Jump to content

Историја у слици

Grizzly Adams

Препоручена порука

Управо сада, Juanito рече

Зар није Дража имао делимичну такву неку тактику? Али управо великим силама није одговарало то ”одуговлачење”, па су га пустили низ воду и подржали комунисте.

Па мислим да јесте. Да није било комуниста тако би некако и било на крају.

А њих су подржали пре свега због Стаљина. Требало је ту банду спречити на време.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Зар није Дража имао делимичну такву неку тактику? Али управо великим силама није одговарало то ”одуговлачење”, па су га пустили низ воду и подржали комунисте.

Дража се није много борио против Немаца због репресија које су ови вршили... Комунисти нису имали такве обзире, ако страдају Срби - нема ни везе.

Редовно кад су била она масовна стрељања, то су биле одмазде за неке немачке војнике или официре које су убили комунисти.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Аурор рече

Дража се није много борио против Немаца због репресија које су ови вршили... Комунисти нису имали такве обзире, ако страдају Срби - нема ни везе.

Редовно кад су била она масовна стрељања, то су биле одмазде за неке немачке војнике или официре које су убили комунисти.

И које је штедро на стрељања приводила багра Љотићевска и Недићевска

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Милан Ракић рече

И које је штедро на стрељања приводила багра Љотићевска и Недићевска

Занимљив је чланак на википедији о Љотићу. Нисам нпр. знао да је средио да пусте владику Николаја (који је за њега рекао да је "најоданији син Српства" ???) и патријарха Гаврила из логора:   

His funeral service was jointly conducted by Bishop Nikolaj Velimirović and Serbian Orthodox Patriarch Gavrilo Dožić, whose release from the Dachau concentration camp Ljotić had secured the previous December.

Њему су нацисти највише веровали, овај СДК је једина група наоружаних Срба коју су дозвољавали. Они су вероватно и водили те људе на стрељање...

https://en.wikipedia.org/wiki/Dimitrije_Ljotić

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Аурор рече

пре 47 минута, Juanito рече

Иначе, прич`о ми ономад Пеђа "Исус" (дипл. инж. арх. Предраг Ристић), најплодотворнији аутор српске сакралне архитектуре (и не само сакралне) новијег доба, да му се једном приликом Младомир Ђорђевић, у народу познатији као Пуриша, "поверио", како нити Загреб није "дочекао" окупаторе (мислећи на Швабе), к`о што је то Чачак, односно чачански комунари што су учинили тада са "дочекивањем" Немаца... Чак је истог дана, према Младомировој сказки одиграна и ногометна утакмица између "Борца" (тј, играча који су хтели да играју) и на брзину "скрпљених" нациста...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Милан Ракић рече

Иначе, прич`о ми ономад Пеђа "Исус" (дипл. инж. арх. Предраг Ристић), најплодотворнији аутор српске сакралне архитектуре (и не само сакралне) новијег доба, да му се једном приликом Младомир Ђорђевић, у народу познатији као Пуриша, "поверио", како нити Загреб није "дочекао" окупаторе (мислећи на Швабе), к`о што је то Чачак, односно чачански комунари што су учинили тада са "дочекивањем" Немаца... Чак је истог дана, према Младомировој сказки одиграна и ногометна утакмица између "Борца" (тј, играча који су хтели да играју) и на брзину "скрпљених" нациста...

Нас Драгачевце Чачани највише не воле иначе... Стално ме зезали у средњој. :) 

Моја баба (тада девојчица од 14 година) је била у Чачку и гледала када је обешен народни херој Ратко Митровић, каже да су му Немци салутирали (из поштовања), а Бугари иду испод пијани и певају песме... Остало ми то у сећању.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аурор рече

Ја покушавам да схватим, али ми не иде добро.

Има ствари на овом свету које нормалан човек не може да схвати...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Grizzly Adams рече

Има ствари на овом свету које нормалан човек не може да схвати...

Читав подухват који је најразвијенија и најмоћнија европска држава (описивана почетком тридесетих као "врхунац Западне цивилизације") хтела да спроведе у Европи:

Анти-поредак, заснован на освајању, оробљавању, геноциду, безакоњу, голом насиљу, терору, пљачки, екстремној бруталности... Главни непријатељ у томе свему су им били комунисти (од свих људи), који нису били много бољи од њих. И све је ово било пре само 75 година. :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Аурор рече

Нас Драгачевце Чачани највише не воле иначе... Стално ме зезали у средњој. :) 

Па кад сте преваранти највећи. :)

Родио се Драгачевцу син и ставио га на кантар да га измери, кад оно осам кила! Крене овај да се хвали около и разглашава свима колики му је јунак! Чује то деда, лупи се по челу и рече: ”Несрећниче, измерио си дете на кантару за кромпир!”

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

Па кад сте преваранти највећи. :)

Родио се Драгачевцу син и ставио га на кантар да га измери, кад оно осам кила! Крене овај да се хвали около и разглашава свима колики му је јунак! Чује то деда, лупи се по челу и рече: ”Несрећниче, измерио си дете на кантару за кромпир!”

Ццц... :)

Сећаш ли се оног професора географије из гимназије, Ђура? Баш је био матор кад сам био.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жичанин рече

И мени је био тај детаљ веома сумњив када сам податке и фотку преузео из те књиге. 

Зато сам похитао и питао гос'н. Самарџића поводом тога и одговорио ми следеће:

"Бојовић је специјализовао аеронаутику у Торину, једини је имао ту специјализацију. То ми је рекао др Милош Костић, који је био с њим током рата. С друге стране, наравно да је било много инжењера аеронаутике, јер смо имали девет фабрика авиона. Претпостављам да је забуна настала у вези Бојовићеве специјализације у Торину, изгледа да је једини имао ту врсту специјализације."

Да! ДИМЕАС (Дипартмент Инђинеро Меканико Е Аероспесијале)...

"Пола" српских пилота, инжињера и техничара са Солунског фронта је исту школу завршило у Француској 20 година раније... Француској, која је била "Зракопловни Пијемонт" у та доба...

Зато је лоше када се економисти којима не струји керозин венама, баве зракопловном повијешћу...

Подели на овим сајтовима

1938, жена поздравља улазак Хитлера у Чешку.

Anschlusstears-792x1024.jpg?ssl=1

Француска, шишање женa којe су сарађивале ( Collaboration Horizontale ) са нацистима. Ошишано је око 20.000 жена.

7-462.jpg

1240

Немачка, фабрика оружја, за време рата.

1F570611712B568D70A01F568D6017.jpg

Women prisoners selected for work at Auschwitz-Birkenau, Poland, 1944.

n46g7H_web.jpg

17. 775 confirmed kills in one picture, 1945

Female snipers of the 3rd Shock Army, 1st Belorussian Front. 1st row – Guard Staff Sergeant, VN Stepanov: 20 kills. Guard Sgt JP Belousov: 80 kills. Guard Sgt AE Vinogradov: 83 kills. 2nd row – Guard Lieutenant EK Zhibovskaya: 24 kills. Guard Sgt KF Marinkin: 79 kills. Guard Sgt OS Marenkina: 70 kills. 3rd row – Guard Lieutenant NP Belobrova: 70 kills.

17-19.jpg

wwii-employment-service-poster-1943.thumb.jpg.f2f3f820ad4ea8352092ce011ae415f1.jpg

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...