Jump to content

Да ли постоји Бог који је добар - проблем теодицеје

Оцени ову тему

Препоручена порука

Или није сведржитељ који се активно меша у наш свет или није љубав. Тврдити да је и једно и друго у пакету је увредљиво за интелект.

Taj intelekt mačku o rep što kažu. :) Zar nije bitno samo to da Bog sve daje i mnogo toga dopušta upravo zbog ljubavi prema Svojoj tvorevini.

Pitanje naše slobode je možda najdublje. Tu se rvemo sa Bogom, možda Ga nekada i ,,oborimo'' u smislu da napravimo neku suprotnost Negovoj volji, nešto što stvarno znači zlo.

Vidimo iz Pisma da je čovek dobio skoro apsolutnu vlast nad tvorevinom, baš zbog toga da bi čovek uveo tu tvorevinu u slobodnu zajednicu sa Svetom Trojicom. Nešto se tu desilo, Adam se ,,spotakao'' kako kažu teolozi, i ... kud ćemo i šta ćemo.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Koji "mi"? Kakve ja veze imam sa "mi" ? Ne ulazem ja novac u oruzje. Ne unistavam ja planetu. Pa opet ispastam zato sto neki to rade. Ne samo da je u pitanju nepravda vec visedimenzionalna abnormalna nepravda.

Svaki put kada pospremiš sobu učinio si povećanje neuređenosti kosmosa. Energija koju si uložio i toplota koju si emitovao svojim telom, povećali su entropiju kosmosa.

Ti su osuđen kao smrtnik koji stalno doprinosi smrti samim rođenjem. Zar nije problematično ako Boga okrivimo za to.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

:)

Овде не говоримо о томе.

Мало дете се тешко разболи и пати, можда и умре. Или га убије неки манијак. Дете је патило, родитељи су патили и пате, бол је неизмеран. Сад се ту препоручује молитва за оздрављење или за утеху или за ово или за оно. Али зашто да се молиш Богу који је сам ту несрећу послао или пак није спречио, а могао је? Ако је одговор да је то просто тако и да се несреће дешавају у палом свету, а Бог се ен меша, чему онда молитва? А ако се меша и одговоран је за несреће, онда се поставља питање да ли је то стварно бог љубави, или неки од оних сурових богова што су тражили жртве да се умилостиве. Такав бог онда не заслужује молитву. Овде одговора једноставно нема. Свако има неки свој начин да то изигнорише, очекујући одговор у неком будућем животу и то је скроз ОК, али то није универзални одговор кога можеш да понудиш неком другом, а нарочито некоме ко проживљава своје патње и патње ближњих.

Welcome to the dark side... :-D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Или није сведржитељ који се активно меша у наш свет или није љубав. Тврдити да је и једно и друго у пакету је увредљиво за интелект.

Или има своју личност и вољу . 

Подели на овим сајтовима

Мени то личи на ово . Рецимо, имаш сина неког ловатора и живи у вили са њим, и онда једног дана каже оцу " Ти си за мене мртав, нећу да имам ништа са тобом, хоћу да идем својим путем, куда ја хоћу " . И онда крене тако, у првој уличица га оробе, узму му све, нема шта да једе , хладно му је , спава на клупи и још се разболи на све то . И наравно криви оца за све , јер је отац зао, није послао неког да иде за њим и засипа га новцем, није послао обезбеђење да дејствује ако га неко попреко погледа , у ствари што му је уопште допустио да изађе из куће . А да је све то урадио опет би му био крив што га гуши и не даје му да живи живот како хоће . Другим речима, има проблем што одбија да одрасте и прихвати одговорност за своје изборе и поступке .

A jel njegov cale stvorio tu ulicu i te lopove i tu zimu?

Подели на овим сајтовима

Da jos malo zaintrigiram.

"Zašto bih živeo u istoriji? Vidi, ne želim da znam išta vše. Ovo je svet u kome se nikad ništa ne rešava. Neko mi je jednom rekao "Vreme je kuržnica.". Sve što smo ikad učinili i što ćemo tek učiniti, činićemo iznova i iznova. I onaj dečak i devojčica će biti u onoj sobi (mučeni,zlostavljani) ponovo i ponovo i ponovo i ponovo - večno."  Rastin Spenser Kol

https://www.youtube.com/watch?v=ZNfOoXQ6X6I

Подели на овим сајтовима

Спустите лопту мало и послушајте предавања што сам поставио па продужите после ако вам још увек не буде све јасно...

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Koji "mi"? Kakve ja veze imam sa "mi" ? Ne ulazem ja novac u oruzje. Ne unistavam ja planetu. Pa opet ispastam zato sto neki to rade. Ne samo da je u pitanju nepravda vec visedimenzionalna abnormalna nepravda.

Ne mogu da ne citiram Sopenhauera - "Ovaj svet je toliko los da kad bi bio samo malo gori ne bi ni postojao".

Cudni su putevi Gospodnji.Nekome je Bog majka nekom maceha. :D

Подели на овим сајтовима

„Ja sam Bog i stvaram zlo“ – ovo ovdje znači 'nevolju', tj. trpljenje zla, i u većini prevoda i stoji  'nevolju'. "Zli duh Božji“ je pandan „posla Bog četu zlih andjela“, to je pali andjeo, koji je takodje stvorenje Božije, nije to nikakav duh Boga koji bi bio zao.

Reći da je Bog svedržitelj koji je dobar, možda je zaista nepojmljivo intelektu, racionalističkom i materijalističkom. Tu je onda lako odabrati odgovor 'nema dobrog Boga ili uopšte ikakvog Boga', što je  najlakši i najkomotniji odgovor – ali onda skoro bezgranično uvećava našu odgvornost. (jer osim čisto prirodne stihije, krenimo tragom zla i patnje i doći ćemo do čovjeka, u velikoj većini slučajeva, pa u današnje vrijeme i prirodne stihije izazvao je, podsticanjem ili nemarom , čovjek. Pa i masovne teške bolesti djece recimo kao najslabijih bića, često su posljedica radijacije, raznih teških oružja, zagadjenja, dakle čovjekovog djelovanja. A svi smo povezani, pa ne ispašta direktno onaj ko je kriv nego neko drugi, peti...  Ali „svi smo i krivi za sve“. Kažem da je odgovor, „nema Boga, dobrog Boga“ lakši odgovor, po um i savjest pojedinca; ali nije imao lijepe posljedice, jer je uglavnom povlačio „sve je dozvoljeno“, kako je genij ukazao,  a ne misao „hajde da mi stvorimo raj na zemlji“ – zar nisu sve takve inicijative kojih je uvijek bilo, gušene i ništene, jer napraosto, ne mogu da nadvladaju zlo i propadanje, koje je jedn od najjačih poriva u instinktivnoj čovjekovoj prirodi. 'tanatos'?!

Ima Boga, ali nije dobar', je pomisao bolna i nepodnošljiva, ono zbog čega je genij vapio u ime svih takvih kojima je povrijedjeno srce, ne intelekt, jer „nema strašnije patnje od patnje zbog Boga“ „Boga priznajem, ali svijeta njegovog ne primam“. To je najteže razrešenje ove teške i preteške dileme. (Uzgred, upravo ovakve misli su podmetanja palih duhova, naravno ko je svjestan te pojave, ko je priznaje). Ako nema vječnosti i besmrtnosti čovjeka, ako nema vječne pravde u nekom boljem svijetu, onda je stvarno teško i preteško, jer gubi se smisao.. jer ovdje caruje zlo i nepravda. Stvorili smo, mi ljudi, od Zemlje pakao, a ona je u svom prirodnom stanju, mimo nas, raj. Ali to ne znači, ne, da smo mi 'propovjednici smrti' i da odustajemo od ovog živta i svijeta, ne. Ovaj svijet je pripremni podijum onog duhovnog, ili nove tvari koja će da bude, i mi smo naprotiv dužni da sve svoje snage trošimo na borbu za Dbro i protiv Zla.

Ako ima, (dobrog Boga) neki odgovor  se nazire, neki smisao. Ako dodjemo do ideje o dobrom Bogu koji je dopustio ovakav svijet i našu i andjelsku slobodu – ali privremeno, jer će sve učiniti novim, tj. vajda vratiti u prvobitnu svoju zamisao o nama i svijetu – onda se naziru i odgovori i vidi malo sviše, malo dalje, uočava se ta užasna borba dobra i zla čiji smo akteri. Sa tom idejom, 'pala prirloda' sa njenim nužnostima i naše bolno postojanje u njoj nisu se promijenili, samo se promenilo naše oko i naše srce. I onda se ima kome i zašto moliti, jer ako je po nužnosti da se pretrpi, može se steći snaga, izvor života i snage.. molitva liječi i ispravlja zlo, može i da ga predupredi.  

Moram za sebe da kažem da me muče itekako u mojoj glavi Niče i Frojd (tj. takva ideja, nema Boga, besmrtnosti, to je infantilna ideja nastalla da ublaži strah i slabost). Svima koji sumnjaju, kao i sebi - ja samo znam da mi u srcu stoji ono drugo osjećanje, koje ni najteža patnja i bol ne uspijevaju da uguše: "ima Boga, i On je dobar, ima neki smisao u svemu, tvom umu neshvatjiv... dopusti da ti olakšam to breme".   

Подели на овим сајтовима

Kako mislis izlazim iz teologije?Naveo sam citat iz SZ.

Prvonačalna Dogma je Jevanđelje. Zatim sledi predanje svetih Otaca i posle toga Stari Zavet.

Ti bi Stari Zavet na prvo mesto. Zato i skrećeš i imaš svakakve zablude.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Када имамо Христа у срцу, у свему смо задовољни: и непријатност нам је као посебна пријатност, и горко као слатко, и глад као ситост, и туга као радост; а када у срцу нема Христа, човек је онда у свему незадовољан и ни у чему не налази срећу: ни у здрављу ни у угодностима, ни у чиновима и почастима, ни у разоноди - ни у чему. Ах, како је човеку неопходан Христос, Животодавац и Спаситељ душа наших! Како је неопходно ради Христа и гладовати, и бити жедан, и мање спавати, и једноставније се одевати, и све подносити са спокојством, трпељивошћу и незлобивим духом.

Св Јован Кронштатски

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Prvonačalna Dogma je Jevanđelje. Zatim sledi predanje svetih Otaca i posle toga Stari Zavet.

Ti bi Stari Zavet na prvo mesto. Zato i skrećeš i imaš svakakve zablude.

I ko je postavio ovu hijerarhiju? Sigurno neki "politicki korektni" svecenici. Svako oko sebe moze da vidi da patnja dominira.  U skladu s tim logicno je da SZ ima primat. Logicno je da je Bog pre svega mucitellj i "ljubomoran" Bog koji je srecan kada njegovi podanici opustose selo i siluju i iseckaju na komade sve sto se krece. A onda ako se smiluje oladice malo i prema nama slabicima (to mu dodje NZ).

Pogledaj svi koji cine zlo koji su psihopate nevidjene dozive 100 godina a milioni goya im se klanjaju i dive. A nemocni i slabi ? Jedino im preostaje nada da ce sve biti bolje kada umru i kad im se mozak raspadne. Pa za to i ne moraju da  se nadaju to je valjda zagarantovano ...osim ako Mucitelj nije smislio jos nesto. Neku visedimenzionu intergalaktik metafizik ultra giga bolestinu!!

Подели на овим сајтовима

I ko je postavio ovu hijerarhiju? Sigurno neki "politicki korektni" svecenici. Svako oko sebe moze da vidi da patnja dominira. U skladu s tim logicno je da SZ ima primat. Logicno je da je Bog pre svega mucitellj i "ljubomoran" Bog koji je srecan kada njegovi podanici opustose selo i siluju i iseckaju na komade sve sto se krece. A onda ako se smiluje oladice malo i prema nama slabicima (to mu dodje NZ).

Pogledaj svi koji cine zlo koji su psihopate nevidjene dozive 100 godina a milioni goya im se klanjaju i dive. A nemocni i slabi ? Jedino im preostaje nada da ce sve biti bolje kada umru i kad im se mozak raspadne. Pa za to i ne moraju da se nadaju to je valjda zagarantovano ...osim ako Mucitelj nije smislio jos nesto. Neku visedimenzionu intergalaktik metafizik ultra giga bolestinu!!

Pocinjes da kapiras... ;-)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...