Jump to content

У сусрет 31. октобру: "Хелоуин" није "Ноћ вештица" већ "Вече Светаца"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Razmišljao sam o tom kako se to desilo da se proslava Svih svetih 1.11. i Dušni dan 2.11. zvrtla u ovakvu nakaradu kakvom je danas taj takozvani Halloween (i kad sam naziv nema ništa sa scenografijom, ikonografijom i medijalizacijom kakva je danas). Odgovor je jednostavan ako primjetimo da se to desilo samo u anglo-saksonskim zemljama engleskog jezičnog područja (Velika Britanija, USA, Kanada, Australija) koje su bile pod vladavinom britanske krune. U Engleskoj je protekla reformacija u dva takva recimo talasa , prvi je bio onaj za Henrika VIII a imao više nacionalnu i političku nego nekakvu teološku pozadinu, drugi potom kad je anglikanska crkva počela aplikovati neke od Lutherovih učenja i ideja a tada se tu već radilo i o teološkim pitanjima. Anglikanska crkva je potom napravila od obojeg takav jedan remix koji je njima odgovarao, od Luthera i ostalih reformatora nisu uzeli sve zdravo za gotovo, nešto su prihvatili a nešto prosto preskočili i ignorovali. Tako je liturgija utrpjela takve promjene koje su dovele i do redukovanja liturgijjskog kalendara samo na te najznačajnije blagdane, Uskrs, Božić, Svi sveti, Preobraženje, Bogojavljenje i sl. a izvorni smisao konkretno Svih svetih i Dušnog dana je vremenom nestao i zdegenerovao do sadašnje podobe Haloweena jer se više nisu držali izvornih katoličkih učenja niti je bilo više Rima ni biskupa koji su o tom prije vodili računa pošto je poglavarom anglikanske crkve bio suveren a upravljalo se njom iz Londona. U tradicionalno katoličkim evropskim zemljama se to nije desilo, tamo ne postoji ništa takvo kao taj angloamerički Halloween, no, sada se umjetno importuje slično kao što je to slučaj i sa Evroligom i  Crvena Zvezda - Himki utakmicom.

Někoho možná překvapí, že Halloween a Dušičky jsou dva rozdílné svátky. Jak to všechno začalo?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 127
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

WHAT DOES THE ORTHODOX CHURCH THINK ABOUT HALLOWEEN?

This is precisely the situation that has arisen with Halloween, which has recently come into our lives: a dubious history with unkind personages bearing neither meaning nor joy, popularizing evil spirits. The main themes of Halloween are evil spirits, death, occultism, and monsters. It is paganism in its truest form.

The main goal of every Christian feast is the glad tidings of Christ. If there are no glad tidings, then it has no relationship to Christianity.   

https://orthochristian.com/125110.html

Photo: countryliving.com

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

On 31.10.2019. at 17:44, Вилер Текс рече

Каратко и јасно објашњење.

Ја уопште не видим улогу бадњака у хришћанском животу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Broken рече

Ти би као теолог требало да знаш да је то особоеност православља код Срба.

Култура, традиција и посебност је битна за живот, ако се остане без тога постаје се тиква без корена и онда није тешко да у таквом стању стављати шупље бундеве на главу. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Broken рече

Па ја капирам да је паганима требао неки ”прелазни период” за прву генерацију, ал то је било пре хиљаду година. Који ће нам сад стварно не знам.

Осим ако још нисмо завршили преображај. Што је вероватно случај... Недокрштено.

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Па ја капирам да је паганима требао неки ”прелазни период” за прву генерацију, ал то је било пре хиљаду година. Који ће нам сад стварно не знам.

Осим ако још нисмо завршили преображај. Што је вероватно случај... Недокрштено.

Остало је. Сада је то део културе једног народа. Знаш, врхунац живота није кентакифрајчикн и кокакола. Некоме можда јесте.

Подели на овим сајтовима

Dobro badnjak i mogu da shvatim, ali da li neko može da mi objasni krkanje na groblju za zadušnice i daće?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Снежана рече

Dobro badnjak i mogu da shvatim, ali da li neko može da mi objasni krkanje na groblju za zadušnice i daće?

Е то не могу да схватим. Можда је остало од тога да се за душу покојника да милостиња, тј нахране гладни па се изитоперило у кркање.

Боље би било да после помена заиста нахране гладне уместо што кркају. Мада ја не знам ни једног црквеног човека који упражњава тако нешто.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вилер Текс рече

Е то не могу да схватим. Можда је остало од тога да се за душу покојника да милостиња, тј нахране гладни па се изитоперило у кркање.

Боље би било да после помена заиста нахране гладне уместо што кркају. Мада ја не знам ни једног црквеног човека који упражњава тако нешто.

управо о томе желим да причам, улога Цркве у едукацији народа, дакле имамо 90% људи у Србији који се декларишу као верници, од тога 1% оних који знају нешто, чему црква ако не учи народ, држи га затуцаног и на нивоу "ваља се", када си чуо неког свештеника да народу прича о томе?

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Снежана рече

управо о томе желим да причам, улога Цркве у едукацији народа, дакле имамо 90% људи у Србији који се декларишу као верници, од тога 1% оних који знају нешто, чему црква ако не учи народ, држи га затуцаног и на нивоу "ваља се", када си чуо неког свештеника да народу прича о томе?

Па празнословисмо о томе одавно...

СПЦ мора да направи једно ”велико чишћење”. Мора да се зна ко је верник, а ко није и чему све то служи. Сад тренутно је некакав ”општенародни сервис” за крштења, венчања и сахране људи који никад не долазе у Цркву и немају појма о вери. А прави верници су ту у ствари секундарни јер је ”права кинта” у парохији. А парохија 99% ”традиционалисти”. То бре ништа не ваља.

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Вилер Текс рече

Можда је остало од тога да се за душу покојника да милостиња, тј нахране гладни па се изитоперило у кркање.

Отприлике тако. У многим крајевима на гробљима за задушнице људи одлазе до суседних гробова, или и даљих, гробова рођака и пријатеља и узму припремљену храну за покој душе покојника. То је првотни смисао тог послужења на гробљу. Али, нажалост, као и много тога код Срба, то се извитоперило и претворило у кркање и пијанчење. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Снежана рече

Има и свештеника који причају, али народ је углавном тврдоглав и спор да се мења, а онда и свештеници временом изгубе вољу и елан да поучавају народ. И тако узајамно "помажу" једни другима да Црква остане на нивоу религиозног сервиса. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Па празнословисмо о томе одавно...

СПЦ мора да направи једно ”велико чишћење”. Мора да се зна ко је верник, а ко није и чему све то служи. Сад тренутно је некаква ”општенародни сервис” за крштења, венчања и сахране људи који никад не долазе у Цркву и немају појма о вери. А прави верници су ту у ствари секундарни јер је ”права кинта” у парохији. А парохија 99% ”традиционалисти”. То бре ништа не ваља.

причали смо ми овде, али "поуке" су једне, када изађеш изван овога видиш стање на терену.

А.М.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Снежана рече

причали смо ми овде, али "поуке" су једне, када изађеш изван овога видиш стање на терену.

пре 9 минута, Родољуб Лазић рече

кркање и пијанчење

:smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...