Aquilius Cratus Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Kako misliš opširno pišem postove? Bas na to mislim da ih NE pises opsirno, bio sam ironican. Na svakoj temi ostavis komentar tipa, parafraziram: "tacno tako.", "bice da je ipak tako", "ne slazem se". Nemam ja nista protiv toga ali nije na odmet da se na nekim temama malo potrudis da napises post duzi od 4 recenice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Sveto pismo kaze da ce na obnovljenoj zemlji da budu i zivotinje ali se iz toga ne vidi da li ce to da budu zivotinje koje danas zive na zemlji ili ce neke nove da budu stvorene Sto se tice Svetih otaca oni su u vecini tumacili stih gde Apostol Pavle kaze da ce da bude obnovljena sva tvar na nacin da ce i zivotinje da budu vaskrsnute, dok je jedino blazeni Avgustin pod tvar podrazumevao samo coveka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Ima veze. Zato sto ako zivotinje nemaju svest u kognitivnom smislu onda je njihovo vaskrsenje samo zarad Boga i nas ali ne i njih, zivotinja. Posto one, u tom slucaju, ne postoje kao subjekti, nemaju subjektivni dozivljaj sebe i sveta oko sebe. Ako pak imaju svest a time i subjektivni dozivljaj ona je njihovo vaskrsenje i zarad Boga i zarad nas ali i njih samih. па то јес питање, ал мислим да ми не капирамо ни камење као делимично "живо", у неком јако широком смислу, јер мислим да мора да има барем мало Духа како је све настало од Животодавца и некако не мислим да може бити баш скроз наскроз "мртва природа" ... тако да је мистика за нас чему све то, јел Васкрс само за словесне или је то повратак у Живот ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бошко Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Ima veze. Zato sto ako zivotinje nemaju svest u kognitivnom smislu onda je njihovo vaskrsenje samo zarad Boga i nas ali ne i njih, zivotinja. Posto one, u tom slucaju, ne postoje kao subjekti, nemaju subjektivni dozivljaj sebe i sveta oko sebe. Ako pak imaju svest a time i subjektivni dozivljaj ona je njihovo vaskrsenje i zarad Boga i zarad nas ali i njih samih. u kognitivnom svakako imaju. pas hvata frizbi, soko juri zeca... imaju svest, ali nisu svesne sebe kao delatnika, nemaju pojam sebe, ocigledno. ali mogu da uce, i to vrlo zahtjevne stvari. majmuni recimo prave oruzja, sami od sebe, delfini prepoznaju svoj odraz u ogledalu, pacovi imaju preferencije i "planiraju" svoje kretanje na odredjeni nacin. sad cu mozda da kazem nesto sto nije tacno, ali mi se cini tacnim; svako vaskrsenje je zbog boga, jer nas nekad nije bilo, pa nas je stvorio, racunam zbog ljubavi, dakle zbog sebe, tako da mozda nije bitno zbog koga cemo biti (a i zivotinje) vaskrsnuti, u principu, a u ovom slucaju nikako nije bitno zasto ps. mislim da previse apstraktno gledas na stvari jer nekako mislim da ce svi izvori ljubavi postojati u raju, iako ce glavni izvor biti Bog (mada opet moguce je da ce On sam biti dovoljan) tako da ne mogu da verujem da tamo nece biti zivotinja, kad ih ljudi toliko vole, a one njih jos vise sto kaze mark tven, pas je jedino stvorenje koje je za zivota videlo svog boga Млађони је реаговао/ла на ово 1 "Skupo ste placeni, ne budite robovi ljudima." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 u kognitivnom svakako imaju. pas hvata frizbi, soko juri zeca... imaju svest, ali nisu svesne sebe kao delatnika, nemaju pojam sebe, ocigledno. ali mogu da uce, i to vrlo zahtjevne stvari. majmuni recimo prave oruzja, sami od sebe, delfini prepoznaju svoj odraz u ogledalu, pacovi imaju preferencije i "planiraju" svoje kretanje na odredjeni nacin. Pomesao si pojmove ponasanje, inteligencija i svest. Kada ja kazem svest ili subjektivna percepcija mislim bas na ovo sto sam boldovao plavim u tvom postu. Posto mozemo imati ponasanje bez inteligencije (roboti), inteligenciju bez ponasanja(AI algoritmi) i svest bez inteligencije i ponasanja (mentalni bolesnik u komi). sad cu mozda da kazem nesto sto nije tacno, ali mi se cini tacnim; svako vaskrsenje je zbog boga, jer nas nekad nije bilo, pa nas je stvorio, racunam zbog ljubavi, dakle zbog sebe, tako da mozda nije bitno zbog koga cemo biti (a i zivotinje) vaskrsnuti, u principu, a u ovom slucaju nikako nije bitno zasto Ne znam za neke druge filozofije ali iz hriscanske perspektive to ce veoma tesko da bude tacno. Bog je coveka stvorio iz delatne ljubavi sa ciljem vecnog najtesnjeg zajednicarenja sa njim. Bog je toliko zaljubljen u tu svoju tvorevinu to jest nas da u svetu zeli postojati samo kroz nas, zato se i ovaplotio da se obistini ono ilovaca sela ne presto Boziji. Sta li je onda u ovom kontekstu bitno ako nije bitno zasto?! ps. mislim da previse apstraktno gledas na stvari jer nekako mislim da ce svi izvori ljubavi postojati u raju, iako ce glavni izvor biti Bog (mada opet moguce je da ce On sam biti dovoljan) tako da ne mogu da verujem da tamo nece biti zivotinja, kad ih ljudi toliko vole, a one njih jos vise sto kaze mark tven, pas je jedino stvorenje koje je za zivota videlo svog boga Ovo i jeste previse apstraktno pitanje i moze se na bilo koji nacin poceti rasprava samo sa previse apstraktnim nacinom misljenja. A inace slazem se, kao sto sma to vec rekao u velikom postu, da ce biti zivotinja po vaskrsenju. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 На једном месту старац Пајсије каже да му је с једне стране жао животиња јер је овај живот све за њих и после престају да постоје, а с друге стране је и добро јер не постоји могућност да оду у пакао. И још је рекао да је човек за њих Бог, наравно не у потпуности. А старац је, по ономе што пише у књигама о њему, био узношен телом у Рај за живота. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 што би рекло, старац је изјавио да се Бог каје за пар дана описаних у Стварању? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бошко Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Pomesao si pojmove ponasanje, inteligencija i svest. Kada ja kazem svest ili subjektivna percepcija mislim bas na ovo sto sam boldovao plavim u tvom postu. Posto mozemo imati ponasanje bez inteligencije (roboti), inteligenciju bez ponasanja(AI algoritmi) i svest bez inteligencije i ponasanja (mentalni bolesnik u komi). nisam znao sta ti podrazumevas pod kognitivnim, ima raznih konotacija. ne moze se reci ipak da nemaju svest, vec da nisu svesne sebe. imaju vise svesti od coveka u komi koji nema svest, dakle nikakve karakteristike svesnog ponasanja ne moze ni imati (inteligencija, ponasanje...), a roboti itekako imaju inteligenciju, bas sam citao clanak skoro u natiaonal geographicu, veliki je proboj na tom planu... ipak vidim da je u pitanju semantika, tako da se slazem, naravno, da nemaju svest slicnu ljudskoj. i sad mi pade na pamet; zivotinje imaju secanje (bar sisari); kolko ima primera kad su gazde otisle pa ih nema dugo pa im se zivotinje silno obraduju kad se vrate, mene odusevljavaju takvi snimci evo ih par: http://www.youtube.com/watch?v=F0LS29iuL1s "Skupo ste placeni, ne budite robovi ljudima." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 да се не бисмо бавили семантиком око свести човека и животиње, потребно је прочитати овако нешто а не кројити реалност на основу емотивних или опажајних утисака http://en.wikipedia.org/wiki/Metacognition клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 [quote name=Ратко ' timestamp='1347434398' post='708251] На једном месту старац Пајсије каже да му је с једне стране жао животиња јер је овај живот све за њих и после престају да постоје, а с друге стране је и добро јер не постоји могућност да оду у пакао. И још је рекао да је човек за њих Бог, наравно не у потпуности. А старац је, по ономе што пише у књигама о њему, био узношен телом у Рај за живота. To je tacno zivotinjska dusa je smrtna ona umire zajedno sa telom. Inace kod monaha uglavnom preovladava stav da je ovaj zivot koji imaju zivotinje jedini da je to njihova sudbina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marabeki Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 U ponedeljak me je napustila moja Draga Cici i evo, već 5 dana ne prestajem da plačem! 9 godina smo se družile... Zahvaljujući njoj sam se udala, rodila ćerku (ispratila je svaki bebin pokret u mom stomaku)... Bila mi je najbolja bebisiterka (pitbul!), Marta je prohodala uz nju, volela me je do NEBA i ja nju, znala je da kaže 'mama', patila je kada nismo tu, radovala se beskonačno kada se vratimo... I sada je više nema!!! :'(( Može li neko mooolim vas da mi kaže gde je otišla??? s.o.s. SVIM VERNICIMA ŽELIM SREĆAN I BLAGOSLOVEN PRAZNIK ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE .Bogorodica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 U ponedeljak me je napustila moja Draga Cici i evo, već 5 dana ne prestajem da plačem! 9 godina smo se družile... Zahvaljujući njoj sam se udala, rodila ćerku (ispratila je svaki bebin pokret u mom stomaku)... Bila mi je najbolja bebisiterka (pitbul!), Marta je prohodala uz nju, volela me je do NEBA i ja nju, znala je da kaže 'mama', patila je kada nismo tu, radovala se beskonačno kada se vratimo... I sada je više nema!!! :'(( Može li neko mooolim vas da mi kaže gde je otišla??? s.o.s. SVIM VERNICIMA ŽELIM SREĆAN I BLAGOSLOVEN PRAZNIK ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE .Bogorodica. Нигде, све док је се сећаш. А ти види да ли ћеш да је водиш на крају са тобом.... Marabeki and pink panter је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 To je tacno zivotinjska dusa je smrtna ona umire zajedno sa telom. Inace kod monaha uglavnom preovladava stav da je ovaj zivot koji imaju zivotinje jedini da je to njihova sudbina. лепо, а човечја душа није смртна? само још да ми неко објасни на чему се заснива такав став клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 U ponedeljak me je napustila moja Draga Cici i evo, već 5 dana ne prestajem da plačem! 9 godina smo se družile... Zahvaljujući njoj sam se udala, rodila ćerku (ispratila je svaki bebin pokret u mom stomaku)... Bila mi je najbolja bebisiterka (pitbul!), Marta je prohodala uz nju, volela me je do NEBA i ja nju, znala je da kaže 'mama', patila je kada nismo tu, radovala se beskonačno kada se vratimo... I sada je više nema!!! :'(( Može li neko mooolim vas da mi kaže gde je otišla??? s.o.s. SVIM VERNICIMA ŽELIM SREĆAN I BLAGOSLOVEN PRAZNIK ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE .Bogorodica. у Божје сећање, Који никог и ништа не заборавља, тамо где ћемо и ми кад умремо па ћемо лепо сви да се сретнемо после васкрсења творевине Marabeki, milan. and Natasa. је реаговао/ла на ово 3 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marabeki Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Hvala vam puno ljudi! Baš mi je ta kap razumevanja nedostajala! Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука