Jump to content

АРХИМАНДРИТ САВВА МАЖУКО

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 84
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Вукашин рече

Што мораш да имаш суд о свему, тј. да судиш ко је на "светоотачким позицијама", а ко није? Изгледа као нека несигурност, чим се осећаш прозваним и мислиш да се вера мора тако бранити.

Није несигурност, него немам нерава да слушам овакве спекулације које се износе као несумњиве и необориве истине. И наравно да ћу да имам суд о томе што неки кабинетски теолог нађе за сходно да етикетира и учење Цркве и хришћане за паганизам и платонизам.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вукашин рече

Ако се добро сећам, а имам у некој књизи писама Светог Теофана Затворника, мислим да је саветовао духовна чада да не читају "Слово о смрти".

Polako bre Vukasine, to je bio neki spor izmedju ova dva svetitelja, ne secam se tacno povoda i cele price, ali nevezano za taj spor, Teofan je pisao o mitarstvima, tako da se tu slagao sa Ignjatijem.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

spor izmedju ova dva svetitelja

О природи анђела, да ли су и на који начин телесни или бестелесни.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Није несигурност, него немам нерава да слушам овакве спекулације које се износе као несумњиве и необориве истине. И наравно да ћу да имам суд о томе што неки кабинетски теолог нађе за сходно да етикетира и учење Цркве и хришћане за паганизам и платонизам.

Немој са теме на туму. Убациш ово да би дискредитовао онога који је рекао нешто што ти се не свиђа, па онда то развијаш. Није ово политичка дебата : ) Тако политичари скоче са незгодног питања на стоту тему.

Причали смо о митарствима. Помињао си Роуза. Он ти први каже да не схваташ све буквално.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Било је још ствари. Нешто о паклу...И Свети Филарет није био за та тумачења митарстава.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вукашин рече

Он ти први каже да не схваташ све буквално

Па мени то и није важно да буде буквално. Али из тога што ти кажеш да не треба схватати буквално никако не произилази да се не одвија та "борба", онако како је описује нпр. св. Јефрем Сиријски у тексту којим сам данас цитирао, управо из књиге Серафима Роуза.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Polako bre Vukasine, to je bio neki spor izmedju ova dva svetitelja, ne secam se tacno povoda i cele price, ali nevezano za taj spor, Teofan je pisao o mitarstvima, tako da se tu slagao sa Ignjatijem.

Ха-ха. Само сам ти показао на који начин ти и Родољуб дискутујете. :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Па мени то и није важно да буде буквално. Али из тога што ти кажеш да не треба схватати буквално никако не произилази да се не одвија та "борба", онако како је описује нпр. св. Јефрем Сиријски у тексту којим сам данас цитирао, управо из књиге Серафима Роуза.

Одвија се сада и најжешћа је у смртом часу. Кад склопимо руке - готово. Богу на рапорт : )

Молитве Цркве наравно.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вукашин рече

И Свети Филарет није био за та тумачења митарстава.

Он је једини међу светима који је био резервисан по питању митарстава. Није их изричито одбацио. Колико знам о митарствима је рекао само то, и то у приватном писму. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Вукашин рече
пре 10 минута, Родољуб Лазић рече

Било је још ствари. Нешто о паклу...И Свети Филарет није био за та тумачења митарстава.

Da, koliko se secam to je bilo, ali izmedju Teofana i Ignjatija, ne secam se da je bio tu i Filaret.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

sto,.... da nismo babaroge.... :flert:

Уводите друге теме, да бисте дискердитовали некога. Не постоји нико осим Бога ко је исправан у свему.

Заморно је тако дискутовати када се не држите једне линије већ скачете лево-десно. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Da, koliko se secam to je bilo, ali izmedju Teofana i Ignjatija, ne secam se da je bio tu i Filaret.

Да, оизмеђу Теофана и Игњатија.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Тако и ја могу да кажем Родољубу да нема појма о чему прича, зато што је Гаврило Лепавински објавио текст Курајева, али то није дискусија и безвезе је.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...