Jump to content

САД извршиле атентат на високог званичника Ирана

Оцени ову тему

Milan Nikolic

Препоручена порука

пре 1 минут, obi-wan рече

Ko ce da ga zna. Preneo sam i to misljenje jer i ovo kako sad nama izgleda je u najmanju ruku cudno, i to sa obe strane.
Ali meni je mnogo verovatnije ono sto sam vec napisao napred - da niko nema potencijala za veliki rat, pa se svi iz njega izvlace kako stignu.

Ako Amerikanci žele rat sa Iranom, trebaju povod. Likvidacijom Solejmanija su mogli izazvati žestoku reakciju Irana u kome bi stradali američki državljani i onda bi imali neopoziv izgovor da krenu u rat i da su čisti i pred svojoj i pred zapadnom javnosti. Iran je s toga pametno postupio jer nije nasjeo na provokaciju...ali i ovde ostaje misterija zašto bi htjeli rat sa Iranom...početak agresije na Iran bi bio kraj američkog prisustva na bliskom istoku, a stradali bi milioni izvan Irana američkom krivicom i to bi okrenulo svjetsku javnost protiv Vašingtona...ne znam nisam pametan. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 316
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пре сат времена, obi-wan рече

Gluposti. Ukljuci malo razmisljanje i manje igraj "Knights of Honor". :smeh1:

Dosadasnje iskustvo od jedno 20-30 godina unazad pokazuje nista drugo nego jedan civilizacijski mulj.
Sad polako pocinje svet da lici pomalo na onaj od pre tog perioda, a koji jeste bio bolji.

Па, не бих се сложио с обзиром да је у посљедњих 30-ак година сиромаштво у свијету смањено на најниже стопе у историји (углавном захваљујући успону Трећег свијета, тј оног дијела који је имао среће да не буде поприште прокси ратова Великих сила), да су земље међусобно повезаније него икад, да је животни стандард генерално у свијету порастао, стопа смртности новорођенчади је опала на историјски минимум, да се Африка уздиже како економски тако и што се тиче здравства и школства али и политичке културе (нпр. прије неколико година је Афричка унија, пандан ЕУ, војно интервенисала како би свргнула неког локалног Милошевића који није хтјео да призна убједљиви пораз на изборима, па су њему фино дали чизму и сачували демократију у једној својој чланици)... Што се тиче Блиског истока, ту напретка има веома мало или га опште нема, па ако ћемо свјетски напредак мјерити по стању тог дијела свијета - онда нисмо макли од Средњег вијека заиста :smeh1:

А период прије америчке доминације је био обиљежен дивним појавама посвуда по Европи, као што су стални ратови Европе са Француском, па Европе са Њемачком, па Европе са Русијом, па Европе са Османлијама, па крљањима по Источној Европи чим смо били сви накратко пуштени с ланца (Пољаци напали Украјину, Совјети узвратили, па се договарали са Хитлером око подјеле Европе, па узми Балтик мало, па покушај на Финску и добијеш по њушцу, па отми Румунији Молдавију, а Швабе Чесима Судетску област), па онда поврх тога разме идеологије су се насилно међу собом такмичиле која има исправнију метафизику, па Аустријанци љубоморни због комплекса што немају колоније па ајд да се мало иживљавају над Србима, Јапанци скачу на Кину... Иронично, Блиски исток је управо у том периоду био миран, што се тиче ратовања и злочина, јер је од пада под Османлије па до завршетка Деколонизације вазда био под туђом чизмом једне царевине која је ред завела својом топузином (или лукавством, у случају Енглеза).

Бураз, примјени мултиполарност на Босну и има да пукне к'о буре барута од центрифугалних сила. Али нек један харамбаша је стави под своју шапу и - мирна Босна :D

Хоћу рећи - није мултиполарност толико ружичаста. Слобода од америчке империје не значи нужно и слободу у правом смислу, него ће прије значити ропство некој другој сили која можда се и не труди да поштује људска права и ту осталу савремену папазјанију. Ја бих најрадије неку широку међународну коалицију која је довољно кохерентна да може нешто одлучно да предузима, али која нема амбиције да се претвори у државу као што то има ЕУ.

Call me a dreamer :0212_rolleyes:

пре 58 минута, obi-wan рече

@Срндаћ 

"Kako su Vikinzi radili. Zavisi na koga naiđu. Ako misle da su dovoljno jači opljačkaju ga, ako nisu onda trguju sa njim. Ni "visoka" politika Zapada nije daleko odmakla od toga. Koliko im je teško palo što se Rusija postavila da hoće ravnopravni status, a sada sve više (manje ili više) uspješnih kandidata. SK, Iran... Kinu ne treba ni spomenuti. Nešto prekratko unipolarni svijet trajao..."

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Sukob-Iran-Amerika_23.html

...

Jedino se ovde ne slazem da je prekratko trajao - ovo je vise nego predugacko, zamuljalo je svet do nepodnosljivosti.

Па да, али тако су све империје радиле. Викинзи су, на крају свега, створили уједињену Енглеску као и Краљевину Двије Сицилије (споменуо бих и Русију, али не бих да одма' будем анатемисан :smeh1:) и политички мало стабилизовали Европу тим обједињавањима. Pax Nordmanna :) 

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Срндаћ рече

Па, не бих се сложио

Normalno, godine su to. Misli covek - sve sto leti - jede se. Moras malo mnogo da izvadis glavu iz pukog racuna.

(Hint: ovo je crkveni forum)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Срндаћ рече

Бураз, примјени мултиполарност на Босну и има да пукне к'о буре барута од центрифугалних сила. Али нек један харамбаша је стави под своју шапу и - мирна Босна :D

Хоћу рећи - није мултиполарност толико ружичаста. Слобода од америчке империје не значи нужно и слободу у правом смислу, него ће прије значити ропство некој другој сили која можда се и не труди да поштује људска права и ту осталу савремену папазјанију. Ја бих најрадије неку широку међународну коалицију која је довољно кохерентна да може нешто одлучно да предузима, али која нема амбиције да се претвори у државу као што то има ЕУ.

Na Bosnu se upravo forsira unipolarnost...to znači držanje na okupu etničke grupe, države i regije koje se ne podnose međusobno. Multipolarnost na Bosnu bi značilo da se rastavi na tri nezavisne etničke cjeline, i tek onda će biti mirna. 

Dakako da bi bilo dobro da je čitav svijet uniforman,  da svi na svim paralelama i meridijanima žive jednim stilom života, baštine jednu kulturu, doživaljaju jednu vjeru i iste običaje i rata onda bi bilo vrlo malo ili nikako. 

Međutim to se ne može izbrisati, to će možda u dalekoj budućnost evoluirati i srasti u jedno ali sada nije vrijeme. 

Mulltipolaran svijet će najbolje funkcionisati kada se podjeli na zone koje su slične i koje su izrasle prirodno i istorijski. Amerikacni ne treba da prelaze atlantik njihova je Kanada, i Latinska Amerika. Evropa da bude ujedinjena bez Britanije, Rusija da bude svoja i da ima dobre odnose sa Evropom. Daleki istok da bude u domenu Kine, bliski istok da ima isto neku vrstu unije koja će biti podjeljena na šiitsku i sunitsku zonu. Afrika da bude svoja unija i par ostalih koji su sami za sebe australija okeanija itd...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, obi-wan рече

Normalno, godine su to. Misli covek - sve sto leti - jede se. Moras malo mnogo da izvadis glavu iz pukog racuna.

(Hint: ovo je crkveni forum)

Бураз, не ради то. "Црквени је форум" а тема је војна и геополитичка. Дуже си од мене овдје и нагледао си се безброј тема које везе са Црквом немају :)  А и гдје друго да се гледа чист рачун него на оваквој теми?

пре 11 минута, Justin Waters рече

Na Bosnu se upravo forsira unipolarnost...to znači držanje na okupu etničke grupe, države i regije koje se ne podnose međusobno. Multipolarnost na Bosnu bi značilo da se rastavi na tri nezavisne etničke cjeline, i tek onda će biti mirna. 

Не видим нешто да се ратује по Босни, него све три стране гледају да своје интересе некако постигну а да не наљуте превише свог прекоатлантског господара. Управо зато што постоји хегемонија једне силе која налаже Босни да буде мирна.

Наравно, била би она и мирна када бисмо се све троје раставили и БиХ више не буде. Може и та варијанта, само што ово садашње царство захтијева јединствену Босну. И шта ћеш, морамо се повиновати.

Макар нам бурек и ракију нису забранили.

пре 15 минута, Justin Waters рече

Mulltipolaran svijet će najbolje funkcionisati kada se podjeli na zone koje su slične i koje su izrasle prirodno i istorijski. Amerikacni ne treba da prelaze atlantik. Evropa da bude ujedinjena, Rusija da bude svoja i da ima dobre odnose sa Evropom. Daleki istok da bude u domenu Kine, bliski istok da ima isto neku vrstu unije koja će biti podjeljena na šiitsku i sunitsku zonu. Afrika da bude svoja unija i par ostalih koji su sami za sebe australija okeanija itd...

Е видиш... Ти говориш "требало би", а ја говорим "овако јесте и овако би било". Не говоримо о истој ствари.

И ја имам исту жељу, да све свјетске регије буду природно повезане, али да се поштују државни и национални суверенитети и сензибилитети, без супердржавних и империјалних амбиција.

Али знаш кад ће то да буде? Када неко буде довољно јак да то наметне и када заиста пожели да наметне такав слободан свијет. А кад ће то бити (да ли ће икад, заправо) - нико не зна. Могуће је да ће се Африка нпр. довољно дићи и довољно ујединити па да буде некакав јединствен блок који може да намеће своју вољу донекле, да Латинска Америка то исто уради, али то су процеси који трају најмање пола вијека као што је било у Европи (која се трзла из свог лудила након што је започела два свјетска рата због идиотних идеја и амбиција), а највише можда и пар вијекова. А за пар вијекова много се може брзо промијенити. А поврх тога, и даље стоје мане мултиполарног свијета (углавном прокси ратови преко леђа малих) које нису занемарљиве.

Подели на овим сајтовима

Иранци ду дефинитивно оборили цивилни авион грешком, требало би то да признају лепо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Срндаћ рече

Бураз, не ради то. "Црквени је форум" а тема је војна и геополитичка. Дуже си од мене овдје и нагледао си се безброј тема које везе са Црквом немају :)  А и гдје друго да се гледа чист рачун него на оваквој теми?

Ocekivano. Vidi ovo: kad kazem "crkveni forum", mislim na nas, ljude. Nema veze koja je tema, sve teme se ticu Crkve, jer je ceo svet i stvoren da postane Crkva.

Dakle, kad gledas na neko pitanje ovog tipa prvo (bi trebalo da) ukljucis malo eticki (= jevandjelski) rezim, i da pre nego sto nesto napises celu tu pricu sagledas iz tog najsireg ugla. Dakle, 1) smanjeno siromastvo nema nikakve veze sa tim ko je trenutno dominantan u svetu, nego sa tim kako nauka i ono sto je prati napreduju, 2) meni je dominacija jedne sile, koja je isla redom i bezocno gazila narode po svetu "u ime visih ciljeva" bila izuzetno gadno i pogano iskustvo.

To je smer razmisljanja o kome pricamo, to je ono sto mislimo kad kazemo da je ovo "crkveni forum" - ne onaj na kome se samo nesto drobi o Crkvi u najuzem smislu, nego onaj koji kao temelj (treba da) ima jevandjelski etos, kroz koji ljudi na raznoraznim temama sagledavaju odredjeno pitanje.

A ako ti treba mesto odakle da u njemu startujes, evo zgodnog: "ne zivi covek o samom hlebu, nego o svako reci koja izlazi iz usta Bozijih".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

https://www.blic.rs/vesti/svet/predstavnicki-dom-danas-glasa-da-trampu-ogranice-vojne-akcije-protiv-irana/x0hww23

3REk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće danas o rezoluciji koja ima za cilj da ograniči ovlašćenja predsednika SAD Donalda Trampa da pokreće vojne akcije protiv Irana, najavila je predsedavajuća tog doma Nensi Pelosi.

Pelosi je rekla da će se glasanje održati jer su pojedini članovi Kongresa zabrinuti zbog toga što Trampova administracija nije razmatrala strategiju i odluke tokom brifinga sa poslanicima, preneo je sinoć Rojters.

Pelosi je to rekla nakon što je Teheran ispalio rakete na vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a nakon ubistva komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija u vazdušnom napadu SAD u Iraku.

Pelosi je u saopštenju navela da je ubistvo Sulejmanija, koje je izvela Trampova administracija, ugrozilo američke vojnike, diplomate i druge "rizikujući ozbiljnu eskalaciju tenzija sa Iranom", navodi Si-En-Bi-Si.

Подели на овим сајтовима

Не би ме чудило да се и то десило сат након лансирања оних пројектила... пво спреман за одбрану од могућег одговора... Али... испливало је то парче снимка где неко темпирано чека да авион полети и гледа ватромет обарања?! И то руским пво системом, јер су они сада јелте бед бојсови па је штета да не буду укључени у игру. Него везано за овај снимак, где је настао и када? Не могу да пронађем више информација осим "канадска обавештајна и јутубе снимак"... па ми ништа не значи.
И мало када се присетим првих снимака, види се "ватрена лопта" која пада, а овде 15 секунди након директног погодка ништа. Негде сам прочитао да је било још летова који су регуларно прошли а да је овај имао кашњење због техничког квара. Да ли негде постоји више информација?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, ИгорМ рече

Не би ме чудило да се и то десило сат након лансирања оних пројектила... пво спреман за одбрану од могућег одговора... Али... испливало је то парче снимка где неко темпирано чека да авион полети и гледа ватромет обарања?! И то руским пво системом, јер су они сада јелте бед бојсови па је штета да не буду укључени у игру. Него везано за овај снимак, где је настао и када? Не могу да пронађем више информација осим "канадска обавештајна и јутубе снимак"... па ми ништа не значи.
И мало када се присетим првих снимака, види се "ватрена лопта" која пада, а овде 15 секунди након директног погодка ништа. Негде сам прочитао да је било још летова који су регуларно прошли а да је овај имао кашњење због техничког квара. Да ли негде постоји више информација?

Na ovom snimku se ne vidi da je pogođen raketom....već da se dogodila eksplozija. Možda je mogao biti pogođen nekon teškom artiljerijom i da je slučajno izazvao eksploziju, ali koliko je to realno? Koliko je realno da neko gađa putnički avion na 1500 metara visine u 21 vijeku iz neznanja gdje su dostupni svima planovi leta, ruta, broj leta, aviokompanija itd....a već se krenulo u kampanju da je da su iranci pogodili avion, a ne mogu se odlučiti još jesu li ruske ili iranske rakete. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, obi-wan рече

https://www.blic.rs/vesti/svet/predstavnicki-dom-danas-glasa-da-trampu-ogranice-vojne-akcije-protiv-irana/x0hww23

3REk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće danas o rezoluciji koja ima za cilj da ograniči ovlašćenja predsednika SAD Donalda Trampa da pokreće vojne akcije protiv Irana, najavila je predsedavajuća tog doma Nensi Pelosi.

Pelosi je rekla da će se glasanje održati jer su pojedini članovi Kongresa zabrinuti zbog toga što Trampova administracija nije razmatrala strategiju i odluke tokom brifinga sa poslanicima, preneo je sinoć Rojters.

Pelosi je to rekla nakon što je Teheran ispalio rakete na vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a nakon ubistva komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija u vazdušnom napadu SAD u Iraku.

Pelosi je u saopštenju navela da je ubistvo Sulejmanija, koje je izvela Trampova administracija, ugrozilo američke vojnike, diplomate i druge "rizikujući ozbiljnu eskalaciju tenzija sa Iranom", navodi Si-En-Bi-Si.

Kakav je značaj rezolucije pošto ona nema snagu zakona? Jel potrebno da i Senat donese istu?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...