Jump to content

Преминула Борка Павићевић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Ја ти то нисам рекао. Рекао сам да не разумем на шта то треба да буду поносни пионири. Био сам дете у рату и преживео сам али изгубио све као многи прекодрински Срби.

Нисам рекоао да бих те стрељао или да си издајник или лош православац.

Rekao si šta si rtekao. I nebitno na koncu.

Suština onoga na šta sam ponosan je ta, da koliko god se neki trudili (ne a priori i nužno ti kao Bonelijev junak); bio kao pionir, partizan; nazovi kako hoćeš. Neka ospori ko god - ako može.

Hvalim se!? Nije mi namera!

Hvalisavac!? Opet, nije mi naum.

I na zalasku sam života svakkako. Prešao polovinu. Dobrano, Hvalio se ili ne. Činjenica - "Svima sam bio sve". Ili sam se barem trudio.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вилер Текс рече

него не видим шта ти видиш у Југославији...

Vidim jedan uređen sustav. OK. Ja naivan, ne razumem dešavanja na sveckom planu i proče. Ne prepoznajem stvari. Dozvoljavam da je tako. Moguće...

Подели на овим сајтовима

@Милан Ракић  Брате рекао сам шта сам рекао а не оно што си ти прочитао. Ја тебе као ратника не потцењујем.Хвала ти што си ме бранио.  Али немој да мислиш да нема никог другог осим тебе ко није проживео рат и немој да ми држиш предавање питањима где си ти био .Има нешто што сам и ја преживео. 

Нисам ни ироничан нити желим да се свађам. Говорим ти ко човек човеку.

Е сад ако може да се вратимо на нормалан разговор.

Ја у Југославији видим један систем који нас је довео до дна и чији је Вучић изданак. Али из тог комунизма можемо узети и оно што ваља. Бесплатна школа, бесплатно здравство, социјални програм...Мада то није комунизам измислио већ ми то имамо још од Христа.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Вилер Текс рече

(мада није фора да буде бесплатно само него и да учи нешто нормално а не само оде атеизму и Титу)

Eto i ovaj čovek, zadužbinar dva namastira i likčina koji je jedne astronaute odveo na Mesec, a druge nakon bezuspešnog pokušaja vratio na Zemlju; u Pastrijarha Pavla kraju, umestoi  računaljke i matematike, samo o Brozu učio. I na osnovu toga, dotele dogurao.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вилер Текс рече

@Милан Ракић  Брате рекао сам шта сам рекао а не оно што си ти прочитао. Ја тебе као ратника не потцењујем.Хвала ти што си ме бранио.  Али немој да мислиш да нема никог другог осим тебе ко није проживео рат и немој да ми држиш предавање питањима где си ти био .Има нешто што сам и ја преживео. 

Нисам ни ироничан нити желим да се свађам. Говорим ти ко човек човеку.

Е сад ако може да се вратимо на нормалан разговор.

Ја у Југославији видим један систем који нас је довео до дна и чији је Вучић изданак. Али из тог комунизма можемо узети и оно што ваља. Бесплатна школа, бесплатно здравство, социјални програм...Мада то није комунизам измислио већ ми то имамо још од Христа.

Naknadno sam video post. Da ne msiliš da sam te prethodnim, kako kažu deca danas "iskulirao".

Nema problema. Teraj prema planu. Živ bio

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Лично не знам шта је говорила и каква је била, али цела та екипа је

Ja isto lično ne znam šta je toliko strašno rekla/uradila, baš zato sam to i pitao... jer mi deluje da se nekako olako svrstava u "celu tu ekipu" a da ne postoji nikakvo opravdanje za to... kao da je krenulo neko opšte pljuvanje bez pokrića u vidu čistih generalizacija... čekiram i sebe, jer i ja bih je verovatno bez razmišljanja svrstao u "celu tu ekipu", ali sam ipak razmislio, pa skontao da nemam osnov... pa sam kao neko ko nije baš detaljno upoznat sa likom i delom dotične očekivao da će oni koji pljuju po liku imati bar neke informacije o delu, tj. da ne pričaju skroz "iz guzice"...

пре 1 сат, Juanito рече

То елитистичко пљуцкање одозго које је покојна Борка радила са својим “колегама” је заправо разлог зашто национализам (онај лош) није значајно ослабио код Срба, него је још и ојачао.

Da ne ideš ovde malo u onaj fazon da su atraktivno obučene devojke zapravo razlog što ih neki muškarci siluju?

Valjda su propagatori nacionalizma krivi za jačanje nacionalizma, a ne internacionalisti koji su protiv njih govorili?

пре 1 сат, Juanito рече

Нешто слично се сад дешава по остатку Европе и широм света. Маске разних прогресивних “деконтаминаша” и инжењера друштва падају, а јачају неке нимало лепе идеје са супротне стране спектра. Тај надмени приступ никад и ни код кога неће проћи. Не могу неки људи да се уздигну изнад других и пљуцкају одозго. Сви смо исти, у истом сосу, исто глупи и осто слепи и то осећамо, зато та квазиелита која тврди да је паметнија и да нешто боље види по правилу на крају изазове само супротну реакцију  

Није у питању само изложба. Нису они неки ексцентрични уметници, па да нападамо ове конзервативне што се буне због изложбе. Не, они су арогантни идеолози чији осећај (моралне) супериорности непогрешиво осећамо јер га не могу никад сакрити. И то иритира људе и одбија их. 

Netolerantan si na njihovu netoleranciju?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Милан Ракић рече

Eto i ovaj čovek, zadužbinar dva namastira i likčina koji je jedne astronaute odveo na Mesec, a druge nakon bezuspešnog pokušaja vratio na Zemlju; u Pastrijarha Pavla kraju, umestoi  računaljke i matematike, samo o Brozu učio. I na osnovu toga, dotele dogurao.

То ти и причам. Никада оно што је било добро нећу негирати нисам луд! Али ћу гледати слику у глобалу....И у глобалу могли смо све то без Рвата, муслимана и другова комесара.

Што не значи да у фамилији немам Рвате. Имам али то је други падеж. Лични односи су друго а идеологија братсва и јединства је друго.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Avocado рече

Da ne ideš ovde malo u onaj fazon da su atraktivno obučene devojke zapravo razlog što ih neki muškarci siluju?

Valjda su propagatori nacionalizma krivi za jačanje nacionalizma, a ne internacionalisti koji su protiv njih govorili?

WTF?!

Ради се о две потпуно другачије појаве, нема никакве основе да даш овакво поређење. Кад би неко напао људе из НВО, а ја онда бранио нападаче тиме да су их ови изазвали износећи своје мишљење, то би онда било еквивалентно овој горе тврдњи. Уопште нисам то ни помислио. Него се овде ради о тржишту идеја. Ови квази-грађани и квази-борци за људска права су просто људима огадили иначе добре идеје идеје које продају јер су у пакету продавали свашта труло и то је онда довело и доводи до успеха ове друге стране. Као што је Бота де факто огроман кривац за долазак Вучића на власт. 

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Вилер Текс рече

Ја у Југославији видим један систем који нас је довео до дна и чији је Вучић изданак.

Ja to vidim u nama Srbima, taj neki element koji nas je prvo doveo do nastanka YU

Pa i do  titofilstva veceg nego u Hrvata i SLovenaca

Iako me je pinoirstvo malo samo zakacilo, nisam to voleo iako postujem Milanov stav da se time ponosi, uvek sam vise voleo da smo kraljevina, iako nisam tako odgajan vec valjda volim te imperijalisticke motive. Komunizam sa svim obelezjima mi je bio dosadan uvek. Ali je drzava imala neki sistem koji je funkcionisao po svim nivoima...to je tema za razmisljanje dal je komunizam bio takav ili je prosto bilo po sredi nesto drugo.

Vucic je proizvod nasih davnasnjih sklonosti. Sloba Titio Vucic Nehru Naser....pardon ova dvojica nisu!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, ana čarnojević рече

@Драшко ti se kapiras u to ili pitaj tatu...

kada je neko jos kao student bio pozvan da bude u ziriju Bitefa, da li je to bilo zato sto je bila komunisticki okot osme sednice ili zato sto je vredela toliko kao umetnik?

pitacu

ne razumem se u to , mada mislim da nisu stvari bile crno/bele po onome sto sam do sad cuo od tate

prosto tako zakljucujem

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Od '68, kada je učestvovala u studentskim demonstracijama, i komunisti su je počesto videli kao izdajnicu. Pa onda devedesetih kada je bila deo antiratnog pokreta. Pa je često žuljala svaku vlast. I u mnogima je lično i profesionalno gubila dosta toga samo jer nikad nije ćutala da bi zadržala neki položaj. Nekako je svima bila bar malo 'antiprotivna'.

Imala je jake ideološke stavove, ali pre svega ju je zanimala umetnost. Videla sam je par puta uživo, bila je glasna i jasna, pa i makar se ne slagala uvek, morala sam je poštovati.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

A kapiram da mnoge najviše 'žulja' izložba Ecce Homo. I kapiram da kao neko ko nije vernica SPC Borka Pavićević nije unapred razumela reakcije koje bi izložba mogla da ima lokalno s obzirom da je izložba izvorno - hrišćanska. Autorka Elizabet Olson Valin je vernica švedske crkve i njene fotografije su bile izložene i u katedrali u Upsali. I u Švedskoj je izazvala reakcije, ali uglavnom razgovore i debate koji su se na kraju razrešili na sasvim drugačiji način, koji je valjda Borka Pavićević očekivala i ovde.

Meni su svakako neke od fotografija potresne i upečatljive, kao recimo ona gde je u senci krsta gej mladić koga su na smrt pretukli skinsi ili ona koja kao referencu uzima katolički Pijetu, gde majka u krilu drži sina upravo preminulog od side.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Paradoksologija рече

I u Švedskoj je izazvala reakcije, ali uglavnom razgovore i debate koji su se na kraju razrešili na sasvim drugačiji način, koji je valjda Borka Pavićević očekivala i ovde.

Швеђани си еманциповани и културан народ, нису дивљи ко ми Балканци. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...