Jump to content

Зоран Ђуровић: Игуманија манастира Ћелије Гликерија на сахрани рашчињеног епископа Артемија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Inače pre nekoliko godina, ima tome, jedan monah je dolazio u crkvu gde sam pevao u horu, pa posle svi u parohijski na kafu, rakiju itd....i on je tako bio interesantan ali je bilo i nekih poučnih priča, izmedju ostalog je jednom rekao "nedeljom ne sme kosa da se pere!" (mislim da je čak rekao da je Glikerija to rekla, možda grešim u memoriji)

uglavnom (imao sam dugačku kosu u tom periodu) i iz straha sam izbegavao da perem kosu nedeljom i možete misliti na šta sam ličio dok nisam bojažljivo ipak počeo da perem kosurdaču nedeljom.

možda sam mogao da kažem "za moju kosu se pobrinula Glikerija"  a za tvoju Panten :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 347
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 19 минута, Драшко рече

Boške , ako smem ovde reći, brate što normalnije, na pravom si mestu, ne menjaj forum :D

Preslušaj klipove oca Zorana, razrešiće ti se mnogo nedoumica, i samo  polako i polako :)

Хаха хвала Драшко брате, иначе не користим форуме (превише једу време) али овде се бар углавном не празнослови.

пре 16 минута, Вукашин рече

Едукација наравно, али најважније је слушати свог парохијског свештеника, а не лутати тамо-овамо и тражити "праву духовност".

Послушност, наравно. Него знам да доста људи пише да се пости 7 дана, што ми је и логично, као да се обесмисли пост преко радне недеље онда у суботу. Не знам сад то да ли треба често или ретко приступати али свакако са страхом Божијим. Ја искрено мислим да нисам довољно јак да могу да постим на уљу и да останем са страхом Божијим, мени пост на уљу као и да није пост, чак ме некад та храна и јаче засити од мрсне. Кад постим на води осећам се стварно далеко спремнијим за сваки подвиг чак и световни. Негде сам прочитао да је неко питао свештеника зашто не може да придобије страх Божији а он му је одговорио да је то зато што пуни свој стомак питама :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Драшко рече

Inače pre nekoliko godina, ima tome, jedan monah je dolazio u crkvu gde sam pevao u horu, pa posle svi u parohijski na kafu, rakiju itd....i on je tako bio interesantan ali je bilo i nekih poučnih priča, izmedju ostalog je jednom rekao "nedeljom ne sme kosa da se pere!" (mislim da je čak rekao da je Glikerija to rekla, možda grešim u memoriji)

uglavnom (imao sam dugačku kosu u tom periodu) i iz straha sam izbegavao da perem kosu nedeljom i možete misliti na šta sam ličio dok nisam bojažljivo ipak počeo da perem kosurdaču nedeljom.

možda sam mogao da kažem "za moju kosu se pobrinula Glikerija"  a za tvoju Panten :)

Хаха видиш ја то случајно примењујем, због моје проблематичне косе, ја не перем недељом, већ суботом увече јер сутрадан након прања коса ми се јако наелектрише пошто је танка и лети на све стране, упада у очи, изузетно смета при било каквом раду. Тако да не могу да се заборавим и да узмем да нешто радим недељом. А кад бих прао недељом не бих могао да функционишем сутрадан :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Владимир Бошковић рече

Па сад ја не знам шта да одговорим, кад се не разумем у то колика епитимија се кад даје. Ускраћивање причешћа ван поста је дефинитивно неправилно, чак иако су били поборници ретког причешћа, не знам како се неком може забранити :unbelieveble: А то што су били строги према мирјанима свакако није правилно али по мени боље него да се жмури на једно око за све живо. А што се тиче поста на води то не би требало да буде неправилно, 7 дана осим у случају честог причешћа или болести. Тако сам бар чуо. Опет што Драшко рече, већина нас је недовољно или погрешно обавештена и тешко је знати шта је тачно у мору дезинформација.

Скоро сваки пост ти почиње са "не знам". Ако не знаш онда мање мудруј а више конкретно питај да сазнаш...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Post je blago duha i tela. Ali on ne može da se koristi iz shvatanja obaveze, nego treba da mu se pristupa iz ljubavi.

Ako unosiš u sebe ljubav, pa taman i da prekineš neko vreme sa posnom hranom i nastaviš sa ljubavlju, onda će iz tebe i izlaziti ljubav, te si cilj tako i postigao.

Obaveza i strah, ne, ljubav da.

Igumanija je prepostila.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@Владимир Бошковић

UPODOBLJAVANJE.WORDPRESS.COM

Многи приступи у тематици хришћанског поста су углавном већ...

Подели на овим сајтовима

Свети Јефрем Сирин поучавао је овако: "Узда за страсти је пост, а умртвљење страсти је молитва са милостињом.... "

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

Свети Јефрем Сирин поучавао је овако: "Узда за страсти је пост, а умртвљење страсти је молитва са милостињом.... "

Koje su ovo besmislice... Ладно се доносе текстови без референци... Да си ти овај текст написао па да ти буде просто. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Koje su ovo besmislice... Ладно се доносе текстови без референци... Да си ти овај текст написао па да ти буде просто. 

Pa mora da iskontrira, to je vise uslovni reflex

Duh Rodje Lazica je u njemu:pop:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

pa valjda moze da se uzme kao verodostojno, neko je skupio i postavio, koliko vidim :coolio: mnogi citati su iz Dobrotoljublja...

, inace, sustinu sam izdvojio ovo od sv.Jefrema,..... post i molitva i milostinja,.... povezano trojstvo... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...