Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија

Дејан

Препоручена порука

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Јел? Знаш да је штапом лупао по зиду и урлао да би једном мужу који виче на жену показао како је то ружно.

Роки,баш због крајности које ти заступаш мислим да отац Јустин овако говори.

О којим крајностима причаш?

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Zoran Đurović рече

Да те похвалим да си за Плаво небо ипак разуман човек, неко ко може да разуме шта је Јустин говорио. 

Ти си њега превазишао у сваком погледу.. Ако можеш да схватиш..

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Zoran Đurović рече

Наведи ми где је Библија осудила мастурбацију. 

Кад ти мени будеш рекао шта значи "који су Христови, распеше тело са страстима и жељама". Или шта значи "Ako neko ljubi svijet, ljubavi Očeve nema u njemu; Jer sve što je u svijetu: pohota tjelesna, i pohota očiju, i nadmenost življenja, nije od Oca, nego je od svijeta."

То што причаш је голо везивање за реч, без поимања духа, без сагледавања целине. И што је најгоре, то радиш намерно, јер ниси глуп. Радиш да би оправдао своју болесну причу.

Ти си дао себи у задатак, као највећи теолог (у својој машти) да промениш парадигму хришћанског учења, да срушиш све оно што је предањско, а што теби и твојим страстима, што телесним, што душевним,не одговара, и да на прокрустовској постељи свог лажног умовања скраћујеш и продужаваш све у хришћанству по свом нахођењу.

Просто ти си дрзник и саблазнитељ и празнослов. Тешко теби.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

Кад ти мени будеш рекао шта значи "који су Христови, распеше тело са страстима и жељама". Или шта значи "Ako neko ljubi svijet, ljubavi Očeve nema u njemu; Jer sve što je u svijetu: pohota tjelesna, i pohota očiju, i nadmenost življenja, nije od Oca, nego je od svijeta."

То што причаш је голо везивање за реч, без поимања духа, без сагледавања целине. И што је најгоре, то радиш намерно, јер ниси глуп. Радиш да би оправдао своју болесну причу.

Da, sagledati celu situacion', .... pa recimo kako pise.... uzdrzavanje od svega,....

Inace ovo sto zagovara Zoki u vezi masturbacije mene :buba: deluje kao ikonomijska i svestenicka praksa, sad, dokle moze i koliko moze,.... hmmm, kako da se proceni gde je granica i ko ce da proceni jer kako kaze sv.Jovan Zlaotust treba paziti da ikonomija ne predje u bezakonje. tj. da se ne zloupotrebljava.

Moje licno misljenje je da treba jasno i nedvosmisleno izraziti da je masturbacija greh ako predje u strast i neprirodnost, ali ono sto takodje znam iz teorije da se treba voditi u ispovesti posebno na svaku licnost i posebnost situacije i slicno i naci najbolje resenje za svakog coveka, pa tako i za ovo .... specificione keksualne situacione... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вилер Текс рече

О томе да се супружници суздржавају малтене увек.

Где сам ја то говорио?

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Zoran Đurović рече

Јасно ти је и да је мој и твој став различит, јер ти кажеш да је мастурбација грех, а ја кажем да може бити грех. Као што кажем да некоме може да помогне да буде душевно здрав, а некоме да га утврди у душевној болести.

Ово су јако осетљиве ствари. Мени је јасно да у људи „нијансирана" бића и зато ово није за јавну расправу.

Ја ипак овде остајем конзервативан и држим да је грех.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

Блејање, јер те убија Писмо. И то вишеструко. Тамо се све прецизно наводи. Само се не наводи тандрљање, што би рекао Јустин. А ја те питам зашто се не наводи. 

Друго, ово о распињању тела страсти не разумеш уопште, јер Апостол није мислио на то на шта ти мислиш. Ти би увео атараксију, а на ту тему можеш да причаш са Грчким филозофима. Бестрасност није хр идеал, ту си негде дубоко забаговао. Страст је сила природе. И тела и душе су нам тако устројене ОД БОГА. Манихејци и гностици су то негирали, а ти из незнања само понављаш њихову доктрину.

Јустин Ћелијски лепо каже у тумачењу овог стиха, а теби то не улази у главу: "Da spomenemo najglavnije: gordost zbog slave (naučničke, državničke, uopšte položajne), gordost zbog lepote, gordost zbog bogatstva, gordost zbog dobročinstva, gordost zbog smernosti (da! zbog smernosti), gordost zbog milostivosti, gordost zbog uspeha … Koja je to vrlina, koju gordost ne pretvori u porok. Eno, gordost zbog molitve, pretvara molitvenika u fariseja, i isposnika u – samoubicu". 

Смерност/смиреност такође убија, као и молитва и праведност. Не оне као такве, по себи, него кад се ставе у службу изопаченог духа. 

"то радиш намерно, јер ниси глуп". Алелуја! Признао си да нисам глуп, а имам ћаге да сам паметан (данас ми стигле 2  којима ме италијански врхунски научници хвале), али на страну то, јер ми не требају потврде да сам паметан, него је битно и ово што си приметио да ја намерно радим ствари. То је савршено тачно. Ништа не радим случајно, као што ни кад у слици поставим прво љубичасти тон а после идем црвеним лазуром. Знам шта добијам. То је грађење слике. Као што и у теологији градим причу да би била разумљива и научницима и обичном свету. Зато ме интелигентни доживљавају као дубоко субверзивну особу. Рушим вам тврђаву из темеља. Поред мене не можете да прођете. Амфилохије је обрнуо свет на главачке не би ли ми доскочио, и није успео. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

Где сам ја то говорио?

Роки не зезај ме. Говорио си да треба да се суздржавају после причешћа.

Да ли мислиш да средом и петком и у сва четири поста треба да се суздржавају?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Inace ovo sto zagovara Zoki u vezi masturbacije mene :buba: deluje kao ikonomijska i svestenicka praksa

Рече паметно, мада има ствари тамо које не бих потписао. Али си укапирао суштину. Браво, Боки!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Друго, ово о распињању тела страсти не разумеш уопште, јер Апостол није мислио на то на шта ти мислиш. Ти би увео атараксију, а на ту тему можеш да причаш са Грчким филозофима. Бестрасност није хр идеал, ту си негде дубоко забаговао.

Поново причаш безвезе.

Јустина си искројио како ти је одговарало. Ово си изоставио:

Svet – ὁ κόσμος koji sveti Evanđelist misli jeste greholjublje: želja, pohota tela; pohota očiju; gordost života: glavni gresi, i glavni organi greha. Svojim greholjubljem telo je postalo žarište greha, obitalište greha, rasadnik greha. A oči? Nenasitne oči su uvukle rod ljudski u greh; i najviše ga one i uvlače. Oči – to su najgladniji i najproždrljiviji šakali greha. Ako ih čovak ne obuzda celomudrijem, i ne obnovi umilenjem, ukroti pokajanjem, razneži sažaljenjem, one tako halapljivo gutaju grehe, da oni ipune i opustoše svu dušu njegovu. Teško čoveku sve dok oči svoje daje grehu „za oružje nepravde“ (Rim. 6,13). Ali je sreća njegova što on može sva svoja čula, pa i oči, dati Bogu „za oružje pravde“ (Rim. 6,1Z). 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вилер Текс рече

Роки не зезај ме. Говорио си да треба да се суздржавају после причешћа.

Да ли мислиш да средом и петком и у сва четири поста треба да се суздржавају?

To sam ja prico :dedica:.... (opet po dogovoru)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Рушим вам тврђаву из темеља. Поред мене не можете да прођете

Срушићеш себе, то је једино што ћеш успети. При крају си тог дела. Ако се не зауставиш, тешко теби.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

To sam ja prico :dedica:.... (opet po dogovoru)

И он те је подржавао. Само што није било приче о договору него сте бранили ти и Роки неко поравило које каже да супружници треба да се суздржавају после Причешћа.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zoran Đurović рече

(данас ми стигле 2  којима ме италијански врхунски научници хвале),

Али је очито да си без самопоуздања и жељан признања, потврде споља. И све то што радиш је и делом због тога да скренеш пажњу, да шокираш, да будеш неко о коме се прича...све су то разни психолошки механозми, разне ускраћености које компензујеш...Нажалост то што имаш, злоупотребљаваш и није ти на корист. Додатно се ствар погоршава тиме што и друге увлачиш у своје злоупотребе и учиш их погрешним стварима. Све ће се то једног дана отворити и биће тешко.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...