Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

ега не обавезује то шта Оци мисле. И мисли да може на православном форуму мртав ладан да каже да душа није свесна после смрти,

Nisam rekao da duša nije svesna posle smrti, već da ja verujem samo u Vaskrsenje, te da duševno telo umire(duša) i da vaskrsava u duhovno telo. Verujem kako je to nov duh, duh Svetoga Duha. Naravno da ovim mislim kako ličnost Vaskrsa.

Ovo ti je poslednje upozorenje,od sada ću te i ja čekati za ćoškom.

Pratiću.

Nije lepo zaista.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 часа, Просечан србенда рече

Благо нама кад св. Јустин Ћелијски и други нису знали шта је живот а ви данашњи велики богослови знате па се радујемо да нам то знање пренесете.

Justin Ćelijski govori što i ja, nastavlja da objašnjava dušu posle smrti kao duh. Koristio je isti termin kao i ja (duh).

Život nije laž, pozivao se na svetitelje koji su u saglasju samnom i ja sa njima.

Ima nešto od svetitelja bilo kojeg, što mislim i drugačije, šta ću kad sazorcevam polako. ?

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

ега не обавезује то шта Оци мисле.

Ne obavezuje kad nije dogmom utemeljeno.

Da me obavezuje ne bi imali vaseljenske sabore.

Подели на овим сајтовима

On 16.10.2020. at 16:39, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako kažu neki oci da je duša svesna posle smrti, pitam se šta joj trebaju mitarstva kao da danas nismo svesni.

На основу овога сам схватио да ти не делиш мишљење тих Отаца да је душа свесна после смрти.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

На основу овога сам схватио да ти не делиш мишљење тих Отаца да је душа свесна после смрти.

Objasnio sam da oci koriste termin duh i da su tu u saglasju sa apostolom Pavlom.

Dakle termin duša mi je sporan ako već govorimo o duši posle smrti. Ne znam možda ima nekog oca koji govori isti termin duša za objašnjavanje života posle smrti.

Ja govorim duh i mišljenja sam da vaskrsavamo odmah posle smrti.

Tako da imam prekid duševnog tela i vaskrsenje duhovnog tela, te za termin duša posle smrti idem onom apostolskom koji je ne koriste opšte.

Apostoli se nisu bavili temom duša posle smrti a i što bi kad su propovedali Vaskrslog Hrista.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Apostoli se nisu bavili temom duša posle smrti a i što bi kad su propovedali Vaskrslog Hrista.

Причаш како ти одговара, нека твоја ствар.

Христос је сам рекао да је душа претежнија од тела. Па кад каже: безумниче сутра ће тражити душу твоју, а ово што си стекао чије ће бити? Дакле Апостоли нису морали овде ништа да додају.

Св. Јустин је митарства сврстао у своју књигу догматике. Дакле сматрао је да је то прихваћено учење и мишљење од већине отаца. Наравно митарства нису догматизована у смислу форме јер је то и немогуће јер ми немамо потпуно откровење о томе.

Израз душа и дух су у ствари једно те исто.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече

govorim duh i mišljenja sam da vaskrsavamo odmah posle smrti.

Наравно. И Свето Писмо и Предање и Оци се слажу с тобом. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Родољуб Лазић рече

Наравно. И Свето Писмо и Предање и Оци се слажу с тобом. 

Evo, ako pronadje jednog, znaci 1 svetitelja koji prica o nekakvom vaskrsenju posle upokojenja, ...... odmah cu da pojedem sve ove pravoslavne i druge knjige koje imam kuci,.... (a imam dosta knjiga  :smeh1: .... )

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

Ima, i treba da ima,.... 0703_read .... samo sto mislim da ne treba striktno i nedvosmisleno da odbacuje mitarstva,..... ako ne verujes, okey, ali pusti druge, svako stoji i pada pred Bogom svojom verom i savescu i dobrim delima i slicno.

Није нико тебе напао што верујеш у митарства, већ вас неколико Ђуровића зато што каже да их нема.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Вукашин рече

Није нико тебе напао што верујеш у митарства, већ вас неколико Ђуровића зато што каже да их нема.

Pa,...... ako bilo ko decidno tvrdi da nema mitarstava, onda moras (mi) da kazes zasto verujes u mitarstva...... nije niko prvi napao Zokija, nego eto brani se vera u mitarstva i nikom se ne namece.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Pa,...... ako bilo ko decidno tvrdi da nema mitarstava, onda moras (mi) da kazes zasto verujes u mitarstva...... nije niko prvi napao Zokija, nego eto brani se vera u mitarstva i nikom se ne namece.

Ништа те не разумем :D

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Просечан србенда рече

Причаш како ти одговара, нека твоја ствар.

Израз душа и дух су у ствари једно те исто.

To reci apostolu Pavlu, koji deli duševno telo od duhovnog tela i pri tom dodaje da nije prvo bilo duhovno pa duševno pa ponovo duhovno.

Pavle dakle jasno govori da duhovno još nismo zadobili pa se padom spustila na duševno, nego navodi da duševno telo umire i sve umire sa njim Adam i Eva, te vaskrsava u duhovno telo.

Ajde objasni mi apostola?

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

licno verujem u mitarstva, valjda mogu nesto da kazem u svoju odbranu..

Objasni nam svoju veru a da ne citiraš oce, nego ovako kao ja, bez citata samo iz čitanja sv.Pisma i Predanja.

Da bi u nešto verova moraš to potkrepiš svojim rečima.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече

samo iz čitanja sv.Pisma i Predanja.

Аха, баш из Светог Писма и Предања.

Пријатељу, помислиш ли некад да можда, можда, ипак твоје умовање и спекулације нису у складу са вером Апостола и Отаца? Да ли се некад запиташ и замислиш над својим судовима? Да ли се сетиш Светог Григорија Великог и његових речи није паметно човеку обичном  пуном страсти и грехова,(као што смо сви овде) отиснути се у богословље, где мораш имати очишћене ум и срце?

Свети Серафим Саровски каже да је увек грешио када је говорио од себе, а ти/ми овде пишеш/пишемо странице богословских разматрања, из свог ума износимо богословске "истине" и омаловажавамо Свете Оце. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...