Jump to content

Преминула Борка Павићевић

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, ana čarnojević рече

Rile nisam insinuirala, ni blizu. Znam da su ratove zapoceli i vodili komunisti. S tim sto je taj komunizam imao i drugu stranu medalje, a to je bio nacionalizam. Mislim da je to prvi definisao St Protic, to je bilo cudoviste koje je imalo dve glave. I obe glave su bitne. Komunizam je ljudima opustosio duse i ucinio ih spremnim da se prepuste nacionalizmu. Nisu se klali po principu sad cu da te zakoljem zato sto si komunista ili nisi nego zato sto si Srbin, Hrvat ili musliman...

Прво, извини, погрешно сам те схватио.

Oво уоквирено те молим да ми појасниш. По мени, те две ствари су искључиве, посебно у контексту српско - југословенског комунизма, јер се овде систематски затирала та прича. Да ли се мисли на то да је комунизам злоупотребљавао национална осећања људи, или на нешто друго? ЈЕр знам да сви ови који су водили ратове деф нису били националисти. Нпр. Мира је презирала "српски национализам" и сматрала простацима све са националним осећањима, била заклета Југословенка до смрти. Слоба је био ситан комунистички апаратчик кога су околности на таласу националног незадовољства избациле на површину, али он сам никад није био "национално освешћен". Ни они које је његово крило КП почистило на Осмој седници нису имали било какве националне осећаје (то је ово крило које је после оснивало већи број првих НВО по Србији, међу њима и Борка). О људима из апрата силе и тајних служби боље да се не троше речи. Нпр. Ратко Младић је све негде до половине 1993. године ударцем и уз бахата вређања скидао војницима са главе било какву капу која на себи није имала петокраку (ако је нпр. имала двоглавог орла).

Зато бих стварно да сконтам везу између та два, толику везу да их назовеш "двоглава аждаја", јер ја стварно ту везу нигде не видим, сем у чињеници да су комунисти злоупотребљавали осећај националне припадности људи?

1 hour ago, ana čarnojević рече

meni je samo zao ovog naroda koji ne ume da pobegne od svog primitivizma. A dovoljno je samo da ode nedeljom ucrkvu. Nista vise...A ovi sto u ime Hristovo urlaju po Beogradu i klali bi...e za te mi treba Borka.

Слажем се апсолутно, сем у томе да ми треба некаква Борка. Јер било каква Борка може само да их додатно антагонизује и учврсти у примитивизму или у ненормалним поривима. А неретко их разне Борке и намерно хране и изазивају да би, кад добију очекивану реакцију од болида, себе представљали као жртве и дали себи (нов) смисао постојања.

По мени, то једино може Црква. На жалост, Црква за то нити је способна нити показује интересовања, а није мали број ни оних из Цркве који чак и симпатишу такве појаве. То и доследно спровођење закона кад се такве ствари десе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Прво, извини, погрешно сам те схватио.

Oво уоквирено те молим да ми појасниш. По мени, те две ствари су искључиве, посебно у контексту српско - југословенског комунизма, јер се овде систематски затирала та прича. Да ли се мисли на то да је комунизам злоупотребљавао национална осећања људи, или на нешто друго? ЈЕр знам да сви ови који су водили ратове деф нису били националисти. Нпр. Мира је презирала "српски национализам" и сматрала простацима све са националним осећањима, била заклета Југословенка до смрти. Слоба је био ситан комунистички апаратчик кога су околности на таласу националног незадовољства избациле на површину, али он сам никад није био "национално освешћен". Ни они које је његово крило КП почистило на Осмој седници нису имали било какве националне осећаје (то је ово крило које је после оснивало већи број првих НВО по Србији, међу њима и Борка). О људима из апрата силе и тајних служби боље да се не троше речи. Нпр. Ратко Младић је све негде до половине 1993. године ударцем и уз бахата вређања скидао војницима са главе било какву капу која на себи није имала петокраку (ако је нпр. имала двоглавог орла).

Зато бих стварно да сконтам везу између та два, толику везу да их назовеш "двоглава аждаја", јер ја стварно ту везу нигде не видим, сем у чињеници да су комунисти злоупотребљавали осећај националне припадности људи?

Sad ja tebe ne kontam... pogotovo što često pominješ Osmu sednicu i često naše levičare internacionaliste voliš da nazivaš "poraženim krilom Osme sednice"...

Zar nije ključna razlika između pobednika i poraženih Osme sednice upravo nacionalizam (vs. internacionalizam, bratstvo i jedinstvo, i sl.)? *

Zar se nisu upravo oko toga svađali i posvađali?

Naravno jasno je da je "nacionalistički komunizam" ili "komunističk nacionalizam" bizarna ideologija... ali to kod nas nije nikada bio problem, ovaj sad firer propagira sve moguće ideologije, kako mu šta u kom trenutku odgovara... tako da možemo ove da definišemo kao da nisu "pravi nacionalisti" nego su "zloupotrebljavali nacionalna osećanja" i slično... ne menja baš mnogo suštinu stvari... samo klasifikacije (labeling)... jer može da dođe onda i neki levičar koji će tvrditi da pobednici Osme sednice nisu "pravi komunisti/levičari" i da su zloupotrebljavali levičarska osećanja ljudi... i da i on bude u pravu... jer kao što ovi nisu bili "pravi nacionalisti", tako nisu bili ni "pravi levičari"...

Čini mi se da teško možeš da zaobiđeš činjenicu da je upravo nacionalizam ono što karakteriše pobedničko krilo Osme sednice i što ih ključno razdvaja i definiše od sličnih pojava tj. od drugih levičara... sad, da li je iskren, lažan, samo verbalni, zloupotrebljen, nije "pravi" i slično, to je posebna priča... mada ja mislim da je kod većine te ekipe nacionalizam bio iskren (iako svakako bitno drugačiji od klasičnih konzervativaca nacionalista)... ali tu zaista ulazimo u unutrašnje porive pojedinaca koji ne mogu da nam budu poznati, pa se svodi na subjektivne utiske... eto pomenuo si Mladića... nije valjda da veruješ da je on u dubini duše voleo sve narode sveta i pevao Internacionalu dok se tušira?  ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 5.7.2019. at 10:39, ana čarnojević рече

sama cinjenica da Vi koristite reci i izraze poput...nije nista drugo nego, jezivo jednoumlje itd ukazuje na ostrascenost i stavlja Vas u istu ravan sa gospodjom koja je nesto izjavila. tako da je Vasa kritika na vrlo klimavim nogama.

uz duzno postovanje Vi ste covek koji razmislja o uvodjenju zakonske kazne za preljubu. dakle i Vi bi jednu vrstu darovane slobode da se ne ucini preljuba ozakonili...za mene je to ista vrsta totalitarne svesti, ali dopustam da nije tako.

biti u zivotnoj opasnosti zbog izlozbe u kojoj se vredja hriscanstvo je put u nigde. Saudijska Arabija...

Врло су вам (логички) чудни закључци. Зашто је острашћеност констатација да је језиво једноумље став да неко заступа "непорециву истину"? То није острашћеност већ управо борба против острашћености. Борба за плуралност мишљења. Неко ко за себе каже да заступа "непорециву истину" сам себе дискредитује као тоталитарног идеолога.

Нисам изнео став да такав закон треба увести. Поставио сам питање да ли треба криминализовати прељуну. Ваљда правите разлику између става и постављања питања ради покретања размишљања и дискусије?

Опет замена теза. Нисам правдао насиље над организаторима поменуте изложбе. Назвао сам изложбу малограђанштином. То је мој став из којег не следи да организаторе треба личнчовати. Што се мене тиче, они су потпуно слободни да и даље организују такве изложбе- Али и ја сам слободан да кажем шта о таквим изложбама мислим. Поготово да јасно подвучем да то никако није "непорецива истина".

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Zar nije ključna razlika između pobednika i poraženih Osme sednice upravo nacionalizam (vs. internacionalizam, bratstvo i jedinstvo, i sl.)? *

Мени се чини на основу свега што сам о томе читао и гледао да је то била искључиво борба за превласт у КП Србије. Чак и они поражени за Милошевића причају да није имао појма ни о Косову ни о патњама Срба на Косову, а да је речи "нико не сме да вас бије" изговорио искључиво из збуњености и несналажења, помешаних са страхом од масе која је заиста била врло љута у тим тренуцима. Оно што је радио после тога је опет била злоупотреба зарад опстанка на власти, али око себе никад није имао никакве "националисте", већ проверене комунистичке кадрове, од којих се већина све до краја осећала више као Југословени. Ако се сећаш, све до Дејтона су наши ратни циљеви били "крња Југославија", односно преуређена Југославија без Хрватске и Словеније (како су то мислили да изведу конкретно и да ли је неки конкретан план постојао, те детаље стварно нигде нисам нашао). Значи, мислим да су у унутарпартијској борби само искористили гнев дела народа због реално тешког положаја њихових сународника на Косову, али да они лично нису имали било какво реално осећање о својој националној припадности. То се у суштини и после показало, кад се видело како су радили доле, какве су кадрове постављали, и на крају и како су завршили.

пре 14 минута, Avocado рече

eto pomenuo si Mladića... nije valjda da veruješ da je on u dubini duše voleo sve narode sveta i pevao Internacionalu dok se tušira?  ;)

Таман посла. Ал не верујем ни да је знао уопште да је Србин све негде до половине 1993. године. Кажем ти, човек је вриштао на сваког и чак ударао по глави ликове који су на шапкама имали ишта друго сем петокраке. А ту се нису претерано разликовали ни они "са друге стране". Фрањо и Алија можда јесу били ликови који су заиста веровали у оно што су пропагирали, али цела државна машинерија око њих је исто била комунистичка, ликови који све до избијања рата нису имали појма да су нешто друго сем Југословени и комунсити.

пре 20 минута, Avocado рече

naše levičare internacionaliste

Они (по мени, наравно) нису никакви "левичари интернационалисти". Они су идеолошки комунисти а национално Југословени. Иако делује да је разлика суптилна, она је суштинска. Многи људи одавде са форума, и многи добри људи које знам и овако, су левичари интернационалисти, и то апсолутно поштујем јер ме у принципу не угрожава, али ови су нешто потпуно друго.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Paradoksologija рече

Meni su svakako neke od fotografija potresne i upečatljive, kao recimo ona gde je u senci krsta gej mladić koga su na smrt pretukli skinsi

(pa, to i jeste problem..... kakve veze skinsi imaju sa hriscanstvom i verom... nego eto, da se malo 'opljune' na veru...)

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Paradoksologija рече

Za početak, uopšte nisi razumeo. Izložba nije 'ismevala' Isusa. Autorka je vernica i lezbejka. Drug koji je gej joj je upravo bio umro od side, a svi oko nje u crkvi su govorili kako je to eto tako prosto Božja kazna. A ona se nije slagala, pa je pružila svoju viziju Hrista koji je povezan sa ovim konkretnim marginalizovanim delovima društva. Možemo se ne slagati ili smatrati da je povezivanje pogrešno, da ne radi analogija sa carinicima i prostitutkama sa kojima je Isus jeo i pio, ili da je analogiju trebalo drugačije prikazati, ali apsolutno ne stoji da se Hristos 'ismeva'. Misliš da jedna lezbejka misli da je povezivanje Hrista sa gej osobama 'ismevanje' Hrista? Po kom osnovu?

Ali,  ta vizija oko povezivanja Hrista sa ovim homo delovima drustva nije tacna, ili moze da bude tacna, u vezi toga da je Isus jeo i druzio se sa carinicima i prostitutkama ali samo u smislu da ih je pozivao na promenu.

Mozda ona misli da ne 'ismeva' Hrista, ali Ga pogresno interpretira.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

(pa, to i jeste problem..... kakve veze skinsi imaju sa hriscanstvom i verom... nego eto, da se malo 'opljune' na veru...)

па ти не разумеш? верујуће /богобојажљиве/ швеђанке, геј оријентације се учвршћују у вери организовањем таквих изложби... :))

неки коментари овде су спрдња са мозгом и истином...  

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

U analogiji koju kreira ova fotografija, skinsi imaju isto onoliko veze sa hrišćanstvom i verom koliko i oni koji su razapeli Hrista.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Ali,  ta vizija oko povezivanja Hrista sa ovim homo delovima drustva nije tacna, ili moze da bude tacna, u vezi toga da je Isus jeo i druzio se sa carinicima i prostitutkama ali samo u smislu da ih je pozivao na promenu.

Mozda ona misli da ne 'ismeva' Hrista, ali Ga pogresno interpretira.

To je već za raspravu, svakako. Pogrešno je jedino prosto okarakterisati izložbu kao antihrišćansku, jer to nije.

Zamisli da sudski izvršitelj napravi izložbu u kojoj prikazuje Hrista sa izvršiteljima kao što znamo da je bivao sa carinicima. Sv. Pismo žestoko osuđuje davanje na zajam uz kamatu a izvršitelji su čak opravdano omraženi u narodu, kao što su bili carinici. Zakhej se pokajao. Da li ovaj izvršitelj napada Hrista i veru time što ljude kao što je on sam prikazuje s Njim? Da li bismo mogli to da pomislimo? Čista logika je ono što mi je u ovom gledištu posebno problematično.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

To je već za raspravu, svakako. Pogrešno je jedino prosto okarakterisati izložbu kao antihrišćansku, jer to nije.

Zamisli da sudski izvršitelj napravi izložbu u kojoj prikazuje Hrista sa izvršiteljima kao što znamo da je bivao sa carinicima. Sv. Pismo žestoko osuđuje davanje na zajam uz kamatu a izvršitelji su čak opravdano omraženi u narodu, kao što su bili carinici. Zakhej se pokajao. Da li ovaj izvršitelj napada Hrista i veru time što ljude kao što je on sam prikazuje s Njim? Da li bismo mogli to da pomislimo? Čista logika je ono što mi je u ovom gledištu posebno problematično.

Мало само погледао те фотографије. Нигде не стичем утисак да оне имају за циљ ослобађање од страсти већ напротив, афирмацију страсти и сумануто тумачење Јеванђеља.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Мало само погледао те фотографије. Нигде не стичем утисак да оне имају за циљ ослобађање од страсти већ напротив, афирмацију страсти и сумануто тумачење Јеванђеља.

Pa ni u ovom mom primeru sudski izvršitelj kog sam izmislila nije dao otkaz. On možda smatra da je u sadašnjem svetu u redu biti izvršitelj i da i njega Hristos voli. Možda je ponosan što je sudski izvršitelj i buni se protiv društvene osude i oseća da je Hristos uz njega. Svakako ne napada niti ismeva Hrista samim tim što Ga prikazuje u društvu sudskih izvršitelja. Takvo tumačenje bi bilo totalno nelogično. Moja poenta je da je netačno izložbu okarakterisati kao 'antihrišćansku' jer ona to nije.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Ga prikazuje u društvu sudskih izvršitelja.

Ма да ли је Христос говорио "Иди и не греши" или само ти греши и сматрај то за нормално а ја ћу те спасити. Све је дозвољено! ?

Није. 

Ми смо дужни да се преумимо ако мислимо да се спасимо а не да се оправдавамо. Слаби јесмо, никакви али морамо са собом да се боримо уз Божију помоћ.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Paradoksologija рече
1 hour ago, Bokisd рече

U analogiji koju kreira ova fotografija, skinsi imaju isto onoliko veze sa hrišćanstvom i verom koliko i oni koji su razapeli Hrista.

Da, okey, razumem, ali onda se postavlja pitanje i uloge senke krsta pod kojom je nastradali mladic i koja je onda interpretacija cele te slike ?

Posto je izlozba u svrhu opravdavanja gej price, onda ova slika ima mnogo konotacija, jedna je da Bog zaista prima sve ljude koji stradaju, ali ako pogledamo svrhu i cilj izlozbe onda ova slika moze da asocira i na to da Bog opravdava homo pricu.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Da, okey, razumem, ali onda se postavlja pitanje i uloge senke krsta pod kojom je nastradali mladic i koja je onda interpretacija cele te slike ?

Posto je izlozba u svrhu opravdavanja gej price, onda ova slika ima mnogo konotacija, jedna je da Bog zaista prima sve ljude koji stradaju, ali ako pogledamo svrhu i cilj izlozbe onda ova slika moze da asocira i na to da Bog opravdava homo pricu.

Da, to je u principu poenta izložbe. Može se ne složiti s tom porukom, ali ne i tvrditi da je ona uperena protiv hrišćanstva. To su dva odvojena razgovora.

• Свиђа ми се 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...