Jump to content

Саопштење Министарства културе и информисања у вези са изложбом у Уметничкој галерији „Стара капетанија” у Земуну

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Родољуб Лазић рече

Дозвољавам. Изволи објасни шта се и на који начин исмева/карикира овим карикатурама.

Vec sam objasnio. Mnogo puta. Toliko, da sam postao "smarac" a sad me teras da ponavljam. Nije fer.

Ako sam te vec toliko smorio, do sad je onda valjda trebalo i da skapiras koje je znacenje iza ovih karikatiura?

A ako zaista dozvoljavas i druga tumacenja, onda je to dovoljno sto se mene tice. Time si u potpunosti osudio nastup mladih fasista  i cepanje radova, jer dopustanje da postoje i druga tumacnje  uopste ne povlace sa sobom obavezno razumevanje tih tumacenja.

kao sto sam milion puta rekao, ne znaci da je neko glup ako ne razume neku referencu ili nije  u stanju da skapira drugaciji pristup a to je upravo ono cega se tradicionalisti najvise plase. 

Umesto da lepo kazes

"ej, pojma nemam ja to nista ne kapiram i samim tim me ne zanima" uvek ce biti

"Razumem ja to odlicno (nemoj da neko pomisli da ne razumem pa da ispadnem glup)! To je SATANIZAM!!!! UVREDAAA!!! ZLOCIN!!!    AAAARRRRRGGGGGHHHHHHH!!!!!!"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 сат, cloudking рече

A ova jel ti se svidja?

image.png

Православним Хришћанима се не свиђа. Секташима који су отпали од Православља се свиђа.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, cloudking рече

A ova jel ti se svidja?

image.png

Ne svidja mi se, u kom smislu, jer je to strasan dogadjaj i ne treba svako da ga gleda na slikama i predstavama.

Ali, to su istorijski dogadjaji, realni dogadjaji, i tice se hriscana i njihovog mucenistva za veru i naciju i ovde je predstavljen na slikama (ikonama) radi samih hriscana kako bi se poucili u veri i videli kako su hriscani stradali za tu veru.

I, zato i nisu ove slike (ikone) za svakoga, cak ni za sve hriscane, kamoli za one koji nisu vernici, i jos se ovakve ikone i ne slikaju po gradskim crkvama nego slikaju ikone Isusa i Bogorodice i apostola i raznih svetitelja i iz zivota Isusa i Bogorodice i slicno.

Ove ikone su cak koliko se secam  i rucne izrade, kao sto se imaju ikone svetaca po kucama.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Vec sam objasnio. Mnogo puta

Извини, нисам пратио сва твоја излагања. Ако није проблем, постави овде још једном то што си већ објаснио. Дакле, шта се и на који начин карикира?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ne svidja mi se, u kom smislu, jer je to strasan dogadjaj i ne treba svako da ga gleda na slikama i predstavama.

Ali, to je istorijski dogadjaj, realan dogadjaj, i tice se hriscana i njihovog mucenistva za veru i naciju i ovde je predstavljen na slikama (ikonama) radi samih hriscana kako bi se poucili u veri i videli kako su hriscani stradali za tu veru.

I, zato i nisu ove slike (ikone) za svakoga, cak ni za sve hriscane, kamoli za one koji nisu vernici, i jos se ovakve ikone i ne slikaju po gradskim crkvama nego slikaju ikone Isusa i Bogorodice i apostola i raznih svetitelja i iz zivota Isusa i slicno.

Ove ikone su cak koliko se secam  i rucne izrade, kao sto se imaju ikone svetaca po kucama.

Sve sto si napisao se odnosi i na karikaturu bebe sa sekirom.

- prikazuje strasan dogadjaj (strasne dogadjaje)

- tice se dece i njihovog stradanja

- nisu za svakoga

- rucne su izrade (sta god to znacilo ili iz kojeg god razloga bilo vazno)

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Родољуб Лазић рече

Извини, нисам пратио сва твоја излагања. Ако није проблем, постави овде још једном то што си већ објаснио.

nije velika tema, naci ces sam

u medjuvremenu procitaj odgovor autora izlozbe koji su upravo objavili (procitaj, kratko je saopstenje), oni su napisali gotovo isto to sto sam i ja nudio kao tumacenje...

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE UMETNIČKE GRUPE “MOMCI”

Otkako smo otvorili retrospektivnu izložbu  “MOMCI –imali su oko sebe taj neki sjaj”,  iščekujemo da čujemo neku kritiku.  Ali jedino što čujemo su optužbe – da je to bolest, satanizam, promovisanje nasilja nad decom – drugim rečima sve samo ne umetnost.

Uistinu, desila se promocija nasilja, ali od strane javnosti, protiv umetnosti, protiv same mogućnosti da slika može imati značenje i kontekst koji nisu samo banalni prikaz autorove psihe ili bukvalna afirmacija toga što je nacrtano.

Uočivši laku metu, masa je munjevito preskočila sve stupnjeve negodovanja i kritike i odmah ispritiskala najveću crvenu dugmad: pozivi na ubistvo autora, spaljivanje galerije i uništavanje izložbe. Banalan ili ne, bes javnosti je autentičan i ne smemo ga zanemariti. Ali postoji drugi segment društva koji je hladne glave, planski, koordinirano i bez izliva emocija, sistematično, u tišini, za samo par minuta iscepao izložbu, odnosno devet godina našeg rada.

Celokupna kulturna javnost je stala u odbranu grupe momci i slobode govora uopšte, a Ministarstvo kulture i informisanja objavilo svoje čuveno “ALI saopštenje”, izjednačivši umetnike i vandale, po protokolu osuđujući agresiju a UPADLJIVO NIGDE ne osuđujući uništavanje samih dela.

Dok se pretnje i prašina još kovitlaju, možda je vreme da najzad kažemo, kad nas već niko ne pita – kakva je to izložba, ko su “MOMCI” i šta je Kenjkavac?!

Izložba je dokumentarno-istorijska, na njoj nema aktuelnih radova koji direktno korespondiraju sa današnjicom, već prikazuje radove strip grupe momci koja je bila aktivna od 1992. (formalno 1993 do 2001.) godine. “MOMCI” su bili srednjoškolci, kasnije studenti, uzorni metalci i pokoji nju vejver. Iako je brutalnost vremena u kojem smo radili svakako ostavila trag u našim radovima, za nas su nasilje, vulgarnost, sirovost i apsurdnost u našem radu bili prevashodno reakcija na tada umiruću scenu klasičnog stripa, koja je postala toliko anahrona i dosadna da nije imala ništa sveže da ponudi, sem znalačkog divljenja nad dobrim starim klasicima.

Kao što je početak devedesetih na muzičkoj sceni obeležila eksplozija agresivnijih, bučnijih i ekstremnijih sastava, u istom duhu vremena smo smatrali da je vreme klasičnih stripova o kaubojima i indijancima prošlo, odlučivši da nametnemo jedan grafički eksplicitniji, agresivniji stili crnog humora. A kenjkavac?  Samo jedna u nizu sporednih ilustracija iz 1995. godine (drekavac, slinavac…), koja sa ironičnom slatkoćom prikazuje brutalnost cenzure – ko mnogo kenja, sleduje mu satara! Tako je bilo nekad, tako je i sad.

Slika nikad nije samo slika, već uvek nosi neki svoj kontekst. U zavisnosti od konteksta,  slika može da ima ogromnu moć,  pozitivnu ili negativnu. Baš zato smatramo da je najopasnije u ovoj situaciji što se našem radu negira njegov kontekst,  a nameće drugi, veoma negativan, čak izopačen, koji sa radom i Momcima nema ništa zajedničko. Da li se to  dešava spontano, tako što javnost projektuje svoje strahove na nas,  ili pak namerno,  da bi se od nas načinila laka meta na kojoj besan narod može da da sebi oduška? Ne znamo,  ali ovo mora da se zna: Momci su uvek za slobodu govora,  nikada za sekiru, nikada za nasilje i uvek za crni humor!

Većina naših stripova nije pravljena za decu što je donekle šteta, jer deca često razumeju zafrkanciju bolje od odraslih.  Zato, ako vidite  da vam se dete kida od smeha na kojota koji stoti put pada niz liticu,  nemojte se  brinuti za njegovo duševno zdravlje, u najboljem je redu – dete zna razliku između stvarnog i nacrtanog.

Zahvaljujemo se svim pojedincima, javnim ličnostima,  udruženjima i organizacijama koje su ustale u odbranu slobode govora, a posebno Umetničkoj galeriji  Stara Kapetanija koja hrabro trpi ogroman pritisak, i festivalu Novo Doba koji nas je branio kada je bilo najteže.

Umetnička grupa “MOMCI”

WWW.GRADJANSKE.ORG

Prenosimo vam saopštenje za medije umetničke grupe "Momci" povodom napada na izložbu stripova u galeriji "Stara kapetanija". SAOPŠTENJE ZA MEDIJE UMETNIČKE GRUPE “MOMCI”   Otkako...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Sve sto si napisao se odnosi i na karikaturu bebe sa sekirom.

- prikazuje strasan dogadjaj (strasne dogadjaje)

- tice se dece i njihovog stradanja

- nisu za svakoga

- rucne su izrade (sta god to znacilo ili iz kojeg god razloga bilo vazno)

Nije bas, jer to nikako nije realan dogadjaj, nego karikatura extremnog vidjenja nekog hipotetickog dogadjaja.

Okey je ako se tice dece i njihovog stradanja, ali je ipak extremno iskarikirana realna stvarnost, jer velika vecina 99% roditelja nisu takvi extremi kao na slikama i zato su ove slike uvreda za njih i bezobzirnost prema njima. Nego ako ima extrema medju roditeljima koji su nasilnici, onda se njima upucuje poruka ipak na drugi nacin, kroz rigorozne zakone i primenu, kroz osudu javnosti i drustva i edukaciju roditelja i slicno. 

Ok, slazemo se da nisu za svakog, ali to je onda zbog njihovog neprimerenog sadrzaja. I, zato su rucne izrade - to sam mislio da one ikone nisu za svakoga - pogotovo za one koji nisu u crkvi i tako i ove slike nisu za svakoga.

Jednostavno, bilo kakvo exstremno osudjivanje drugog extrema, tesko ce nesto postici protiv tog extrema koji se na takav extreman nacin osudjuje, moze samo pogorsati stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, mario beloti рече

Сорош има екипу овде која раДИ за хонораре а показује да нису баш своји и да су ретко агресивни:)

:( Ma није ваљда ? !

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Okey je ako se tice dece i njihovog stradanja, ali je ipak extremno iskarikirana realna stvarnost, jer velika vecina 99% roditelja nisu takvi extremi kao na slikama i zato su ove slike uvreda za njih i bezobzirnost prema njima.

a stvarnost je da se 90% vernika u srbiji dere na zivo? :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, cloudking рече

nije velika tema, naci ces sam

Тема јесте велика и ти си много писао. То су две-три реченице:  Шта се карикира и на који начин. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

a stvarnost je da se 90% vernika u srbiji dere na zivo? :)

Neka bude i 99%, realnije je.

Ali, nije upuceno nikome spolja, nego samim vernicima i ako oni to prihvataju na svoj nacin to sto je naslikano iz istorije crkve.

Dok su one slike upucene 99% roditeljima koji nisu deo te price na slikama i niko od njih nije ni pomislio da nesto tako extremno ucini prema svojoj deci, .... cak je verovatnije da 99% njih uopste i ne razmislja o nekom obliku fizickom nasilju.

Jednostavno smo se slozili da te slike nisu za svakog bas zbog tog nerealnog i besprizornog prikaza dece. Po meni i sama slika (iako ima neku konotaciju) jeste uzasavajuca.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Тема јесте велика и ти си много писао. То су две-три реченице:  Шта се карикира и на који начин. 

Imas sve mnogo sadrzajnije objasnjeno u saopstenju autora, procitaj.

Moje tumacenje je da je karikatura slojevita i da ima vise nivoa razumevanja:

1. Ukazuje na zlocin cedomorstva koji u vreme nastanka karikature (pre 20ak godina) bio aktuelan zbog konkretnog dogadjaja koji se JESTE desio (iako boki i dalje fantazira da je karikatura plod maste) gde je beba ubijena jer je previse plakala

2. Ukazuje na stanje u srpskom mentalitetu gde se svako dizanje glasa i skretanje paznje kaznjava beskompromisno. Protivi se kulturi i mentalitetu podanistva gde se od tebe ocekuje da cutis, trpis i radis sta ti se kaze jer ces inace da naljutis nekog kog ne treba da ljutis i dobijes sekiru u glavu.

2a. Citava prica nasilnim cepanjem dobija fenomenalan ironicni obrt jer se sa samom izlozbom upravo desilo slicno sto se desilo i sa bebom. Previse su "kenjkali" pa su dobili svoje sledovanje nasilja...

Cak i pisanje vecine vas na ovoj temi salje odvratnu poruku da dokle god postoji neko kog mozes da iritiras svojim postupcima moras da cutis i trpis da tog nekog ne bi naljutio. Promocija nasilsnistva i strahovlade.

Realno kairkatura sa bebom koja ima sekiru u glavi ima daleko humaniju poruku od svih postova koje ste ovde napisali koji konkretno salju skroz suprotnu i nimalo humanu poruku... ali eto... sta da radis...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Dok su one slike upucene 99% roditeljima koji nisu deo te price na slikama i niko od njih nije ni pomislio da nesto tako extremno ucini prema svojoj deci, .... cak je verovatnije da 99% njih uopste i ne razmislja o nekom obliku fizickom nasilju.

Sta li lupas sad da te pita covek? Kariakture NISU upucene "roditeljima" nemoj sad  da umisljas stvari samo da bi opravdao svoj stav.

Sad si ko haveaniceday, izmisljas nekakve situacije koje bi pomogle kao argument  u odbrani veoma pogresnog misljenja kog ne zelis da se odreknes cak ni kad se raskrinka u paramparcad...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, cloudking рече

Kao što je početak devedesetih na muzičkoj sceni obeležila eksplozija agresivnijih, bučnijih i ekstremnijih sastava, u istom duhu vremena smo smatrali da je vreme klasičnih stripova o kaubojima i indijancima prošlo, odlučivši da nametnemo jedan grafički eksplicitniji, agresivniji stili crnog humora. A kenjkavac?  Samo jedna u nizu sporednih ilustracija iz 1995. godine (drekavac, slinavac…), koja sa ironičnom slatkoćom prikazuje brutalnost cenzure – ko mnogo kenja, sleduje mu satara! Tako je bilo nekad, tako je i sad.

Evo i sami kazu da je extremna prica u pitanju (a, bas sam pogodio.... :1319_womens:) i onda kako ocekivati da drugi ekstremisti ne odreaguju ?

Ali, cekaj bre Cloud, koliko vidim ovde se uopste i ne pominje nasilnistvo nad decom, nego je taj kenjkavac u stvari ironija na brutalnost cenzure iz te 1995.

O cemu onda mi ovde pricamo bre Cloud ? 

Inace, ako su ove slike .... ironicna slatkoca..... onda sam ja Bred Pit licno....:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, cloudking рече

Sta li lupas sad da te pita covek? Kariakture NISU upucene "roditeljima" nemoj sad  da umisljas stvari samo da bi opravdao svoj stav.

Sad si ko haveaniceday, izmisljas nekakve situacije koje bi pomogle kao argument  u odbrani veoma pogresnog misljenja kog ne zelis da se odreknes cak ni kad se raskrinka u paramparcad...

Pa, bre ti si poceo tu pricu da je kontekst za nasilnistvo nad decom i ja sam samo odgovarao. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...