Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

„Святейший Патриарх Алексий прокомментировал ситуацию вокруг Македонской Церкви

Версия для печати

1 июня 2005 г. 19:08

На встрече с представителями Координационного комитета международного форума «Культурно- традиции сотрудничества государственной власти, общественных институтов и Православной Церкви» была затронута тема отношений РПЦ и непризнанной Македонской Церкви.

Напомним, самопровозглашенная Македонская Православная Церковь, входившая в состав Сербской Православной Церкви на правах автономии, в 1967 году на церковно-народном соборе в Охриде провозгласила автокефалию. Однако ни Сербская, ни другие Поместные Православные Церкви не признали этого статуса. В результате каноническое общение македонских епископов с их православными собратьями во всем мире прекратилось.

Продолжавшиеся многие годы переговоры сербских и македонских архиереев в 2002 году увенчались проектом договора о восстановлении общения, который был подписан в сербском городе Нише. Однако впоследствии синод МПЦ отказался одобрить этот документ, поскольку в нем не упоминался автокефальный статус Церкви, а также не употреблялось ее название.

Как известно, Греция и ряд других стран не признали конституционного наименования Республики Македонии, которая в 1991, после развала Югославии, стала независимым государством. В связи с этим в ООН и ряде других международных организаций Македония именуется БЮРМ (Бывшая югославская республика Македония).

Отвечая на вопрос членов греческой делегации, Патриарх Алексий подчеркнул, что позиция Русской Православной Церкви в данном случае остается неизменной: Македонская Церковь считается канонической частью Сербской Православной Церкви.

«Когда ко мне обратился Патриарх Павел (Предстоятель Сербской Православной Церкви — Ред.) и сказал, что существует проект создания некой «параллельной» иерархии для Македонской Церкви, я в ответ посоветовал не идти на это и всеми силами и способами сохранять церковное единство. «Параллельная» иерархия — это путь к углублению раскола».

Патриарх Алексий заметил, что ситуация требует компромиссного решения — в том числе и в отношении названия Церкви: «Это может называться не «Македонская Православная Церковь», а, допустим, «Охридская архиепископия».

Также Святейший Патриарх подтвердил, что государственное руководство Македонии обращалось к Русской Православной Церкви с просьбой о посредничестве в урегулировании проблемы. Святейший Патриарх Алексий высказал надежду на то, что раскол, разделивший православные славянские народы, будет в конце концов преодолен. „

Овако је отприлике мислила и мисли РПЦ

Прво, текст је од 1.6.2005. а данас је 15.12.2010. са тенденцијом да се разлика између ова два датума повећава.

Друго, део који је, претпостављам, ''најинтересантнији'' за тебе је:

«Когда ко мне обратился Патриарх Павел (Предстоятель Сербской Православной Церкви — Ред.) и сказал, что существует проект создания некой «параллельной» иерархии для Македонской Церкви, я в ответ посоветовал не идти на это и всеми силами и способами сохранять церковное единство. «Параллельная» иерархия — это путь к углублению раскола».

По мом мишљењу овај део није толико вредан да се следећих 100 година расколници (не мислим на тебе већ на твоје квази-пастире) позивају на њега у оправдавању свог остајања у расколу зато што може бити да је лични став, може бити да је део те руске дипломатије, може бити да може и мало другачије да се схвати само ако се жели да се схвати у циљу превазилажења раскола а не само да се у свакој реченици свих интервјуа копа и рукама и ногама да се на било који начин оправда остајање у расколу.

И на крајот од сите крајишта(та), има у овом тексту још много ствари поменутих. Не разумем најбоље руски али по мом читању значајна је и ова реченица:

Патриарх Алексий заметил, что ситуация требует компромиссного решения — в том числе и в отношении названия Церкви: «Это может называться не «Македонская Православная Церковь», а, допустим, «Охридская архиепископия».

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Стојче-в пошто читаш пуно, ај молимте прочитај и шта мисле остали о Архиепископу Јовану, и да га цео православни свет потпуно подржава, и конкретно и блаженопочивши Патријарх Алексеј Московски:

Патријах Алексеј, преко српског Синода:

http://poa-info.org/mk/istorija/resavanje/10_OD_SRPSKIOT_SINOD_ZA_RUSKIOT_-_konvert.pdf

Патријарх Вартоломеј, молба за ослобођење:

http://poa-info.org/istorija/resavanje/55.html

Покојни Атински Христодулос:

http://poa-info.org/istorija/resavanje/57.html

кад прочиташ, има још... не брини, само расколници немају писма подршке од Цркве, зато што нажалост су ван Цркве.....

Подели на овим сајтовима

И брате Стојче-в једино официјално писмо Патријаршије, које најјасније показује став РПЦ-ве и Патријарха покојног Алексеја, па читај, из 2002 године, оригинал и на бјрм-ски превод:

Оригинал:

http://poa-info.org/mk/istorija/resavanje/11_Pismo_od_Patrijarhot_moskovski_1-2.pdf

и превод на бјрм-ски:

http://poa-info.org/mk/istorija/resavanje/11_Od_p_Aleksij_do_p_Pavle_-_konvert.pdf

Браћа из ПОА, су одлично средили сајт, па можеш да читаш Стојчев, како иде историја решавања раскола у БЈРМ.

Подели на овим сајтовима

Dok se mi ovde nerviramo sto se nista ne cini, verovatno radi neka diplomatija. Ne mislim na drzavu. Rezim je indifentan prema svemu sto ne donosi poene kod Amerikanaca, ili neku direkntu korist (novac, glasove). Uzmite Hilandar kao primer. Drzava prestaje da daje pare za obnovu. Stoga, vise se uzdam u Pravoslavne Crkve u tihu diplomatiju nekih visokih arhijereja.

Daj Boze.

Подели на овим сајтовима

ово први пут да видим , ово није наш сајт јер немамо , угашен је пре неколико година.

Ocigledno je ostalo ime, pa se domen prodaje tako...

Ja sam pod tom adresom/imenom prosle godine recimo nasao zensko donje rublje, a trazio sam plan i program za nastavu... :cheesy:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ово први пут да видим , ово није наш сајт јер немамо , угашен је пре неколико година.

Ocigledno je ostalo ime, pa se domen prodaje tako...

Ja sam pod tom adresom/imenom prosle godine recimo nasao zensko donje rublje, a trazio sam plan i program za nastavu... :cheesy:

...знао сам да си манијак! 0212_rolleyes

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

На оној линк горе који сам поставио треба да се реагује. Не сме злоупотребљавати.

А друго,Русе боли уво за све, па и за нас , за СПЦ, за тзв. МПЦ....

Подели на овим сајтовима

На оној линк горе који сам поставио треба да се реагује. Не сме злоупотребљавати.

А друго,Русе боли уво за све, па и за нас , за СПЦ, за тзв. МПЦ....

zar nije sajt eparhije braničevske bio hakovan jedno vrijeme

Подели на овим сајтовима

Dok se mi ovde nerviramo sto se nista ne cini, verovatno radi neka diplomatija. Ne mislim na drzavu. Rezim je indifentan prema svemu sto ne donosi poene kod Amerikanaca, ili neku direkntu korist (novac, glasove). Uzmite Hilandar kao primer. Drzava prestaje da daje pare za obnovu. Stoga, vise se uzdam u Pravoslavne Crkve u tihu diplomatiju nekih visokih arhijereja.

Daj Boze.

Најискреније се надам, да дипломатија ради.. наравно, од државне срБББске дипломатије ЛЕБА НЕМА... надам се да има још потенцијала у некима који су то имали и раније и да је ствар колико год то изгледало безнадежно у овом тренутку (ееееј бугарски затвор!!!), ипак у рукама Црквених дипломата... А само да поменем овде пошто поменусмо државну дипломатију..читам неки дан јуче прекјуче..наш преЦедњак  рече да ће преговарати са Тачијем све до оног тренутка док се не докаже 100%да је он био на челу колоне која је одговорна за трговину српским органима.. Шта рећи на ову изјаву ..дипломатска ..нема шта!... ја је нећу коментарисати јер Пиринач то не заслужује.. само ћу повући паралелу са једном изјавом које се сећам још као дете... Кад су Словенци најавили да неће више учествовати у КРЕТЕНСКОЈ манифестацији НОШЕЊА ШТАФЕТЕ оном МРЦУ Тити... Из срБББског руководства се (једино) чуло...: ''Ако они неће, ... носићемо је ми сами..ионако смо је ми измислили..!'' Алал нам вера...

Ево ..нисам веровао да ћу за живота чути сличну глупост из српских уста.. али ето Бог је допустио да чујем још већу..Амин

Подели на овим сајтовима

Ни на сајту ПОА ништа нисам видео о овоме.

Да ли је могуће макар један молебан организовати? Архијереј Цркве је у затвору због сведочења вере и јединства Цркве. Није то мала ствар.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...