Jump to content

Историја у слици

Grizzly Adams

Препоручена порука

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

15965572_10154699158526628_1909806135998

Свилени плашт кнеза Лазара. 
Предање каже да ју је кнез Лазар носио у тренутку своје погибије у бици на Косову, и да је у овој одори сахрањен у Раваници. За време Велике Сеобе пренета је заједно са моштима у манастир Врдник (Сремска Раваница). Монаси манастира Врдник пресвукли су мошти у друге одоре, и захваљујући томе оригинална одора је сачувана до данас. За време Другог светског рата одора је од стране НДХ пренешена у Загреб да би по завршетку рата била враћена у Србију. По начину израде и материјалу који је коришћен верује се да је израђена у италијанском месту Лука. Дугмад одоре су сачињена од белог конца, а на једином сачуваном дугмету се види хералдички знак Светог кнеза Лазара Хребељановића, витешка кацига са воловским роговима. Данас се плашт чува у Музеју српске православне цркве у згради Патријаршије.

А.М.

Подели на овим сајтовима

15894993_10154696368021628_6306533630590

15895369_10154696370836628_4704054540637

Црква посвећена Светом Илији налази се у селу Куновица, на месту које се зове Брзина падина, у општини Нишка Бања. По казивању мештана црква датира још из доба Турака. Међутим, више пута је паљена и рушена и исто толико пута обновљена. Садашња грађевина датира из периода између Првог и Другог светског рата. Саграђена је од блата и дрвета и налази се пар километара од центра села, сакривена у дубини шуме. Ктитор цркве је непознат.

https://www.facebook.com/istorijasrba/photos/a.309502371627.193241.309460306627/10154696368021628/?type=3&theater

А.М.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

On 19/01/2017 at 15:02, pedja257 рече

Списак непожељних музичких бендова у СССР-у из 1985. године.

16194946_712756988891021_692762593514057

Ајде све да разумем, али да забраниш Хулија Иглесијаса... 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Juanito рече

Ајде све да разумем, али да забраниш Хулија Иглесијаса... 12:smeha:

Ali 10cc Neofašizam?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

На јучерашњи дан 1945. на Новом Гробљу у Београду сахрањен је војвода Петар Бојовић. Велики српски војвода је данима тучен од стране ОЗНЕ, иако је већ имао 86 година. Од батина је и преминуо. Сахрани су присуствовали само чланови уже породице, због забране присуства сахрани која је издата од стране комунистичких власти, а војвода је до гробља превезен на таљигама.

Петар Бојовић је једини српски војвода кога су понизили унуци његових ратника из балканских ратова и Првог светског рата.
О војводи Бојовићу се ћутало током комунистичке диктатуре и није се тачно ни знало место на којем је сахрањен.

Арчибалд Рајс о Бојовићу

„Војвода Бојовић је ватрени патриота. Он је свој живот посветио својој земљи. Његове главне особине су искреност, пожртвовање и добронамерност. Овај храбри војник је благ. Његов глас, мало потмуо, готово се никад не издиже и његове очи које гледају право у ваше, имају нечег меланхоличног. То је носталгија за отаџбином и жалост за свима онима који су изгинули за њену слободу“, писао је Арчибалд Рајс о Бојовићу.

16115023_1843725352576557_52345239510059

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...