Jump to content

„Лудило и богохулство“: Лутерани Исланда представили Христа као трансвестита који игра испод дуге

Оцени ову тему

Препоручена порука

8u1PaEKe9_Y_0.jpg

МОСКОВСКА патријаршија је акцију Националне лутеранске цркве Исланда, са приказивањем Исуса Христа у лику трансвестита, назвала „лудилом и богохулством“.

„Тешко је престати чудити се лудилу које се у Европи догађа око родне разноликости. Још један стравичан случај догодио се на Исланду, где је локална Национална лутеранска црква одлучила да на посебан начин привуче младе у недељну школу објављивањем огласа на којем је на Фејсбук страници Исус Христ приказан као трансвестит како плеше са дугом у позадини – написао је шеф Одељења Синода РПЦ за односе Цркве са друштвом и медијима Владимир Легојда.

Нагласио је да је „такво богохуљење изазвало праву поплаву огорчених коментара на Интернету“.

Аутори рекламе били су приморани да је уклоне са мреже, иако ће се, према Легојди, „показивати“ још најмање две недеље у аутобусима који саобраћају по Рејкјавику.

Петур Георг Маркан, портпарол ове исландске цркве, покушао је да оправда изазвано светогрђе.

Рекао је да се Исус Христ може манифестовати у различитим облицима и да „црква поздравља различитост“.

Под притиском масе негативних критика, ипак је морао да призна да „није све у реду“:

„Знамо да се не слажу сви да Христос треба да изгледа овако, а то сигурно поштујемо“.

WWW.CUDO.RS

МОСКОВСКА патријаршија је акцију Националне лутеранске цркве Исланда, са приказивањем Исуса Христа у лику трансвестита, назвала „лудилом и богохулством“. „Тешко је...

Подели на овим сајтовима

Luderani sa Islanda.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Лутер се у гробу преврће. Мислим да бих тек данас са горчином изговорио своју чувену реченицу: Да сам знао шта ће се догодити, не бих ово почињао ни да су ме вукли са два пара волова.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Иван Ц. рече

Тешко је престати чудити се лудилу које се у Европи догађа око родне разноликости. Још један стравичан случај догодио се на Исланду, где је локална Национална лутеранска црква одлучила да на посебан начин привуче младе у недељну школу објављивањем огласа на којем је на Фејсбук страници Исус Христ приказан као трансвестит како плеше са дугом у позадини – написао је шеф Одељења Синода РПЦ за односе Цркве са друштвом и медијима Владимир Легојда.

Није погрешио Алберт Анштајн када је изговорио чувену мисао: ”Две ствари су бесконачне - универзум и људска глупост. Само нисам сигуран за универзум!”. Тако то бива када код појединаца, или у некој групи, не постоје основни морални критеријуми, да не причамо о другим знатно узвишенијим појмовима. Онда се долази до оваквих ствари да се у недостатку нечег бољег и паметнијег млади у недељну (хришћанску) школу привлаче на један опскуран и бласфемичан начин. Но, Богу хвала, Руси (Московска Патријаршија) имају на Исланду дивног свештеника, који апостолски предано врши своју мисију у том делу Европе. У томе му пуно помажу и Срби настањени на Исланду. Сигуран сам да један део огорчених коментара долази управо од њих. Даће Бог да ускоро на Исланду никне православни храм, за шта су Руси добили дозволу од локалних власти. Мислим да је вест о томе својевремено објављена и на Поукама.

Подели на овим сајтовима

Nikad mi nije bilo jasno sablaznjavanje oko ovakvih stvari.

Ranije ste mi objasnjavali da je to isto kao kad neko vredja nekog tvog najrodjenijeg, i to mi je zvucalo logicno ali... Isus nije vas? Isus je onoga ko u njega veruje? Nisam siguran da iko ima vlasnicka prava nad Isusom... 

A jos kad shvatis da je koren ovakvog pristupa veoma hriscanski, prihvatanje razlicitosti i po svojoj sustini potpuno razlicit od ove prilicno nehriscanske reakcije na njega...

I naravno, najbolja stvar je sto ljudi, hriscani, zaista veruju da Isus treba njiovu pomoc :), "sace mi da spasimo naseg isusa od skrnavljenja". Zar njemu zaista treba vasa pomoc? 

Nije li to njegova stvar sa kojom ce se on sam baviti kad dodje vreme suda, kao sto je i sam mnogo puta napomenuo?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, cloudking рече

Ranije ste mi objasnjavali da je to isto kao kad neko vredja nekog tvog najrodjenijeg, i to mi je zvucalo logicno ali... Isus nije vas? Isus je onoga ko u njega veruje? Nisam siguran da iko ima vlasnicka prava nad Isusom... 

A jos kad shvatis da je koren ovakvog pristupa veoma hriscanski, prihvatanje razlicitosti i po svojoj sustini potpuno razlicit od ove prilicno nehriscanske reakcije na njega...

I naravno, najbolja stvar je sto ljudi, hriscani, zaista veruju da Isus treba njiovu pomoc :), "sace mi da spasimo naseg isusa od skrnavljenja". Zar njemu zaista treba vasa pomoc? 

Nije li to njegova stvar sa kojom ce se on sam baviti kad dodje vreme suda, kao sto je i sam mnogo puta napomenuo?

Da to i dalje stoji. Kad vrijeđaš nečiju svetinju, to je kao da mu vrijeđaš njegovog najmilijeg. Da mi se neko sprda sa ocem tako što bi mu glavu nakačio na žensko tijelo, svakako bi bio gnjevan i taj ko je to uradio bi zaslužio šamarčinu. Za uvredu časti se na zapadu se dižu tužbe. 

S druge se trane ova trivijalizacija, sprdačina, i vulgarnost je danas otišla predaleko. Nekada su postojali neki kodeski poštavanja, odavanja časti, prema ljudima, stvarima i simbolima koji su od velikog značaja za zajednicu. 

Ne vidim šta je ovdje hrišćanski, uzeti glavu Hrista i staviti ga na ženko tijelo i sve to u nekom vulgarnom maniru instagram - tik tok fazona. Ima drugih načina da se ispred gej zajednice prikaže želja da se i oni prihvate u okvire hrišćanske grupe. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Мене лично баш и не дотичу овакве појаве. Прво, ово првенствено говори о идејним творцима оваквог вида комуникације са циљном групом. То је неки њихов христос.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Александар Милојков рече

Лутер се у гробу преврће. Мислим да бих тек данас са горчином изговорио своју чувену реченицу: Да сам знао шта ће се догодити, не бих ово почињао ни да су ме вукли са два пара волова.

Исправка: Мислим да БИ тек данас са горчином..... Извињавам се :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Da to i dalje stoji. Kad vrijeđaš nečiju svetinju, to je kao da mu vrijeđaš njegovog najmilijeg.

Samo što ovde niko ne vređa tuđu svetinju, već jedna hrišćanska crkva u reklami koja poziva decu da idu na veronauku (u nedeljnu školu) prikazuje svog Boga na način koji se tebi ne dopada... a u nameri da ga približi modernim shvatanjima današnje islandske dece...

Da mi se neko sprda sa ocem tako što bi mu glavu nakačio na žensko tijelo, svakako bi bio gnjevan i taj ko je to uradio bi zaslužio šamarčinu. Za uvredu časti se na zapadu se dižu tužbe. 

... i ovde isto... jedino što i ovde i tamo možeš da tužiš za povredu tvoje časti, a ne za povredu časti nekog drugog ko je tebi drag...

S druge se trane ova trivijalizacija, sprdačina, i vulgarnost je danas otišla predaleko. Nekada su postojali neki kodeski poštavanja, odavanja časti, prema ljudima, stvarima i simbolima koji su od velikog značaja za zajednicu. 

Ne vidim šta je ovdje hrišćanski, uzeti glavu Hrista i staviti ga na ženko tijelo i sve to u nekom vulgarnom maniru instagram - tik tok fazona. Ima drugih načina da se ispred gej zajednice prikaže želja da se i oni prihvate u okvire hrišćanske grupe. 

Ovo nije reklama gej zajednice već najbrojnije islandske hrišćanske verske zajednice...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, cloudking рече

Složenije je malo ovo pitanje oko hrišćanstva i transseksualaca i transrodnih ljudi.

Sa jedne strane, po opšteprihvaćenim učenjima i stavovima kod pravoslavaca i rimokatolika to je isto grijeh koliko je i homoseksualizam - i mislim da bilo koja crkva koja sebe smatra hrišćanskom ne može imati drugačiji stav i istovremeno tvrditi da je taj drugačiji stav u skladu sa hrišćanskim učenjima i da je sve "fine and dandy". 

Protestanti su generalno na dosta različitih načina odstupili od opšteusvojenog načina razmišljanja u hrišćanstvu (svaka mini-denominacija na neki svoj način) i nije čudo da se kod njih uglavnom dešavaju ovakve stvari. To, po meni, i nije neki problem što su uzeli drugačije da razmišljaju, ali nekada zaista pređu i najopštije granice svoje vjere - kao sa ovim. 

Transrodnost i transeksualnost su uzrokovani ljudskim nagonima, "palom ljudskom prirodom" u pogledu kojih svaka hrišćanska crkva treba propovijedati izdizanje iznad njih - a ne da ih objeručke prihvataju kao da je to pitanje farbanja kose u drugu boju. Izdizanje iznad pale prirode je suština hrišćanstva, između ostalog. To je kao kada bi neki muslimani govorili da Hadž nije jedan od stubova islama. 

Sa druge strane, ovo nije ništa drugačiji grijeh od alkoholizma, hedonizma, gordosti itd (a svakako ih ima i daleko gorih) te mu se ne bi ni trebala davati pažnja veća nego ostalim grijehovima - u načelu. Tu vjernici skoro uvijek pretjeraju sa osudom, sablažnjavanjem a nekolicina i sa mržnjom (malobrojna hardkor grupica). 

Jedini ispravan stav koji hrišćanska crkva može imati jeste da je ovo grijeh i da sama crkva to ne treba promovisati, ali da se opet ti i takvi ljudi ne trebaju mrziti i odbijati, nego prihvatati kao braća i sestre. Nešto što je i Amfilohije pokazao kada je onomad krstio transrodnog (ili transeksualnog?) momka govoreći da Crkva sve prihvata koji joj žele doći - a to je isti onaj Amfilohije koji se otvoreno i bez pardona (blago rečeno) protivio gej paradi kao promovisanju grijeha.

Tako da.... kritičari ovog plakata su u potpunosti u pravu, iako su ovi Islanđani zaista postupali iz istinske hrišćanske namjere i ljubavi. Crkva ne treba da promoviše ono što po njenom učenju je grijeh, ali same ljude-grrešnike treba da voli i prihvata.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Samo što ovde niko ne vređa tuđu svetinju, već jedna hrišćanska crkva u reklami koja poziva decu da idu na veronauku (u nedeljnu školu) prikazuje svog Boga na način koji se tebi ne dopada... a u nameri da ga približi modernim shvatanjima današnje islandske dece...

Ово објашњење не би прихватила ни буква.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, cloudking рече

Хришћанство нема никакв везе са "прихватањем различитости" и сличним безумним политичким флоскулама нашег доба.

Ово на Исланду је безумље. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вилер Текс рече

Ово објашњење не би прихватила ни буква.

Ovo nije avokadovo misljenje nego ilustracija onoga ste se JESTE dogodilo... moze da ti se ne svidja, naravno, ali je malo glupo da se pravis da je nesto drugo kad nije. 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...