Jump to content

У сусрет 31. октобру: "Хелоуин" није "Ноћ вештица" већ "Вече Светаца"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, RYLAH рече

До мене је, можда није до тебе. Немој да се секираш, дешава се свима понекад :))) 

Нема секирације.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 127
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Управо сада, Zayron рече

Crkva je hristijanizirala već postojeći paganski slovenski običaj. To sam i rekao. Inače ovakav Haloween nakon što je sa britanskih ostrva i Irske prenešen u USA i Kanadu, vratio se nazad obogaćen još hispanskim, meksičkim običajima. Sama haloweenska oleda je bila poznata još iz Evriope ali te tikve su mislim hispanski uticaj. 

Још чекам одговор на моје питање. Нпр. који светитељ је вукодлак, која светитељка је вештица, када та деца иду у цркву на службу поводом тог празника, да ли у тим костимима, итд.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Још чекам одговор на моје питање. Нпр. који светитељ је вукодлак, која светитељка је вештица, када та деца иду у цркву на службу поводом тог празника, да ли у тим костимима, итд.

Koji svertitelj je Badnjak i naš rodjak? :D 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

Već sam napisao, radi se o američko-hispanskoj zaležitosti, sa samim praznikom to nema nikakve vezae isto kao ni paljenje Badnjaka sa Božićem ili slavski kolač s bilo čime u hrišćanstvu.

Подели на овим сајтовима

Једноставније је да кажеш: не знам. Или да кажеш: нема никакве везе са Црквом.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Родољуб Лазић рече

Али ми не делује ни логично да све то пише и у таквом тону, ако је само сугестија

Управо је то занимљиво, прави фрку и драми а 100% јој нико дете не тера на обележавање "празника".

Радим у школи 17 година и из мог искуства такво обележавање може да организује можда пар наставника којима је идеја симпатична и спакују је у оквир неког предмета нпр. Енглеског језика. Можда се и организује неки маскенбал уз то. Ако су ти наставници довољно мотивисани да то изведу а у школи равнодушни и незаинтересовани, може лако да се реализује. Ово је само једно размишљање. :)

Подели на овим сајтовима

Добро, ако нема никакве везе са католичким празником Свих светих, што си нам онда слао прву поруку у којом нам објашњаваш да је то празник Свих светих?

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Родољуб Лазић рече

Једноставније је да кажеш: не знам. Или да кажеш: нема никакве везе са Црквом.

Već sam ti to rekao, to su narodni običaji, na rodjenje svetog Jovana se slavila Kupala, to bile normalne orgije. Mnogo toga što je Crkva hristijanizovala nema izvorno nikakve veze sa hrišćanstvom, zato se tomu kaže hristijanizacija, davanje novog hrišćanskog smisla. Kakve veze bi imale staroslovenske paganske orgije sa rodjenjem svetog jovana Krstitelja?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zayron рече

Već sam napisao, radi se o američko-hispanskoj zaležitosti, sa samim praznikom to nema nikakve vezae

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

Добро, ако нема никакве везе са католичким празником Свих светих, што си нам онда слао прву поруку у којом нам објашњаваш да је то празник Свих светих?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Родољуб Лазић рече

Čitaj pažljivije, sam praznik je iz Rima prenešen u 7 vijeku na britanska i irska ostrva. potom se po otkriću Amerike prenijela tamo koleda (trick and treat) a tamo bila obogaćena i s hispanskim folklorom, ikonografijom i scenografijom. I u 20/21 vijeku se nam to tako izmiksano vraća u Evropu. To sve opet nikom ne daje za pravo da Halloween (Noć uoči praznika Svih Svetih) proglašava za Noć vještica!!!!!

Подели на овим сајтовима

А пошто нам је брат римокатолик објаснио да то нема никакве везе са римокатоличким празником Свих светих, онда ипак наслов теме није одговарајући. Ипак је ово Ноћ вештица, а не Сви свети.

Подели на овим сајтовима

Зејроне, ТИ  си рекао да ово нема никакве везе са римоикатоличким празником Свих светих, не ја. И хвала ти што си нам објаснио.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

А пошто нам је брат римокатолик објаснио да то нема никакве везе са римокатоличким празником Свих светих, онда ипак наслов теме није одговарајући. Ипак је ово Ноћ вештица, а не Сви свети.

Pobogu, ti imaš istudiran latinski a takve besmislice pišeš? Naziv teme je ispravan, Halloween nema nikakve veze s Noći vještica jer je to Noć uoči praznika Svih svetih. To je naziv teme. A običaji su sasvim druga stvar i druga tema!

Подели на овим сајтовима

Добро, схватили смо све што нам је требало да схватимо. А схватићеш ваљда и ти да смо ми схватили. Не бих ја више о томе, јер је споредна ствар.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

Добро, схватили смо све што нам је требало да схватимо. А схватићеш ваљда и ти да смо ми схватили. Не бих ја више о томе, јер је споредна ствар.

Ako si shvatio da Noć vještica i Halloween nisu uopšte ista stvar onda ok.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...