Jump to content

АРХИМАНДРИТ САВВА МАЖУКО

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 19 минута, Вукашин рече

Уводите друге теме, да бисте дискердитовали некога

Да ниси увео Хопка са његовим текстовима, не бих га помињао. 

пре 17 минута, Вукашин рече

Тако и ја могу да кажем Родољубу да нема појма о чему прича, зато што је Гаврило Лепавински објавио текст Курајева

То није одговарајућа паралела.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 84
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Он је једини међу светима који је био резервисан по питању митарстава. Није их изричито одбацио. Колико знам о митарствима је рекао само то, и то у приватном писму. 

Nasao sam to pismo :

"Видения, имеющие свою истину, не всегда удобно обращать в общие догматы. Вы догматствуете о мытарствах, а потом приводите изложение посмертных состояний из с[вященника] Макария[16], который ни слова не говорит о мытарствах. Отсюда родятся затруднительные вопросы.

Видения с[вятого] Иоанна Богослова о душах под алтарем[17], о душах в белых ризах, о двадцати четырех старцах[18] должны ли быть оставлены без внимания в учении о посмертном состоянии, тогда как сие учение построяется преимущественно на видении о мытарствах?
31 января 1850 год

Ovde na kraju pisma Filaret je stavio znak pitanja, deluje onda da je to pitanje mitarstava ostavio otvorenim, mozda nije imao dovoljno informacija i zato nije decidno tvrdio sta i kako sa mitarstvima.

Mislim da sam negde procitao, cini mi se da ima neki citat od Filareta u kome govori o mitarstvima da postoje,  pokusacu da pronadjem.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вукашин рече

Уводите друге теме, да бисте дискердитовали некога. Не постоји нико осим Бога ко је исправан у свему.

Заморно је тако дискутовати када се не држите једне линије већ скачете лево-десно. 

Meni se cini da nije bas tako.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Вукашин рече

Ако се добро сећам, а имам у некој књизи писама Светог Теофана Затворника, мислим да је саветовао духовна чада да не читају "Слово о смрти".

"ма како се нашим умницима бесмисленом чинила идеја о митарствима, ипак ће и они морати да прођу кроз њих"

Znas ko je ovo rekao, sv.Teofan Zatvornik, .... i znas da i tamo na onoj temi o mitarstvima i Rodja i ja nismo ovako nesto slicno uopste pisali.

Bas me interesuje recimo da je Rodja ili Boksit ovako nesto slicno napisao kao Teofan,... pa to bi bilo drvlje i kamenje na nas.... :snoozer_11:

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Bokisd рече

Polako bre Vukasine, to je bio neki spor izmedju ova dva svetitelja, ne secam se tacno povoda i cele price, ali nevezano za taj spor, Teofan je pisao o mitarstvima, tako da se tu slagao sa Ignjatijem.

Pretvorili ste temu o arhimandritu Savi u temu o mitarstvima. 7896634

Sveti Teofan Zatvornik je učio da demoni kušaju dušu za razliku od Brajnčaninova koji je verovao dobra dela, loša dela. Imali su spor oko duše za koju je Brajnčaninov tvrdio da je materjalna i da duša jednako trpi kao i telo. Odatle prozilaze njegovi stavovi da je ad bukvalno pod zemljom, da je oganj magma, da je Tartar led koji se nalazi ispod magme itd. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, grigorije22 рече

Pretvorili ste temu o arhimandritu Savi u temu o mitarstvima. 7896634

Sveti Teofan Zatvornik je učio da demoni kušaju dušu za razliku od Brajnčaninova koji je verovao dobra dela, loša dela. Imali su spor oko duše za koju je Brajnčaninov tvrdio da je materjalna i da duša jednako trpi kao i telo. Odatle prozilaze njegovi stavovi da je ad bukvalno pod zemljom, da je oganj magma, da je Tartar led koji se nalazi ispod magme itd. 

Pa ima njegov tekst o tome, ali ne mora vise. 

(samo ovo nije tako kako si napisao, drugacije je malo to sve bilo,.... mislim Brjanacninov tvrdio da je dusa materijalna, nema uopste veze sa vezom... itd....)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Да ниси увео Хопка са његовим текстовима, не бих га помињао. 

Ха-ха. Јасно је све. Понекад помислим да сте ти и Боксит један лик на 2 профила :smeh1:

Нисам ја увео Хопка, него сам цитирао једну његову мисао, где се позива не Свете Атанасија и Јована Лествичника. 

Могли смо о томе да продискутујемо и да потражимо шта каже Атанасије, а шта Лествичник, али ти одма - неправославан Хопко, све што каже отпада. Роуз са друге стране не греши ништа. Боксит исто има нешто око васкрсења што је било подложно расправама...ја му наведем тачан цитат, кад већ помиње и ви се ухватите тога и зидате неку причу на томе...досадно.

Наведем Курајева где помиње писмо Митрополита Филарета неком епископу где му саветује да се остави тих описа митарстава и где помиње како су настајали ти текстови...опет нема разговора о томе, већ реко неко са светоотачких позиција да то ништа не ваља :D

Као оно, били једном у једном авиону...

:smeh1:

Подели на овим сајтовима

Ма да, сигурно је тако... Али ако ће ти бити лакше, оставићу те у уверењу да си урадио нешто духовито. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Ма да, сигурно је тако... Али ако ће ти бити лакше, оставићу те у уверењу да си урадио нешто духовито. 

А како је било? 

Нема шта је рекао и шта су референце, него одмах - Хопко, тај је проблематичан.

Тако се не води разговор. Ако имаш потребу да јавно исповедиш неки став, то је Ок, али је смарање ако то понављаш у недоглед, а немаш ништа ново да додаш.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Вукашин рече

А како је било? 

Нема шта је рекао и шта су референце, него одмах - Хопко, тај је проблематичан.

Тако се не води разговор. Ако имаш потребу да јавно исповедиш неки став, то је Ок, али је смарање ако то понављаш у недоглед, а немаш ништа ново да додаш.

Хопко прича свашта, себи даје за право да износи такве увредљиве судове, а сам има гомилу небулоза. Хтео сам да покажем да је човек склон спекулацијама и да је његово мишљење о митарствима плод његовог кабинетског богословља, као и мишљење о Богородици и многе друге ствари. Није кредибилан.

Курајев је написао чланак, Шевкунов му одговорио. О. Гаврило објавио Курајева, Православие. ру објавило Шевкунова. И то је то. А Шевкунов, по мом мишљењу, наступа са светоотачких позиција.

Нисам вам ја крив што митарства прихватају и Златоусти и Сирин и Кирил и Максим и Атанасије....и што су они Свети Оци, а Хопко и Курајев кабинетски теолози.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Јасно је све. Чак и те фразе су Роузове. Кад он из шуме за некога каже да је кабинетски богослов, то и може да прође, али смешно је да то ти причаш.

Рекао сам ти да та мисао нема везе са другим његовим ставовима (Хопко), већ наводи Лествичника и Атанасија, али нема везе, ти то у пакету одбацујеш.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Вукашин рече

Јасно је све. Чак и те фразе су Роузове. Кад он из шуме за некога каже да је кабинетски богослов, то и може да прође, али смешно је да то ти причаш.

Рекао сам ти да та мисао нема везе са другим његовим ставовима (Хопко), већ наводи Лествичника и Атанасија, али нема везе, ти то у пакету одбацујеш.

To je opsta fraza, kabinetski ili akademski bogoslovi, koliko se secam Rouz ima ono bogoslovi sa cigarom. :D

Bolje da ne ulazimo u dublje razmatranje mitarstava i sta su rekli Lestvicnik i Atanasije,.....  jel si video sta sam postavio da je sv.Teofan Zatvornik rekao za mitarstva.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Вукашин рече

Могли смо о томе да продискутујемо и да потражимо шта каже Атанасије, а шта Лествичник, али ти одма - неправославан Хопко, све што каже отпада. Роуз са друге стране не греши ништа. Боксит исто има нешто око васкрсења што је било подложно расправама...ја му наведем тачан цитат, кад већ помиње и ви се ухватите тога и зидате неку причу на томе...досадно.

Kako dosadno, pa valjda je normalno da na osnovu citata pricamo o tome i gde je problem u tom tekstu od Hopka,.... a ima problema.

Verovatno ima nekih problema i kod Rouza, ali su verovatno drugacijeg tipa.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...