Jump to content

Историја у слици

Grizzly Adams

Препоручена порука

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

17855354_10212258287349442_9069583150406

Redak i intrigantan prizor

Kada Nemci nisu bili nacisti u srcu: sahrana zarobljenog srpskog vojnika u logoru negde u Bavarskoj, najverovatnije 1941. Dva nemacka vojnika nose venac kao pocast preminulom neprijatelju, "od Vermahta", u znaku tradicije koja je bila prisutna na Zapadnom frontu u Prvom svetskom ratu. Pored njih svoj venac, "od drugova", nose i srpski zarobljeni vojnici. Iza njih u povorci idu zarobljeni poljski i francuski vojnici. 

Fotografija iz porodicne kolekcije Boris Marunic kome se neizmerno zahvaljujem, kao i Dejanu Nikolicu bez koga ne bih znao za ovu izuzetnu fotografiju.

Bane Gajić FB

Подели на овим сајтовима

Spring 1917. brought another terrible innovation to the front: The new and improved German Gotha bombers were now able to reach London. Soon, the Germans would launch Operation „Türkenkreuz“ and fly day raids on London with multiple bombers at once.

FB_IMG_1492270977232.thumb.jpg.cbfc578170f5e03b94e4b780e79d8fe7.jpg

Подели на овим сајтовима

Енглески новинар о српској војсци на Васкрс:

,,Ја ништа величанственије нисам доживео ни на једном фронту."

,,Победићемо због силне вере онога маленог народа."

У време Првог светскога рата један енглески књижевник и новинар обишао је савезничке фронтове, па је био и на србском фронту баш о Васкрсу. Оно слободне војске што је било, постројило се у парадни строј на дан Христова Васкрсења, и србски Владар, Петар I Карађорђевић, изашао је, окружен официрима, пред строј и поздравио је: Христос васкрсе, јунаци! На овај поздрав војска громогласно одговори : Ваистину васкрсе! Овај догађај, који је за нас обичан, утицао је на Енглеза силом грома. „Ја ништа величанственије нисам доживео ни на једном фронту , говорио је он после на једном предавању у Лондону. Замислите, да један Владар објављује своме оружаном народу, да је Христос васкрснуо, и да сав тај народ једнодушно одговара потврдно, да је Христос заиста васкрсао! И то се, господо моја, није догодило у некој катедрали или у неком салону, него на пољу смрти, јада и ужаса. И још уз то Владар ван престола и народ ван отаџбине, обоје на крвавој голготи! То је тако нешто узвишено, да се не може језиком изразити. Ја сам се осећао као да присуствујем самом факту Христова Васкрсења у Јерусалиму пре деветнаест векова. Тај народ је непобедив. И немојте се чудити што ћу вам рећи, да сам ја тек тада и на том фронту стекао непоколебљиво уверење, да ће Савезници победити. Победићемо – због силне вере онога маленог народа“.

На сликама:

Краљ Петар I на ратишту. 
Света Литургија и Причешће српске војске у Првом светском рату на фронту.

17951971_1487990071233430_26641327148640
17991769_1487990081233429_48601316486420
17861432_1487990107900093_37872284259259

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

17951552_10154979966321628_1243574262809

Српска војска прославља Васкрс у Косовској Митровици 1913. године.

А.М.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Danijela рече

музика којом су два дана касније испратили брод "Делиград" са Али Ризом

А.М.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Посебан вид портрета у нашој уметности романтизма, ,,мисионарски'' - резервисан за уметнике које су њихове колеге сликари (Новак Радонић и Стева Тодоровић) приказали загледане у будућност, у даљину, често немарно огрнуте плаштом или јакном. Овде уметнички штимунг појачава шешир са широким ободом који омогућава аутору да се поигра са светлосним ефектима на лику младога Змаја.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...