Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa jeste smrtna ali ne kao telo, da propada ili iscezava ili slicno, nego smrt duse svetitelji objasnjavaju kao odvojenost od Boga.

I, kako dusa zivi kao duh, pa ne moze dusa da promeni svoju prirodu, nego dusa zivi duhovno ako nema greha i ako je u blagodati i zajednici sa Bogom . Znaci mi mozemo da zivimo duhom i duhovno, ali duhovni zivot zivimo dusom. 

Kao sto je Isus svojom ljudskom dusom sisao u ad i propovedao dusama drugih ljudi i razrusio ad i vlast djavola, zato sto je to bila Njegova obozena dusa.

Ako imam blagodat onda imamo i zivimo duhovni zivot svojom dusom i duhom i ne prolazimo isledjivanje na mitarstvima i tu se slazemo, mislim, logicno je da kada imamo blagodat od Hrista da nam nista ne moze ni smrt tela i duse i mitarstva.

E, samo je fora da zadobijemo blagodat,.... spacer.png

Та смрт у смислу одвојености од Бога не представља код отаца престанак постојања (душе) него вјечне муке.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Пре сат времена, Bokisd рече

Pa jeste smrtna ali ne kao telo, da propada ili iscezava ili slicno, nego smrt duse svetitelji objasnjavaju kao odvojenost od Boga.

Pa kad Bog poziva dušu da bude u zajednici sa Bogom?

Ispada da se samo pravednici za života spašavaju.

Ako je već po blagodati besmrtna kad zadobijamo tu blagodat? Za života ili smrti?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

, samo je fora da zadobijemo blagodat,

Hristos oprašta sve i svima, kako odvojiti blagodat na neke koji nemaju greha od onih koji imaju? Kad Hristos daje blagodat zar nije blagodat posle opraštanja istovremeno?

Ko onda ostaje za mitarstva ako je Hristos oprostio i podigao nas u sebe. Dušom ili telom po Pavlu ne zna se.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

То како светитељ види светитеља кад си у благодати до те мјере да створено нестаје се зове душа.

Како сад у мору несзворене благодати да се опажа било шта створено? 

Или другачије за нијансу једноставније како нестворени Бог опажа нас? Очима и ушима или благодаћу? 

Отац и Син  нас виде као Сина, јер смо у њему створени, а Син нас види као самог себе...

Али поново те питам из нествореног како се види створено?

Види се најприје стање, од тога да је човјек благодатан и извор благодати па до тога да је тама крајња. Тако оци читају људе.

Али са нестворене равни човјек је ништа и душа је ништа, то ништа може бити благодатно, испуњњно својим окружењем и може бити чаура таме, парадоксално то ништа у благодати не може нестати то је душа.

Свако то ништа има назначење "по образу"(дух) које је неуништиво и вјечно, те се и на Деницином пицу види архангелска љепота и тама крајња.

Свако то ништа које је отворено у благодати се не може изгубити те је у том смислу душа вјечна. Вјечно ништа јер она није ни од створеног ни од нествореног.

Просто воља Божија није Повратак створења у небиће, јер са несзворене равни она и јесу небиће.

Из створеног наравно ствари изгледају другачије и у створеном никакве душе нема нити је она од нечег створеног, на крају душа никад није у створеном нити је у свијету, па је безвезе говорити о неком душевним свијету у отачком смислу, то може у психологији али та душевност нема везе са овом духовноном црквенем душом, која је сагледавање човјека са несзворене равни.

Kako ce to biti i kako ce sve to funkcionisati sa nasom dusom i duhom, to ne znam sta da recem, nesto sam citao kod svetitelja sta je to blagodatno i umno i duhovno sagledavanje i vidjenje onoga sto je video ap.Pavle kada je bio uznet dusom na nebo.

Tako da bi ipak Petrovicu u delima svetih otaca :citac:  0703_read trazio neke odgovore na ovo gore sto pises.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Та смрт у смислу одвојености од Бога не представља код отаца престанак постојања (душе) него вјечне муке.

Slazem se. 0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa kad Bog poziva dušu da bude u zajednici sa Bogom?

Ispada da se samo pravednici za života spašavaju.

Ako je već po blagodati besmrtna kad zadobijamo tu blagodat? Za života ili smrti?

Pa dobro naravno da nisu samo pravednici i svetitelji, ima tamo raznih stanova i slicno, zasto ne bismo i mi imali zajednicu sa Bogom ako se trudimo koliko mozemo, ima ono o talantima pa svako prilaze koliko ima talanata.

Citao sam o nekoj drugoj i osvecujucoj i prosvecujucoj blagodati, mozda je to odgovor. I mislim, koliko sam citao blagodat zadobijamo jos za zivota i ovde, pa kako su apostoli videli netvarnu svetlost Boziju.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Bokisd рече

Pa dobro naravno da nisu samo pravednici i svetitelji, ima tamo raznih stanova i slicno, zasto ne bismo i mi imali zajednicu sa Bogom ako se trudimo koliko mozemo, ima ono o talantima pa svako prilaze koliko ima talanata.

Citao sam o nekoj drugoj i osvecujucoj i prosvecujucoj blagodati, mozda je to odgovor. I mislim, koliko sam citao blagodat zadobijamo jos za zivota i ovde, pa kako su apostoli videli netvarnu svetlost Boziju.

Тумачиш буквално. Ево како Влахос тумачи митарства: Демони немају моћ над душом човека који се сјединио са Христом, али да имају „власт“ само над оним душама које су им се вољно потчиниле у овом животу, што је значајна разлика од буквалног тумачења сведочанства о митарствима из житија Св. Василија Новог.

Ово је писао о. Сава на поукама:

Имајући ово у виду, митарства не треба схватати дословно као царинарнице у подваздушном простору (атмосфери), већ заправо као алегоричне представе реалног и неретко болног суочавања човекове душе са својим духовним стањем, својим гресима и страстима, као и последицама везивања са демонским светом у овом животу. На основу тог суочавања душа ће до васкрсења обитавати или у блаженој нади вечног живота у Христу или у мраку самоизолације и очајања, у духовној тами ада.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Kako ce to biti i kako ce sve to funkcionisati sa nasom dusom i duhom, to ne znam sta da recem, nesto sam citao kod svetitelja sta je to blagodatno i umno i duhovno sagledavanje i vidjenje onoga sto je video ap.Pavle kada je bio uznet dusom na nebo.

Tako da bi ipak Petrovicu u delima svetih otaca :citac:  0703_read trazio neke odgovore na ovo gore sto pises.

Тражи код отаца, али не само читање, јер оно је увјек мање више погрешно него искуство, јер једно је полемика рјечима и ријечи светих отаца, а друго Свети Оци и благодатно општење са њима... Неће то функционисати него већ функционише од стварања, а то што ми не "видимо" благодат значи и да Бог не види нас, да је наша мјера богопштења мала, а сујета велика те расправљамо о томе шта је душа, као они Софронијеви "богослови" о благодати а без искуства.

Значи ниси ти у Цркву призван да бих читао оце, него првенствено да стичеш благодат, а Оци да ти помогну и текстовима.

Наравно станова и спратова :mahmah:-нема у благодати (нествореном) ничег створеног!

А друго је прожимање и јединство створеног и нествореног у Христу.

И то што је створено ипак направљено за нестворено, за јединство у Христу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hristos oprašta sve i svima, kako odvojiti blagodat na neke koji nemaju greha od onih koji imaju? Kad Hristos daje blagodat zar nije blagodat posle opraštanja istovremeno?

Ko onda ostaje za mitarstva ako je Hristos oprostio i podigao nas u sebe. Dušom ili telom po Pavlu ne zna se.

Pa nece blagodat i svetost da ide tamo gde je greh, valjda je to ocekivano.

Ne znam za ovo drugo, ali mislim ako se covek zaista pokaje za nesto onda blagodat ide odmah.

Ne bi se VSB bas uporedjivao sa jednim ap. Pavlom.... :399149:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вукашин рече

Тумачиш буквално. Ево како Влахос тумачи митарства: Демони немају моћ над душом човека који се сјединио са Христом, али да имају „власт“ само над оним душама које су им се вољно потчиниле у овом животу, што је значајна разлика од буквалног тумачења сведочанства о митарствима из житија Св. Василија Новог.

Ово је писао о. Сава на поукама:

Имајући ово у виду, митарства не треба схватати дословно као царинарнице у подваздушном простору (атмосфери), већ заправо као алегоричне представе реалног и неретко болног суочавања човекове душе са својим духовним стањем, својим гресима и страстима, као и последицама везивања са демонским светом у овом животу. На основу тог суочавања душа ће до васкрсења обитавати или у блаженој нади вечног живота у Христу или у мраку самоизолације и очајања, у духовној тами ада.

Joooooojjjj ... :1314_womens:

Pa Vukasine upravo ovo sto si postavio od Vlahosa i o.Save, o tome i pricamo sve vreme,.... 0703_read

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече

Aj igraj se sa nečim drugim a ne sa onim što sam napisao.

Pa pojasni ako hoces, pa da vidimo,...  jer tesko te je ispratiti, imas malo neprecizan stil pisanja.

I, ako vec pricas o igrarijama, onda da potkrepis svoja razmisljanja nekim tumacenjem od svetitelja.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Bokisd рече

Joooooojjjj ... :1314_womens:

Pa Vukasine upravo ovo sto si postavio od Vlahosa i o.Save, o tome i pricamo sve vreme,.... 0703_read

Родољуб верује буквално као код Теодоре ; )

Подели на овим сајтовима

Oci opisuju dušu, tako da je posle smrti duh, duh koji opisuje duhovnost. Prožeta duhom svetim.

Međutim duhovnost nije potpuna bez tela jer ga daje Hristos.

Zato je vaskrsenje centralni događaj u pravoslavlju.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...