Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 минута, grigorije22 рече

Šta misliš kada bi u duskusiju ušao Avocado koji je takođe praunik? :coolio:

Немој да га призиваш, јер би @Avocado убио веселог Рођу. Не би га преживео... Он, као атеиста, је 100 пута побожнији од овог "побожњака". 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ебво шта каже ава Нестерој (са којим је разговарао Јован Касијан):

Исцеления третьего рода бывают по обольщению и ухищрению демонов. Человек, преданный явным порокам, может иногда производить удивительные действия и потому почитаться святым и рабом Божиим. Через это увлекаются к подражанию его порокам и открывается пространный путь к поношению и уничижению святости религии; да и сам тот, кто уверен, что обладает даром исцелений, надменный сердцем, испытывает тягчайшее падение. От этого происходит то, что демоны, с воплем называя людей, не имеющих никаких свойств святости и никаких духовных плодов, показывают вид, будто их святость жжет их и они вынуждены бежать от одержимых ими. О таковых–то людях во Второзаконии говорится: если восстанет среди тебя пророк, или сновидец, и представит тебе знамение или чудо,… и скажет притом: «пойдем вслед богов иных, которых ты не знаешь, и будем служить им», — то не слушай слов пророка сего, или сновидца сего; ибо чрез сие искушает вас Господь, Бог ваш, чтобы узнать, любите ли вы Господа, Бога вашего, от всего сердца вашего и от всей души вашей (Втор 13, 1—3). И в Евангелии говорится: восстанут лжехристы и лжепророки, и дадут великие знамения и чудеса, чтобы прельстить, если возможно, и избранных (Мф 24, 24).

Поэтому мы никогда не должны удивляться тем, которые стараются изумлять нас необыкновенными действиями, но больше должны смотреть на то, все ли пороки они изгнали из себя, исправили ли свои нравы и таким образом достигли ли совершенства. А совершенство подается промыслительной благодатью Божьей не ради веры других или по иным посторонним причинам, но за собственное усердие каждого.

Ако некоме није јасно, могу и да преведем (без финеса, немам баш времена) 

"Исцељења треће врсте бивају по превари демонској. Човек, који је очито порочан, може понекад чинити задивљујуће ствари и бити поштован као свет човек, слуга Божји. ...и он сам, уверен да поседује дар исцељења, надмен срцем,  доживљава најтежи пад. Дешава се да демони, узвикујући име оних који немају никаква својства светости нити духовних плодова, приказују се као да их њихова светост тобоже сажиже те су они принуђени да побегну из оних који су њима опседнути... Зато не треба никад да се дивимо онима који се труде да нас запрепасте необичним дејствима, него треба да гледамо на то да ли су из себе уклонили пороке, да ли су исправили свој карактер и зтако достигли савршенство. А савршенство се даје благодаћу Божјом не због вере других или из неких других, споредних, узрока, него за лично усрђе свакога."

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Родољуб Лазић рече

да нам објасни да је коцкање корисна ствар.

Presentation1.jpg

Подели на овим сајтовима

А ово нам говори преподобни Никон Антиохијски : 

Также, о том, что многие из верных, живущих развращенно, совершили и совершают знамения и чудеса, получают откровения и пророчества, дабы посредством знамений многих обольстить и увлечь своими лукавыми деяниями, выдавая свой путь за путь жизни, для чего подобные знамения и совершаются. И некоторые из них, имея помощь от демонов, порождают явственные ереси. Также, что не следует быть легковерными, но если увидим кого-нибудь из верных, или неверных, которые проходят великое телесное подвижничество, или обитают в пустыне, искусные в Писании, или неученые, или сочиняющие собственные писания; или какое-нибудь тело, не разрушившееся за многие годы, или что-нибудь подобное: то не рассматривать это как признак святости, если при этом не увидим наличия совершенного исполнения Господних заповедей и даров Духа, указанных Апостолом, а также, совершенной ненависти тщетной мирской славы, и полного исповедания Православой веры; — без чего все является действием демонов, при попущении Бога, Ему Одному известными судами."

Подели на овим сајтовима

Свети Атанасије Велики:

Святой Афанасий Александрийский, в 4-м веке, отвечая на вопрос: «Каким образом еретики часто совершают знамения?» отвечал:
«Это никого не должно удивлять, ибо мы слышали, что Господь сказал: «Многие скажут Мне в тот день: Господи! Господи! не от Твоего ли имени мы пророчествовали? и не Твоим ли именем бесов изгоняли? и не Твоим ли именем многие чудеса творили? Тогда объявлю им: Я никогда не знал вас; отойдите от Меня, делающие беззаконие» 
(Мф.7, 22-23). Часто причиной чуда бывает не жизнь чудотворящего, а вера приходящих, ибо написано: "вера твоя спасла тебя". Однако следует знать и о том, что иногда, находящиеся в зловерии приносят Богу великие труды подвижничества, и в качестве возмездия в нынешнем веке, принимают дар исцелений, дабы в будущий век услышать: "…ты получил уже доброе твое в жизни твоей" (Лк.16, 25); а теперь ничем тебе не должны. Смотрите, чтобы не было того же и с православными».

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић можемо ми да верујемо или не верујемо у Авин дар пророштва. Цитирани текстови које објављујеш су прилично једнострани и не можеш по томе износити чињенице и тврдње да Ава не поседује тај дар. Ако је тако као што ти тврдиш дар пророштва не можеш имати без Духа Светог или самог демона. Ако желиш да имаш јаснију слику и да је објективно сагледаш па затим и расудиш, довољно је да здраворазумно анализираш Авин живот и његово дело и доћи ћеш до закључка да је Дух Свети вазда присутан. Авина јуродивост и ексцентричност само иду у прилог томе. Верујем да тај дар није лако носити, велки је то крст. Свако са таквим даром је вазда био прогањан и вазда је саблажњавао људе. Сада, невезано за тај дар, њему не можеш оспорити љубав и осећај за правду и истину. Биће да је та правдољубивост и истина којом Ава сече, оно што тебе и сличне највише жуља. 

Подели на овим сајтовима

Веруј у шта хоћеш, твоја ствар. Ја цитирам мишљења православних отаца, а на свакоме је да расуди и изведе закључак. Мени су ствари јасне.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Родољуб Лазић рече

Добро. Не мораш закључити да је моја тврдња тачна. Као што и ја могу закључити да је твоја тврдња само конструкција и виђење онога што је Ђуровић рекао.

Свако има довољно памети па нека сам изводи закључке о ономе што је речено у првоих пет пасуса. Мени је потпуно јасно шта човек говори. 

Брате и мени су чудни поступци о. Зорана али ово што тврдиш је озбиљна оптужба која стоји на твојој процени а не на озбиљним чињеницама.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Родољуб Лазић рече

Ебво шта каже ава Нестерој (са којим је разговарао Јован Касијан)

Касијан је, слепче, један од мојих омиљених светаца. Наравно да од њега ти не би прихватио да се не пости до Педесетнице. То би раслабило твоје тело и ум.

Жалостан си. Узео си да преведеш оно што је опште и субјективно (јер нико не зна шта је у срцу човековом), али ниси превео индикатор за лажно чудо тј. пророка/чудотворца. То је онај који те води другим боговима. Обриши наочаре па прочитај боље. Намерно си прескочио ову реченицу, јер си јајара, како сам на почетку лепо те дефинисао. Кога ја упућујем да иде у неку другу веру? Да ли сам суђен за јерес? Напротив, преко моје смирености и најнедостојности, људи се причислују нашој Цркви. Ти си пак тај негативац који проповеда не милосрдног Оца, него неког крвожедног Молоха. Уста су ти, пријатељу, отворен гроб. Подржавао си расколе у СПЦ, блејао против патријарха и других "екумениста" владика, а сад си узео да подржаваш Максима који ради на расколу! Сва ова полемика показује колико сам био у праву и колико је ситуација озбиљна. Ти припадаш групи паса (има симпа израз, како видесмо, требињски тамбураши) које је Максим пустио са ланца.   

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић искрено од тебе сам очекивао више чврстих аргумената и чињеница. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Предраг М рече

@Родољуб Лазић искрено од тебе сам очекивао више чврстих аргумената и чињеница. 

На овим темама никад нису посезали за аргументима, него ад хоминем. Роћко се није осврно на аргументе које сам изнео у тексту, него наставио да дува у свиралу. 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Родољуб Лазић рече

А ово нам говори преподобни Никон Антиохијски : 

Также, о том, что многие из верных, живущих развращенно, совершили и совершают знамения и чудеса, получают откровения и пророчества, дабы посредством знамений многих обольстить и увлечь своими лукавыми деяниями, выдавая свой путь за путь жизни, для чего подобные знамения и совершаются. И некоторые из них, имея помощь от демонов, порождают явственные ереси.

Слепче, за коју сам јерес суђен? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...