Jump to content

Предлози у вези са радом форума Живе Речи Утехе

Оцени ову тему

Препоручена порука

kad piše ćirilicom ili latinicom ? greengrin greengrin greengrin

Ахаххахаххахха на тренутак сам се замислио у чему би била разлика :10900:

Подели на овим сајтовима

Предност је знати и једно и друго писмо! Искрено, драго ми је што знам и ћирилицу и латиницу! И што могу прочитати теме које су отворене или једним или другим писмом! Онај који не зна једно од та два, "осакаћен" је!

Трудим се да пишем ћирилицом, јер и иначе пишем ћирилицом, али ми не смета ако неко пише латиницом или отвара теме на латиничном писму! И једно и друго писмо је наше :);) само они који познају оба су "богатији" од оних који знају само једно! :)  

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Ако ми не ценимо своје писмо, не можемо очекивати од других да то чине.

Православни Срби се служе ћирилицом до 1. св. рата када АУ у окупираној Србији намеће латиницу у школама и администрацији, а Србима у БиХ и Хрватској затвара школе и брани штампање ћириличних књига.

По ослобођењу sFun_bat  у Краљевини СХС краљ задржава латиницу да се браћа не увреде и сви натписи на државним установама, сведочанства су на оба писма. У архиви београдске богословије се налазе молбе за пријем Момчила Ђујића, једна на ћирилици, друга на латиници.

НДХ брани ћирилицу, а то после чини и Броз.

У СФРЈ латиница се намеће, а на ћирилицу се гледа као на нешто застарело, антидржавно.  Ћириличне писаће машине су биле реткост, у намештеним процесима у СР БиХ (самосталној радњи Бранка и Хамдије) једна од тачака оптужнице је била да је окривљени тражио у књижари да купи ћириличну машину.

Сада ови другосрбијанци се гнушају ћирилице, форсирају неку ћелаву латиницу као неко светско писмо, још ће и језик да промене.

С друге стране Грци и Бугари су ушли у ЕУ, али се не одричу свога писма, а могли би ладно да пишу латиницом, али неће, јер имају национални понос.

Не тражи се ни од кога да пише енглески или немачки ћирилицом, али да Срби који су национално свесни и у вери, међусобно комуницирају латиницом Just_Cuz_19

Дођи себи, ако немаш коме, што би рекли у Подновљу.

Подели на овим сајтовима

:lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ако ми не ценимо своје писмо, не можемо очекивати од других да то чине.

Православни Срби се служе ћирилицом до 1. св. рата када АУ у окупираној Србији намеће латиницу у школама и администрацији, а Србима у БиХ и Хрватској затвара школе и брани штампање ћириличних књига.

По ослобођењу sFun_bat  у Краљевини СХС краљ задржава латиницу да се браћа не увреде и сви натписи на државним установама, сведочанства су на оба писма. У архиви београдске богословије се налазе молбе за пријем Момчила Ђујића, једна на ћирилици, друга на латиници.

НДХ брани ћирилицу, а то после чини и Броз.

У СФРЈ латиница се намеће, а на ћирилицу се гледа као на нешто застарело, антидржавно.  Ћириличне писаће машине су биле реткост, у намештеним процесима у СР БиХ (самосталној радњи Бранка и Хамдије) једна од тачака оптужнице је била да је окривљени тражио у књижари да купи ћириличну машину.

Сада ови другосрбијанци се гнушају ћирилице, форсирају неку ћелаву латиницу као неко светско писмо, још ће и језик да промене.

С друге стране Грци и Бугари су ушли у ЕУ, али се не одричу свога писма, а могли би ладно да пишу латиницом, али неће, јер имају национални понос.

Не тражи се ни од кога да пише енглески или немачки ћирилицом, али да Срби који су национално свесни и у вери, међусобно комуницирају латиницом Just_Cuz_19

Дођи себи, ако немаш коме, што би рекли у Подновљу.

Писао сам веќ једном на ову тему. Није крива за све СФРЈ. Ето на пример Македонско писмо се оформило баш у ту СФРЈ, па никоме није пало на памет да наметне да државно писмо буде латиница, а не ќирилица и то баш Вукова ќирилица са неке мале измене (ќ, ѓ и ѕ). Чак и српско-хрватски се учио на ќирилица! 

Али да се вратим на ову тему, код нас у Македонији форуми су углавно на ќирилицу, чак и на оне на који не се забрањава латинско писмо (македонска латиница још увек је недефиниран поим), садрже мал проценат поруке написане на латиница. Најинтересантно је да феминистички форум (у Македонији) строго забрањује употребу латинице.

За мене постоје две врсте на људи који не пишу на ќирилицу и то они који нису писмени (како кажу Роми код нас: јас сум писмен самоук и пишу 3 букве на латиницу, 4 на ќирилицу и опет тако) или не могу да се снаѓу са компјутере - који нису за осуду и њима треба помоќи, и људи који ме живцирају - јер мисле да су паметнији ако пишу на латиницу, а у ствари су ... 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Ja u RW pišem ćirilicom, ali kad sam za kompom obavezno latinicom iz prostog razloga, stalno nešto kuckam i pretražujem net, idem svuda, e sad zamislite kada bi svaki put morao da menjam, te ćirilica, te latinica. Inače tastatura mi je Serbian(Latin, Serbia) tako da nisam sklon šišanju, možda eventualno kada slučajno pogrešim. 

Подели на овим сајтовима

Зашто су се они одлучили за то - не знам. Њихова ствар. Форум је одличан, много корисних савета у вези са дотичним маркама аутомобила.

Verovatno jer na takvim forumima cesto borave i okolni "fiatashi" i "lanchiste" koji ne znaju cirilicu (hrvati, bosnjaci)

Odrediti jedno pismo za forum kao sto je cirilica totalno pravi problem svim hrvatima koji bi bili na forumu. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Није старијима који су учили ћирилицу у ОШ, и остали би могли да се науче.

Или да допусте слободу писања ћирилице.

А Ви кад сте тако добри требали би да уместо екавице користите ијекавицу и икавицу да вас боље разумеју.

Подели на овим сајтовима

ЗАБРИЊАВА ШТО И НА ПРАВОСЛАВНИМ ФОРУМИМА ИМА МНОГО ДРУГОСРБИЈАНАЦА!

Подели на овим сајтовима

Na stolu su sljiva i limun, sta ces ti da odaberes je tvoj licni izbor i ja ti ne mogu nametati da jedes sta se meni svidja, ili sta ja mislim da je bolje, uostalom i jedno i drugo su plot, a ima i ona izreka sa pijancem i plotom...

PS: ja cu ipak uzeti i sljivu i limun

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Meni bi cirilica bila problem, nemam ni latinicu kako treba nego ovu falicnu englesku i imam opciju kineskog pisma . Kako se slabo razumem u kompjutere tesko bi mogao da se snadjem da osposbim komp da ima opciju cirilice

И кад неко почне да ти с*** што не пишеш ћирилицом, ти лепо пребаци на ту кинеску, а чукај на српском, па шта испадне.

Ево да пробам са претходном реченицом.

IK啊d呢空破;呢大提是*** [头呢瞥i日丽c哦m, 提了破p热八次那土kine上哭, 啊;u卡j那虽然p是k哦美, 怕[他ispadne.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...