Млађони Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 А оне силне муке које нису производ људског деловања игноришеш? Jok.. : a sa obzirom da hriscnin veruje u zagrobni zivot, nije mu toliko strasno da neko umre, jer upravo veruje da tj neko zivi i posle smrti... nije "nestao zauvek" mnogo mu je strasnije d neko dusevno umire, jer mu onda preti nestajanje zuvek. Smo ih ne dozivaljavam kao nesto mnogo strasno... jer verujem u vecini zivot pa mi smrt ne deluje toliko opasna i strasna kao nekom drugom... Niti mi druge muke deluju toliko opasne i strasne.. jer verujem da ce Hristos da me izbvi od tih muki i smrti... Da nem zlaa i nesrece, ne bi cenili dobro i srecu. Da nm zivot nije ugrozen, ne bi ga cenili prosto i jednostavno.. Ljudi su imali taj bezgresni zivot onda su pali u greh, u ovaj smrtni i gresni zivot, sa mukama... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Jok.. : Smo ih ne dozivaljavam kao nesto mnogo strasno... jer verujem u vecini zivot pa mi smrt ne deluje toliko opasna i strasna kao nekom drugom... Niti mi druge muke deluju toliko opasne i strasne.. jer verujem da ce Hristos da me izbvi od tih muki i smrti... Da nem zlaa i nesrece, ne bi cenili dobro i srecu. Da nm zivot nije ugrozen, ne bi ga cenili prosto i jednostavno.. Ljudi su imali taj bezgresni zivot onda su pali u greh, u ovaj smrtni i gresni zivot, sa mukama... Овде не говоримо о томе. Мало дете се тешко разболи и пати, можда и умре. Или га убије неки манијак. Дете је патило, родитељи су патили и пате, бол је неизмеран. Сад се ту препоручује молитва за оздрављење или за утеху или за ово или за оно. Али зашто да се молиш Богу који је сам ту несрећу послао или пак није спречио, а могао је? Ако је одговор да је то просто тако и да се несреће дешавају у палом свету, а Бог се ен меша, чему онда молитва? А ако се меша и одговоран је за несреће, онда се поставља питање да ли је то стварно бог љубави, или неки од оних сурових богова што су тражили жртве да се умилостиве. Такав бог онда не заслужује молитву. Овде одговора једноставно нема. Свако има неки свој начин да то изигнорише, очекујући одговор у неком будућем животу и то је скроз ОК, али то није универзални одговор кога можеш да понудиш неком другом, а нарочито некоме ко проживљава своје патње и патње ближњих. Tumaralo., Срђан Шијакињић and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Ne znam kako moze da se tumaci kao dopustenje kad jasno pise da stvara zlo.A ima i onaj deo sa Saulom kada ga napada zli duh Boziji: A sutradan napade Saula zli duh Božji, te prorokovaše u kući, a David mu udaraše rukom svojom u gusle kao pre: a Saulu u ruci beše koplje Problem je što ti izlaziš iz teologije. Razne sekte su tako sazidale sebe. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 muke u svetu su produkt uglavnom ljudske volje i delovanja А оне силне муке које нису производ људског деловања игноришеш? Veliki prasak je produkt ljudskog delovanja. Kako to zaboravljaš. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Али зашто да се молиш Богу Мене ово питање копка само по себи. Ако Бог у сваком случају воли више оне за које се молимо од нас, ако боље зна шта им треба, чему онда наша молитва за друге... Сигурно им неће Бог ништа ускратити само зато што се ми нисмо молили за њих... Како им конкретно та молитва онда помаже... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Исто је мени проблематична поставка да је овакво стање света последица људске одлуке, конкретно одлука Адама и Еве, јер где је смисао у томе да сви људи после њих испаштају због туђе одлуке. Ја лично верујем да пада није ни било, већ да је све време план да људи прођу кроз овакав начин постојања. Не тврдим да сам у праву, наравно. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Мало дете се тешко разболи и пати, можда и умре. Или га убије неки манијак. Дете је патило, родитељи су патили и пате, бол је неизмеран. Сад се ту препоручује молитва за оздрављење или за утеху или за ово или за оно. Али зашто да се молиш Богу који је сам ту несрећу послао или пак није спречио, а могао је? Ако је одговор да је то просто тако и да се несреће дешавају у палом свету, а Бог се ен меша, чему онда молитва? А ако се меша и одговоран је за несреће, онда се поставља питање да ли је то стварно бог љубави, или неки од оних сурових богова што су тражили жртве да се умилостиве. Такав бог онда не заслужује молитву. Овде одговора једноставно нема. Свако има неки свој начин да то изигнорише, очекујући одговор у неком будућем животу и то је скроз ОК, али то није универзални одговор кога можеш да понудиш неком другом, а нарочито некоме ко проживљава своје патње и патње ближњих. Мени то личи на ово . Рецимо, имаш сина неког ловатора и живи у вили са њим, и онда једног дана каже оцу " Ти си за мене мртав, нећу да имам ништа са тобом, хоћу да идем својим путем, куда ја хоћу " . И онда крене тако, у првој уличица га оробе, узму му све, нема шта да једе , хладно му је , спава на клупи и још се разболи на све то . И наравно криви оца за све , јер је отац зао, није послао неког да иде за њим и засипа га новцем, није послао обезбеђење да дејствује ако га неко попреко погледа , у ствари што му је уопште допустио да изађе из куће . А да је све то урадио опет би му био крив што га гуши и не даје му да живи живот како хоће . Другим речима, има проблем што одбија да одрасте и прихвати одговорност за своје изборе и поступке . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Мени то личи на ово . Рецимо, имаш сина неког ловатора и живи у вили са њим, и онда једног дана каже оцу " Ти си за мене мртав, нећу да имам ништа са тобом, хоћу да идем својим путем, куда ја хоћу " . И онда крене тако, у првој уличица га оробе, узму му све, нема шта да једе , хладно му је , спава на клупи и још се разболи на све то . И наравно криви оца за све , јер је отац зао, није послао неког да иде за њим и засипа га новцем, није послао обезбеђење да дејствује ако га неко попреко погледа , у ствари што му је уопште допустио да изађе из куће . А да је све то урадио опет би му био крив што га гуши и не даје му да живи живот како хоће . Другим речима, има проблем што одбија да одрасте и прихвати одговорност за своје изборе и поступке . Možeš li da me prosvetliš na koju foru je trogodišnje dete sa nekom leukemijom reklo "ocu" "neću da imam ništa sa tobom, ti si ze mene mrtav" i ostalo? ВИЛМА, Paradoksologija and Tumaralo. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Možeš li da me prosvetliš na koju foru je trogodišnje dete sa nekom leukemijom reklo "ocu" "neću da imam ništa sa tobom, ti si ze mene mrtav" i ostalo? Управо се понашаш као момак из приче , " На коју фору ми отац није послао вунени џемпер иако зна да је напољу хладно " . Овај свет није рај , и то не захваљујући Богу . Зашто се више новца издваја за развој оружја него лекова , зашто смо уништили природу и загадили планету, зашто смо спори да помогнемо незнанцу ? Ма битно је да је Бог зао, ми смо сви савршени, низашта нисмо криви . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Др Владан Таталовић: „Искушења Господа Исуса Христа у пустињи“ Доктор Владан Таталовић, асистент на катедри за Нови завет при Православном богословском факултету у Београду, говорио је о искушењима Господа Исуса Христа у пустињи, у великој дворани СО Вождовац, на 317. трибини Цркве светог Трифуна са Топчидерског гробља. Присутне је благословио и госта најавио прота Дејан Дејановић, а предавање је забележио Марко Јовановић. http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3003/14/12/05.12.14_zbor_-_dr_vladan_tatalovic_iskusenja_gospoda_isusa_hrista_u_pustinji_64kpbs.mp3 Преузми>>> Извор: Радио Слово љубве "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Управо се понашаш као момак из приче , " На коју фору ми отац није послао вунени џемпер иако зна да је напољу хладно " . Овај свет није рај , и то не захваљујући Богу . Зашто се више новца издваја за развој оружја него лекова , зашто смо уништили природу и загадили планету, зашто смо спори да помогнемо незнанцу ? Ма битно је да је Бог зао, ми смо сви савршени, низашта нисмо криви . Ja se ne ponašam tako. Kao što rekoh, moj stav je "ne znam", a ne neko aktivno roptanje. Prihvatam stanje na terenu, ma koji da mu ke uzrok, ako ne mogu da ga promenim. Samo što smatram te vaše stavove i objašnjenja uvredljivim za intelekt, a u nekim slučajevima i za srce. Срђан Шијакињић and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Ja se ne ponašam tako. Kao što rekoh, moj stav je "ne znam", a ne neko aktivno roptanje. Prihvatam stanje na terenu, ma koji da mu ke uzrok, ako ne mogu da ga promenim. Samo što smatram te vaše stavove i objašnjenja uvredljivim za intelekt, a u nekim slučajevima i za srce. Које ставове ? Да Бог постоји или да није зао ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Samo što smatram te vaše stavove i objašnjenja uvredljivim za intelekt, a u nekim slučajevima i za srce. Идеална прилика да послушаш излагање др Таталовића. Човек "растура"! Следеће такође иде у прилог теми. Презвитер Вукашин Милићевић: „Смрт као болест пале природе“ У оквиру јесењег семестра предавања Школе православне духовности при Црквеној општини новосадској, у свечаној дворани Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, у недељу 30. новембра 2014. године, презвитер Вукашин Милићевић одржао је предавање на тему „Смрт као болест пале природе“. Благодаримо радију „Беседа“ Епархије бачке на тонском запису овог предавања. http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3003/14/12/06.12.14_zbor_-_o._vukasin_milicevic_-_smrt_kao_bolest_pale_prirode_-_gjjz_novi_sad_64kpbs.mp3 Преузми>>> Извор: Радио Слово љубве "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Које ставове ? Да Бог постоји или да није зао ? Да није зао, да се активно меша у све, а да при томе допушта зло и патње невиних. Увредљиво је рећи пoплављењима да моле сведржитеља, који jе љубав, да заустави поплаве. Jер зашто их је слао/допустио, па чека молитву да би је зауставио? Или није сведржитељ који се активно меша у наш свет или није љубав. Тврдити да је и једно и друго у пакету је увредљиво за интелект. Pučina plava Spava, Prohladni pada mrak. Vrh hridi crne Trne Zadnji rumeni zrak. I jeca zvono Bono, Po kršu dršće zvuk; S uzdahom tuge Duge Ubogi moli puk. Kleče mršave Glave Pred likom boga svog- Ištu. Al' tamo, Samo Ćuti raspeti bog. I san sve bliže Stiže, Prohladni pada mrak, Vrh hridi crne Trne Zadnji rumeni zrak. Tumaralo., Дијана. and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Управо се понашаш као момак из приче , " На коју фору ми отац није послао вунени џемпер иако зна да је напољу хладно " . Овај свет није рај , и то не захваљујући Богу . Зашто се више новца издваја за развој оружја него лекова , зашто смо уништили природу и загадили планету, зашто смо спори да помогнемо незнанцу ? Ма битно је да је Бог зао, ми смо сви савршени, низашта нисмо криви . Koji "mi"? Kakve ja veze imam sa "mi" ? Ne ulazem ja novac u oruzje. Ne unistavam ja planetu. Pa opet ispastam zato sto neki to rade. Ne samo da je u pitanju nepravda vec visedimenzionalna abnormalna nepravda. Ne mogu da ne citiram Sopenhauera - "Ovaj svet je toliko los da kad bi bio samo malo gori ne bi ni postojao". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука