Jump to content

Епископ бачки Иринеј: Врлина истинољубивости

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Александар Милојков рече

То што неки то још увек не разумеју, не значи да те импликације нису постојале (погледати Тасино тумачење 34. Апостолског канона, у којем се, такође, цитира и Зонарино тумачење). То што ти ниси видео, не значи да нешто и не постоји.

Ти би се запрепастио када би знао колико има ствари које ја не разумем, не видим, и не знам. Тако да овај део твога одговора уопште ништа не доприноси теми.

пре 1 сат, Александар Милојков рече

Такође, повезивање Цркве са тријадологијом (Црква као икона Боога) никако не умањује цркквену стварност у њеној христолошкој равни.

Као "икона" да, али устројавање Цркве по тријадологији (хвала за исправку), и то по тријадологији када се говори о "богословској Тројици" је млаћење празне сламе.

Дакле, Александре "то што ти ниси видео, не значи да нешто и не постоји".

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 134
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, kopitar рече

Crkva je Božanska i ljudska a ovdje se pokušava ono što je prepušteno ljudskoj slobodi biranja da se proglasi apsolutnim što automatski isključuje ljudski faktor slobode.

Овде је реч о потпуно накарадној ствари. У којој на много места долази до својеврсног сливања у богочовечанском организму Цркве. Кроз историју Цркве је било нагињања и на једну и на другу страну, мислим на пренаглашавање људског елемента и устројства у Цркви, или харизматског (да кажемо Божанског). А ово сада је својеврсна перверзија и пермутација замена теза. "Обожење" човечанског аспекта.

Навео сам пример из Зизиуласовог текста у коме говори да као што се у Христу превазилазе разлике, тако се у личности (!) епископа превазилазе разлике па наводи природне (!), социјалне (!) итд.

Шта ово значи? Да то што је овај сиромах, а онај богат, превазилази се у ЛИЧНОСТИ епископа!? Или природне, то што је овај мушко, а она женско? Превазилази се у личности (!) епископа!!! Ма немој. Мало морген.

Све разлике се превазилазе само у ХРИСТУ.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Пошто је ова тема о "истинољубивости" читаоцима предлажем овај коментар.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Само да подсетим на тему која претходи овој и претпоставку да ће помињање Зизјуласа покренути расправу. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 4.5.2019. at 19:23, Хаеул рече

Не, није се показао бољим, јер сте ви, уз дужно поштовање, јеретици и данас се налазите ван оквира Цркве. Ето где вас је довео ваш унитаризам.

Ovi samo govori u kojem se duhovnom stanju nalaziš.

Подели на овим сајтовима

On 4.5.2019. at 21:58, Ведран* рече

то што није точно :))

Naravno da nije savršeno jer je ljudsko i samo jedan od oblika . Ja sam toga svjestan, to da nije točno.

Ali unatoč tome što nije savršeno ne umanjuje ono što Crkva sama po sebi je.

Stoga sam zabrinut što smatraš katolike za heretike jer to sigurno nije u duhu kršćanstva...

Sasvim sam siguran da ovako nešto vodi u to da će ti se ti heretici približiti puno više nego što misliš jer što tražiš to i dobivaš.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kopitar рече

Naravno da nije savršeno jer je ljudsko i samo jedan od oblika . Ja sam toga svjestan, to da nije točno.

Ali unatoč tome što nije savršeno ne umanjuje ono što Crkva sama po sebi je.

Stoga sam zabrinut što smatraš katolike za heretike jer to sigurno nije u duhu kršćanstva...

Sasvim sam siguran da ovako nešto vodi u to da će ti se ti heretici približiti puno više nego što misliš jer što tražiš to i dobivaš.

Ја ти нигде нисам директно рекао да си јеретик, нити сам у твоме виртуелном присуству изговорио те речи. Према томе "промашио си тему".

Али рећи ћу ти да сам ја од римокатоличког бискупа активног на екуменском пољу лично чуо јасан римокатолички став о екуменском покрету и делатностима и то на званичном курсу под називом "екуменизам" који сам имао прилику да похађам. И мој став се не разликује од његовог. Његов став (то јест званични римокатолички став) је гласио да римокатолици сматрају да сви они који нису у јединству са римским папом јесу изван Цркве (иако се често избегава израз "јеретици") али да то не спречава римокатоличку Цркву да води дијалог итд. Тако и ја, као Православни Хришћанин, приступам питању оних који нису у Православној Цркви, укључујћи и вас Римокатолике.

Дакле немаш никакав разлог да ми било шта спочитаваш. Прво зато што се нигде нисам изјашњавао по овом питању, а друго зато што имам неко можда оквирно мишљење (без изношења нијанси) слично званичном ставу римокатоличке Цркве, само из перспективе Православних.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ведран* рече

Ја ти нигде нисам директно рекао да си јеретик, нити сам у твоме виртуелном присуству изговорио те речи. Према томе "промашио си тему".

Али рећи ћу ти да сам ја од римокатоличког бискупа активног на екуменском пољу лично чуо јасан римокатолички став о екуменском покрету и делатностима и то на званичном курсу под називом "екуменизам" који сам имао прилику да похађам. И мој став се не разликује од његовог. Његов став (то јест званични римокатолички став) је гласио да римокатолици сматрају да сви они који нису у јединству са римским папом јесу изван Цркве (иако се често избегава израз "јеретици") али да то не спречава римокатоличку Цркву да води дијалог итд. Тако и ја, као Православни Хришћанин, приступам питању оних који нису у Православној Цркви, укључујћи и вас Римокатолике.

Дакле немаш никакав разлог да ми било шта спочитаваш. Прво зато што се нигде нисам изјашњавао по овом питању, а друго зато што имам неко можда оквирно мишљење (без изношења нијанси) слично званичном ставу римокатоличке Цркве, само из перспективе Православних.

Lajkao si bio ovo:

Не, није се показао бољим, јер сте ви, уз дужно поштовање, јеретици и данас се налазите ван оквира Цркве. Ето где вас је довео ваш унитаризам.

Ваша организација можда лепофункционише - да је заиста тако, до Реформације не би ни дошло, а не би дошло ни до Великор раскола - али у очима нас православних, она је парасинагога.

Мешате бабе и жабе. Црква, држава и привреда нису у истој равни. А, све и кад би били, ваш систем опет не би био бољи, јер све практичне предности које доноси унитаризам, а које и те како постоје, далеко надмашују бројни, јасни и озбиљни недостаци. 

Знали су Господ и Апостоли шта су радили када су епископима дали велику власт унутар појединачних епархија, а изнад њих поставили, не појединца, већ Сабор - и то не један - тако јасно подређујући унитарност саборности. А онај коме оно што су Господ и Апостоли изградили није по вољи, нема шта да тражи у Цркви, и сам се из ње изопштава.

Зато, ја могу имати своја убеђења по питању државног уређења, али кад је реч о Цркви, саборност је једини пут. 

Подели на овим сајтовима

Па шта? Сад теби треба да објашњавам зашто сам нешто лајкао?

Немам намеру то да радим!

Има, на пример, једна порука коју нисам "лајкао" где ти се каже да си јеретик, управо само зато што ти је у њој то тако речено. Па да ли то треба да објашњавам такође? И који делови ми се свиђају, и који ми се не свиђају, и који елемент је превагнуо у мојој субјективној одлуци да нешто лајкам или не лајкам у одређеном тренутку и какво је моје субјективно значење палчева, смешка оваквог или онаквог, или срца итд. итсл. Немам намеру да се било коме правдам и објашњавам за палчеве срца и смешке.

Ти, нити било ко други, не може да зна зашто сам ја на нешто ставио палчеве, а на нешто друго нисам, без да ме директно питате.

А закључак који си ти успео да донесеш и да га исчупаш "из палца", далеко превазилази машту многих.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, farisejski.bukvojed рече

Ako se gg. Atanasiju (umirovjenom) javio Bog Otac i otkrio mu ovu istinu koja je do sada bila nepoznata, red bi bio da to i obznani, pa da dobijemo i "Otkrivenje Atanasijevo (umirovljenog)".

Сигурно си мислио Барт Мајка, је л да?

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, kopitar рече

Ovi samo govori u kojem se duhovnom stanju nalaziš.

Можда би то био случај да је било што од изреченог мој лични став. Суд о јеретичном карактеру ваше организације донели су далеко компетентнији од мене - неки од њих, попут Светог Фотија Великог, и пре самог њеног настанка. 

Никада у животу нисам било шта од онога што мислим о одређеној верској традицији, организацији или заједници, пренео на појединце који им припадају. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

Има, на пример, једна порука коју нисам "лајкао" где ти се каже да си јеретик,

Нисам му рекао да је јеретик. Заправо, сад кад прочитам свој коментар, видим да је то разумно тумачење написаног, али то ми свеједно није била намера. То "ви" у мом коментару се односи на саму организацију. Разуме се, ако је само учење јеретичко, природно је да је и онај који га исповеда јеретик, али ја свеједно никога нисам непосредно етикетирао као јеретика. 

Ако он има проблем с тим што веку коју проповеда његова верска заједница сматрам јеретичком, то ме се не тиче. Исти став о мојој Цркви имају и они који предводе његову, говорили то отворено или не. Не пада ми на памет да зарад политичке коректности изврћем чињенице. Сви који нису део Цркве су по дефиници расколници, јеретици, или и једно и друго - или, пак, нешто још горе. То је бар нешто око чега се православни и римокатолици слажу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Хаеул рече

Можда би то био случај да је било што од изреченог мој лични став. Суд о јеретичном карактеру ваше организације донели су далеко компетентнији од мене - неки од њих, попут Светог Фотија Великог, и пре самог њеног настанка. 

Никада у животу нисам било шта од онога што мислим о одређеној верској традицији, организацији или заједници, пренео на појединце који им припадају. 

За време Светог Фотија смо били у јединству са Западном Црквом тако да мислим да није умесно њега спомињати у овом контексту.

Подели на овим сајтовима

Црква је била то што јесте вековима пре него што је Свети Максим рођен, и пуна два миленијума пре него што су "неки" почели да золупотребљавају његове, и речи многих других, зарад оправдавања овога или онога. 

Зна се шта је православна еклисиологија, зна се какав је вековни канонски поредак Цркве. Не претерујмо с тумачењима и мистификацијом и не правимо од једне реченице идола. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...