Jump to content

Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 часа, Vladan :::. рече

Мислим да никако не би смело да се уведе нумеричко оцењивање за верску наставу. Нити вера и однос према њој могу да се изразе бројевима нити је смисао верске наставе гомилање религијског знања које се у животу не спроводи али се оцењује у школи. Нумеричко оцењивање би искомпликовало рад наставника верске, истакло бубање и довело ученике у искушење да се понашају прорачунато само ради добијања веће оцене....

У школи се дају оцене за рад и труд, или школа постаје обична зезанција или некакав необавезни курс.

Наука (педагодија) је прописала да се деца првог разреда оцењују само описно и то се показало и на примеру верске наставе најделотворније. Што се осталих, поготово виших разреда (5-12) тиче, знање и жеља (труд) се морају вредновати цифром, јер савремено друштво то намеће као императив. Пошто је веронаука вид културе живота као музичко, ликовно и физичко, она треба да се оцењује од тројке до петице као и ови предмети, и готова прича. Ако не треба да се оцењује вера (слажем се), не треба да се оцењује ни таленат за поменуте предмете. Оцењивали би се само активност, свеска и лепо хришћанско понашање на часу. Ја сам имао и отворене атеисте на часовима који су активношћу и паметним полемикама заслуживали "истиче се" пре него већина верне деце, која је за то време незаинтересовано блејала или учила друге предмете.

Речју, предмет који се не оцењује и није предмет за школу, већ за ванинституционално образовање. Зато је од скоро веронаука спала на ниво програма, а статус предмета је можда и неповратно изгубљен.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 210
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 минута, Протомајстор рече

У школи се дају оцене за рад и труд, или школа постаје обична зезанција или некакав необавезни курс.

Мислим да је неко скоро ставио чланак о образовању у финској или норвешкој где до одређеног нивоа малтене нема оцена ако се не варам. Осим тога наше (поготово средње) школе већ све више личе на зезанцију и необавезан курс. А и основне јер су обавезне да се заврше тј. нико не може да падне. У плану је да и средње школе буду обавезне а ако се то деси и од њих ће бити циркус. Неки синдикати претпостављају да је то због планова да се државно школство уруши да би могле да се масовније отварају приватне школе које би отварали пријатељи политичке елите.

пре 8 минута, Протомајстор рече

јер савремено друштво то намеће као императив

Да, јако важан критеријум за православни хришћански катихизис...

пре 9 минута, Протомајстор рече

Ако не треба да се оцењује вера (слажем се), не треба да се оцењује ни таленат за поменуте предмете.

И не треба да се оцењује (сам таленат) колико је то могуће, деца анти-таленти не добијају јединице или петице (само) због тога него због показивања или не показивања неког труда и воље и знања.

пре 12 минута, Протомајстор рече

Оцењивали би се само активност, свеска и лепо хришћанско понашање на часу.

И шта је ту проблем тачно тј. зашто је то "само"?

пре 12 минута, Протомајстор рече

Ја сам имао и отворене атеисте на часовима који су активношћу и паметним полемикама заслуживали "истиче се" пре него већина верне деце, која је за то време незаинтересовано блејала или учила друге предмете.

Исто.

пре 13 минута, Протомајстор рече

Зато је од скоро веронаука спала на ниво програма

Није због описног оцењивања пребачена на ниво програма него вероватно због дугорочног плана да се укине. А зашто, ако је већ у разним форматима има већина европских земаља, не знам.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Vladan :::. рече
1 hour ago, Протомајстор рече

јер савремено друштво то намеће као императив

Да, јако важан критеријум за православни хришћански катихизис..

Веома важан је приступ мисији у складу са духом времена, можда и најважнији. Данашње друштво све нумерички вреднује, поготово формалне ствари као квантитет времена, новца, моћи и угледа. У школи су најважнији предмети они за које се треба борити код куће и на часу, а најневажнији су они којима је успех загарантован. Важнији предмети имају примат у распореду, недељном фонду часова, код родитеља, на пријемним испитима, итд. Катихизис је по мени најважнији предмет, али објасни ти то за почетак нашим архијерејима, а, поготово свештенству. Чак и они доследно поступају у складу са духом времена и вреднују само оно горе болдовано.

Подели на овим сајтовима

Aтеисте и вегетаријанце не треба тражити , сами се јаве.

Што се школе тиче, све је постало тако необавезно, свака част неколицини школа. У основној школи нема понављања, у моје доба дјеца су падала у првом разреду, ако не науче читање и писање, после масовно у петом и седмом. У богословији од нас 38 који смо уписали први разред на матуру је изашло 18. Сада дјеца у средњој школи иду на часове кад им се иде, кад накупе изостанке, они се правдају, кад су присутни , нико их не опомиње, ако умјесто да  прате предавање спавају или гледају у мобилни.

У таквој ситуацији ни вјероучитељу није лако и биће боље ако се уведе бројчано оцјењивање као у РСрпској, гдје нико неће пасти из вјеронауке, али му утиче на просјек.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Протомајстор рече

Веома важан је приступ мисији у складу са духом времена, можда и најважнији. Данашње друштво све нумерички вреднује, поготово формалне ствари као квантитет времена, новца, моћи и угледа. У школи су најважнији предмети они за које се треба борити код куће и на часу, а најневажнији су они којима је успех загарантован. Важнији предмети имају примат у распореду, недељном фонду часова, код родитеља, на пријемним испитима, итд. Катихизис је по мени најважнији предмет, али објасни ти то за почетак нашим архијерејима, а, поготово свештенству. Чак и они доследно поступају у складу са духом времена и вреднују само оно горе болдовано.

Ја сам био ироничан, али нажалост то нисам довољно јасно истакао, када сам рекао да су императиви савременог друштва важни за православни катихизис. Ја мислим потпуно сутпротно, мислим да на њих (квантитет времена, новца, моћи и угледа) уопште не треба обраћати пажњу, то је мудрост овога света која не треба да се петља са вером. Веронаука је нешто другачије од свих осталих предмета (друштвених, стручних, природне науке, уметност и књижевност итд.) и зато не мора да робује императивима савременог друштва као остали, чак и ако томе робују неки људи из свештенства и епископата.

Бројчаним оценама неће се битно подићи важност предмета у распореду, фонду, код родитеља итд. али ће се зато створити притисак на вероучитеље да поправљају просек ђака поклањањем оцена. Ако се преко тога још заузме и став да нико не падне из верске (као што рече @о.Небојша) ефекат ће практично бити као да су оцене описне тј. малтене небитне тј. сви пролазе. Измениће се и однос ђака према предмету и вероучитељима јер ће се деца понашати онако како мисле да треба за већу оцену а не како стварно доживљавају премет. За вероучитеља је боље да зна како ђак искрено мисли о њему и предмету него да има посла са ђачком глумом ради оцена. Са описним оценама притисак из оба смера малтене и не постоји а ипак се однос ђака према предмету вреднује и видљив је свима.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Avocado рече

Domaćinu ovog sajta nikad nisam rekao "čibe"... nikad nisam imao ni potrebu ni razlog...

Veronauka nije za mene lavež pasa... i nisam ni veronauci rekao "čibe", naprotiv više puta sam ponovio da je veronauka sasvim ok za one koji to žele...

Ljudi koji bi želeli da suprotno mojoj volji moje dete uče svojoj religiji su bar u tom aspektu gori od pasa (to ni jedan pas nije nikad poželeo) i "čibe od mog deteta" je najblaže što takvim ljudima mogu da kažem...

To što ti to ne kapiraš je tvoj duboki problem i govori dosta o tome u kakvom si ti stanju.

Jel ova poslednja rečenica implicira da su samo hrišćani normalni roditelji ili si se pogrešno izrazio tj. hteo si da kažeš "normalan roditelj koji je hrišćanin se neće...."?

Иако не знамо о чему се конкретно ради ни каква је иницијатива, ти си рекао чибе. Иницијатива је потекла према извору из  новина од Патријарха. Најбоље да ћу ти на такву некултуру ћутати, онако толерантно. Да ли се буниш на разне идеје и идеологије које се провлаче кроз наше школство које су потпуно у супротности ономе што би хришћани родитељи волели да нихова деца уче? 

Нико од учења физике није постао аутоматски физичар. Не брини. Мислим да ништа неће бити на силу а волео бих да се свако упозна са Јеванђељем а на њему је хоће ли га прихватити или не. Ти имаш неку прдставу као да ће  се спроводити неко испирање мозга што је потпуно супротно Јеванђељу које је чишћење и мозга и срца.

За мене је ненормалан свако ко каже да Бога нема. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Иако не знамо о чему се конкретно ради ни каква је иницијатива, ти си рекао чибе.

Rekao sam u tačno određenom kontekstu koji se odnosi na obavezno prisustvovanje veronauci onakvoj kako je sada koncipirana i objasnio da se to svakako ne odnosi na neke druge varijante... mani se spinovanja... ne ide ti...

Цитат

Нико од учења физике није постао аутоматски физичар. Не брини.

Već sam ti objasnio da se uopšte ne brinem koje veroispovesti će mi biti dete... 

Цитат

За мене је ненормалан свако ко каже да Бога нема. 

Za mene je budala svako ko ima takve stavove... a kad još ima takve stavove, pa se nešto kao ljuti jer je upotrebljen izraz "čibe od mog deteta" i priča o kulturi, vaspitanju i toleranciji, onda je i licemer pored toga što je budala.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, ana čarnojević рече

ma daj iskuliraj. ne mozes tako. 

on da je hteo da svi znaju da ga ima, znali bi...

zasto se sada ne drzis svoje poslovicne umerenosti u izrazu i obracanju...?

Avokado je mnogo manje od nekih koji kazu da u Boga veruju zasluzio ovakvo obracanje.

Pa nema veze to sa bilo kakvim zaslugama, niti je potrebno da se uzdržava u izrazu niti je nešto zlonamerno napisao... on zaista to misli... samo je iskren...

Цитат

covek ti je lepo objasnio na sta se odnosi njegov komentar, na samu pomisao da neko njegovom detetu kao obavezno podmece bilo kakvo cackanje religijama u bilo kom smislu. na to ni ja ne bih pristala.

Naravno... i na tvoj komentar u kojem kažeš " od mog deteta čibe koncepcije sa Kuranima, daleko bilo " je stavio smajli... jer nije uopšte licemer... samo se tako češlja...  ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 7.5.2019. at 14:16, Vladan :::. рече

Зна ли ико од вероучитеља или колега нешто више о овоме??

Ја знам да се припремају уџбеници, а за ову иницијативу не знам, мада ми се јако допада.

Подели на овим сајтовима

On 7.5.2019. at 14:42, obi-wan рече

Ali be` zafrkancije - bilo je o tome ranije prica medju samim verouciteljima, onako neobavezno, a po principu da bi bilo dobro da postoji jedan objedinjeni predmet koji ne bi delio decu, a koji bi na neki mudar nacin obuhvatio sve te osnove koje bi trebalo da se uce.

То сам ја предлагао на округлом столу, ономад када је Вербић хтео да елиминише веронауку. Само што нисам употребио термин "подела деце". Предлагао сам, а и даље стојим на том предлогу, да веронаука у Србији треба да буде синтеза два европска модела - катихетски и опште религијски. Тако, предмет би се звао Православни катихизис и религиологија (или нешто слично), Католички веронаук и религиологија, итд... Кроз тај предмет ученици би изучавали како садржај вере конкретне конфесије, тако и свет религије, а у првом реду онај сват са којим дели заједнички простор. Овакав предмет могао би да буде обавезан.

Подели на овим сајтовима

On 7.5.2019. at 14:59, ana čarnojević рече

za mene je to klevetanje Njegove svetosti, da ima bilo kakav dil oko Kosova.

osim toga, kad Kosova ne bude u Srbiji šta će kome veronauka. on to zna.

Управо тако.

Са вером у Бога

За крст часни и слободу златну!

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Александар Милојков рече

То сам ја предлагао на округлом столу, ономад када је Вербић хтео да елиминише веронауку. Само што нисам употребио термин "подела деце". Предлагао сам, а и даље стојим на том предлогу, да веронаука у Србији треба да буде синтеза два европска модела - катихетски и опште религијски. Тако, предмет би се звао Православни катихизис и религиологија (или нешто слично), Католички веронаук и религиологија, итд... Кроз тај предмет ученици би изучавали како садржај вере конкретне конфесије, тако и свет религије, а у првом реду онај сват са којим дели заједнички простор. Овакав предмет могао би да буде обавезан.

Неопходна нам је веронаука сад више него икада, јер смо прегрмели "онај" период који нас је толико одвојио.

Мада мислим да треба да се задржи овакво име генерално, јер ово катихизис, религиологија може буквално да препадне и родитеље, да не говорим о деци која чују овакве речи. Веронаука је онако све ту близу, певљиво, једном речју лепо. :)

Са вером у Бога

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Никола Крушић рече

Неопходна нам је веронаука сад више него икада, јер смо прегрмели "онај" период који нас је толико одвојио.

Мада мислим да треба да се задржи овакво име генерално, јер ово катихизис, религиологија може буквално да препадне и родитеље, да не говорим о деци која чују овакве речи. Веронаука је онако све ту близу, певљиво, једном речју лепо. :)

Добро, назив предмете може бити боље формулисан, битан је садржај самог предмте. Докле год је конципитран искључиво као катихизис, не може да претендује на обавезност, то јест остаће изборни предмет.

Подели на овим сајтовима

Можда и треба да буде изборни, што би се рекло, свако има своју слободну вољу.

А можда и грешим, можда овакве ствари баш треба да буду обавезне.

Мени је рецимо у сваком случају битно да то увек има понуђено, па ће неки приступити, неки овако, неки онако, али понуђено је па изволите, добродошли сте увек.

Са вером у Бога

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Никола Крушић рече

Можда и треба да буде изборни, што би се рекло, свако има своју слободну вољу.

А можда и грешим, можда овакве ствари баш треба да буду обавезне.

Мени је рецимо у сваком случају битно да то увек има понуђено, па ће неки приступити, неки овако, неки онако, али понуђено је па изволите, добродошли сте увек.

Када ови што нападају веронауку са "аргументом" да дели децу, ја ћу да дођем са мојом Туркињом муслиманске вероисповести, Зејнеп, која је са грађанског васпитања прешла на веронауку. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...