Jump to content

Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Bokisd рече

Pa, licno, odvajam ono sto je crkvena diplomatija od onoga sto se tice kanona i predanja i vere. 

Crkva nije odvojena od drzave, milsim od samog zivota i svega onoga sto se desava u svetu, i politika, i ekonomija, i sve drugo, i sve to treba da prodje kroz organizam crkve i zbog toga sto je crkva saborna, sve prolazi kroz filter sabornog i opsteg misljenja i kroz slobno delovanje bilo koga. Jer i vernici imaju svoju ulogu u crkvi, pa, evo pisemo ovde na hriscanskom forumu i mi obicni laici i iznosimo svoje misljenje i nedoumice koje imamo u crkvi i na taj nacin doprinosimo toj samokorekciji u crkvi, bitno je da postoji protok informacija i mogucnost rasprave.

(kako je idelogija kada vlast utice medijski na crkvu, u kojoj postoje razliciti glasovi i za i protiv ovakve vlasti...)

Veronauka, mislim, nazalost mozda je moglo mnogo bolje da se organizuje od strane nase crkve

Boki sabornost postoji samo u teoriji, od sabornosti u Crkvi nema nista, cak se tome i ne tezi, to bi trebao biti cilj. Ne postoji nikakav filter sabornosti jer ti mozes ovde da pises sta hoces na Saboru odlucuju Patrijarh i Episkopi a ti, ja ili bilo ko niti zna o cemu pricaju osim na lijepo uvijen tekst preko sajta SPC. Mislim da bi daleko bolju vezu sa mirjanima imali svestenici koji mogu da budu rukopolagani u episkope, ali od toga nema nista. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 210
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 23 минута, Ronald рече

Jer i vernici imaju svoju ulogu u crkvi, pa, evo pisemo ovde na hriscanskom forumu i mi obicni laici i iznosimo svoje misljenje i nedoumice koje imamo u crkvi i na taj nacin doprinosimo toj samokorekciji u crkvi, bitno je da postoji protok informacija i mogucnost rasprave.

Lijepo je živjeti u tom uvjerenju..

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Ronald рече

Boki sabornost postoji samo u teoriji, od sabornosti u Crkvi nema nista, cak se tome i ne tezi, to bi trebao biti cilj. Ne postoji nikakav filter sabornosti jer ti mozes ovde da pises sta hoces na Saboru odlucuju Patrijarh i Episkopi a ti, ja ili bilo ko niti zna o cemu pricaju osim na lijepo uvijen tekst preko sajta SPC. Mislim da bi daleko bolju vezu sa mirjanima imali svestenici koji mogu da budu rukopolagani u episkope, ali od toga nema nista. 

Postoji u teoriji i sabornost se ne odslikava samo u tome da postoji i da mozemo da pricamo,...... nego je to stvar kojom lakse moze da se dodje do objektivne istine, kada svi ucestvuhu u razgovoru, da se lakse nadju odgovarajuca resenje za razna crkvena pitanja.

I, ne zaboravi, mislim da trebamo odvojiti crkvenu diplomatiju (evo, p.Irinej prica o Vucku i njegovoj vlasti ovako, ali, ima u crkvi koji pricaju onako i mi necemo da prihvatimo njegov stav ako nije u pravu,....samo sto je u pitanju licnost Patrijarha,... saborna svest crkve nije bas prihvatila njegove stavove...),... od pitanja sabornosti u veri i predanju i dogmatima (na primer ovo sad sa Ukrajinom i VP i p.Vatolomejom gde na sabornom nivou nije prihvaceno njegovo delovanje u Ukrajini)

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, kopitar рече
пре 46 минута, Ronald рече

Jer i vernici imaju svoju ulogu u crkvi, pa, evo pisemo ovde na hriscanskom forumu i mi obicni laici i iznosimo svoje misljenje i nedoumice koje imamo u crkvi i na taj nacin doprinosimo toj samokorekciji u crkvi, bitno je da postoji protok informacija i mogucnost rasprave.

Lijepo je živjeti u tom uvjerenju..

(ovo gore je moj citat... Ronald je mene citirao...)

Pa, pitaju se u pravoslavlju i vernici, imaju uticaj na fomiranje misljenja crkve.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

(ovo gore je moj citat... Ronald je mene citirao...)

Pa, pitaju se u pravoslavlju i vernici, imaju uticaj na fomiranje misljenja crkve.

To je onako kako bi ti volio a tako nije ni u katoličkoj gdje ima puno više laikata tipa župno vijeće i sl. kod protestanata je puno bolje.

Mislim da je tvoj problem što idealiziraš crkvu ( svećenike,monahe,episkopa itd. I misliš da ako lijepo i pobožno misliš i pričaš o njima da si pravi vjernik a zaboravljaš da su i to ljudi i da ništa nisu bolji u manastiru od recimo nekog d.o.o poljoprivrednog kombinata.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ronald рече

Treba povecati broj casova na 3 nedeljno jer etika ima mnogo oblasti i kompleksna je kao religije.

Нема од тога ништа, тек у средњим школама у 3/4 години имају два часа, један верска/грађанско други филозофија/социологија.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ronald рече

ati status stalno zaposlenih nastavnicima i to je to.

То би било добро али тешко јер томе изгледа пружају отпор и неки из Цркве и неки из државе: линк

Иначе то је само један део проблема са којима се сучавају наставници а нарочито вероучитељи који су системски обесправљенији од осталих а често и додатно на локалу због разних махинација (које, додуше, такође имају узрок у системским проблемима). 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan :::. рече

То би било добро али тешко јер томе изгледа пружају отпор и неки из Цркве и неки из државе: линк

Иначе то је само један део проблема са којима се сучавају наставници а нарочито вероучитељи који су системски обесправљенији од осталих а често и додатно на локалу због разних махинација (које, додуше, такође имају узрок у системским проблемима).

To je logična posledica toga što Crkva bira veroučitelje... kako da te država zaposli za stalno ako Crkva može sledeće godine da te ne stavi na listu?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

To je onako kako bi ti volio a tako nije ni u katoličkoj gdje ima puno više laikata tipa župno vijeće i sl. kod protestanata je puno bolje.

Mislim da je tvoj problem što idealiziraš crkvu ( svećenike,monahe,episkopa itd. I misliš da ako lijepo i pobožno misliš i pričaš o njima da si pravi vjernik a zaboravljaš da su i to ljudi i da ništa nisu bolji u manastiru od recimo nekog d.o.o poljoprivrednog kombinata.

Pa, mislim da ne idealizujem crkvu, znam da postoji opasnost od toga,  ali mislim da i laikat ima svoje pravo u nekim stvarima u crkvi, ne postoji crkva bez ljudi. Cak u nekim slucajevima kroz istoriju se desavalo da su vernici mnogo pomogli u ocuvanju crkve , kako materijalno, tako i na verskom planu.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Avocado рече

kako da te država zaposli za stalno ako Crkva može sledeće godine da te ne stavi na listu?

Нисам правник, али све се то може врло лако уредити. Лиценцу даје Исламска заједница, односно, Јеврејска заједница, Православна, Католичка или нека од традиционалних цркава Реформације. И као што сваки други стално запослени наставник може у одређеним околностима и из раних разлога изгубити лиценцу, тако држава може утврдити, у дијалогу са предстојатељима верских заједница, који су разлози због којих  верска заједница која предлаже вероучитеља истом може и одузети дату лиценцу. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Avocado рече

To je logična posledica toga što Crkva bira veroučitelje... kako da te država zaposli za stalno ako Crkva može sledeće godine da te ne stavi na listu?

То је у законима о образовању већ решено, између осталих услова који важе за наставнике додатни услов за вероучитеља (свеједно да ли за стално или привремено) је да је на списку верске заједнице. Ако више није на списку губи (стално или привремено) радно место јер више не испуњава услове из закона.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

То је очигледно већ договорено и то заправо значи укидање веронауке. Биће то грађанско са неколико лекција о историји цркве, које ће  предавати наставници које поставља Шарчевић и који ће врло брзо то претворити у причи о опијуму за народ.
Preterujete, od dva retka u Novostima, za koje ne znamo šta znače ni da li su validni, došli smo do zavere o ukidanju veronauke [emoji849]

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Подели на овим сајтовима

Питање мотива увођења веронауке је врло интересантно код нас,у већини европских земаља веронаука постоји као редован или изборни предмет,код нас увек постоји неки додатни аспект.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...