Jump to content

Историја у слици

Grizzly Adams

Препоручена порука

Аustrougarski vojnik pobedonosno pozira na Avali kraj upravo osvojenog Beograda u oktobru 1915. Iza njegovih ledja se vide ostaci tvrdjave Žrnov.
Na ovom mestu danas se nalazi plato sa spomenikom.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

15032746_10210853409748649_4413599733824

16. novembar 1914.

Pred proslavu pola veka blistave pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, po naredbi tadašnjeg komunističkog funkcionera Jovana Veselinova, u mermeru uklesana brojka od 250.000 naših vojnika učesnika u Prvom svetskom ratu prepravljena je na 120.000. Prepravka je napravljena na brzinu pa se sada vide - obe brojke.

Kada je na zidu uočio podatak da je 250.000 srpskih vojnika bilo mobilisano za vreme Kolubarske bitke, kratko je prokomentarisao: „Mnogo je to. Neka bude, na primer, 120.000“. Ubrzo potom angažovan je kamenorezac, koji je prva dva broja promenio.

U spomen-kosturnici u belom mermeru je isklesano: „Jedna od najvećih u ratnoj istoriji srpskog naroda Kolubarska bitka vođena je 30 dana na frontu dugom 150 kilometara protiv dvaput brojnijeg i nesravnjivo jače opremljenog zavojevača velike austrougarske carevine. Tada slobodna srpska zemlja bacila je u ovaj sudbonosni sudar sve svoje odbrambene snage - 250.000 boraca - u kojima su se nalazili skoro svi radni ljudi grada i sela, sva inteligencija i sav podmladak jednog naroda“.

Pred samu Kolubarsku bitku, moral u srpskoj vojsci bio je nizak, usled Prvog i Drugog balkanskog rata, bojeva na Ceru i Drini. Zato, vrhovna komanda mobilisala je srednjoškolce, u istoriji čuvene kao 1.300 kaplara. Najviše ih je bilo iz čačanske gimnazije. Za te mladiće, vojvoda Mišić rekao je da su vratili moral srpskoj vojsci, doprineli pobedi u Kolubarskoj bici, u kojoj je njih 400 izginulo i danas počivaju u spomen-kosturnici u Lazarevcu.

Kolubarska bitka počela je 16. novembra 1914. godine, trajala je mesec dana. Jedno od glavnih bojišta bitke na Kolubari bilo je Vrače brdo kod Lajkovca, koje je i po petnaestak puta u toku dana bilo čas u rukama srpske, čas austrougarske vojske. Na tom brdu poginulo je 20.000 srpskih i 30.000 vojnika austrugarske carevine. Svi su sahranjeni u spomen-kosturnici crkve u Lazarevcu, po čemu je srpski narod jedinstven u svetu. Neprijatelje koji su naneli toliko zla sahranili smo u kripti jednog od najlepših hramova.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Отац и син на протестном скупу током штрајка запослених у контроли лета 1981., који је постао један од важнијих догађаја у синдикалној историји САД, након што је председник Реган отпустио свих 11345 радника који су штрајковали, укинуо им унију и забранио федералну службу за цео живот.

73fypp5kc6vx.png

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Grizzly Adams рече

CxatrxNXcAAIJYN.jpg

Country store in 1939. Gordonton, North Carolina.

https://twitter.com/historylvrsclub

Овде сам` фали Шаја Лабаф д` искочи однекуд :)

Подели на овим сајтовима

Цитат

До 1960. године Абориџини су у Аустралији били сматрани животињама, а не људским бићима, те су ”потпадали” под ”Закон о флори и фауни”.

11ipzif.jpg

Извор

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече

До 1960. године Абориџини су у Аустралији били сматрани животињама, а не људским бићима, те су ”потпадали” под ”Закон о флори и фауни”.

Ужас шта су људи у стању да раде једни другима. Гледаш ове јаднике у ланцима и није ти добро.

Исто као оне слике из педесетих из ЗОО врта у Белгији, где мало црнче, "експонат", иде од једног до другог и проси.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, RYLAH рече

Исто као оне слике из педесетих из ЗОО врта у Белгији, где мало црнче, "експонат", иде од једног до другог и проси.

Бар га нису појели, рече Гризли...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...