif

Bože pomozi i oprosti nam  crosseo

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

Ево како то ради један са наших простора (Црна Гора).Иако мислим да генерално TheBooksOfKnjige некад претјерају,њихов члан Горан Вујовић - или његов алтер его Пурашевић  shok,са којим је постао познат и ван границе Црне Горе,ради неку врсту пародије на екстремну сцену народне турбо-фолкијаде која је својим менталитетом и поруком коју шаље заглупљује широке народне масе међу којима је наравно наша омладина.

Прије пар дана на Цетињу (а чланови  TheBooksOfKnjige су сви цетињани),одражана је изложба студената завршне године факулетета ликовних умјетности у кафе бару Scottish pub Academia.И у препуној башти тог клуба,изложбу је отворио управо Пурашевић преко видео-бима.И обративши се публици рекао је да је изабрао овај начин да отварања изложбе јер је тренутно веома далеко ,уморан од силних обавеза и гстовања на разним телевизијама,манифестацијама,промоцијама,модним ревијама.... :drugarstvo:

А шта је његов посао,ајде да видимо :

Спотови:

Гостовања :

Purašević - Tv Atlas 1/2

Иначе ево га Пурашевић у једном норамалном издању,један интервју у родном Цетињу поводом избора :

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 8 months later...

Велика већина читалаца „Блица”, више од 70 одсто, забранило би риалити емисије на српским телевизијама. Парадоксално, риалити програми су већ годинама најгледаније емисије у Србији. Ако се не рачунају серије на РТС-у („Село гори, а баба се чешља”, „Мој рођак са села” и „Бела лађа”), као и „Дневник 2” државне телевизије, ниједна друга форма коју производе домаће телевизије не бележи такву гледаност. То и не би био никакав проблем када садржај ових емисија не би био овако примитиван и увредљив и за учеснике и за гледаоце, о чему сведочи и анкета на нашем сајту, у којој је учествовало више од 4.000 људи.

Ево само наслова из новина: “Двор: Милош и Маја вређали Јевреје”, “Двор: Фирчи ударио Бојанића флашом у главу“, “Парови: Потукли се Ђани Ћурчић и Гру“... Сличних случајева било је и у ранијим риалити програмима, попут „Фарме” и „Великог брата”, а због свега је у неколико наврата, сви се слажу – преблаго и превише ретко, реаговала и Републичка радиодифузна агенција.

Међутим, главно питање је – због чега то толико гледамо? Александар Тијанић, директор Радио-телевизије Србије, каже да постоје два разлога:

Постављена слика

Александар Тијанић

– Срби немају пара за излазак, немају снаге за рекреацију и шетње, немају чиме да плате путовања и одморе. Седе у кући, гледају у телевизор по десет сати дневно и живе туђ живот. Други разлог је још јаснији. Риалити програма има у већини земаља развијеног света, али ни у једној земљи не можете да видите такву менажерију пажљиво селекционирану по спремности да своју болест донесе у свачију кућу. Нису криви болесници, одговоран је медиј који их бира, стимулише, додаје алкохол, задаје тајне, прљаве задатке, посебно плаћа сваку тучу или секс, премира сваку свињарију од ране зоре до следећег јутра. Све то на националној фреквенцији која представља национално добро и уступа се под строгим условима коришћења. Очигледно, медијски тајкун је јачи од Србије ако се усуђује да у време кад је читава породица на окупу емитује питање несрећној жени, жртви породичног насиља, „да ли има оргазам током секса са оцем”. Нађите ми другу земљу у којој се на националној телевизији емитује такво питање у осам увече а да лиценца за емитовање не буде укинута – каже Тијанић.

Пинк: Риалити су светски тренд

Медијски тајкун о којем Тијанић говори очигледно је Жељко Митровић, а новинарка је Татјана Војтеховски, данас ПР менаџер ТВ Пинка. Она за „Блиц” каже да риалитији нису српски специјалитет, већ светски тренд. Ипак, не може се рећи да су гађање флашама и антисемитизам такође светски тренд, па смо је питали да ли је Пинк некада осетио потребу да такве случајеве избаци из емисија.

– Конфликти између учесника у риалити програмима су неминовни, као што се дешавају конфликти између људи у свакодневном животу или у ток-шоу програмима, политичким дебатама, скупштини, парламенту... Питање је само како који појединац реагује на конфликт и на који начин га решава. Такмичари у риалити програмима су осетљивији, што је последица изолације а и различитих су карактера. Због свега тога конфликт понекад прерасте у инцидент – каже Војтеховска.

Она спомиње своје омиљене емисије из детињства „Недељни забавник”, „Полетарац”, „Опстанак”, „Метла без дршке”, „Музички тобоган”, али данашњи клинци у тим терминима гледају крволиптање и најгори простаклук на „Двору”.

Постављена слика

Угрожавају ментално здравље деце

Психијатар и психотерапеут Анђелка Коларевић каже да су овакве емисије изузетно опасне за ментално здравље деце.

– Недавно сам чула како неко каже да свако има право да окрене канал, међутим, деца су подложна и можда неће променити канал, јер виде да се нешто дешава. Ту је превише адреналина и акције, а они онда почну да се претварају, као у некој видео-игрици, у неку врсту пасивних актера тог истог дешавања. То веома негативно утиче на дечју психологију и опредељивање сопствене агресије. Уместо да се претвори у неку конструктивну и бенигну агресију, овакве емисије подстичу малигну агресију усмерену на друге људе, која руши интегритет и биће другог човека с пуно презира и мржње. Риалитији подстичу оне емоције које сви ми имамо, али би требало да их држимо под контролом кроз социјализацију, а не овако. То је и позив да се одбаци свака приватност у нама и наш лични став. То не почива на поштовању различитости и интегритета, а најгоре је што не поштује интиму сваког човека. Уместо тога, подстичу се деструктивне, ксенофобичне, агресивне, егзибиционистичке, воајерске идеје... – каже докторка Коларевић.

Забава за гладне и сиромашне

И филмски редитељ Младен Ђорђевић каже да у оваквим емисијама нема говора ни о каквој катарзи.

– Очито је реч о забави за гладне и сиромашне. Циљ је да се они склоне с улица и да им се понуди нешто због чега ће заборавити на могућност побуне. Ти риалити програми типа „Фарма“ и „Велики брат“ им омогућавају да се поистовете са ликовима, да их осуђују, искале бес на њима (када гласају за избацивање укућана)... Тако долази само до привидне катарзе и гледаоци се заправо увлаче у симулацију живота, те престају да дубље проживљавају сам живот. Тако постају заправо безопасни, тј. под контролом су – каже Ђорђевић.

Занимљиво је да је Ђорђевић постао познат захваљујући изврсним филмовима „Маде ин Сербиа” и „Живот и смрт порно банде”, који се веома директно баве суровом стварношћу Србије, а да се управо аутори риалитија позивају на стварност у својим емисијама. Ипак, трејлери за Ђорђевићеве филмове, који су добили многе награде широм света, због страха од реакције РРА емитовани су тек после поноћи, док риалитији без проблема емитују својеврсну порнографију у по бела дана.

– Право лицемерје, зар не? Ту се поставља питање шта је заправо порнографија. Елементи порнографије и експлицитног насиља у мојим филмовима су безазлени у односу на порнографију садржаја на домаћим телевизијама. На неки начин се те емисије заиста баве стварношћу у Србији, јер тај риалити програм постаје српска стварност. Заправо, ради се о томе да симулација живота постаје стварнија од живота. Људи своје животе премештају у простор испред ТВ екрана и напокон у саме ТВ екране. Људи беже у свет имагинације и симулације сукоба и њихових разрешења – каже Ђорђевић.

Шта је алтернатива

Поставља се питање шта наше телевизије могу да понуде као конкуренцију просташтву „Двора” и сличних емисија. Прва адреса од које се очекује одговор на ово питање свакако је РТС, јер државна телевизија је та која не брине само о гледаности, него и о задржавању каквих-таквих професионалних стандарда. И на државној телевизији су емитовани риалити програми који су критиковани због промовисања насиља.

Такав је био случај учеснице емисије „48 сати свадба”, која је признала да је будући муж повремено шамара. На питање „Блица” зар не би било боље да се такви случајеви уопште не емитују на националној телевизији јер приватници онда себи дају још већу слободу као што видимо ових дана у „Двору”, Тијанић одговара да је „48 сати културно-образовно-документарни програм у односу на велику браћу, фарме, вворове и парове”. „Да не говорим о нашем другом програму Време је за бебе”, каже Тијанић.

БЛИЦ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Svaki zlocudni tumor na kraju metastazira, sto pre ga otklonimo manja opasnost da ce potpuno da nas unisti...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Људи,новац је најопаснија ствар на свету!Нико их не тера на силу да учествују у оваквим социјално-психолошким експериментима.Само је питање,зашто смо ми постали воајери,који падају на овакве ствари!?!Тужно је да се на овакав начин народ забавља,не мислећи да су и сами део експеримента. 0110_hahaha :cheesy:

  • Волим 1

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...