Александар Милојков Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 2 минута, Vladan :::. рече Мене само занима где се (ван Мистагогије) у она два одељка види стварање Цркве по слици Тројице. Да ли ти заиста не видиш поенту овог Тасиног тумачења!? Да ли разумеш шта значи то "по слици Тројице"? Разумеш ли да је суштина тумачења које наводи Таса - саборност, однос мноштвености и јединства којим постоји Црква - то је та тројична иконичност. То се јасно види у литургијском устројству Цркве, из којег је и поникао поменути 34. Апостолски канон. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 5 минута, Vladan :::. рече Иако не оспоравам да је Црква у неким аспектима (рецимо "да су архијереји једнодушни и повезани свезом љубави") икона Тројице ја не успевам да видим у овим одељцима идеју да је Црква створена по слици Тројице (а да живи и дела се види у два стиха али то се ваљда и подразумева, нема потребе да се наглашава). Еф 2, 10-22 10 Јер смо његова творевина, саздани у Христу Исусу за дјела добра, која Бог унапријед припреми да у њима ходимо. 11 Зато памтите да ви, који сте некада по тијелу незнабошци били, називани необрезање од оних који су се звали тјелесно обрезање руком вршено, 12 Да бијасте у оно вријеме без Христа, отуђени од заједнице Израиљеве и страни у завјетима обећања, наде немајући, и без Бога на свијету. 13 А сад у Христу Исусу, ви који сте некад били далеко, постадосте близу крвљу Христовом. 14 Јер Он је мир наш, који и једне и друге састави у једно и разруши преграду која је растављала, то јест непријатељство, 15 Укинувши тијелом својим закон са његовим заповијестима и прописима, да оба сазда у самоме себи у једнога новога човјека, стварајући мир; 16 И да помири са Богом и једне и друге у једном тијелу крстом, убивши непријатељство на њему. 17 И Он дошавши благовијести мир вама који сте далеко и онима који су близу. 18 Јер кроз Њега имамо и једни и други приступ ка Оцу у једном Духу. 19 Тако, дакле, нисте више странци ни дошљаци, него сте суграђани светих и домаћи Божији, 20 Назидани на темељу апостола и пророка, гдје је угаони камен сам Исус Христос, 21 На коме сва грађевина, складно спојена, расте у храм свети у Господу; 22 У кога се и ви заједно уграђујете у обиталиште Божије у Духу." 2Кор 13, 13 13 Благодат Господа Исуса Христа и љубав Бога Оца и заједница Светога Духа са свима вама. Амин. Ово није реплика Александру него чисто размишљање око тумачења в. Атанасија. Ово је један од темељних канона Цркве, који саборну организацију Цркве повезује са тајном Свете Тројице, јер је Црква по слици Божанске Тројице и створена, и живи, и дела (Еф 2, 10-22; 2Кор 13, 13; Čemu potreba za ovakvim egzebicijama Nešto što niko nikad nije vidio i što prebiva u nedostupnom svjetlu i o čemu doznajemo samo zahvaljujući Ljubavi koja se utjelovila, POVEZATI sa sabornim organizacijom Crkve ( koju su ljudi slučajno slobodno izabrali isto tako su mogli i drugi oblik i Crkva bi ostala ista) dakle ono što je ljudskog i promjenjivog stanja se pokušava uzdići na apsolutno i Božansko. Još bi i razumio da se ovdje govori o mističnom Tijelu- Crkvi u kojoj je sve dovršeno ali ljudsku organizaciju tako apsulutizirati i dogmatizirati ...čemu to? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 2 минута, Александар Милојков рече Да ли ти заиста не видиш поенту овог Тасиног тумачења!? Да ли разумеш шта значи то "по слици Тројице"? Разумеш ли да је суштина тумачења које наводи Таса - саборност, однос мноштвености и јединства којим постоји Црква - то је та тројична иконичност. То се јасно види у литургијском устројству Цркве, из којег је и поникао поменути 34. Апостолски канон. Све то ја код Тасе (и не само код њега) видим и разумем али то у она два одељка ја не видим. Ако ти то видиш у та два одељка молим те покажи и протумачи где се то и како види. Bokisd, Ведран*, farisejski.bukvojed and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 6 минута, kopitar рече Čemu potreba za ovakvim egzebicijama Nešto što niko nikad nije vidio i što prebiva u nedostupnom svjetlu i o čemu doznajemo samo zahvaljujući Ljubavi koja se utjelovila, POVEZATI sa sabornim organizacijom Crkve ( koju su ljudi slučajno slobodno izabrali isto tako su mogli i drugi oblik i Crkva bi ostala ista) dakle ono što je ljudskog i promjenjivog stanja se pokušava uzdići na apsolutno i Božansko. Još bi i razumio da se ovdje govori o mističnom Tijelu- Crkvi u kojoj je sve dovršeno ali ljudsku organizaciju tako apsulutizirati i dogmatizirati ...čemu to? Ако Цркву доживљаваш да је она са слободна људска креација, онда ја нисам саговорник за тебе. Са овим аргументима можеш пред Борку Павићевић. Ја сам ипак теолог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 5 минута, kopitar рече Čemu potreba za ovakvim egzebicijama Ни мени није јасно... Ведран* and kopitar је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 2 минута, Vladan :::. рече Све то ја код Тасе (и не само код њега) видим и разумем али то у она два одељка ја не видим. Читај уз молитву, можда и будеш видео. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 5 минута, Александар Милојков рече Читај уз молитву, можда и будеш видео. А ти читај уз наочаре можда нећеш видети оно чега у тексту нема. p.s. То што сам те замолио за место и тумачење не даје ти за право да идеш ad hominem и говориш о мојим врлинама а будући да си то себи допустио говори о твојој молитвености док читаш и пишеш. Ведран*, Tristatri and kopitar је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 2 минута, Александар Милојков рече Ако Цркву доживљаваш да је она са слободна људска креација, онда ја нисам саговорник за тебе. Са овим аргументима можеш пред Борку Павићевић. Ја сам ипак теолог. Crkva je Božanska i ljudska a ovdje se pokušava ono što je prepušteno ljudskoj slobodi biranja da se proglasi apsolutnim što automatski isključuje ljudski faktor slobode. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 46 минута, Vladan :::. рече 21 На коме сва грађевина, складно спојена, расте у храм свети у Господу; Koliko vidim, prvo kroz Isusa Hrista, ...pa, onda hram sveti (Crkva) raste u Gospodu (naravno u sv.Trojici),.....Crkva je kroz (ontoloska stvar) Isusa Hrista, (sto je i normalno jer je On ustanovio svoju Crkvu) i onda (kada je ustanovljena kroz Njega), ....onda raste u hram sveti u Gospodu. пре 46 минута, Vladan :::. рече 2Кор 13, 13 13 Благодат Господа Исуса Христа и љубав Бога Оца и заједница Светога Духа са свима вама. Амин. Ovde u 13.glavi se uopste i ne pominje crkva, ne znam kako onda ovaj poslednji 13. stih moze da povezuje sv.Trojicu sa nacinom postojanja (ontologija) Crkve ? Uostalom kaze se,.... blagodat i ljubav i zajednica svake Licnosti u Trojici sa nama (vernima),.... gde je ovde ontologija koja u ikoni Trojice ustrojava osnove crkve ? Ведран* and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 11 минута, Bokisd рече Koliko vidim, prvo kroz Isusa Hrista, ...pa, onda hram sveti (Crkva) raste u Gospodu (naravno u sv.Trojici),.....Crkva je kroz (ontoloska stvar) Isusa Hrista, (sto je i normalno jer je On ustanovio svoju Crkvu) i onda (kada je ustanovljena kroz Njega), ....onda raste u hram sveti u Gospodu. Боки оде ти контекст Када погледаш претходни стих није баш наравно у св. Тројици: 20 Назидани на темељу апостола и пророка, гдје је угаони камен сам Исус Христос, 21 На коме сва грађевина, складно спојена, расте у храм свети у Господу Јасно је да се Господ односи на Христа. p.s. Болдовао сам ти делове и одвојио реченице на којима се заснива структура паралелизма у стиховима. Сећаш се када сам ти дао линк ка сајту једног јеврејског лингвисте око симетрија у изражавању у Јеврејском Ведран* and kopitar је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 14 минута, Vladan :::. рече Боки оде ти контекст Када погледаш претходни стих није баш наравно у св. Тројици: 20 Назидани на темељу апостола и пророка, гдје је угаони камен сам Исус Христос, 21 На коме сва грађевина, складно спојена, расте у храм свети у Господу Јасно је да се Господ односи на Христа. p.s. Болдовао сам ти делове и довојио реченице на којима се заснива структура паралелизма у стиховима. Сећаш се када сам ти дао линк ка сајту једног јеврејског лингвисте око симетрија у изражавању у Јеврејском Kontekst je (bez obzira na ovo da li je u sv.Trojici) da je crkva kroz Isusa Hrista, da kovanica,... ontoloska eklisiologija ..... je kroz Isusa Hristosa kao sto se i pominje, .....ugaoni kamen na kome je gradjevina crkve i gradjena i skladno spojena i tu se Vlado koliko vidim slazemo. (sto se tice paralelizama,... moje misljenje je, ....da trebamo traziti kontekste i u paralelizmima ((gde onaj Bener fejluje))....i ako pogledamo sve paralelizme Vlado u svim stihovima, mozemo da vidimo da se pominje i Otac i Bog i Gospod i Duh, .... i meni logicno deluje da na kraju krajeva ,...... hram sveti raste tako sto ucestvuje u njegovom rastu cela sv.Trojica....itd ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 5 минута, Bokisd рече Kontekst je (bez obzira na ovo da li je u sv.Trojici) da je crkva kroz Isusa Hrista, da kovanica,... ontoloska eklisiologija ..... je kroz Isusa Hristosa kao sto se i pominje, .....ugaoni kamen na kome je gradjevina crkve i gradjena i skladno spojena i tu se Vlado koliko vidim slazemo. (sto se tice paralelizama,... moje misljenje je, ....da trebamo traziti kontekste i u paralelizmima ((gde onaj Bener fejluje))....i ako pogledamo sve paralelizme Vlado u svim stihovima, mozemo da vidimo da se pominje i Otac i Bog i Gospod, .... i meni logicno deluje da na kraju krajeva ,...... hram sveti raste tako sto ucestvuje u njegovom rastu cela sv.Trojica....itd ) Љуби те Таса супер си А и боље "вадиш" ствари од неких ад хоминем теолога... Леон Професионалац and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 24 минута, Александар Милојков рече Шта ћемо са овим: "Оче свети, сачувај у име твоје, оне које си ми дао, да буду једно КАО МИ." (Јн 17,11) "Да сви једно буду, као ти , Оче, што си у мени и ја у теби, да и они У НАМА једно буду..." (Јн 17,21) Није рекао да један од нас буде узрочник других који следе вољу узрочника, као што је Отац узрок Сина и Духа који следе вољу узрочника. Христос је говорио о љубави и заједници Свете Тројице, на чије јединство треба да се угледамо, а не о ипостасним својствима божанских Личности, која би ангажовала власт једнога од нас да порађа и узрокује друге. Не знам како не видиш опасност од папизма невиђених размера. Зар ти заиста ниси у току или једноставно не можеш ништа против намера и поступака данашњег Фанара? Ведран*, Tristatri and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 3 минута, Vladan :::. рече Љуби те Таса супер си (polecem'..... ) Vladan :::., Предраг М, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 5, 2019 Пријави Подели Написано Мај 5, 2019 пре 4 минута, Milan Nikolic рече Није рекао да један од нас буде узрочник других који следе вољу узрочника, као што је Отац узрок Сина и Духа који следе вољу узрочника. Христос је говорио о љубави и заједници Свете Тројице, на чије јединство треба да се угледамо, а не о ипостасним својствима божанских Личности, која би ангажовала власт једнога од нас да порађа и узрокује друге. Не знам како не видиш опасност од папизма невиђених размера. Зар ти заиста ниси у току или једноставно не можеш ништа против намера и поступака данашњег Фанара? Po meni, to je toliko extra ordinarna tvrdnja, da je crkva ikona sv.Trojice na ontoloskoj i ipostasnoj ravni, da mora da se daju i extra ordinarni argumenti da bi se pokrila takva tvrdnja,.... a nesto zasad nisam video bas takve dokaze. Vladan :::., farisejski.bukvojed, kopitar and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука