Jump to content

Да ли постоји Бог који је добар - проблем теодицеје

Оцени ову тему

Препоручена порука

Наравно да има мука када велика већина људи удаљила од Бога .

Video sam na onkologiji i monahe na hemoterapiji ne bi rekao da su to oni sto su se udaljili od Boga.

Igumanija manastira Rakovica takodje je prekinula hemoterapiju, svakakve metastaze ima,

daj Boze da je sada dobro, popadija iz nekog mesta iz unutrasnjosti takodje na hemoterapiji inace majka troje dece,

mnogo bolesne dece itd, itd.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Video sam na onkologiji i monahe na hemoterapiji ne bi rekao da su to oni sto su se udaljili od Boga.

Igumanija manastira Rakovica takodje je prekinula hemoterapiju, svakakve metastaze ima,

daj Boze da je sada dobro, popadija iz nekog mesta iz unutrasnjosti takodje na hemoterapiji inace majka troje dece,

mnogo bolesne dece itd, itd.

Brate Vaso, ova tema ima veze s onim što smo ja i ti pitali oca Savu, pa da ne pričamo tamo, htjela sam ti se obratiti.  Najbolji naprotiv, često mnogo više stradaju, kao da se duhovi zla na njih posebno ustremljuju, to primjećuju čak i ateisti, i najbolji ljudi stradaju, čak i ako nisu vjernici. Ima u tome valjda raznih razloga, a jedan je možda, kao stradanje Jovovo, da budu primjer svjesne vjere i pokornosti Bogu...Razumijem tvoj stav i osjećanja koja te navode na takve misli. Sve utjehe i tumačenja od ljudi daju se olako, i to je to… Ti, recimo osjećaš najdublje i na svojoj koži ono iz psalama ’silna ruka tvoja ubi me’, i ‘bližnji moji, videći moju nevolju, stadoše daleko od mene’, a ostalo su sve manje-više prazne utjehe tumačenja, jer naprosto, niko drugi to ne može da razumije…’  Mislim da je u svemu tome najtačnije, da pravog odgovora nema, tj.da ga niko sa sigurnošću ne može ni znati ni dati. Odgovor koji nude ruski oci i sv.vladika Nikolaj, nedvosmisleno govori o kazni (ali pedagoškoj, ljubavnoj, ne juridičkoj); mada današnja tumačenja odbacuju takve ideje. Mi za sebe možemo prihvatiti odgovor koji nama najviše ‘liježe’, koji nam osmišljava patnju, jer ju je tako lakše podnijeti; a zatim je najbitnije ne izgubiti dar vjere, ko ga je dobio… Jer za tu vjeru daće Gospod olakšanje ŠTA GOD da nas po prirodnim nužnostima, i demonskoj zlobi, snadje. To je ključ… ako možemo vjerovati, da to naše stradanje ima nekog, nama nepojmljivog smisla, i da ćemo njime zadobiti vječnost u blaženstvu, i vapimo Bogu za pomoć, naročito Milostivoj Majci, olakšaće nam patnje…

Подели на овим сајтовима

Najbolji naprotiv, često mnogo više stradaju, kao da se duhovi zla na njih posebno ustremljuju, to primjećuju čak i ateisti, i najbolji ljudi stradaju

Evo ja sam ateista i zelim da napomenem da ovo nije tacno. Ne postoji nikakav sablon kod obolevanja koji bi se ticao toga da li su oboleli "dobri, losi, najbolji ili najgori"... Nije tacno da se najbolji najvise razboljevaju a posebno nije tacno da "to i atesti primecuju"

Dijana nemoj da pricas  u tudje ime...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Pokušavamo da osmislimo stradanje dobrih i pravednih... ja kažem zapažanje svoje i nekih mojih prijatelja, vjernika, ateista, onih koji se 'rvu s Bogom' i sličnih... nisam se stavila da govorim u ime svih ateista... Zatim, u svakom iskazu postoje lični elementi, kao i u percepciji, i tako sa strane neko opet učitava nešto svoje.. samo zbilja izuzetni, i umom i osjećanjima, razumiju na pravi način veći dio onoga što se priča...

Подели на овим сајтовима

Jednako stradaju i dobri i losi.

E sad sto vernici imaju sistem sa kojim to cinjenicno stanje bas ne ide ruku pod ruku, pa se pribegava raznim mistifikacijama, uopstavanjima i nikad prestarom pozivanju na stari dobri argument osecanja i emocija... to je vec nesto drugo

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Kosmološki: uzrok, posljedica. Sve što postoji mora da ima uzrok, to znači da mora da postoji prvi uzrok koji je sve stvorio. To je Bog

Sto svemir da ne bude prvi uzrok svega.

Teleološki: sve što je stvoreno, stvoreno je sa svrhom. To znači da postoji neko VEOMA inteligentan, Onaj ko daje svrhu stvorenjima. To je Bog.

Ja ne vidim nikakvu svrhu u stvaranjem. Naprimer biologija 90 odsto i vise vrsta su nestali i tako cu nestati sve vrste zivotinja i covek. 

Nomiloški: Svijet je harmonijski uredjen, i pun je zakona. To znači da mora postojat zakonodavac. To je Bog.

Multiversum je mozda resenje tog problema ili samo puka slucajnost. 

Moralni: navodi da postojanje objektivne moralnosti zavisi od postojanja najvišeg zakonodavca.

Ja licno ne verujem da objektivni moral postoji. 

Подели на овим сајтовима

Sto svemir da ne bude prvi uzrok svega.

Nije moguc bezbroj dogadjaja u nazad, tako da moramo doci do prvog dogadja. Ko je uzrok - pokretac? Svet ili svemir nije jer je  promenljiv, menja se. O tome videti o razlici izmedju kontigentne i nekontigentne istine.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Nije moguc bezbroj dogadjaja u nazad, tako da moramo doci do prvog dogadja. Ko je uzrok - pokretac? Svet ili svemir nije jer je  promenljiv, menja se. O tome videti o razlici izmedju kontigentne i nekontigentne istine.

Sto prvi uzrok mora da bude nepomerljiv. Ne razumem. 

Marko Dragicevic

Nista od toga ne mora sta si naveo inace ima evolucionarskih teorija o nastanju morala kod coveka.

Подели на овим сајтовима

Ta teorija velikog praska se kosi sa prvim i drugim zakonom termodinamike.

Teorija Velikog praska se ne kosi ni sa čim. Mali savet: ako raspravljaš na tu temu, budi vrlo, vrlo oprezan šta tačno podrazumevaš pod Velikim praskom, to jest šta se u nauci podrazumeva pod tim. Jer to je najčešći uzrok nesporazuma u ovakvim diskusijama.

Što se tiče morala: prema teoriji evolucije čovjek je nastao od majmuna

Ne, prema TE čovek nije nastao od majmuna. Evo baci pogled malo: link

Подели на овим сајтовима

Ako ništa drugo jedno je sigurno Bog kao ideja postoji.I dokle god je sveta veka i čoveka ta ideja će trajati.Nema dokaza za postojanje niti za nepostojanje Boga.Postoje argumenti zašto neko veruje ili ne veruje u Njegovo postojanje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ako ništa drugo jedno je sigurno Bog kao ideja postoji.I dokle god je sveta veka i čoveka ta ideja će trajati.Nema dokaza za postojanje niti za nepostojanje Boga.Postoje argumenti zašto neko veruje ili ne veruje u Njegovo postojanje.

Za neke On nije ideja već stvarnost, doživljena. Problem je što bi svi nevernici hteli da opipaju rane kao Toma, nije im dovoljno svedočanstvo drugih.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Za neke On nije ideja već stvarnost, doživljena. Problem je što bi svi nevernici hteli da opipaju rane kao Toma, nije im dovoljno svedočanstvo drugih.

Ali i taj doživljaj je subjektivan.Ne možeš nekog da kriviš zato što ga nema, a nema ga jer nema vere u Božije postojanje.Vera je temelj.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Zanima me kako ti Kratos objašnjavaš Blagodatni oganj, mirotičenje ikona, Ostroška čuda itd

Sve je stvar vere.Lično verujem da Bog deluje i da se projavljuje kroz ta čuda.Mada bi lično više voleo da vidim dejstvo živih vernika,Hristovih vojnika nego ,,mrtvih,,.Kao što su radili Apostoli i sam Isus.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...