Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 минута, cloudking рече

Evo sad bas gledam (ne ceo film vec motam tu i tamo da vidim neke scene) ovaj snimak sa RTSa i jedno pitanje  mi ne izbija iz glave.

Kako to da ovim srbskim dusebrznicima ni jednog trenutka nisu zasmetali oni deterdzenti, omeksivaci, farbe za kosu i ostali produkti masovne prozivodnjei potrosackog mentaliteta kojima je RTS prodao ocekivano milionsku gledanost "jako potresnog filma o srpskoj istoriji"?

Da vas ne poznajem bolje, ocekivao bih sad da se listom skupite u demonstracije ispred RTSa jer je to direktno pljuvanje po zrtvama... u jednom trenutku ustasa kolje srbina a u drugom lepotica hoda misirisnim poljima lavande svog tek opranog donjeg vesa.

Ne smeta vam sto zaradjuju na srbskoj muci? Sto uzimaju kintu na velikoj gledanosti filma o zvesrstvima nad NASIM narodom!

A sta? Vi ste mislili da je to istorisjki film od nacionalnog znacaja, napravljen za siri istinu? Haha, to je film. Napravljen da zaradi pare... a to sto se budale pale na ideolosku kompenentu je samo bonus koji ce doneti-vecu zaradu.

Serem vam se ja na taj vas kobajagi patriotizam dizvintete. Svi ste klovnovi.

Jel ume neko da mi objasni otkud odsustvo hejta prema RTSu zbog ovog blatnatnog pišanja po srbskim zrtvama?

cekaj pricas o reklamama,.... ja kolko se secam nije bila nijedna reklama tokom samog filma,..... :stidljiv:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ćiriličar рече

1. Добро је што је неко урадио играни филм на ову тему.

2. Нисам гледао филм, али режија је моја слабост, стога верујем да филм ни блиу није могао да да неку целину страхота Јасеновца.

3. Конкретно, верујем да није имао довољно пара. За овакве пројекте неопходна су велика средства. Само да би се предтсавила слика Јасеновца, потребо је изградити читав логорски простор, реконструисати га негде. Затим у њему имати неколико хиљада статиста! Иако би те сцене биле по само неколико секунди, можда пар минута, само те сцене коштају милионе евра. Алу су неопходне да се дочара логорска атмосфера.

4. Има разних начина да се овакви пројекти одраде, али ајде, рецимо праћењем судбине некога од логораша. Међутим, оно што је јако важно, јесте страшно питање "зашто"? Какво је то зло и одакле извире? Кокретно, злодела усташа се темеље на конвертитству! То је срж. Она не би била таква ни због Цркве у Хрвата, ни због Хрватства...дубина злодела се темељи на одрицаљу од свога идентите, од себе - зато је требало, поред грандиозности проојекта, поред приказа бруталности, поред праћења некога или неколицие лограша, да се испрати, паралелно, судбина макар једног од конвертита-кољача. И, не треба штедети, потражити историсјке податке и приказати и улогу свештеника Цркве у Хрвата. Мада опрезно и искључиво на фактима.

Не верујем да је овај филм то све успео или могао. Али поздрављам покушај.

Meni odavno fale kvalitetni isrtorijski filmovi domace produkcije. Aj da se nadamo da ce ovaj da povuce nogu...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

cekaj pricas o reklamama,.... ja kolko se secam nije bila nijedna reklama tokom samog filma,..... :stidljiv:

E mozda sam pogresio. Tek sad vidim da je ovo snimak sa Prve? Zar je film prikazivan i na Prvoj? Ja sam mislio samo na RTSu?

Nista, onda sve ono sto sam napisao i dalje vazi ali za Prvu.

Подели на овим сајтовима

Kad pricamo o filmovima koji opisuju strahote nad srbima u 2sv ratu, imamo i ovaj nezavsni polu igrani dokumentarac o logoru na crvenom krstu u Nisu, koliko ja znam jedinom naci logoru iz kojeg je uspesno izvrseno bekstvo logorasa.

Posto poznajem produkcijsku ekipu, znam da je ovaj film snimljen sa nekoliko hiljada evra budzeta (znaci smesno), nedostatak budzeta se vidi, ali je film za svoju kategoriju (igrani dokumetnarni film) veoma kvalitetan.  

I ovde postoji kreativni otklon. Pored istorijskih, radnja prati i fiktivne likove. Umesto da se ocekivano film koncentrise na vodje bekstva, on zarapvo prica pricu iz ugla neznanog logorasa... obicnog coveka iz naroda koji sa gledaocem deli svoja iskustva o zivotu u logoru ali i o sopstvenoj smrti.

Eto, ako ja kazem da ni ovaj film nije kinematografski "biser" i da ima mane, jesam ja sad pljunuo i na zrtve logora na Crvenom Krstu u Nisu? Ali on bar nije ideoloski obojen i nije mu cilj da svi mrzimo nemce i da svima pokazemo kolko smo mi "napaceni" nego daje jednu realnu sliku dogodjaja bez uvodjenja bespotrebna patetika i apelovanja na emocije jer poalzi od zdrave osnove da su sami dogadjaji dovoljno emotivni i potresni da nema potrebe da se  dodatno naglasavaju i vredjaju inteligenciju gledalaca.

Kraci je film, ako imate vremena bacite pogled, zanima me vase misljenje. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Марек рече

iličar Misliš da je uzrok ustaških zločina to što su bili Srbi/Pravoslavci, pa su, u želji da se što više operu od svog porekla i postanu katolici, ubijali Srbe i Pravoslavce?

Не мислим да је то узрок геноцида, али то је узрок бруталности злодела! Основни узрок, а по мени, други узрок је што је Црква  уХрвата гранична Католичка црква, дакле на тим просторима колидира православље и католичанство - стога, ако мало генерализујемео, на таквим просторима су "католици већи од папе".

То је сложена проблематика брате, али ДА - сматрам да је дубина злодела, бруталност у конвертитству. Брате погледај монтенегрине са Цетиља, сутра би многи клали слатко Србе а сами су Срби!

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Božena рече

U Crnoj Gori je moglo da se prati samo na Prvoj, RTS su odmah prekinuli...Zadovoljni smo i da su tako odlucili

Ne kapiram ni sto je RTS zabranio premotavanje filma. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, cloudking рече

E mozda sam pogresio. Tek sad vidim da je ovo snimak sa Prve? Zar je film prikazivan i na Prvoj? Ja sam mislio samo na RTSu?

Ал битно је да си пљуно слепче.

Жалостан си.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ćiriličar рече

Међутим, оно што је јако важно, јесте страшно питање "зашто"? Какво је то зло и одакле извире? Кокретно, злодела усташа се темеље на конвертитству!

Pored konvertitstva, uzrok njihovih zločina je i to što oni Srbe smatraju nižom rasom  'barbarima i ciganima' i kao takvi ne trebaju da žive a pogotovo ne u njihovoj lipoj domovini i da je zagađuju. I bilo bi dobro da je film bar malo zagrebao ideologiju jer bi tako imali i koren tog zla koje se više puta spominjalo na temi.

Inače ok mi je ceo komentar ovo je samo dopuna.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, cloudking рече

pa nije isto, velika vecina je pratila na RTS, i tamo nije bilo reklama, bas sam se prijatno iznenadio, dobar i fer potez...

... mislim da moras malo da se saberes i polako da pises, ovo sa navodnim reklamama ti nije bas trebalo...

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

IZVOR: RTS

Nakon filma "Dara iz Jasenovca" uslediće i istoimena serija koja će se prikazivati na RTS-u, koja zahteva dosnimavanje određenih scena, otkrio je Predgrag Gaga Antonijević.

Reditelj je nakon najave novog projekta, objasnio i da li to znači da će priča biti proširena.

"Hoće, dotaći ćemo se Oluje da kompletiramo taj srpski egzodus iz Hrvatske, ono što je početkom tokom Drugog svetskog rata, a što je završeno sa Olujom, znači srešćemo neke od tih likova iz ovog filma. Evo ovo prvi put govorim javno - srešćemo ih sada u Oluji i uoči Oluje", rekao je.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, cloudking рече

Meni odavno fale kvalitetni isrtorijski filmovi domace produkcije. Aj da se nadamo da ce ovaj da povuce nogu...

Види, ако коментаришеш овакве теме - на страну што омаловажавајуће цепаш саговоорнике - али ово је смртно озбиљна ствар и треба јој тако и приступити. Не причамо ми о Тарантиновој пљачки банке, и долазак у мексички ресторан, па онда одједаред крв до колена....није уреду са твоје стране да на ове теме имаш такав наступ.

Са друге стране, проблематика српске глуме и режије данас је прича за себе. Дакле, једно је изнети исправне критике на режију, на глуму, а друго све трпати у један кош...што је овде случај.

Ја сам мало премотавао и имам примедби. Рецимо, сцена када Српкиња даје новорођенче Хрватици....ок, класичан начин да се каже "нису сви хрвати лоши". Дакле, добар начин да се да та порука једном сценом, али сцена је катастрофална са стране режије!

Јер је збрзана, цела колона види, само, тобож устађе не виде, како се одвија примопредаја детета. Не бих сад уулазио у способност редитеља да из глумаца "извууче" емоцију и сл. Дакле сувише је то озбиљна сцена, да би јој се тако олако приступило, а на крају и чисто технички, да одбацимо способност редитељаа и глумаца, чисто технички је лоше одрађена.

Сматрам да треба такве ствари износити кад се о филму говори. А о томе да је филм урађен, само треба речи хвале. Ипак, преозбиљна је тема, и то је срамота државе да није изфинасирала један озбиљан пројекат, са ПР стричњацима који би га на крају представили свету.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...