Jump to content

Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Нифада рече

Ukratko,koju konstrukciju predlažeš

Обратио се адвокату...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 210
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, ana čarnojević рече

da li da zainteresuje ili da otkrije ono sto u detetu postoji kao potencijal...

Slava Bogu na tome.

Vecina dece ode u crkvu jedino sa svojim verouciteljem. I vecina od te dece ode jedino tada.Daleko je to nekakve opasnosti od indoktrinacije veronaukom.

Nasa vera je sloboda. Nekom to nije jasno.

Zainteresovati dete za nesto znači otvoriti mu neku novu perspektivu iz koje će samo otkrivati svoje potencijale,no jedan čas sedmično ne pruža neke velike mogućnosti,deca pripadaju jednom kulturnom kontekstu sa svojim vrednostima kojima su zasuti sa svih strana.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Веронаука као обавезан предмет, информативног карактера, а  литургијска катихеза  у склопу додатне наставе парохијске веронауке.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Вилер Текс рече

Читава конструкција је трагична. Али ти ту преспективу не разумеш нажалост.

Moguće je da ne razumem... zato si ti tu da mi (ne)objasniš... :)

Цитат

Свакако избор је твој.

Naravno... i tako treba da ostane.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Нифада рече

Ukratko,koju konstrukciju predlažeš kao najbolju,da bi mogli izabrati?

Конструкција у којој отац тера Цркву од детета је трагична. Зар не?

пс: Али ако Отац Небески призове некога у Цркву, то се ничим не може спречити.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вилер Текс рече

Конструкција у којој отац тера Цркву од детета је трагична. Зар не?

Jeste... potpuno je tragično, a i sumanuto da bilo ko želi da verski podučava decu suprotno željama njihovih roditelja i da roditelj uopšte mora da nekog u vezi sa tim tera od svog deteta...

Pri čemu opet moram da se ogradim u smislu da govorimo hipotetički jer ne znamo šta je tačno ideja, kako bi se sprovela i slično, a rekoh već da nemam ništa protiv da moje dete (kada bude dovoljno staro da to može da razume i obradi) uči o tome šta vernici različitih religija veruju... dakle, govorim o mogućnosti da je dete obavezno da ide na veronauku onakvu kakva je danas...

пре 4 минута, Вилер Текс рече

пс: Али ако Отац Небески призове некога у Цркву, то се ничим не може спречити.

Nemam ni nameru da sprečavam svoje dete da bude vernik ako dete to poželi...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, ana čarnojević рече

nisi napisao ali smisao tvog iskaza ukazuje na to...

Moji komentari nisu Biblija pa da im pripisuješ značenje po svojoj želji. Ono što piše to je.

kao evo baš si sad nesto naučio...

da baš tako. Na ovom forumu je priča o ulozi crkve sasvim drugačija i to sam prihvatio. Ponavljam ovo je prvi put (da ja vidim) da neko napiše da se crkva bavi odbranom neke teritorije i nekog naroda.

ova kuća na promaji je još uvek tu gde je zahvaljujući crkvi i samo njoj.

Nemam reči. ne_shvata

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Avocado рече

Jeste... potpuno je tragično, a i sumanuto da bilo ko želi da verski podučava decu suprotno željama njihovih roditelja i da roditelj uopšte mora da nekog u vezi sa tim tera od svog deteta...

Pri čemu opet moram da se ogradim u smislu da govorimo hipotetički jer ne znamo šta je tačno ideja, kako bi se sprovela i slično, a rekoh već da nemam ništa protiv da moje dete (kada bude dovoljno staro da to može da razume i obradi) uči o tome šta vernici različitih religija veruju... dakle, govorim o mogućnosti da je dete obavezno da ide na veronauku onakvu kakva je danas...

Nemam ni nameru da sprečavam svoje dete da bude vernik ako dete to poželi...

Немам намеру да улазим у даљу расправу. Само ти начелно кажем да деца много добро разумеју Бога мада не знају то да формулишу. Није све "де јура" нити у убитачни формулацијама. Дете може пожелети да се крсти само...Не мора имати 18 година да то пожели. Опусти се, човече.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Немам намеру да улазим у даљу рсправу. Само ти начелно кажем да деца мнго добро разумеју Бога мада не знају то да формулишу. Није се "де јура" нити у убитачни формулацијама. Дете може пожелети да се крсти само...Не мора имати 18 година да то пожели. Опусти се, човече.

Opušten sam skroz, ti si imao neki problem što ja napisah "čibe od mog deteta", a i dalje ne umeš da objasniš šta je tu problem.

Naravno da dete može poželeti da se krsti samo i da ne mora da ima 18 godina da to poželi, ne znam odakle ti ideja da je to potrebno da mi "objasniš".

Bojim se da samo projektuješ... vi (mnogi od vas) imate taj trip da vaše dete mora da bude vernik i to iste denominacije kojoj vi pripadate i da je drama ako to nije... ja uopšte nemam taj problem... nek veruje u šta god želi i nemam nameru ni da ga nešto ubeđujem ili indoktriniram u bilo kom pravcu što se toga tiče... tim pre ne dam ni nekom drugom da ga indoktrinira u pravcu u kojem bi on želeo...

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Avocado рече

Opušten sam skroz, ti si imao neki problem što ja napisah "čibe od mog deteta", a i dalje ne umeš da objasniš šta je tu problem.

Naravno da dete može poželeti da se krsti samo i da ne mora da ima 18 godina da to poželi, ne znam odakle ti ideja da je to potrebno da mi "objasniš".

Bojim se da samo projektuješ... vi (mnogi od vas) imate taj trip da vaše dete mora da bude vernik i to iste denominacije kojoj vi pripadate i da je drama ako to nije... ja uopšte nemam taj problem... nek veruje u šta god želi i nemam nameru ni da ga nešto ubeđujem ili indoktriniram u bilo kom pravcu što se toga tiče... tim pre ne dam ni nekom drugom da ga indoktrinira u pravcu u kojem bi on želeo...

Ок. На хришћанском си сајту и домаћину кажеш чибе.  Прво, крајње је неваспитано. Друго, ако је за тебе веронаука исто што и лавеж паса од кога треба да браниш дете то је твој дубоки проблем и говори доста о томе у каквом си ти стању.

Не пројектујем ништа. Ако дете у једном тренутку каже д ане жели да иде у Цркву то је његова слобода коју треба поштовати. Али нормалан родитељ се никада неће радовати нити подржавати одступање од Христа на било који начин.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Avocado рече

vi (mnogi od vas) imate taj trip da vaše dete mora da bude vernik i to iste denominacije kojoj vi pripadate i da je drama ako to nije... ja uopšte nemam taj problem... nek veruje u šta god želi i nemam nameru ni da ga nešto ubeđujem ili indoktriniram u bilo kom pravcu što se toga tiče... tim pre ne dam ni nekom drugom da ga indoktrinira u pravcu u kojem bi on želeo...

Za neverujuceg roditelja, ovo je prirodni tok misli/uverenja. Medjutim, za verujuceg, znaj da su stvari sasvim drugacije; pogresno ocenjujes ili generalizujes taj "trip" jer mi znamo da je Sloboda dar od Boga I svesni smo da nasa deca ne moraju nuzno biti vernici, ali se nadamo, zelimo, molimo se da to istinski budu; znaci nema mesta drami vec nadonosnoj zelji za spasenje dece u spasonosnoj pravoslavnoj veri jer tako verujemo. Znaci, za tebe je u pitanju indoktrinacija, a za nas bogougodno vaspitanje u veri. Pravoslavni roditelj zna da mu je primarna duznost da privede dete Bogu Koji nam ga je I darovao/poverio. 

Znas, kad si roditelj, nije bas svejedno "nek veruje u sta god zeli", narocito u danasnje vreme iskrivljene slike sveta I coveka (premda je uvek tako bilo), I naravno dostupnosti raznih poshasti. Dakle, ako zelis svom detetu sve najbolje, sigurno neces biti indiferentan po pitanju svetonazora kojim se tvoje dete rukovodi.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Вилер Текс рече

Ок. На хришћанском си сајту и домаћину кажеш чибе.   Прво, крајње је неваспитано. Друго, ако је за тебе веронаука исто што и лавеж паса од кога треба да браниш дете то је твој дубоки проблем и говори доста о томе у каквом си ти стању.

Domaćinu ovog sajta nikad nisam rekao "čibe"... nikad nisam imao ni potrebu ni razlog...

Veronauka nije za mene lavež pasa... i nisam ni veronauci rekao "čibe", naprotiv više puta sam ponovio da je veronauka sasvim ok za one koji to žele...

Ljudi koji bi želeli da suprotno mojoj volji moje dete uče svojoj religiji su bar u tom aspektu gori od pasa (to ni jedan pas nije nikad poželeo) i "čibe od mog deteta" je najblaže što takvim ljudima mogu da kažem...

To što ti to ne kapiraš je tvoj duboki problem i govori dosta o tome u kakvom si ti stanju.

пре 38 минута, Вилер Текс рече

Не пројектујем ништа. Ако дете у једном тренутку каже д ане жели да иде у Цркву то је његова слобода коју треба поштовати. Али нормалан родитељ се никада неће радовати нити подржавати одступање од Христа на било који начин.

Jel ova poslednja rečenica implicira da su samo hrišćani normalni roditelji ili si se pogrešno izrazio tj. hteo si da kažeš "normalan roditelj koji je hrišćanin se neće...."?

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, "Tamo daleko" рече

Za neverujuceg roditelja, ovo je prirodni tok misli/uverenja. Medjutim, za verujuceg, znaj da su stvari sasvim drugacije; pogresno ocenjujes ili generalizujes taj "trip" jer mi znamo da je Sloboda dar od Boga I svesni smo da nasa deca ne moraju nuzno biti vernici, ali se nadamo, zelimo, molimo se da to istinski budu; znaci nema mesta drami vec nadonosnoj zelji za spasenje dece u spasonosnoj pravoslavnoj veri jer tako verujemo. Znaci, za tebe je u pitanju indoktrinacija, a za nas bogougodno vaspitanje u veri. Pravoslavni roditelj zna da mu je primarna duznost da privede dete Bogu Koji nam ga je I darovao/poverio. 

Znas, kad si roditelj, nije bas svejedno "nek veruje u sta god zeli", narocito u danasnje vreme iskrivljene slike sveta I coveka (premda je uvek tako bilo), I naravno dostupnosti raznih poshasti.

Nisam mislio ništa loše, iako razumem da si zbog nekih upotrebljenih reči mogao tako da razumeš.

Pa da razjasnim, uopšte ne mislim da je nešto loše ako ti je važno da li će ti dete biti pravoslavac... ne mislim da je loše da ga bogougodno vaspitaš u veri, da ga privedeš Bogu, itd... samo sam objašnjavao da ja nisam u tom fazonu i da Vilerko projektuje na mene neke svoje ideje... najjednostavnije rečeno - nisam protiv toga da ide na pravoslavni katihizis, katolički vjeronauk ili ilmuddin zato što hoću da bude ateista a ne pravoslavac, katolik ili musliman, već sam protiv toga jer neću da ga bilo ko prinudno verski vaspitava... ne bih ga pustio ni na časove na kojima će neko da ga indoktrinira ateizmom...

Цитат

Dakle, ako zelis svom detetu sve najbolje, sigurno neces biti indiferentan po pitanju svetonazora kojim se tvoje dete rukovodi.

Svetonazor je širok pojam... nisam naravno indiferentan u vezi sa nekim stvarima... ali da li će da bude ateista, pravoslavac, katolik, musliman ili budista, to me baš briga... šta god od toga da izabere ili nešto treće, to je manje bitno od svih ostalih stvari koje želim za njega...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Avocado рече

nisam protiv toga da ide na pravoslavni katihizis, katolički vjeronauk ili ilmuddin zato što hoću da bude ateista a ne pravoslavac, katolik ili musliman, već sam protiv toga jer neću da ga bilo ko prinudno verski vaspitava... ne bih ga pustio ni na časove na kojima će neko da ga indoktrinira ateizmom...

Zar nije veronauka izborni predmet u skoli?

Potpuno razumem da si protiv bilo kakve indoktrinacije dece od strane nepoznatih lica. Tvoja uverenja ne moze niko da promeni protiv tvoje volje I to nikome nije ni namera. Mislim da se od svakog od nas ocekuje barem minimum postovanja u izrazavanju svojih misli I osecanja, a kada to ne bude slucaj - otuda reakcije….   

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, "Tamo daleko" рече

Zar nije veronauka izborni predmet u skoli?

Јесте али је нит овог дела дискусије кренула од става да би верска настава требало да буде обавезан предмет за све ђаке.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...