Jump to content

Neurobiologija i moderna psihologija negiraju postojanje besmrtne duse

Препоручена порука

1 hour ago, Vladan :::. рече

Да али то није линеарно, неко са 1000 успева да руководи својим животом а неко са 300 не успева него и погоршава. До чега је то?

Zato sam uneo i protivtežu u vidu frontalnog režnja. U pitanju je odnos ta dva. Ali ne samo ta dva jer nisu stvari toliko proste. One su veoma složene, mnogo je biohemijskih faktora ali ja sam izabrao dva čisto da bih ilustrovao poentu. Da li utice dva ili dva miliona faktora je nebitno za suštinu stvari. Biomehanika je ta istina. 

Motocikl i spejs šatl funkcionišu po identičnim principima. Po mehaničkim principima. 

Mozak je složeniji od najslozenijeg spejs šatla ali pokorava se istim zakonima prirode. 

Da li je moguće da vodimo ovu raspravu a da ne podrazumevamo da je seksualni nagon biološka (prirodna, dakle regulisana prirodnim zakonima) funkcija? 

Kako ja koji imam slabiji libido i snažniji super ego (frontalni režanj) mogu da osuđujem pohotnog čoveka koji menja žene kako stigne? Kako kada sam svestan da je i on proizvod svoje biologije? Zašto bih mislio da bih ja postupio drugačije ako bih imao njegovu biohemiju?? 

Koliki nam je bio libido kada smo bili deca a koliki je sada? A kakav će biti u dubokoj starosti u odnosu na ovaj danas? Razlika je BIOLOŠKA na psihološko-moralni aspekt iz njega sledi. 

Sada će neko da kaže- nije SAMO biološka.. I onda će da pomene savest, moral i trud. Međutim to su sve funkcije drugog dela mozga! Opet mozak! Funkcije koje samo čovek ima za razliku od drugih sisara sa kojima delimo primitivnije moždane sutrukture i njima svojstvene funkcije. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 328
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Tumaralo. рече

Zato sam uneo i protivtežu u vidu frontalnog režnja. U pitanju je odnos ta dva. Ali ne samo ta dva jer nisu stvari toliko proste. One su veoma složene, mnogo je biohemijskih faktora ali ja sam izabrao dva čisto da bih ilustrovao poentu. Da li utice dva ili dva miliona faktora je nebitno za suštinu stvari. Biomehanika je ta istina. 

Motocikl i spejs šatl funkcionišu po identičnim principima. Po mehaničkim principima. 

Mozak je složeniji od najslozenijeg spejs šatla ali pokorava se istim zakonima prirode. 

Da li je moguće da vodimo ovu raspravu a da ne podrazumevamo da je seksualni nagon biološka (prirodna, dakle regulisana prirodnim zakonima) funkcija? 

Kako ja koji imam slabiji libido i snažniji super ego (frontalni režanj) mogu da osuđujem pohotnog čoveka koji menja žene kako stigne? Kako kada sam svestan da je i on proizvod svoje biologije? Zašto bih mislio da bih ja postupio drugačije ako bih imao njegovu biohemiju?? 

Koliki nam je bio libido kada smo bili deca a koliki je sada? A kakav će biti u dubokoj starosti u odnosu na ovaj danas? Razlika je BIOLOŠKA na psihološko-moralni aspekt iz njega sledi. 

Sada će neko da kaže- nije SAMO biološka.. I onda će da pomene savest, moral i trud. Međutim to su sve funkcije drugog dela mozga! Opet mozak! Funkcije koje samo čovek ima za razliku od drugih sisara sa kojima delimo primitivnije moždane sutrukture i njima svojstvene funkcije. 

I opet ima primera svetih koji su pobedeli svoj libido bez ikakve operacije mozga. To znaci da su sangom duha i Bozjom blagodacu menjali odredjene parametre u mozgu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, grigorije22 рече

Tumaralo je poceo da prihvata ateisticke lazi zdravo za gotovo. Kao da je zaboravio sta je sveti Nil rekao od koga ce da dodje zlo u poslednjim vremenima.

Ma i kada bi mi matematički dokazali da Hrist ne postoji ja bih opet pre verovao Hristu nego matematici (dakle, mislim isto kao i pisac). Bez zezanja. To je kod mene tako. Druga je stvar što je moja vera slaba i nedelotvorna.

Ali ne vidim zašto su ono ateističke laži? Koliko ja vidim to su najobičnije suve činjenice. 

пре 1 сат, grigorije22 рече

Duh ne robuje samo mozgu vec celom telu. Zato je uveden post da bi se duh izdigao iznad tela. Iskustva trecih lica su medicinski i naucno potvrdjena i o tome ima u klipu sa Darkom Saricem. Masovne ubice su bile kroz istoriju pozivane na pokajanje i pokajali su se bez ikakve operacije mozga

Da to je druga varijanta, da duša robuje ali da ne proizilazi iz tela. To je Avgustinovo viđenje. Može biti.. 

Ovo sa masovnim ubistvima si promašio poentu. Ne ulazeći u to da li su se zaista pokajali iznutra jer to samo Bog moze znati. 

U budućnosti će biti moguće plastične operacije mozga kao što danas rade sa licem i polom!! 

Već je moguće genetski inženjeringom modifikovati psihičke (duševne?!?) karakteristike budućeg čoveka. Zašto ne bi? Kada se 85% genoma odnosi na mozak!! 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Tumaralo. рече

Da li je moguće da vodimo ovu raspravu

Кренуло је од тога да душа (или личност) мења мозак и показало се да то може код разних зависника. Ти затим кажеш то је исто мозак, ок, али онда немаш темељ да тражиш доказ да душа нешто ради са мозгом јер немаш никакву идеју шта би то могло бити :)

Сад да имаш неку муку са собом с којом ниси могао никако да се избориш и помолиш се и реши се, ти би рекао: исто мозак :) 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, grigorije22 рече

I opet ima primera svetih koji su pobedeli svoj libido bez ikakve operacije mozga. To znaci da su sangom duha i Bozjom blagodacu menjali odredjene parametre u mozgu.

"Snaga duha" je projava snažnog neokorteksa. Jaka volja. Kojom su suzbili projave primitivnijih delova mozga (koje delimo sa životinjama). 

Iskustva tih ljudi jesu interna drama delova mozga. 

Da li su ljudi svesni sledećih činjenica: Duševne bolesti se nasleđuju. Psihopate se rađaju. Genijalci se rađaju. Glupaci se rađaju. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Tumaralo. рече

Ma i kada bi mi matematički dokazali da Hrist ne postoji ja bih opet pre verovao Hristu nego matematici (dakle, mislim isto kao i pisac). Bez zezanja. To je kod mene tako. Druga je stvar što je moja vera slaba i nedelotvorna.

Ali ne vidim zašto su ono ateističke laži? Koliko ja vidim to su najobičnije suve činjenice. 

Da to je druga varijanta, da duša robuje ali da ne proizilazi iz tela. To je Avgustinovo viđenje. Može biti.. 

Ovo sa masovnim ubistvima si promašio poentu. Ne ulazeći u to da li su se zaista pokajali iznutra jer to samo Bog moze znati. 

U budućnosti će biti moguće plastične operacije mozga kao što danas rade sa licem i polom!! 

Već je moguće genetski inženjeringom modifikovati psihičke (duševne?!?) karakteristike budućeg čoveka. Zašto ne bi? Kada se 85% genoma odnosi na mozak!! 

Suve cinjenice ali su im zaključci divlji. Da, sve ce to moci da se radi i zato revnitelji vrište na nove tehnologije i pozivaju da se odbace sve moderne tehnologije jer su u službi antihrista. Postoje čak i proroštva svetih koje treba proveriti da ih nisu slučajno falsifikovali razni revnitelji o nezamislivom napretku nauke poslednjim vremenima. o produžavanju života i do 1000 godina.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tumaralo. рече

"Snaga duha" je projava snažnog neokorteksa. Jaka volja. Kojom su suzbili projave primitivnijih delova mozga (koje delimo sa životinjama). 

Iskustva tih ljudi jesu interna drama delova mozga. 

Da li su ljudi svesni sledećih činjenica: Duševne bolesti se nasleđuju. Psihopate se rađaju. Genijalci se rađaju. Glupaci se rađaju. 

Kako ce on da osnazi neokorteks ako je rodjen sa istim koji je slab? Da, svesni su i pravoslavci prave razliku izmedju oboljenja mozga i djavoimanosti. Ta razlika se pravi jos od NZ. Subotari na primer skoro sve podvode pod demone. Nakljukas se opijatima i onda ti demon pravi vizije. Kao da su njemu potrebne opojne droge da bi delovao.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vladan :::. рече

Сад да имаш неку муку са собом с којом ниси могао никако да се избориш и помолиш се и реши се, ти би рекао: исто мозак

Ne bih. Ako bi se manifestovalo na spoljnom planu. Mada i onda ne bih mogao razlikovati slučajnost od prave stvari al ajde..

Ako bi bilo iznutra mogao bi to biti samo mozak. Ali mislim da ne bih verovao da je mozak. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Kako ce on da osnazi neokorteks ako je rodjen sa istim koji je slab? Da, svesni su i pravoslavci prave razliku izmedju oboljenja mozga i djavoimanosti. Ta razlika se pravi jos od NZ. Subotari na primer skoro sve podvode pod demone. Nakljukas se opijatima i onda ti demon pravi vizije. Kao da su njemu potrebne opojne droge da bi delovao.

"Interni dijalog". Unutrašnja drama. Kao vegetativni nervni sistem. Kao sistem organa za varenje. Scenario zapisan u DNK koji se otkriva u kontekstu sredine. Automat. 

Ne znam kako su u NZ razlikovali demone od đavoimanosti? 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tumaralo. рече

"Interni dijalog". Unutrašnja drama. Kao vegetativni nervni sistem. Kao sistem organa za varenje. Scenario zapisan u DNK koji se otkriva u kontekstu sredine. Automat. 

Ne znam kako su u NZ razlikovali demone od đavoimanosti? 

Ma jasta bas zapisano u DNK kod onih koji su resili da promene zivot. Razlikkovanje izmedju dusevnih bolesti i djavoimanosti. O tome je pricao monah Arsenije Jovanovic i tacno naveo stih iz NZ.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Juanito рече

Психологија је и дан данас далеко од ”пунокрвне науке”, а камоли 1930. Јесте солидно напредовала и неке ствари у психологији јесу научне, ал овај га претера.

Поред тога, лик је сцијентиста и при том се понаша ко креационисти. Као што креационисти измисле неку своју теорију еволуције, па је онда обарају, тако и овај измисли неку своју верзију душе, па је онда доказује да таква душа не постоји, тј. да нема потребе да постоји јер се без ње може све објаснити.

Iako autor svakako žešće vuče na scientizam, nisi baš skroz u pravu... nije izmislio svoju verziju duše, pa to obarao... obarao je stavove Dekarta i Platona, koje je i citirao... i koje BTW i dan danas dele milioni ljudi i propagiraju mnogi sveštenici raznih religija...

Tačno je da nije oborio svaki mogući/postojeći teološki koncept duše (a pravi se da jeste), niti će nauka to moći da obori...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, grigorije22 рече

Ako prihvatimo ovo znaci da se mi zabadava molimo za upokojene. Znaci da su svetitelji mrtvi i da ce da ozive tek nakon Parusije. Naravno postoji i ona teorija koja nije prihvacena u Crkvi o putovanju svetih iz Eshatona kroz vreme. Tako je sveti Serafim Sarovski mogao sam sebi da se javi. Boze me sacuvaj i sakloni. :krstix:

Jok... samo znači da (ako ne pređete na pravu stranu ;) ) treba da se manete argumenata zasnovanih na materijalnim stvarima, poput argumenata koje su u vezi sa ovim iznosili Dekart i Platon i God-of-the-gaps argumenata i da prosto verujete u svemoćnog Boga koji nije ograničen materijalnim...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Jok... samo znači da (ako ne pređete na pravu stranu ;) ) treba da se manete argumenata zasnovanih na materijalnim stvarima, poput argumenata koje su u vezi sa ovim iznosili Dekart i Platon i da prosto verujete u svemoćnog Boga koji nije ograničen materijalnim...

To treba da se oglase teolozi i to oni starotarski Svetosavci. :ani_biggrin: A mogao bi i ovaj novatarski Milojkov.:D Samo da ne krene sa pricom o platonizmu kako nam dusa nije bitna zbog voskresenija.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...