Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 46 минута, Broken рече

I ja sam samo počeo da pratim temu, prvih 5 strana možda a sad već 77. Odustao sam. Ne znam kako su stigli do Porfirija ali ima tu jedan odeljak iz knjige Suze za svet koji me je svojevremeno podigao iz mrtvih:

"Dobro, to je uistinu način na koji treba da posmatramo Hrista. On je naš prijatelj, naš brat; On je sve što je lepo i dobro. On je Sve, a ipak, On je prijatelj i dovikuje:"Vi ste moji prijatelji, zar vi to ne shvatate ? Mi smo braća. Ja nisam...Ja u svojoj ruci ne držim pakao. Ja vam ne pretim. Ja vas volim. Želim da zajedno sa mnom uživate u životu." Da li shvatate ?"

Koliko ja gotivim Pajsijeve pouke. On to kaze u jednoj recenici: Gospode pomiluj 100 drahmi, slava ti Boze 1000 :D

Подели на овим сајтовима

Колико је ово истинито:

Rekao mi je Starac:

– Bog ti je podario mnoge blagodatne darove. Obdario te je retkim darovima. Osećaš li to? Neprekidno Mu zbog toga blagodari i smiravaj se u NJegovoj ljubavi.

Moli se da ti Bog pošalje sveto smirenje. Ne ono koje se samo izražava rečima: „ja sam poslednji”, „ja sam ništavan”. To je satansko smirenje. Sveto smirenje je dar Božiji. Čuješ li? Dar. Blagodat.

Ава: Смирење или смерност, је бити свестан себе. Како у добру, тако у злу. И помирити се са тиме. Ја сам у потпуном миру са Господом и сведочим да живим у његовом присуству. Иако сам са објективним гресима, али ме они не могу удаљити од њега. Ти су греси моје слабости, али нису греси усмерени ка другима, да правим штету другим људима. Али ме држе овде везаног да не бих помислио да парам небесима. Свети, који су себе јасно видели грешницима, су то реално видели и реално су били грешници. И Порфирије је заиста био грешник. То у коцкасту Рођину главу не може да уђе. И испада да ја сада хулим на свеца јер кажем да је заиста био грешник! Јесте, али је блажен онај коме Бог не уписује грех. Не уписује му га јер има љубав. То покрива све наше недостатке. Зато ја нисам опседнут својим гресима. Мада то нису ови греси које је Рођа узео да разобличи. 

Прочитаћемо у Порф да каже за себе да је последњи и никакав, али то није сатанско смирење. Није недоследан, него говори о овоме о чему вам сада пишем. Људи без духовног искуства то не разумеју. Светлост божанске благодати осветљава човека и показује му неред који је у његовој кући. Али та иста светлост не баца човека у очајање. То је богоостављеност, када се Господ повуче и остави те самог себи. Од тога нема ништа страшније. Како је Ис рекао Силуану кад је пао на под: Овако само горди страдају! И није га слагао! Био је Силуан горд, али је тај случај требао све нас да научи. И не бисмо то знали да он то није испричао. 

Као млад сам се подвизавао као из неког житија, јео једампут дневно, молитвао стално, спавао у планини на напуштеном гробљу, у келији на поду го, у зимско време, са отвореним прозором итд. Али ме посети Господ и смири. Рођа би рекао: Уђе ђаво у подвижника!:)) Од тада ме уши нису храниле. Сада трпим и подносим све и свашта што ме снађе. Подвиг ми је друге природе. Наредан сам свему. 

Ето вам поуке о божанском смирењу.    

Подели на овим сајтовима

Смејем се колико је исто:

– Pitaćeš me, možda, kako se u molitvi sećam tolikih imena. Ja sam grešan i slab čovek; pa kažem: „Gospode, blagoslovi Jorgosa, Nikosa, Mariju, Katarinu – ona imena kojih se sećam – i sve one koji zapovediše da se molim za njih, a čija sam imena zaboravio”. A Bog, pošto On nije otac Porfirije pa da zaboravlja, nego se seća svih imena, smesta dolazi i sve blagosilja.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Ne govorim ovo iz egoizma, nego u slavu Božiju.

Treba da se molimo otvorenih očiju

Starac mi je rekao:

– Treba da se molimo otvorenih očiju.

– Zašto ne zatvorenih očiju? – upitao sam ga.

– Zato, čedo moje, što ovde nije reč o hipnozi. Kad se ja molim da pomognem nekoj duši, nekom čoveku, činim to otvorenih očiju. I sve što govorim, govori, u stvari, Duh Sveti. Ono što mi On otkrije, to govorim.

Aha,znači do očiju je,znači,treba sa otvorenim.:hvala:

Kako znaš šta je od Duha Svetog? To je baš interesantno pitanje. :mahmah:

Tako,znači

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Нифада рече

Aha,znači do očiju je,znači,treba sa otvorenim.:hvala:

Kako znaš šta je od Duha Svetog? To je baš interesantno pitanje. :mahmah:

Tako,znači

Има оних који виде и знају да је од Духа. Ја не спадам у ту категорију. Ја сам оформљен у православној теологији, живим у Цркви, и за то што говорим кажем да је од Духа. Некад ме нешто стрефи па испророкујем човеку или људима. Али то не иде по наруџбини. Као ни исцелења и друге ствари. Али "видим" да ли ће једна особа преживети или не. Скоро никад не кажем кад видим да неће. Гледам да људе припремим. Ми немамо сигурни (објективни) показатељ, јер је једноставно ствар постављена на другим правилима игре. Рођа би једнако казао за Порфирија да је опрелешћен. Јер он нема никакве додирне тачке са Порфиријем и само се заноси као ... у кривину. Они који су хвалили пророке и украшавали им гробове, су разапели Христа! Овде нема никакве разлике. То се и данас уредно ради.  

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, The Godfather рече

G-dine Vi nikome ne poklanjate svoje vreme, vec upravo suprotno, ljudi vama poklanjaju vreme. 

Не брините то је само Рођина професионална деформација, није ништа лоше мислио:)

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић 

смешна је прича. Представили сте Ђуровића као неког вођу култа, што није човек. Због лошег општег образовања, део цркве га погрешно схвата па и стално напада. До душе имао је терминолошки проблем око два крштења.

дефинитивно не гата у кафу преко телефона, не окупља култ око себе... мени првоме није јасан ваш чланак који сте објавили, а посебно буквално схваћени коментари испод њега где цитирате администраторе одавде и неке чланове, који саркастично наводе да Ђуровић може путем молитве да предвиђа Кратосову судбину и спасава га12:smeha:.

ја нисам никада пре овога форума чуо за њега. А имам стан у Риму улица Светог Николе, изнад клуба Ноторијус где некад одем. Ко иде у Ноторијус (идем само јер ми је кафа најближа тамо) зна да су там све курве. Које све знају, чак и ко ће бити следећи градоначелник Рима. О.зорана не помињу иако се он хвали да је јуродовити пророк. Осим ако не иде на камионска стајалишта...

морате разграничити шалу од збиље. Као мало дете сте копирали коментаре на ваш пост и извукли их из контекста дужег форумског дописивања. Замислите да сте прочитали и ове цензурисане:citac:.

Нисам ни знао да тамо има СПЦ свештеник. али знам примере и тамо где су православци због мешовитог брака децу крстили у римокатоличку цркву, па хоће људи да се поново крсте. то кажем због питања два крштења из прошле теме где такође може из контекста погрешно да се извлаче ваше теорије... али то никоме не пада на памет. Ја сам се укључио у тему јер сам имао рођака који је био крштен код римокатолика. Па има пример једног из Никшића који се родио тамо, зна га вероватно О.Зоран јер је вај верник. На Ђ се презива нешто беху. Али су га крстили у римокатоличку цркву родитељи, сад овај ради тамо као обезбеђење у хотел босколо. мсм. кад би му о.зоран рекао да је завршио са крштењима, да би било озбиљних проблема. овај скупља паре да оде под острог да се крсти!

он ми је био сведок кад смо неку шиптарију развукли код хотела босколо у улицу светих бенедикта. једва сам се спасио од суда. тако да му ја дугујем услугу ако буде требало да се сведочи:osmeh:.

шалимо се Родољубе, нисмо у Цркву сада. Скини тоге као што су радили и апостоли, па се покажи да си као ми остали. Ова тема доле се бавила и тиме између осталога

Подели на овим сајтовима

Đuroviću pomoli se ti Svetom Porfiriju kao kolegi da ti prosvetli malo tu umišljenu tintaru ne bi li se kako smirio. jel ti shvataš da se porediš sa svetim čovekom, tvrdiš da imaš iste darove kao on a pri tome duh njegovih reči i rečnika je kao nebo i zemlja prema duhu i rečniku kojim ti živiš. da li shvataš da si otišao predaleko i da ti je za razliku od svetih ljudi zaista potrebna konstantna pažnja konstantan konflinkt i konstantna potreba za odobravanjem. jel se upitaš ti nekad ej a ovo kuda ja idem jel to od Boga ili od mene? ne bi da se bavim proroštvima kao ti (totalno si omanuo brate alatka ubiva i dalje) ali zato što si mi u neku ruku simpatičan u toj svojoj nadrndanosti, mislim da ćeš hteo ne hteo imati posledice. ne prizivam ih i ne želim ti to (niti znam šta to može biti) ali Bog po svaku zalutalu ovcu ide pa kolko da košt košta.....

odmori malo od ovoga (mada znam da tvoj ego neće to dozvoliti) resetuj se pa kreni ponovo. popričaj malo sa sobom ali brutalno iskreno...

pozdravlja te tvoj kolega drkadzija

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, dragisa рече

Đuroviću pomoli se ti Svetom Porfiriju kao kolegi da ti prosvetli malo tu umišljenu tintaru ne bi li se kako smirio. jel ti shvataš da se porediš sa svetim čovekom, tvrdiš da imaš iste darove kao on a pri tome duh njegovih reči i rečnika je kao nebo i zemlja prema duhu i rečniku kojim ti živiš. da li shvataš da si otišao predaleko i da ti je za razliku od svetih ljudi zaista potrebna konstantna pažnja konstantan konflinkt i konstantna potreba za odobravanjem. jel se upitaš ti nekad ej a ovo kuda ja idem jel to od Boga ili od mene? ne bi da se bavim proroštvima kao ti (totalno si omanuo brate alatka ubiva i dalje) ali zato što si mi u neku ruku simpatičan u toj svojoj nadrndanosti, mislim da ćeš hteo ne hteo imati posledice. ne prizivam ih i ne želim ti to (niti znam šta to može biti) ali Bog po svaku zalutalu ovcu ide pa kolko da košt košta.....

odmori malo od ovoga (mada znam da tvoj ego neće to dozvoliti) resetuj se pa kreni ponovo. popričaj malo sa sobom ali brutalno iskreno...

pozdravlja te tvoj kolega drkadzija

Postoji samo jedno objasnjenje.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, dragisa рече

jel ti shvataš da se porediš sa svetim čovekom, tvrdiš da imaš iste darove kao on a pri tome duh njegovih reči i rečnika je kao nebo i zemlja prema duhu i rečniku kojim ti živiš.

Да, мој речник је различит, али је Дух исти. То имаш и у Писмима. Различити речници; једни интелектуалци, други пастири, Михеј ти залепи балегу на фацу! 

пре 6 минута, dragisa рече

jel se upitaš ti nekad ej a ovo kuda ja idem jel to od Boga ili od mene?

Не. Живим у Господу. 

пре 7 минута, dragisa рече

totalno si omanuo brate alatka ubiva i dalje

Нисам омануо. Него треба да каналишеш твоју сексуалност. Зато сам те зезао. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...