Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Вукашин рече

Ma ti lozis Goluba, ne foliraj se. On misli da je docekao svojih 5 minuta

Којих, бре, пет минута Вукашине краљу? 

Месецима зборим ави римском да греши, али џаба, он тврдоглави Црногорац,  ко да му је Ломи нешто у роду... :) 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Па реално, није праведно да отац Гојко побере ловорике. А тешко да је Рим и видео, а камо ли тамо школе учио. А ни цртати не уме :D

Upravo ta skromnost čini o Gojka tako vrijednim. A i previše bi bilo da zna što i o Zoran... mlad je još.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Н И Н Е рече

Uh još i to.. :D

А веле да тако млад има већ 5 (словима: пет) синова!  :skidamkapu:

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Pontifex Emeritus рече

Ово са њима двојицом ме јако подсећа на оно место код Достојевског, у Карамазовим, кад онај калуђер, заборавио сам му име, пун зависти и пакости, грди около старца Зосиму, јер се Зосима прославио, народ га воли и долази му са свих стана. А овај други, и поред свих “врлина”, остаде у запећку.. муке су то :smeh1:

Nije o Zoran pakostan... on samo voli da pomjera... sve nas. 
Sigurna sam da prepoznaje vrijednosti. 

(nećete me posvađat s njim, ne!  :D         A i slika, čovjek... cijenim to :sunce:)

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Pontifex Emeritus рече

Ово са њима двојицом ме јако подсећа на оно место код Достојевског, у Карамазовим, кад онај калуђер, заборавио сам му име, пун зависти и пакости, грди около старца Зосиму, јер се Зосима прославио као духовник, народ га воли и долази му са свих страна. А овај други, и поред свих “врлина”, остаде у запећку.. муке су то :smeh1:

Кад смо код Достојевског није згорег да испричам једну истиниту причу која се збила ономад у једној српској забити: 

,,Живели у неком ,скоро напуштеном, српском селу старији брачни пар. Изродили четири ћерке, свака се добро удала, три се докопале Немачке земље, а једна се задесила поприлично далеко, распадом Југе остала у страњској земљи... 
Деда био љубитељ пива и ракије, и скоро па увек кад мало више потегне из флаше(а) разгоропади се и задлани бабу са обе стране њених сувоњавих образа, штоно би народ рек'о, да не крива. 
Била баба крива или не, чим се деда окуражи алкохолом, баба нардља... Понекад је стизао да је довати и ногом у ребра, па је баба у неколико наврата завршавала у оближњој болници све причајуће да је пала са басамака, са позиде, ваљда не желећи да секира децу, или из страха да следећи пут не прође горе. Али не лези враже, једаМпут се деда добрано налио текућином, до'ватио се некакве мотке, и несрећну бабу премерио неколико пута по леђема, а кад је она запомагала за помоћ оближњим суседима, деда да би ућуткао бабу, наставио да је удара и по глави и ...  ту ноћ баба испусти напаћену душу. 
Јаве ћерима шта се десило, оне дођу, неке огорчене, неке неутешне, а скоро све збуњени, шта да раде... све им јасно, и ниша им није јасно, шта сад?  Где ће са бруком у полицију или на суд, како да туже оца да им је убио мајку?!  Беше ту један комшија који је најбоље познавао ситуацију, па им вели: ,, Мој вам је савет да не ширите бруку по полицији и судовима, и овако мајке вам више нема, сахраните је достојно њеним мукама. Ја сам вам неколико пута јављао да је водите из пакла у којем је била, а ви ми нисте веровали... она се кукавица, напокон, родила, а вашем оцу ће највећа казна бити да га оставите самог и да му никад више не дођете, нити који динар пошаљете.. ионако га, већ одавно, нико у селу не прима, нити му ко долази''.
Они тако ураде, саопште деди да му више неће долазити нити пара слати... али не лези враже, деда настави да пије, и немавши кога да бије, а будући да му је остала само нека цркавица од пензије, он се  досети његовог старог хобија званог игре на срећу. Веле да је у првих месец дана од бабине сахране деда три пута скокнуо до киоска да купи лутрију...   И ђаво га сваки пут обрадовао и наградио! И то позамашним свотама, тисућу пута већим од његове пеМзије!?
Сад по селу кружи прича како се исплати убити бабу, јер кад убијеш бабу 'оће те лутрија... 
Верујем да је у селу мало ко чуо за Достојевског и за његов роман: Злочин и казна
Стога, неки чак и веле, ако убијеш оца (нарочито духовног) онда ти је загарантован ОЗБИЉАН добитак! 
Шејтан се томе понајвише радује... и добрано награђује! 

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Пг рече

Врло је важно да људи обрате пажњу на то о чему се овде ради, а чини ми се да се ради о томе да господин Ђукановић уопште не зна шта је то Црква. Она је увек и локална и универзална. То је црногорска Црква у локалном смислу, али је православна у универзалном. У смислу помесности, она је Српска Православна Црква и нема никакве двојбе да неко сада ту може да направи неку другу, поред оне која ту постоји вековима. То је главна заврзлама у глави Ђукановића и оних који га слушају, јер не могу да схвате да не може да буде његова Црква, Црква може да буде божија. Црква може да буде црква једног града, заједнице, једне области и Црква може да буде васељенска, универзална. То знају сви људи на овом свету који су икада ишта учили о теологији, црквеном уређењу и поретку. Требало би, ако има он неког пријатеља на земљи, да му то објасни.

Bice da je stvar obrnuta. Episkopu Grigoriju bi trebalo neko da objasni da ne postoji nikakva lokalna crnogorska crkva nego samo (lokalne) eparhije SPC u Crnoj Gori. Predlazem da mu to objasni bas Milo Djukanovic. On to odlicno zna, da ne postoji lokalna crnogorska crkva osim eparhija SPC, i bas zato i radi ovo sto radi.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ayla рече

A i slika, čovjek... cijenim to :sunce:)

I to veoma dobro. Video sam sliku vladike Porfirija, zaista bi se i tebi svidjala.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, jovanstanic рече
пре 11 часа, Пг рече

Врло је важно да људи обрате пажњу на то о чему се овде ради, а чини ми се да се ради о томе да господин Ђукановић уопште не зна шта је то Црква. Она је увек и локална и универзална. То је црногорска Црква у локалном смислу, али је православна у универзалном. У смислу помесности, она је Српска Православна Црква и нема никакве двојбе да неко сада ту може да направи неку другу, поред оне која ту постоји вековима. То је главна заврзлама у глави Ђукановића и оних који га слушају, јер не могу да схвате да не може да буде његова Црква, Црква може да буде божија. Црква може да буде црква једног града, заједнице, једне области и Црква може да буде васељенска, универзална. То знају сви људи на овом свету који су икада ишта учили о теологији, црквеном уређењу и поретку. Требало би, ако има он неког пријатеља на земљи, да му то објасни.

Bice da je stvar obrnuta. Episkopu Grigoriju bi trebalo neko da objasni da ne postoji nikakva lokalna crnogorska crkva nego samo (lokalne) eparhije SPC u Crnoj Gori. Predlazem da mu to objasni bas Milo Djukanovic. On to odlicno zna, da ne postoji lokalna crnogorska crkva osim eparhija SPC, i bas zato i radi ovo sto radi.

a, bre, ovo stvarno postaje dosadno,staniiiiiii..... jel vidis da e.Grirorije kaze da je crkva u CG, upravo SPC i da pored nje niko ne moze da pravi neku drugu (crnogorsku) crkvu.

Inace, e.Grigorije je rekao da ce i u Americi sve da bude dobro, nadam se da je to informacija iz licnog razgovora sa Patrijarhom.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Pontifex Emeritus рече

Шта значи придев “српска” у имену наше Цркве?

Ne znam to im valjda prvo palo na pamet kada su joj davali ime i ajde to. Isto i Rusima, Bugarima, Rumunima i ostalima. Mislim da su to pisali skroz bezveze jer eno i o. Gojko rece da to nije bitno a on to zna najbolje.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Bokisd рече

a, bre, ovo stvarno postaje dosadno,staniiiiiii..... jel vidis da e.Grirorije kaze da je crkva u CG, upravo SPC i da pored nje niko ne moze da pravi neku drugu (crnogorsku) crkvu.

Slazem se sa tobom da postaje dosadno da citamo ovakve stvari od nekih episkopa kada u jednoj recenici kazu nesto sto nema smisla a u sledecoj nesto sto ima smisla ali nema veze sa prvom recenicom i onda u trecoj recenici kaze kako Milo u glavi ima zavrzlame. Milo ima u glavi jako opasne zavrzlame ali to nisu ove.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, jovanstanic рече

Slazem se sa tobom da postaje dosadno da citamo ovakve stvari od nekih episkopa kada u jednoj recenici kazu nesto sto nema smisla a u sledecoj nesto sto ima smisla ali nema veze sa prvom recenicom i onda u trecoj recenici kaze kako Milo u glavi ima zavrzlame. Milo ima u glavi jako opasne zavrzlame ali to nisu ove.

Ali, vidi, kontekst celog intervjua je okey, sta je lose receno, SPC u CG, (Milo je skroz poludeo :vrtiglavu:), i  Patrijarh ide u Ameriku i bice sve okey.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Pontifex Emeritus рече

То је врло важно питање. Јер Власи у источној Србији могу да кажу- ми нисмо етнички Срби, и никад нисмо ни били етнички Срби. Наш матерњи језик је влашки, тј. румунски. С којим правом нас гурате у Цркву која се зове Српска, кад ми нисмо Срби? И шта ћеш ти на то да кажеш?

Rekao bih im da sluze na rumunskom ako u toj parohiji ima samo Rumuna a ako je mesano da sluze na oba jezika. A rekao bih im da se i Crkva njihovog govornog jezika takodje zove Rumunska kao i SPC kao i ostale Crkve dakle nema mesta takvoj primedbi osim ako nisu neki nacionalni fanatici.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...