Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 1 сат, Justin Waters рече

Систем јавног здравства је замишљен тако што прихваташ све најбоље што ти нуди јавно здравство. У овом случају, гдје тврдоглавци одбијају вакцине које нуди јавно здраство, тај уговор је прекршен и сасвим би било коректно да они који крше тај уговор и испаштају. Поготово што својим поступцима чине штету самом здравству од кога би евентуално тражили помоћ. 

To je isto kao kada bi debelim i pušačima zabranio lečenje. Ne sanjate fašisti. 

Пре сат времена, Н И Н Е рече

Због ваше тврдоглавости здравство пуца по шавовима. Људи не могу да се лече од других болести због пуних болница.

Нисте само ви криви, крив је и онај што калкулише са мерама јер ће избори бити за пар месеци.

Pa ima lekara Srbija za izvoz. Nezaposleni. Mladi... 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Justin Waters рече

Потписана сагласност за вакцине не лишава произвођача одговорности. 

Како га не лишава? Лишава га исто као и произвођаче лијекова ако ти се деси нешто на шта си упозорен у нежељеним дејствима. Зато и наводе онолика нежељена дејства, да би се ослободили сваке одговорности. А то исто значи и тај потпис, да сам преузимаш одговорност, на основу информација о користи и ризику.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, sanja84 рече

To je isto kao kada bi debelim i pušačima zabranio lečenje. Ne sanjate fašisti.

Озбиљно имате неке рупе у глави са закључивањем. Од почетка пандемије, стално кокодачете једну те исту ствар. 

Претилост и пушење нису заразне болести. Због претилости и рака плућа не дешава се притисак на здравствени систем.

Својим неодговорним понашањем у јелу или цигарама угрожаваш само себе. Код короне и себе и друге људе, и систем и државу. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, slovoA рече

Како га не лишава? Лишава га исто као и произвођаче лијекова ако ти се деси нешто на шта си упозорен у нежељеним дејствима. Зато и наводе онолика нежељена дејства, да би се ослободили сваке одговорности. А то исто значи и тај потпис, да сам преузимаш одговорност, на основу информација о користи и ризику.

Нус појаве за сваки лијек се наводе као индикације да пацијент може примјени сигурносне мјере када га узима. Рецимо ако неки лијек изазива поспаност, то није знак да је произвођач нешто зезно па се штити изјавом, него индикација да пацијент не сједа у ауто рецимо док траје дејство. Или ако изазива пролив, то је знак да се не удаљава од тоалета док ми траје дејство :D. Нус појаве су незибјежне хемијске реакције у тијело од неког лијека и немају везе са лишавање одговорности произвођача. Правно неки произвођач може бити одговоран за неке нус појаве које је навео ако се може утврдити да је током истраживања и прављења лијека могао да елиминише ту нус појаву. За неке нус појаве које нису наведене, а могуће је утврдити да их није било могуће предвидети нити елиминисати ж, произвођач неће одговарати. 

Све у свему, полазна тачака за нечију одговорност код лијекова је шта, ко и због чега, конкретно за неку нус појаву, не неки тамо папир и уопштене и произвољне шпекулације. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters jesi li siguran da gojaznost i pušenje ne opterećuju zdravstvenu sistem. Samo 70% smrtnosti je tog uzroka... Ovaj procenat je proizvoljan. I kakve veze sad ima što je to zarazna bolest sa tim fašistički izjavama da se nevakcinisani ne mogu lečiti.. Ne može vas oprati mi Dunav ni Sava. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Justin Waters рече

Па зато да би указао да је декларација на лијеку исто што и потписана сагласност за вакцине. 

За антивакцери то није исто. Из неког разлога замишљају да лијек којег купиш у апотеци не отклања одговорност произвођача, а потписана сагласност код вакцине отклања. 

То није тачно, и из ког разлога су то умислили, не знам. Потписана сагласност за вакцине не лишава произвођача одговорности. 

Видиш, када купим лек у апотеци са њиме у кутији добијем и декларацију о нежељеним ефектима, контраиндикацијама итд. Остављена је и могућност да се они нежељени ефекти који нису наведени, а који се појаве да се могу додатно пријавити. Дакле, купио сам лек добровољно и ко ми је крив ако ме нешто стрефи. Што се тиче вакцине ту никакве декларације нема и зато се они могу вадити само тиме да су ме као обавестили и ја да штиклирам да сам сагласан са имунизацијом. Сагласан? Поједини би пре рекли да су присиљени. Значи лек добровољно користим, а на вакцину сам присиљен ако сам на пример студент Медицинског факултета у Београду. И онда ме од те исте вакцине стрефи шлог и хоће ли декан који ме је условио да се вакцинишем или да у супротном не могу да студирам да ме издржава и излечи ако останем непокретан? Што је у Словенији тренутно обустављена вакцинација Џонсоновом вакцином? Мом оцу је од кинеске вакцине и после прве и после друге дозе трнула уста и језик. И.. Баталите те приче више о условљавању, нека се вакцинише ко хоће.

WWW.RTV.RS

Medicinski fakultet u Beogradu doneo je odluku da u novoj školskoj godini uvede posebne uslove za prisustvovanje nastavi i drugim aktivnostima na fakultetu, koji podrazumevaju tzv. kovid...

Подели на овим сајтовима

Nakon što sam preležao koronu (3 dana temperatura, 4 dana bolovi i nesvestica) u martu očekivao sam sledeći jak talas tek na zimu međutim, on se dešava upravo sada. Krenuo sam na vakcinaciju pre desetak dana i odjednom je iskočilo u mojoj glavi, ne znam zasto Bog zna, nekoliko sada već za mene vrlo važnih pitanja:

1. Kolika je zaista smrtnost, da li postoji realan razlog za strah?

2. Kolika je verovatnoća da ćeš u ovom godinama (37) umreti od korone, a kolika od drugih bolesti rak (mnogo njih u familiji), krvni sudovi - srce (opet, mnogo njih u familiji), druge bolesti, nesrećni slučajevi, retke bolesti?

3. Da li je vakcina efikasna, da li ima nuspojave?

4. Da li ću svojom vakcinacijom pomoći zdravstvenom sistemu i već preko svake mere opterećenim zdravstvenim radnicima?

5. Gde je tu moja vera u Boga, i koliko ću ja zaista svoj život, sam sebe i sve oko mene, Hristu Bogu da predam?

Za sada sam stigao do nekih zaključaka, ali bih više voleo da čujem vaše mišljenje i neke vaše lične zaključke...

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Justin Waters рече

Све у свему, полазна тачака за нечију одговорност код лијекова је шта, ко и због чега, конкретно за неку нус појаву, не неки тамо папир и уопштене и произвољне шпекулације. 

https://www.comirnatyeducation.rs/files/uputstvo_za_lek.pdf ....

"Za ovaj lek je izdata „uslovna dozvola za lek”, na period od 12 meseci. To znači da se očekuju dodatni podaci o ovom leku. Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije će najmanje jednom godišnje procenjivati nove informacije o ovom leku i ažuriraće Uputstvo za lek ukoliko je neophodno."

0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Сама та премиса, нема никакве везе са доказима које изводиш. Премиса је ту, питање одговорности, па изволи докажи да се фармацеутске куће нису већ оградиле од практично сваке одговорности. Значи, тај папир је ту и те како битан, по питању одговорности. А сасвим је друга ствар, што фармацеутске куће нису, нити могу бити одговорне за много шта ту. О томе ни не причамо, или бар ја не причам, већ само о одговорности која је тако у потпуности пребачена на корисника. 

Ни на филму више нема да неко уопште постави то питање одговорности фармацеутских кућа.

Подели на овим сајтовима

https://www.facebook.com/aprotic/posts/10227134184686214?comment_id=10227136040372605

Anita Toroman

Vakcine rade baš ono što treba da rade, kao i sve vakcine do sada. Znate to Andrej, pisali smo kod Vas na zidu bar dvadesetak puta.
Pisali smo i kako to vakcine rade - tako što aktiviraju NAŠ SOPSTVENI imunitet koji je onda ta zaštita od virusa. Nije vakcina štit, nego naše sopstvene ćelije i antitela (proteini) koje naš organizam napravi nakon što se vakcinišemo.
Vakcina je gotovo 100% sama po sebi u kapacitetu da izazove to građenje imuniteta (naročito ove nove mRNK vacc), ali naši organizmi su kako koji - zato neko može da se razboli iako je vakcinisan.
ALI, OGROMNO ALI - brojevi bolesnih, a i zaraznih, posle vakcine su neuporedivo manji, a umrli posle vacc se mere promilima (jedan od sumanutih komentar napisan ispod ovog Vašeg posta kao zaključak ističe procente u Izraelu bez ikakvog objašnjenja i poznavanja konkretnih činjenica - da sam manje obzirna po slicnom principu bih mogla da pitam takve komentatore da li su sigurni ko im je otac, jer postoji sigurno slika njihove majke i u društvu nekog drugog muškarca, a ako i ne postoji, može da se napravi kao mema, što su gotovo i sve informacije koje se dele od strane, ne zovemo to više antivakseri nego imamo sasvim narodski izraz - umobolni).
Pisali smo Andrej i zašto i kako nastaje eidemiološki pakao ako je pola populacije vakcinisano a pola nije (i kako to "gura" virus u mutacije u nove tipove), te da je upravo to jedan od doprinosećih faktora srpskoj sadašnjoj situaciji.
Odmah da kažem, da ne brinete - biće i novih vakcina za te nove tipove, i one će takođe raditi ono čemu kao vakcine i služe, već više od 150 godina.
Dakle ne brinite, nego razmislite kako da napišete post tako da ima bar nekog smisla. Ovo što ste sada napisali ne može se zvati ni glupim, ni naivnim, čak ni besmislenim - samo praznim, i samo vakumom (inače praktično nepostojeći u univerzumu, al' izgleda u glavama nešto češći i apsolutan).
Brojevi za koje pitate su brojevi preminulih od Kovida - isključivo, i to onih za koje znamo da su preminuli od kovida jer umiru u kovid bolnicama.
Ukupni brojevi umrlih na dnevnom nivou su daleko veći, iz raznih razloga, eto iz struke koja treba da Vam je bliža nam javljaju da je u poslednjih 24h što u saobraćaju što iz krivičnog dela homicida umrlo sedmoro (koliko sam uspela da saberem).
Pitanje koje je jedino smisleno koje postavljate odnosi se na brojeve pogoršanja bolesti, kao i umiranja, koji nastaju kao rezultat nelečenja ostalih bolesti zbog aktuelne pandemije. Jako su veliki, bez ikakve dileme i moguće ih je izbeći samo završetkom epidemije ili bar držanjem epidemije pod kontrolom.
Kapaciteti zdravstva su ograničeni, i u ljudstvu i u krevetima, rentgenima i sličnom.
Ako u trenutno u Srbiji imamo oko 6500 kovid pacijenata u bolnicama, a što je oko petina ukupnih bolničkih kapaciteta Srbije (ne računajući ove nove kovid bolnice koje, mislim ukupno mogu da prime tek trećinu tog broja od 6 i po hiljada), to znači da imamo razliku od nekij 3-4 hiljade pacijenata koji se ne leče u bolnicama (a treba) zbog bolesti koje nisu kovid. To se može činiti mala brojka, ali imajmo na umu da iako se te 4 hiljade ne odnose na dnevni nivo, svako se odnose na dvonedeljni/mesečni nivo, pa možemo reći da se oko 4000 novih ne-kovid pacijenata ne leči svakog meseca.
Tako da, dok god bude kovid pacijenata u ovolikom broju, koji zahtevaju bolničko lečenje mimo posebno izgrađenih kovid bolnica, eto tačno taj broj ne-kovid pacijenata neće moći da biva smeštano u bolnice.
Ako u obizr uzmemo ne samo krevete, nego i sestre i doktore (anesteziologa ima ispod 900 u celoj zemlji) koji angažovani za kovid pacijente ne mogu u to vreme da leče i ne-kovid pacijente, onda zapravo broj ne-kovid pacijenta kojima nece moci da bude pruzena medicinska usluga (prvi pregledi, dijagnostika, kontrole...) mimo bolničkog lečenja, je još veći.
Treba dodati i sledeće situacije - svi ne-kovid pacijenti koji dolaze u druge bolnice na lečenje bivaju primljeni samo uz negativan pcr test ne stariji od 72h. Ipak može se desiti, i dešava se da se neko zarazi u periodu nakon što je testiran te zapravo zaražen dođe i legne u bolnicu i dok je u bolnici razvije kovid što mi i registrujemo, nakon čega sledi sledeća procedura: cela soba se prazni, svi pacijenti iz sobe i sa odeljenja se testriraju, pozitivni se šalju u kovid bolnice, negativni kućama u 14dnevni karantin, a soba i odeljenje se dezinfikuju naredna 24h. U zavisnosti od mogućnosti za smeštaj to može značiti da i oni koji treba da dodju sutradan, moraju da budu pomereni za neki naredni dan. To znači da i ovi ne-kovid pacijenti koji dođu do bolnice mogu da se nadju u situaciji da budi vraćeni kući ako se nadju u sobi sa pozitivnim pacijentom.
Tako da - jedini način da se u punoj meri i potrebama leče ne-kovid pacijenti je da nema kovid pacijenata.
Ako mislite da kovid pacijente ne treba lečiti, a da zanemarimo etiku, to takođe ne bi bilo moguće jer bi moralo da podrazumeva njihovo (drugačije) izolovanje od ostalih.
E to je možda iz domena Vaše struke, te ne razumem zašto nadležnom ministarstvu ne podnesete vrli predlog, mi bar imamo tvrđavu pa bismo i mogli ko nekad prema srednjovekovnim principima da postupimo i pobacamo sa zidina, umesto što smo ovako nepametni, pokvareni i zli pa ljude lečimo, a ove još zdrave pozivamo na vakcinaciju i pridržavanje prorivepidemisjkih mera.
Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, sanja84 рече

@Justin Waters jesi li siguran da gojaznost i pušenje ne opterećuju zdravstvenu sistem. Samo 70% smrtnosti je tog uzroka... Ovaj procenat je proizvoljan. I kakve veze sad ima što je to zarazna bolest sa tim fašistički izjavama da se nevakcinisani ne mogu lečiti.. Ne može vas oprati mi Dunav ni Sava. 

Не мораш те дјетињастве форе. Наравно да је свака болест притисак на здравствени систем. Али здравствен систем и због тога постоји да лијечи људе, и као са сваком активношћу у животу притисак до одређене мјере је нормална ствар да би се посао обављао успјешно, али прекомјеран притисак није. Ако претиле особе или пушачи пуне интензивну његу регуларно, ако претили пацијенти или пацијенти који болују од рака заразе медицинско особље које онда мора на боловање усљед чега им киле расту ненормално или плућа црне онда се сасвим слажем да су претиле особе и пушачи оптерећење за здравствени систем. Извртање ти неће помоћи. Нисам писао да се треба забранити лијечење уопште, него да мрмоти не требају добијати исту потпору здравственог система да их лијечи од болести коју негирају, ниподоштавају, потцјењују и одбијају једини доступан и ефикасан лијек. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...