Jump to content

Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет

Оцени ову тему

Препоручена порука

Da, malci umeju da budu nezgodni kada je neko po bilo kom osnovu u manjini ili drugačiji, i onda je tu nezgodno kad se dele po nečemu toliko osetljivom. Mislim da sam pričala o devojčici koja je prešla na veronauku da se ne izdvaja a čiji su roditelji nereligiozni muslimani. Moje dete je već neko vreme htelo da pređe na građansko ali bi bila jedina. Tek sad u šestom razredu se konačno odvažila, jer ih sad ima troje. A u odeljenju srednjeg deteta gde su većina na građanskom zezaju jednu devojčicu čiji je otac sveštenik. Nekako mislim da bar ovakvih stvari ne bi bilo da nismo uveli ovakve podele kojih zbog toga moraju da budu svesni od najmlađih dana, a bez toga mnogim od njih ne bi postale bitne možda nikad. Nemam rešenje koje bi zadovoljilo sve.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 210
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 42 минута, Juanito рече

Укидање (обавезних, ваких какве имамо) школа... :)))

Ko o čemu, baba o uštipcima. :)

• Радостан 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, ana čarnojević рече

Hriscanstvo nije ideologija. na veronauci se ne bavimo ideologijom. ako tebi ne smeta ta formulacija to je samo tvoj problem.

Čini mi se da podrazumevaš drugačije značenje reči ideologija od njih dvojice.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ana Carnojevic

Pisi ti niko ti ne brani, ja sam napisao predlog koji ti ne moras da uvazavas, sama odlucujes sta ces da pises. Ako ti se ne svidja sto sam to prokomentarisao, preskoci moj odgovor, stavi me na ignore itd. Medjutim i ja mogu da napisem ovo sto sam primjetio ranije a evo i juce,, a to je da si na forumu imala  poluhistericne napade na ljude licno( dok je u pitanju histerija na napisano to je koliko toliko razumljivo ali na ljude ne). Osim toga ih zacinis sa psihopatoloskim napadima da ces nekoga proganjati( tacnije da ce tebe imati na grbaci forever, ili da ces ga nagaziti kad god ga vidis) zbog napisanog, pa zatim neces vec ignorisati, umjesto da kritikujes to sto kaze. Ako procistas bilo koju ozbiljnu asketsku knjigu vidjeces da su oni vjernici cija su osjecanja tako lako povredljiva u stvari jos nezreli i treba na tome da rade. Slicno kao svestenik koji dolazi kod mene na slavu ne moze da shvati kako ga komunisti ne zele primiti ili pozdraviti gostoljubivo ako se kojim slucajem nadje u njihovoj blizini. On je svjestan toga ali opet " izgori" i nervira se, umalo se jednom nije potukao.

Iskreno, da ne bi pretpostavljala, sto se tice nauke ja odavno citam naucne radove i knjige, (clanke i blogove ako treba da se brze upoznam sa nekom naucnom oblascu). Facebook ne pratim, ili skroz malo, a na twiteru 90% pratim naucnike, filozofe i etc., koji raspravljaju o radovima, clancima itd. Iskreno to nije ni bitno. 

Ne znam zasto bih se ja uvrijedio kad nije napisao nista uvredljivo, a pored toga ti i ja  razumijemo hriscanstvo na totalno drugaciji nacin, a vjerovatno i praktikujemo sami i u licnosnom odnosu sa drugima.

Nece te niko sankcionisati, trpljeli su ovde admini stostruko teze ispade, pa im ovo tvoje dodje kao sala.

I shvati vrijedjalo tebe ili ne, hriscanstvo kao religija u socioloskom smislu je i ideologija, koja se na mnogo nacina preplitala i sa politikom i drustvenim uredjenjem, od pocetka, preko carstava pa do savremenih drzava.

Konkretno i vjeronauku mnogi predaju ideoloski bez osnovne teolske analize sto je o. Zoran Djurovic ukazao mnogo puta pisuci tekstove o pojedinim dijelovima Biblije i pravilnom tumacenju istih.

Подели на овим сајтовима

Diskusija o nekoj temi na ovom forumu,društvenim mrežama i sl.može biti toliko široko shvaćena da uključuje i razmatranje necijeg porodičnog stabla,nečijeg ličnog razgovora sa nekim i sl.,razmatranje teme je prepoznatljivo.No,desi i da govorite o odredjenoj temi,a to bude protumačeno u nekom sasvim drugom kontekstu.I onda se interpretacija neretko pripisuje interpretiranom čak i kada nema nikakve veze sa mišljenjem interpretiranog,niti njegovim namerama ili željama.Mislim da treba biti vrlo odmeren u kvalifikacijama nekoga ili nečega,pogotovo kada se ljudi i ne poznaju,samo diskutuju o nekoj aktuelnoj ili  trenutno aktuelnoj temi.No,ne samo na društvenim mrežama,ljudi su skloni da traže neki dodatni smisao koji je vama nepoznat.No,postoje izgleda interpretatori i prenosioci interpretiranog,ne znam samo da li to rade besplatno.:)

Svako može otvoriti temu ovde, ako je reč o veronauci onda je ok da ostanemo u toj temi.Kod nas čim neko ne misli onako kako se očekuje,odmah krenu kvalifikacije.

Imam jednog kolegu na poslu koji priča uglavnom  viceve u 90 posto slučajeva na jeftine seksualne teme.Ja se nasmejem često i kada nema nikakvog smisla, trudim se da ispoštujem nečiju nameru da nas zasmeje,inače više volim dobar smisao za humor,ali to ne možeš sa svakim deliti,jer ljudi shvate drugačije,pogotovo humor na sopstveni račun.A ako unapred kažeš da se šališ onda se sam humor obesmišljava. 

No,tema je veronauka:citac:

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ronald рече

I shvati vrijedjalo tebe ili ne, hriscanstvo kao religija u socioloskom smislu je i ideologija, koja se na mnogo nacina preplitala i sa politikom i drustvenim uredjenjem, od pocetka, preko carstava pa do savremenih drzava.

Konkretno i vjeronauku mnogi predaju ideoloski bez osnovne teolske analize sto je o. Zoran Djurovic ukazao mnogo puta pisuci tekstove o pojedinim dijelovima Biblije i pravilnom tumacenju istih.

Hriscanstvo kao religija u socioloskom smislu ideologija ?

Pa, ja bih rekao da je hriscanstvo u svojim unutrasnjim principima neka vrsta 'ideologije', ali, u smislu da se drzimo nekih principijjalnih stvari koje su bitne za veru, za nas pravilni unutrasnji odnos sa Bogom, ali, i pravilni odnos sa drugim ljudima. Da li je i prema spolja, prema svetu hriscasnstvo ideologija u socioloskom smislu, pa, mislim da nije, nije po intenciji, ali, naravno da moze doci do zloupotreba vere i do pogresnih interpretacija.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, ana čarnojević рече

posto koristis  termin kao sto je psihopatoloski napad na ljude za to sto sam rekla da cu nekoga "zgaziti" na internetu, (znaci prepucavati se, svadjati i sl., a svi imamo nekog ko nas bas nervira i volimo da se pokacimo)  meni govori da si iz nekog samo sebi poznatog razloga sve ovo shvatio vrlo neobicno. upoznacu te sa svojim MO...ako me neko iz nekog razloga izbaci iz ravnoteze reagujem par puta, a onda za mene taj neko vise ne postoji. o nekakvom gazenju nema ni govora. 

ili postanemo dobri drugari ako izdrzi taj napad i ako mi je drag. konkretno Vasa je reagovao mnogo bolje od tebe i cak sam ga zagotivila. tako da si ispao bas manki.

to mi govori da si moju komunikaciju sa njim shvatio licno  a napisala sam i zasto. mnogo se tripujes na neke stvari, ali dobro, to je tvoj problem. da li si zavrsio onaj kurs za barmena? diplomirao? nesto? ne? znaci nauka i samo nauka na internetu? okej.

histerija, mali moj naucnice, podrazimeva hipohondriju i nezrelost, a nisam ni jedno ni drugo. nisam reagovala na napad na sebe ako nisi primetio. nikada se nisam bavila ateistima i njihovim stavovima iako sam cesto u sebi gutala tu kolicinu bezobrazluka i provokacija koja se ovde mogla procitati. prvi i jedini put sam reagovala na takve stvari. da li je to psihopatologija? da li sam ja vernik cija su osecanja povredljiva? mali maoj naucnice hajde ne budi lenj pa istrazi moje reakcije tog tipa videces ih brojkom i slovima nula.

ne pretendujem da budem shvacena ozbiljno, da budem postovana i slicno, vrlo mi je udobno ovako kako jeste, postoji izvesna sloboda u toj figuri histericne lujke i ja je nosim sa zadovoljstvom. zelim ti da se zabavljas kao ja.

ja jako pravim razliku kada nesto postaje ideologija i zato sam napisala da je moj Bog ziv a ne mrtvo ideolosko slovo na papiru. nemoj meni sada drzati ta predavanja. osim toga, pogledaj njegov odgovor meni...za njega ja sam bila ideoloski zaslepljena. takva formulacija jasno govori sta je on podrazumevao pod ideologijom. znaci ja sam budala ispranog mozga koja ne vidi dalje od onoga sto su mu zacementirali u glavu zli popovi i veroucitelji. naravno da mrtva vera moze postati ideologija i bila je kroz istoriju ali to nema veze sa temom ovde i stavom na koji sam reagovala, da pravoslavna veronauka  kao jedna od ideologija deli decu u skoli.

ovo je ozbiljna tema, veronauka je ozbiljna tema i necu odgovarati na dalje ad homineme i baviti se glupostima kao sto je moj ili neciji nacin komunikacije. 

Svakako, evo i ovde si samo filozofirala u prazno, tacnije pricas a nista konkretno ne kazes, osim da ti neko postaje prijetelj ako istrpi tvoje psiho-histericne napade. Nije los metod, pravi "hriscanski". To je to, nemam sta vise sa tobom da pricam. Sve najbolje

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Da li je i prema spolja, prema svetu hriscasnstvo ideologija u socioloskom smislu, pa, mislim da nije, nije po intenciji, ali, naravno da moze doci do zloupotreba vere i do pogresnih interpretacija

Pa ako nije zasto je kroz istoriju ideoloski uticaj bio toliko jak?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Kako mislis, ideoloski uticaj ?

Zar ne treba vere da propoveda svoje stavove ? 

Vjera je kroz istoriju bila nametana, religija je imala jake veze sa politikom i drustvenim uredjenjima tako da...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ronald рече

Vjera je kroz istoriju bila nametana, religija je imala jake veze sa politikom i drustvenim uredjenjima tako da...

Pa, normalno je da bude vere i religija spojena sa drustvenim uredjenjima (narocito u staro vreme), to je bio default mode tada,  i kako su razne vere i religije postupale prema svojim gradjanima i drugim verama i kako se sve to medjusobno isprepetalo, ....razne vere vs razne vere..... , meni deluje da nije bas tako jednostavno pitanje.

Mislim, Ronalde, da se danas u principu od hriscana bas ne namece agresivno vera i da moramo i da imamo u vidu razne denominacije i slicno... itd...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, normalno je da bude vere i religija spojena sa drustvenim uredjenjima (narocito u staro vreme), to je bio default mode tada,  i kako su razne vere i religije postupale prema svojim gradjanima i drugim verama i kako se sve to medjusobno isprepetalo, ....razne vere vs razne vere..... , meni deluje da nije bas tako jednostavno pitanje.

Mislim, Ronalde, da se danas u principu od hriscana bas ne namece agresivno vera i da moramo i da imamo u vidu razne denominacije i slicno... itd...

Danas ne, nekada itekako da. Medjutim danas ljudi i pored mogucnosti da razumiju, hriscanstvo usvajaju ideoloski, odnosno bez kriticne analize bilo cega sto procitaju.Ako preko 90% nisu procitali katihizis onda oni tesko da mogu razumjeti nesto izvan toga. I nisu Pouke uzorak, to je vrlo mali broj hriscana.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ronald рече

Danas ne, nekada itekako da. Medjutim danas ljudi i pored mogucnosti da razumiju, hriscanstvo usvajaju ideoloski, odnosno bez kriticne analize bilo cega sto procitaju.Ako preko 90% nisu procitali katihizis onda oni tesko da mogu razumjeti nesto izvan toga. I nisu Pouke uzorak, to je vrlo mali broj hriscana.

Pa, dobro, rekao sam sta je intencija vere, ali, drugo je sto imamo problem percepcije i lose verske obrazovanosti hriscana (kaze se da treba da budemo slovesne ovcice' ... i mudri i krotki u isto vreme ... :D). ... (i mislim da ne mozemo da uporedjujemo vremena na prost nacin, svako vreme ima nesto svoje...)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, dobro, rekao sam sta je intencija vere, ali, drugo je sto imamo problem percepcije i lose verske obrazovanosti hriscana (kaze se da treba da budemo slovesne ovcice' ... i mudri i krotki u isto vreme ... :D). ... (i mislim da ne mozemo da uporedjujemo vremena na prost nacin, svako vreme ima nesto svoje...)

Ne izjednacava ih niko medjutim, evo Patrijarh zove Vucica, hvali ga, podrzava cak i religiju kroz to provuce znaci djeluje ideoloski. Vl. Maksim i ostali su ispravno branili TE, i mogao bih da razumijem kako su sankcionisani jer nisu trazili saglasnost ostalih episkopa i patrijarha ali kad su posle Sabora dozvolili da na sajtu iskoci i dobri kreacionizam, to je cista ideologija jer su bar mogli da napisu kako nisu kompetentni.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...