Jump to content

Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Ćiriličar рече

Ja sam ubedjen da je veliki svetitelj....pa to je rang rane Crkve (mada ne volim ovo "rane"u svakom kontestu, ali ovde sam namerno stavio)....stradao je mucenicki u hramu svome služeci Bogu....nema vece casti.

Ubili su ga i za jedno i drugo....ali mislim vise zbog snage reci nego sto je mnogo muslimana prislo Pravoslavlju....davno sam malo citukao neke njegove stavove...mislim to su poznati pravoslavni pogledi na islam, ali on ih je bas onako zestoko iznosio....posle toga je ublazena retorika mnogo....recimo Smirnov cesto hvali Islam ono so je za pohvaliti, porodica, brak, zene i to, a neke dogmatske stvari ne pominje....nisam pametn tu, jer ipak se radi o osecanjima vere drugih ljudi. Ok, nije Sisojev vrdjao i ismejavao kao oni Francuzi....ali znas sam kakvi su oni, ko im stane na crtu metak odma.

Mislim da je dosla sa vrha uputa, blagoslov da se retorika spusti na nize nivoe nakon njegovog ubistva, a mislim i da se mantije ne nose na ulici, preporuka....on je bio mlada, pun vere, goreo je....otac mu je pop isto cini mi se....

Kod nas ponekad vladika Atanasije zucne neku....Sisojev je bio aktivan, to mu je bila preokupacija, rasprava sa njima i islam....ali jake reci je koristio poput naseg Tase kad se osvrne na bracu muslimane...Tasa se osvrne, a Sisojev je to bila opsesija...imas, znas sam, tamo sajt sa njegovim imenom...a ima i klipova i propovedi njegovih svuda...

A bio je gadan period....svi oni napadi terorista ovde i svuda po Rusiji....mozda ga je to i motivisalo....posto ima dosta muslimana valda je to sebi uzeo za misiju....kad ge vidis na videu rekao i deckic, mlad neiskusan popa....kad malo bolje osmotris - svet covek, sa prikrivenom harizmom nenapadnom, svetackom....oci gore verom kao oganj, sila izbija iz njih...smerne oci...

Ako nisi gledao imas ovde sa nasim titlovima

Da, gledao sam i citam cesto tekstove sa njegog sajta.

Sta znam, kada je vera ugrozena onda mora da bude i odbrana vere jer bez istinite vere u Boga onda djaba nam sve. Tako su prvo radili svetitelji i Crkva i nadam se i cini mi se da je na tom putu bio i o.Sisojev, neka mu je vecna slava.

Подели на овим сајтовима

Најгоре што може да се деси је да дође до престанка богослужења, посебно васкршњих. То би баш била радост демонима.

Нека се Црква и држава договоре како делати, само да не доће до катанца. То би био баш пораз.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Вукашин рече

Најгоре што може да се деси је да дође до престанка богослужења, посебно васкршњих. То би баш била радост демонима.

Нека се Црква и држава договоре како делати, само да не доће до катанца. То би био баш пораз.

A zasto na primer crkva u ovim danima ne organizuje liturgije na otvorenom a ne unutra gde su deca i matori zajedno i gde narod jedan drugom dise u vrat, kaslje i kija! Naravno i TV prenos za one koji su bolesni ili u izolaciji pa ne smeju napolje? 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Sta znam, kada je vera ugrozena onda mora da bude i odbrana vere jer bez istinite vere u Boga onda djaba nam sve. Tako su prvo radili svetitelji i Crkva i nadam se i cini mi se da je na tom putu bio i o.Sisojev, neka mu je vecna slava.

(Не да мој абуде заднја, него да не пукнем :) ) Ма наравно...то су те дилеме....пази он је имао курази да прича против ислама када су исламисти по Русији хралаи, па рат у Чеченији и то....данас је то све обуздано...а сам си приметио да данас свештеници не смеју да проповедају о шкакљивим темама, рецимо  хомосекуалности...а може се рећи и хомосексуализму, јер је то постало и идеологија....мислим не да осуђују људе, него да проповедају а да те људе пригрли Црква....не би их сигурно нико убијао ради тога као оца Данила.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, fsa рече

Untitled.png

Као у стара "добра" богоборачка комунистичка времена. 

Хвала брате Светиславе и шта год био како год се осећао/ла/ло fsa на освежавању меморије.

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ćiriličar рече

То је водица...а ми причамо о Светињи над Светињама, јединој Светињи под сунцем...не разумем више ништа. Мислим да је ово потпуна помутња на богословском плану.

Znas kako Cirilko, nesto sam razmisljao ovih dana i setih se onog zlatnog saveta svetootackog o srednjem (duhovnom) putu, koji rula :izlet: izmedju dve extremne varijante i kako izabrati dobru sredinu - recimo, kao preterano junacenje kao ja sam najaci :starece: i naletis na jaceg :smeh1: i preterani kukavicluk i onda te matretira ko stigne :D,.... nego jedna hrabrost koja je spremna da se suprostavi kada vidi da je situacija takva da mozda moze da se odupre i vredi se odupreti.

Tako i ovde nekako sa koroncicem i pricescem,.... da nadjemo tako neki srednji put, pa, meni su licno odluke RPC okey i na mestu i treba se primenjivati, mislim, ono, zar nije najbitnije sacuvati jedinstvo u crkvi, pa oni koji su jaci da snishode slabijima (kako kaze ap.Pavle) i recimo,.... ja kao sto se osecam kao nesto jaci :0205_whistling: i nije mi problem da stojim na Liturgiji i da se pricescujem, nije mi ni problem i da se sprovedu ove mere koje nalaze RPC, za koje smatram da mogu da budu taj neki srednji put (mozda sa nekim dodatnim prilagodjavanjima na terenu).

Pa, zar nije najbitnije da se odrzavaju sluzbe i Liturgije i Pricesce, a bez nekih odredjenih mera i snishodjenja i crkvene ikonomije tesko ce da ide sve to, jer prvo imamo drzavne propise i vanredno stanje i drugo ima i u crkvi onih koji imaju strah od korone i treba i to uvaziti .... i sve to pretociti tako da ne daj Boze ostanemo bez Liturgije i Pricesca i to u Velikom postu i Vaskrsu,.... ej, koliko sam procitao onaj e.Grigorije u svojoj Nemackoj eparhiji zatvorio bogosluzenja tek tako ne razmotrivsi mozda neku ikonomiju.

Tako da zaboravili smo na tu ikonomiju u vanrednim situacijama koja po definiciji sprovodi se i u tim vanrednim situacijama radi spasenja dusa ljudi, i ovo i jeste ta situacija i jeste u pitanju i opstanak vere i vernika i treba sve pokusati u crkvi kako bi se ispostovao i zavrsio kako treba i Veliki post i najveci praznik vere Vaskrsenje Isusa Hrista.

Подели на овим сајтовима

@Србољуб+ Просто да напишем на шта је мислио овом реченицом и шта је хтео да каже. Алудирао је на сцену у којој Христос одбија да куша Бога и Оца својега  излагањем опасности којом би искушао Његову моћ и помоћ. У преводу - Дајмо све од себе да заштитимо свој и туђи живот, а остало је на Богу.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Свети Синод Кипарске Православне Цркве неће забрањивати верницима да се причешћују због епидемије коронавируса, зато што Тело и Крв Христова не могу бити извор ширења вируса, саопштила је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“ .

Јерарси су нагласили да Свето Причешће није просто симбол, већ да је истинско Тело и Крв Господа, па су стога размишљања о могућности преношења коронавируса кроз Евхаристију богохулна.
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vasa L. рече

A zasto na primer crkva u ovim danima ne organizuje liturgije na otvorenom a ne unutra gde su deca i matori zajedno i gde narod jedan drugom dise u vrat, kaslje i kija! Naravno i TV prenos za one koji su bolesni ili u izolaciji pa ne smeju napolje? 

Iste su ove mere vlade u oba slucaja, i na otvorenom, kao i u zatvorenom prostoru.

Juce su donete. Nesto tipa razmak 2 metra i 1 covek na 4 kvadrata.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Vasa L. рече

Свети Синод Кипарске Православне Цркве неће забрањивати верницима да се причешћују због епидемије коронавируса, зато што Тело и Крв Христова не могу бити извор ширења вируса, саопштила је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“ .

Јерарси су нагласили да Свето Причешће није просто симбол, већ да је истинско Тело и Крв Господа, па су стога размишљања о могућности преношења коронавируса кроз Евхаристију богохулна.

Не може преко Причешћа, али нисам сигуран да не може преко убруса....

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Vasa L. рече

E tako valja, u smutnom i teskom momentu bistra i laka rec pastira. Zivotvorna rec pastira.

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

El treba koristiti jednu Žlicu da bi se nešto dokazalo?

Treba li celivati sve živo oko sebe, govoreći tako da si u Hramu zaštićen?

I šta bi opšte to moglo dokazivati?

Šta da radimo sa apostolima koji nisu koristili Žlicu? Su bili malo verni?

U koliko ovo potraje mi ćemo uvesti mere kao Rusi i tada ćemo kao i oni biti malo verni.

Da idemo tada opšte da se pričestimo  jer nema jedne Žlice samim tim postajemo malo verni ? 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vasa L. рече

ORTHODOXTIMES.COM

In the encyclical to the priests regarding the measures to prevent the coronavirus spread, Archbishop Chrysostomos of Cyprus urges them

In the encyclical to the priests regarding the measures to prevent the coronavirus spread, Archbishop Chrysostomos of Cyprus urges them to accept only ten people in the church during the liturgy and, if more faithful come, to lock the doors.

According to the encyclical, these ten people will be able to receive the Holy Communion, should they wish to do so.

Despite the Archbishop’s instructions, the Metropolitans of Morphou and of Limassol have called upon the faithful to regularly attend the Divine Liturgy and receive the Holy Communion.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Bokisd рече

sta ce da ispadne da nije lek za dusu i telo.

Како за кога. Мислим да не би требало да имамо некакав магијски ћирибу-ћириба однос према Причешћу.

Освећење хлеба и вина не врши само свештеник, па да је самим тим лек за свакога, него се оно наставља приликом причешћивања сваког од нас, у нашем телу. И од нас зависи, зато, не прецењујмо се. 

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...