Jump to content

Епархија ваљевска: Саопштење поводом пресуде Великог Црквеног Суда бившем архимандриту Никодиму (Богосављевићу)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

У литератури се указује на следеће помесне Саборе који су изричито или посредно осудили римокатолицизам као јерес:

879. г., 1009, 1054, 1341, 1347, 1351, 1440, 1441, 1443, 1450, 1484, 1722,1838,1848, 1895. године.

Наравно, небројено је много светих који су римокатолицизам сматрали јересју: од св. Фотија, преко  св. Григорија Паламе, Симеона Солунског, Марка Ефеског, Никодима Агиорита, Козме Етолског, Нектарија Егинског, Јустина Поповића...

Da, i kao sto je od nekoliko stotina pomesnih sabora , deset Pomesnih sabora uslo u kanonske i opstevazece sabore za sve u crkvi zajedno sa 7 velikih Vaseljenskih sabora, .... tako i ovi pomesni Sabori koje si nabrojao takodje su vazeci za celu PC u slicnom kontekstu kao i ovih deset pomesnih sabora.

Ima i one poslanice Istocnih patrijaraha iz 1848. i 1895. godine o odnosu PC prema rimokatolicizmu :

https://svetosavlje.org/okruzna-poslanica-pravoslavnih-istocnih-patrijaraha-protiv-poslanice-pape-pija-ix-upucene-istocnim-hriscanima-iz-1848-godine/

https://svetosavlje.org/patrijarsijska-i-sinodalna-poslanica-episkopima-kliru-i-pastvi-najsvetijeg-apostolskog-i-patrijarsijskog-konstantinopoljskog-prestola-iz-1895-godine/

Itd, ima toliko toga, hiljadu godina smo radvojeni, pisalo se.... :D

Подели на овим сајтовима

• Одговори 72
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Жика рече

Имаш и Свете Оце који су исповедали нека погрешна учења па не кажемо да су јеретици. Ја кажем да нису осуђени ни на једном Васељенском Сабору. Да ли сам нешто слагао?

многе јеретике су покушавали да канонизују од када је Православља0703_read.

Ја не сматрам да је Папа у јереси пред нама, јер Православље признаје као не-отпадничке хришћане (разлог је јасан), и чињеницу да нема ауторитет духовни над православљем. Док римокатолици који га прихватају, живе традицију која нема везе са православним духовним одредбама (због 1.000.000 свакодневних питања за мирјане).

On 26.6.2019. at 1:10, Родољуб Лазић рече

Један текст, који и сада сматрам коректним, потписао сам заједно са Никодимом и још двојицом људи. При чемиу то није Никодимов текст, он га није писао, само га је потписао. А све то је било пре његовог сукоба са владиком Милутином. Ако ћемо том твојом логиком, онда можеш да прозовеш владику Николаја који је годинама сарађивао у богомољачком покрету са каснијим владиком Дионисијем, који је направио раскол у Америци. Они су итекако били пајташи. И мноштво сличних примера кроз историју Цркве.

Шта мислиш о никодимовом односу према СПЦ, сада?

Ја ћу ти написати мој утисак... мсм. да је Никодим највећи доказ Православне вере и пример неких лажних светаца које су негде покушавали да канонизују или прогласе за Христове пророке. По мени он сам себи прориче пад и нестанак. са виолетом и оним човеком, када је пророковао да стоје са свештеником у старој цркви и варају народ да не иду у ону која је обновљена у Духу Светом где је Владика Николај (то је део његових објављених виђења на сајту, којих ипак нема превише).

Није провео довољно времена на Атосу, читајући. Јер би можда на време схватио да је у прелести и демонској обмани. Коју је и Св.Сава описивао код неких монаха које су пали анђели искушавали кроз лажна пророштва и виђења (глупо ми је да тему отварам овде о житијама са атоса и упоређујем их са Никодимом. Јер је Никодим, као што му име каже и његово пророштво рекло, само "Нико" и "Дим").

Не само што духове не опитује и разликује, већ тако приступа и документима, где погрешно тумачи ексцентричну природу овога света, убијање стотина хиљада деце за ручак Папи, што је заправо било део протестантске пропагандне штампе. На крају га је убио јутуб, где је показао велику опсесију за Патријархом Иринејем, нпр. састанак Патријарха иринеја са Папом (познатим као Сатана), екуменистички састанци, састанци са политичарима, састанци са разним другим људима... 

Хаха, погелдај односу према Патријарху, где је показао велику опсесију са Патријархом Иринејем. Ако су Патријарх Иринеј и Папа попили кафу негде, па причали о екуменизму, заједно одржали службу, тако да није наш Патријарх причешћен од стране Папе... То свима говори само да су Оци хришћанства сели да се разговарају, шта и како ће да раде. У свету који се мења брже него што Црква може да испрати...

Али Никодим ту види курварство, и напушта нас све због курварства са Папом:1405_love:, иако Патријарх Иринеј и даље проповеда Православну веру одано.

@Родољуб Лазић Ништа ово не значи што си ми одг. пре, то је Атанасијев текст, који нема ништа разјашњено, већ је као нека историјска хроника написано. ја сам говорио у контексту протестаната, они имају званично саопштење са сабора које је Папа потписао. У коме јасно пише да се раздваја Ватиканска бирократска и друге јереси од верника њихових цркви и обрнуто. Руска Православна Црква, је имала неколико служења са римокатолицима, на нивоу врха Цркви, не неких самовољних духовника. То је доказ да Руси воде евхаристијско општење данас и после сукоба са Цариградом. Тако да је ово Атанасијево, прилично непоуздано. Јер ипак Руси другачије званично извештавају...

мсм. да ри мешаш нас из СПЦ, или Русе, са весељенским правилима која су под Султанов шатор. Код нас (СПЦ) и код васељене (нпр. О.зоран) није исти приступ, као што није унутар СПЦ од парохије до парохије исти приступ. о.Зоран је добар свештеник, долазе му верници који се реинкарнирају, васкрсавају на пијацама, имају виђења црних рупа у кућама... Он то као "зубар" лепо решава... Дал си видео на теми о Митрополиту Амфилохију да је о.зоран поставио слику да га О.Тапушковић прима у евхаристијској заједници, сада скоро. То ти јасно говори да О.Зоран долази као гост у службеном смислу. И сам његов став о Аутокефалији ти говори ко се заправо бори да ми потпанемо под Папу, био он Цариградски или Римски, а ко се бори да одбарни васељену од лудака у стамболу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аристарх рече

многе јеретике су покушавали да канонизују од када је Православља0703_read.

Ја не сматрам да је Папа у јереси пред нама, јер Православље признаје као не-отпадничке хришћане (разлог је јасан), и чињеницу да нема ауторитет духовни над православљем. Док римокатолици који га прихватају, живе традицију која нема везе са православним духовним одредбама (због 1.000.000 свакодневних питања за мирјане).

Шта мислиш о никодимовом односу према СПЦ, сада?

Ја мсм. да је Никодим највећи доказ Православне вере и пример неких лажних светаца које су негде покушавали да канонизују или прогласе за Христове пророке. По мени он сам себи прориче пад и нестанак. са виолетом и оним човеком, када је пророковао да стоје са свештеником у старој цркви и варају народ да не иду у ону која је обновљена у Духу Светом где је Владика Николај (то је део његових објављених виђења на сајту, којих ипак нема превише).

Није провео довољно времена на Атосу, читајући. Јер би можда на време схватио да је у прелести и демонској обмани. Коју је и Св.Сава описивао код неких монаха које су пали анђели искушавали кроз лажна пророштва и виђења (глупо ми је да тему отварам овде о житијама са атоса и упоређујем их са Никодимом. Јер је Никодим, као што му име каже и његово пророштво рекло, само "Нико" и "Дим").

Не само што духове не опитује и разликује, већ тако приступа и документима, где погрешно тумачи ексцентричну природу овога света, убијање стотина хиљада деце за ручак Папи, што је заправо било део протестантске пропагандне штампе. На крају га је убио јутуб, где је показао велику опсесију за Патријархом Иринејем, нпр. састанак Патријарха иринеја са Папом (познатим као Сатана), екуменистички састанци, састанци са политичарима, састанци са разним другим људима... 

Хаха, ако ништа, спасила се његова бивша супруга, јер по Никодиму. То се види по односу према Патријарху, где је показао велику опсесију са Патријархом Иринејем. Ако су Патријарх Иринеј и Папа попили кафу негде, па причали о екуменизму, заједно одржали службу, тако да није наш Патријарх причешћен од стране Папе... То свима говори само да су Оци хришћанства сели да се разговарају, шта и како ће да раде. У свету који се мења брже него што Црква може да испрати...

Али Никодим ту види курварство, и напушта нас све због курварства са Папом:1405_love:, иако Патријарх Иринеј и даље проповеда Православну веру одано.

@Родољуб Лазић Ништа ово не значи што си ми одг. пре, то је Атанасијев текст, који нема ништа разјашњено, већ је као нека историјска хроника написано. ја сам говорио у контексту протестаната, они имају званично саопштење са сабора које је Папа потписао. У коме јасно пише да се раздваја Ватиканска бирократска и друге јереси од верника њихових цркви и обрнуто. Руска Православна Црква, је имала неколико служења са римокатолицима, на нивоу врха Цркви, не неких самовољних духовника. То је доказ да Руси воде евхаристијско општење данас и после сукоба са Цариградом. Тако да је ово Атанасијево, прилично непоуздано. Јер ипак Руси другачије званично извештавају...

мсм. да ри мешаш нас из СПЦ, или Русе, са весељенским правилима која су под Султанов шатор. Код нас (СПЦ) и код васељене (нпр. О.зоран) није исти приступ, као што није унутар СПЦ од парохије до парохије исти приступ. о.Зоран је добар свештеник, долазе му верници који се реинкарнирају, васкрсавају на пијацама, имају виђења црних рупа у кућама... Он то као "зубар" лепо решава... Дал си видео на теми о Митрополиту Амфилохију да је о.зоран поставио слику да га О.Тапушковић прима у евхаристијској заједници, сада скоро. То ти јасно говори да О.Зоран долази као гост у службеном смислу. И сам његов став о Аутокефалији ти говори ко се заправо бори да ми потпанемо под Папу, био он Цариградски или Римски, а ко се бори да одбарни васељену од лудака у стамболу.

Жао ми је што сам трошио време да бих ти одговорио. Свака наука се плаћа.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Родољуб Лазић рече

Ја бих ипак, нека ми опрости господин Шушњић,  пре послушао шта  о тим "сестринским Црквама"  кажу горе поменути Сабори и свети  Григорија Палама, Марко Ефески, Нектарије Егински, Јован Кронштатски, Јустин Србски...

ТИ сматраш да смо ми скренули са правог пута?

до сада је било да преко нас аутокефалних и у оквиру наших патријаршија, други народи полако обанављају своје будуће аутокефалије (нпр. Ромска православна цркве, или Моровлашка православна црква... које би могле једног дана да се појаве) И то је то...

Ако Вартоломеј креће да крши аутокефалије и гази канонске цркве, што се мене тиче само нека настави, јер нема где да иде, него да постане Турска православна Црква или да се његов наследник врати у православно јато уз покајање, јер ипак има границу коју је прешао и може да добије само неких 10% верника. И шта ће да раде Фанари, били би као Мираш Црногорски у расколу12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Родољуб Лазић рече

Жао ми је што сам трошио време да бих ти одговорио. Свака наука се плаћа.

Јако си сугестибилан ако не мош да читаш овај кратак и сажет коментар на твојих 10000 на ту тему. Нису ови текстови хлеб на причешћу па да само отвориш уста и прогуташ.

Није те ваљда саблазнила ова одлука епархије ваљевске поводом пресуде суда... Па си схватио да нисам ја члан секте коју си помињао на стању ствари. Већ "Нико" "дим":ladan:.

Хаха, по Григорију Палами са мном општиш у Светом Духу саборне Православне Српске Цркве, можда ће, овај мој кометар да прочита дух твој, овако или онако, није важно што немаш ти времена. То би такође могли тако тумачити, по Григорију Палами и исихазму:pop:.

Подели на овим сајтовима

Пријатељу, жао ми је, убудуће ти више нећу одговарати.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Аристарх рече

Руска Православна Црква, је имала неколико служења са римокатолицима, на нивоу врха Цркви, не неких самовољних духовника. То је доказ да Руси воде евхаристијско општење данас и после сукоба са Цариградом.

Uf, nisam ovo bas shvatio 100% Aristarh, sta si mislio ovde pod time da Rusi vode evharistijsko opstenje danas, ... sa kime ?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Uf, nisam ovo bas shvatio 100% Aristarh, sta si mislio ovde pod time da Rusi vode evharistijsko opstenje danas, ... sa kime ?

Са римокатоличком Црквом. Ево ти један чланак од скоро са Киролом Московским: https://mospat.ru/en/2019/05/03/news173771/

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Zoran Đurović рече

Не пише. Као што није писало да се може исцелити сува рука у суботу. 

Ја крштену душу не могу одбити од причешћа. Не ислеђујем никога. Има много православаца који се неће спасити, а причестили су се. Тиме се руководим. Јер мене Господ није поставио да одређујем ко се може причестити, а ко не, него да вршим службу Господњу. И миш може да сокчи на трапезу и да поједе комад причешћа, па неће бити свети миш. Може и мува да упадне у путир, али ни она неће бити света мува. 

Католици имају дефинисано канонски да се могу причестити код православних, код нас нема те одредбе. Ја нисам успоставио никакво правило, па да се иде на причешће са сертификатом како је радио безумни Артемије, али не могу да одбијем крштену душу која приђе чаши. Католицима препоручујем (долазе код мене као пчеле на литургију) да иду у Екуменски центар где је католичка миса. Уредно им дајем нафору, јер је то препоручивао св. Генадије Схоларис. 

Ја мсм. да би ваљало да неко ко није расколник као Артемије, реши то питање. Да не би Лазић отворио агенцију за мешовите бракове...

пре 15 часа, Zoran Đurović рече

Имам католика који долазе код мене и постају православци, али их не прекрштавам, нити им ишта говорим негативно о католичкој Цркви. Читају Кредо без филиокве и причесте се. То је све. Ако нису били кризмани, миропомажем их. Не могу да одбијам те људе, нити да их присиљавам на неку катихизацију од 2 године, јер су већ прошли школу.  

Ја ту видим једностраност у приступу. Ја сматрам да ако се неко два пута крсти дословце, да је та особа цело време исправна као и они који су је крстили, посматрајући то кроз символ вере. Јер сте навели пример Светитеља, који наводи да деца у игри могу да крсте некога случајно, ако могу једном и то Црква призна, онда могу и 15 пута то да ураде у игри, што би увек било једно и једино крштење пред црквом...

Можемо екстремнији пример да узмемо, ако дође човек или жена, који тврде да су током "крштења" у римокатоличкој цркви одбили Христа, јер су били деца тада и неразвијене личности. Па су касније открили Христа Бога по први пут, игром случаја у Православној традицији.

Ти људи се или неће спасити, што не можемо рећи јер су открили Христа Бога у Православљу. Или ће бити опет крштени, што ће бити увек једно целовито крштење пред символом вере. Не можемо терати људе да носе знак Христа из једне традиције у другу. Иако је један Христос Бог, Дух Свети се стално обнавља а нико не меће закрпу са нове хаљине (нпр. правосалвне традиције) на старе хаљине (нпр. римокатоличке традиције).

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Аристарх рече
пре 1 сат, Bokisd рече

Са римокатоличком Црквом. Ево ти један чланак од скоро са Киролом Московским: https://mospat.ru/en/2019/05/03/news173771/

Joj, brate Aristarh, pa to razgovaraju ljudi nesto, nema ovde liturgijskih stvari, ponekad u nekim prilikama rimokatolicki kardinali prisustvuju pravoslavnoj liturgiji i suprotno, ali nema liturgijske zajednice..... to jos nije uspostavljeno iako extremni ekumenizam bi voleo da se sto pre to uspostavi i da se realizuje bez obzira na razlike koje postoje imedju RC i PC.

Подели на овим сајтовима

Видиш да се у тексту, називају браћом. Наводи се да је разговор одмах после литургије. Можда сам ја погрешио помислећи да су литургију заједно водили. МОжда је неки римокатолик асистирао у служби... Ја сам до разговора са О.зораном мислио да су они још у јеретичком расколу од правосалвља. У смислу да се не признајемо за хришћане међусобно или барем нека страна...

Суштински О.Зоран је написао да Руси у Италији тако раде, да нема одвајња православаца од римокатолика. У теми о Митрополиту Амфилохију и Степинцу. Где је О.Зоран тврдио да нема потребе да се римокатолик крсти у православну цркву. Зато сам ја обратио пажњу на ове вернике који би прешли у православље на начин да се опет крсте, и ту сам образложио навод зашто би то цело време, било једно крштење пред символом вере. Јер сам се повео ликом и делом Св. Немањића који беше два пута крштен а светитељ и само једном крштен ипак.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, grigorije22 рече

Ovo se uvek tumaci kao slabost i poraz. 

Збиља? Нисам сигуран...Мени пре личи на рационално понашање када те неко "воза".

Свеједно.  Није превелика цена за уштеду времена и енргије добијене заузврат. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Родољуб Лазић рече

Збиља? Нисам сигуран...Мени пре личи на рационално понашање када те неко "воза".

Свеједно.  Није превелика цена за уштеду времена и енргије добијене заузврат. 

Не заноси се, то што те Ђуровић воза, не значи да ти ја радим исто.:945729:

Чак сам те отворено упућивао где те воза да видим дал ћеш се вратити под окриље СПЦ и схватит да разговараш са васељенским свештеником, не неким из СПЦ. КАо и да нема вируелних чинодејстава и виртуелних проклињања на неким темама овде, већ је у питању хумор.12:smeha:.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...