Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Ćiriličar рече

1. Полицијски инспектор не може да истражује убијство сродника. Психолог не може да психоанализира своју супругу. Поп не исповеда своју жену! Сходно реченом, неки будучи филм о Јасеновцу треба да ради неко ко НИЈЕ Србин.

2. Такав грандиозан пројект треба урадити да се целом свету покаже, да се разбије лаж комуњарска и нова лаж ревизије историје. Такве пројекте може да одради рецимо - НИКИТА МИХАЛКОВ!

3. Дакле редитељ је неутралан и тиме се избија злобницима аргумент да могу да клевећу и настављају лаж. Затим се палицира и Министарство културе Србије, РЕсрпске, а зашто не и Русије, одборни велика средства да би се пројекат могао реализовати.

4. Онда се крене у реализацију. Сценарио би требао да има, по мени, факторе: колизија католичанства и православља; конвертитство (ово довје као темељ геноцида и мржње); затим омашке српске елите у бурним временима; улога комуниста у свему.

5. Понављам, грандиозност пројекта само у техничком смислу, је реконструкција логорског простора и хиљаде статиста, као неки минимум.

5. Фим урадити да прати судбину једног/неколико логораша; једног/неколико конвертита; дати му историјски контекст тока догађаја како би се гледаоцу приказала размера геноцида. Јер нису људи убијани само на једном месту.

6. У пројекат укључити поред државе: Цркву, стручњаке из Јад Вашема.

7. Показати Светос Мучеништва - тиме, макар тиме, да рецимо Митрополит Амфилохије уграђује мошти Светих Мученика у олтаре новоизграђених храмова.

Све то искусан редитељ може да обради путем кратких сцена, и да склопи у једну целину тока догађаја.

Кумуњаре, никако не треба изоставити из свега.

И...Ниикита Михалков је дубока руска душа, која зна шта је генооцид, шта је страдање, шта је зло...тиме се бави цео живот. Сигурно данас један д ретких режисера који је кадар да ради историјске пројекте, а д аим да ту уметничкку црту која путм пар сцена каже више од 10 историјских књига - и најважније, пробуди ИСПРАВУ емоцију. Емоције без освете, али емоцију спознаје, која чува будућа поколења од заблуда.

Ti ovde ne govoris  o umetnosti nego o nekom politickom projektu sa nekim konkretnim agendama.

Moze i to, al to onda nije umetnosti  to onda nije film.

Ne postoji normalan reditelj koji bi pristao na ovakav projekat. Mihalkov bi ti se u facu nasmejao i produzio dalje...

• Свиђа ми се 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Марек рече

@Ćiriličar Vidiš, Šindlerovu listu nisu pravili ni Nemci kao tirani, ni Jevreji kao žrtve. Praviili su je ameri kao blokbaster, ne kao dokumentarac i jedan od razloga je svakako bio profit. Ali taj film pogađa u centar, gotovo sve što ima da se kaže o Holokaustu može da se nauči u tom filmu, u tome je njegova vrednost. 

Dakle patnje, ratovi, žrtve, to su sve UNIVERZALNI problemi civilizacije i svakog bi trebalo da pogode i da ostave utisak, nebitno ko pravio film ili seriju. E, tu je podbacila Dara, jer ispod svega što pokušava da predstavi insistira na revanšizmu, insistira na tome da je neko kriv a neko oštećen. 

Stiven Spilberg je jevrej.

Подели на овим сајтовима

@Марек Слажем се за Шиндлера...то је један од филмова који високо ценим....само избор главног глумца...незаборвна сцена је кад плаче, када доживљава нервни крах и говори како би још оволико злата/пара, спасило оволико живота. Затим сцене убијања са балкона...и онај Мађар (играо је у "Енглеском пацијенту" главног лика)што глуми Немца је феноменалан избор, прелепа фаца али демонски ум, када насумице убија....ето само те две сцене показују универзално зло и добро.

Не знам за Дару, нисма гледао и мислим да нећу....имам посебан доживљај Јасеновца...говорим све уопштено.

Дефинитивно, када би се и радио велик пројекат на ту тему, мора се пазити на ону од Владике Николаја да "ко се освети, тај се не посвети"! А што је срж хришћанска, дакле да не буди погрепне емоције...то је тешко, не може то свако да изрежира...добра режија и јесте у тим "ситницама", а то и јесте уметност....јер једна сцена, једна реченица, уствари гледаоцу остане у сећању, допре му до душе и ту остаје као неко семе.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ćiriličar рече

@Марек Слажем се за Шиндлера...то је један од филмова који високо ценим....само избор главног глумца...незаборвна сцена је кад плаче, када доживљава нервни крах и говори како би још оволико злата/пара, спасило оволико живота. Затим сцене убијања са балкона...и онај Мађар (играо је у "Енглеском пацијенту" главног лика)што глуми Немца је феноменалан избор, прелепа фаца али демонски ум, када насумице убија....ето само те две сцене показују универзално зло и добро.

Не знам за Дару, нисма гледао и мислим да нећу....имам посебан доживљај Јасеновца...говорим све уопштено.

Дефинитивно, када би се и радио велик пројекат на ту тему, мора се пазити на ону од Владике Николаја да "ко се освети, тај се не посвети"! А што је срж хришћанска, дакле да не буди погрепне емоције...то је тешко, не може то свако да изрежира...добра режија и јесте у тим "ситницама", а то и јесте уметност....јер једна сцена, једна реченица, уствари гледаоцу остане у сећању, допре му до душе и ту остаје као неко семе.

Onda bi trebalo da znas da ni taj film nije uradjen sa 100% istorijskom tacnoscu, odnosno da nije "bukvalan" kako si ga opisivao pre par stranica

• Свиђа ми се 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

odnosno da nije "bukvalan" kako si ga opisivao pre par stranica

Бре, ти се само 'ваташ за речи. Рекао сам ти касније поводу метафора и буквалности, да мислим тиме на "невесте које лете", као у Кустиим филмовима...и виљушке! На то сам мислио...буквалан у смислу да јасно гледаоцу преноси шта се догађало, да н емора неки Амер којему је Србија, Сирија и Сибир једно те исто да листа књиге јер неће их листати. него да зна, поред ССоваца биле су и усташе, неки локални фашисти који су превазишли све по зверству. О томе ти причам.

Ниједан историјски играни филм не може бити тачан. Филм Оливера Стона, ЈФК а затим Никсон, су за мене историјски филмоови. Али сигурно нису 100% тачни, иако, рецимо ЈФК има у себи убачене, "окорпорииране" фрагменте живог, документарног, Запрудиног филма када је снимо како кенедију разносе лобању и просипају мозак! Као и фотографије са/пре обдукције....све оригинално а убачено у играни филм.

О чем причаш, то су јасне ствари као сунце.

Поента је да се покаже шта и како. ЈФК је тада био "кнтраверзан", Никсон такође, а видиш данас је јасно као сунце шта се дешава у САД...итд., и сл.

Ја говорим о, назови, целокупној метафори - да не буде типа "Подземље" од Кустурице где је цео филм метафора нека, па још сијасет "летећих тањира"...млада, виљушака и сл.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bilbija рече

Stiven Spilberg je jevrej.

I MASON! 😂

To što je reditelj Jevrej je isto važno kao da je recimo griper na filmu bio Jevrej. Ili da je šef voznog parka bio Jevrej. Film nije bio državni projekat države Izrael i nije ga gurao David Ben Gurion kancelaru Nemačke pred oči.

пре 4 минута, cloudking рече

Iz edicije "film ne podstice mrznju"...

image.png

image.png

E da, i ovo. Zamisli koliki si Srbin da ti tek Dara iz Jasenovca otvara oči. Toliko su ljudi osvešćeni i upoznati sa Jasenovcem da ih je tek ovo potreslo 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Марек рече

To što je reditelj Jevrej je isto važno kao da je recimo griper na filmu bio Jevrej. Ili da je šef voznog parka bio Jevrej. Film nije bio državni projekat države Izrael i nije ga gurao David Ben Gurion kancelaru Nemačke pred oči.

Pa i ja kazem, nije vazno sto je Vojvoda Djujic bio Srbin... trebali bi u hrvatskoj da mu podignu spomenik kao prvoborcu i heroju Hrvatske ... nije tu bilo drzavnog projekta vec privatna inicijativa ...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Марек рече

E da, i ovo. Zamisli koliki si Srbin da ti tek Dara iz Jasenovca otvara oči. Toliko su ljudi osvešćeni i upoznati sa Jasenovcem da ih je tek ovo potreslo 

Па многи појма немају. Благе везе немају. Трећа генерација "деце комунизма", постали либераши, и сада њихова деца рођена 1990. имају 30 година. Еј, човече, 30 година то су зрели људи, не младићи чак...и ко је њих учио чему? Шта они знају?

Шта се знало о Јасеновцу до 90-тих? Знало се шапутање по славама, а мнги родитељи који су знали су крили од своје деце, или "да их не оптерећују", или јер "није то фино, да се неко наљути".

Хрватска држава, ма која, сад и убудуће треба да снесе одговорност, макар као Немака. Шта знају Хрвати? Па мајнстрим Црква у Хрвата и политика намећу усташтво као (не волим ту реч) наратив, као нешто нормално. А Срби лажу ли лажу.

Подели на овим сајтовима

Samo ti sine radi svoj posao...

WWW.KURIR.RS

Reditelj filma Dara iz Jasenovca Predrag Gaga Antonijević rekao je da 75 godina niko nije smeo da...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, cloudking рече

Ti ovde ne govoris  o umetnosti nego o nekom politickom projektu sa nekim konkretnim agendama.

Не тупи...уметност је, између осталог, изражавање о појединачно ка општем. У овом случају би било изражавање о мало уопштенијем ка општем (злу и добру).

Јеси гледао макар један филм од Михалкова? Тежак си ти човек, и "четвероугласт", но шт аи очекивати од нерелигиозног човека сем површност. Сви  једнаки, ајде да се волимо и права паса луталица.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Марек рече

To što je reditelj Jevrej je isto važno kao da je recimo griper na filmu bio Jevrej. Ili da je šef voznog parka bio Jevrej. Film nije bio državni projekat države Izrael

Па ја сам горе хипотетички говорио како треба да изгледа да није државни пројекат а да ј еподржан државом. Што се Јевреја тиче...на страну што је Спилберг Јеврејин (снимао је он и о диносаурусима, па није диносаурус у Џурастик парку), без обзира што су главне фаце Холивуда Јевреји, треба рећи да су Јевреји јако подењен народ, подељенији од Срба умногоме, и верски и политички, али у једном су НЕподељени - холокаусту!

Тако да, стоји оно о Шиндлеру као филму да је погодио у центар, али не стоји да је погодио у центар ради профита...погодио је у центар јер су Јевреји Јевреји! Говоре о свом страдњу, раде све да се не понови, чак и неке не баш лепе ствари. Прогањали су све злочинце деценијама и приводиле их "познанију права" и тд.

Ни око чега се они много не слажу, сем око холокауста и Изралеа, државе коју треба очувати! Не као Срби либераши који би раздавали све осим круга двојке.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, cloudking рече

Skokni do tvitera da vidis javno mnjenje nakon filma... narocito obrati paznju na profile istaknuntih SNS perjanica poput urednika svinjformera npr...

То што неко са твитера није у стању да разуме неке ствари не значи ништа.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...