Jump to content

Neurobiologija i moderna psihologija negiraju postojanje besmrtne duse

Препоручена порука

• Одговори 328
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 минута, Tumaralo. рече

I opet vrcenje u krug. To sto je ostecen deo mozga ne znaci niti dokazuje da je um nestao. Ima primera gde deo mozga za svest tokom tzv. klinicke smrti nije aktivan i covek sve vidi van tela. Kada duh napusti telo seca se svih grehova cak i onih pocinjenih u detinjstvu bez obzira sto je mozak to zaboravio. Besmrtni duh je D particija na kojoj se cuvaju sve informacije. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, grigorije22 рече

Ima primera gde deo mozga za svest tokom tzv. klinicke smrti nije aktivan i covek sve vidi van tela. Kada duh napusti telo seca se svih grehova cak i onih pocinjenih u detinjstvu bez obzira sto je mozak to zaboravio. Besmrtni duh je D particija na kojoj se cuvaju sve informacije.

Ne znam ništa o ovome.

Mislim, čitao sam ranije poprilično o ovim iskustivma, slušao intervjue, gledao emisije i sve... ali nisam stekao utisak da je to nešto apsolutno istinito. Neko ima takva iskustva, neko nema... Mogu biti halucinacije, može biti realno.. I najvažnije - mnogo je prevara u svemu tome. Ima mnogo lažnih svedočanstava.

Najjači argument za mene bio bi da mogu dušom da delujem na mozak :)  Da mogu da izmenim sopstvenu prirodu, samo malo. Da mogu da steknem neku pozitivnu  osobinu a da izgubim negativnu. Ili samo da pojačam /smanjim. Bilo šta, simboličnog značaja samo da je. Ili kada bi molitva delovala makar malo. Zamisli, da molitva ostvari nekakav efekat, bilo kakav, umesto što ne znači ništa? Dani prolaze a mozak vrti istu ploču. Mozak projektuje dušu kao projektor na filmsko platno. I sve ovo govorim uprkos tome što sam imao tri natprirodna iskustva u životu (ništa dramatično). Eto šta je slepa sila maloverja :((

Подели на овим сајтовима

Evo nesto na ovu temu sa jednog starog foruma. :ani_biggrin:

Ateista 

potpuno (i to cak i dugorocna, hemijski, kroz inhibiciju PKC zeta). Mogu se promeniti osnovne karakterne osobine, tako da dobar covek postane zao da svestenik postane pedofil, da odlican ucenik postane narkoman (i to kroz neverovatno malu leziju u orbitofrontalnom korteksu).

Dakle ukoliko su sve covekove osobine, odnosno karakterne crte zapravo ukorenjene u nasem mozgu i promeljive su jednostavnim hirurskim zahvatima, kakve veze sa time ima dusa? Ukoliko smo mi materijalna bica pa tako i nase osobine, zloba, dobrota, sve emocije itd zapravo fizicke karakteristike odnosno procesi koji su promenjlivog svojstva jer su fizicki a ne nematerijalni gde je tu dusa? Sta se desava sa dusom coveka kod kog dodje do promene karakternih crta namerno ili nenamerno?

Sta cemo sa promenama u u orbitofrontalnom korteksu? Ako postoji nesto vise od mozga, onda te promene ne bi uticale na karakter

Response Ok,prvo...ovo je upravo dokaz Judeo Hrišćanskog koncepta i govorenja da je ovde telo glavno....telo je ovde čovekova osnovna komponenta...mozak upravlja uglavnom sa svim ,,spiritualnim,, i intelektualnim aktivnostima koje u ovome svetu obavljamo,dok svest odnosno Spirit i Um samo obavljaju i ti prilično limitirano odredjene funkcije kod čoveka dok god je u telesnoj odnosno materijalnoj formi...ovo bi mogli da izjednačimo i sa vidom...i sa disanjem npr...itd..evo...čoveku izvadiš oči..on ne vidi ništa...znači..ne postoji duša...pa naravnpo da je ovo apsurdno,jer glavni motor prema kojem u ovom svetu radimo je telo i naša materijalna biološka mašina odnosno osnovna komponenta u materijalnom svetu.....naravno postoji ogroman broj slepih ljudi,pa i slepih ljudi na koje su naučnici eksperimentisali koji su posle smrti,odnosno pošto im je srce stalo,i sve moždane funkcije odumrle,kao i svi vitalni organi,desetine minuta,sate pa čak i par dana posle smrti(3 dana maksimum) odnosno post mortem fenomeni...gde su ljudi slepi od rodjenja ,,odvojivši se duhovno,, prešli u potpuno drugi realm,u hipersenzitivni svet gde dupa i Um nisu limitirani sa telesnom komponentom odnosno gde mozak i telo ne vode glavnu ulogu i vrše i kontrolišu sve funkcije redukovane na 5 čula....baš naprotiv videli su sve,sve su kasnije opisali i da skratim pričueto ima i jedan eksperiment gore na slepom čoveku,ali ...i disati..i videti...i razmišljati,i odlučiti itd...sve su ove stvari u ovom svetu vodjene i kontrolisane našim biološkim materijalnim odnosn telesnim funkcijama...pa duša može da diše,i diše...ali vidiš ti ti dok si u telu,ti ne dišeš dušom,nego plućima,pa kada dobiješ upalu pluća teško dišeš,kašlješ i eto...ovo je dokaz da nema duše jer ,,pluća su jedino kroz št amožeš da dišeš,, ??Upravo o ovome govori Sveto Pismo,da se ne zabunimo,sve ide svojim naturalnim procesima,i sve je za ono za šta je stvoreno,ovo je materijalan svet,i ovde glavnu ulogu ima materija odnosno naše telo,korz koje i osećamo ovaj svet,dok u spiritualnoj dimenziji odnosno svetu Spirit odnosno Um vodi glavnu ulogu i kroz njega mi osećamo i znamo,i rezonujemo itd....zato ne treba mešati ovo dvoje,i zato je i objašnjeno u Svetom Pismu kai i naglašeno da u sveopštem vaskrsenju,gde će zakoni i gde će dimenzija biti drugačija,ljudi neće vaskrsnuti telesno,i opet biti kao sada...nego će njihovo telo biti preobučeno u Dušu,koja će onda imati glavnu ulogu i kontrolisati kao i dominirati sve funkcije uključujući i rezonovanje i osećaje koje je trenutno svedeno i limitirano samo na 5 čula.......a što se tiče ovoga o ponašanju i efektu orbitofrontalnog korteksa na osobu,njene emocije i volju itd

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Tumaralo. рече

Ne znam ništa o ovome.

Mislim, čitao sam ranije poprilično o ovim iskustivma, slušao intervjue, gledao emisije i sve... ali nisam stekao utisak da je to nešto apsolutno istinito. Neko ima takva iskustva, neko nema... Mogu biti halucinacije, može biti realno.. I najvažnije - mnogo je prevara u svemu tome. Ima mnogo lažnih svedočanstava.

Najjači argument za mene bio bi da mogu dušom da delujem na mozak :)  Da mogu da izmenim sopstvenu prirodu, samo malo. Da mogu da steknem neku pozitivnu  osobinu a da izgubim negativnu. Ili samo da pojačam /smanjim. Bilo šta, simboličnog značaja samo da je. Ili kada bi molitva delovala makar malo. Zamisli, da molitva ostvari nekakav efekat, bilo kakav, umesto što ne znači ništa? Dani prolaze a mozak vrti istu ploču. Mozak projektuje dušu kao projektor na filmsko platno. I sve ovo govorim uprkos tome što sam imao tri natprirodna iskustva u životu (ništa dramatično). Eto šta je slepa sila maloverja :((

Ima takvih naucnih istrazivanja o uticaju meditacije i joge na odredjene delove mozga.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Tumaralo. рече

Najjači argument za mene bio bi da mogu dušom da delujem na mozak :)  Da mogu da izmenim sopstvenu prirodu, samo malo. Da mogu da steknem neku pozitivnu  osobinu a da izgubim negativnu. Ili samo da pojačam /smanjim. Bilo šta, simboličnog značaja samo da je. Ili kada bi molitva delovala makar malo. Zamisli, da molitva ostvari nekakav efekat, bilo kakav, umesto što ne znači ništa?

Имаш оне психо-физички зависне наркомане, окореле, који се у Земљи живих промене из корена (не сви али доста њих да). И шта су радили тамо? Молили се, радили нешто тамо по имању, јели, спавали и то је то. Мозак је био физички зависан а онда промена, ни од чега, јер споља гледано нису радили ништа специјално осим што су нормално живели.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Vladan :::. рече

Имаш оне психо-физички зависне наркомане, окореле, који се у Земљи живих промене из корена (не сви али доста њих да). И шта су радили тамо? Молили се, радили нешто тамо по имању, јели, спавали и то је то. Мозак је био физички зависан а онда промена, ни од чега, јер споља гледано нису радили ништа специјално осим што су нормално живели.

Svaki lekar će ti reći da zavisnik zauvek ostaje zavisnik.

Jedino može da apstinira od droge (i tako sebi da spasi život). Ali uvek ima potrebu.

Zato im je potrebna izolacija i promena okruženja. 

Potreba za drogom, koja je posledice narušene hemije mozga, je neizlečiva. (naravno, potebna je varnica, to jest kušanje droge , da bi se raspalio taj plamen koji se nikada ne gasi.)

Ja sam pušio cigare 9 meseci, na kraju je došlo do paklice svaki dan, i nisam se navukao. Drugi su posle par nedelja postali nemoćni pred nikotinom. Mnogi od njih su daleko jači karakter od mene. Mnogo disciplinovaniji. Ali eto, hemija mozga im je takva da ih porobi nikotin.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Tumaralo. рече

Svaki lekar će ti reći da zavisnik zauvek ostaje zavisnik.

Jedino može da apstinira od droge (i tako sebi da spasi život). Ali uvek ima potrebu.

Исто као и људи зависни од хране или секса рецимо. За те ствари је нормално да осећају потребу али то што повремено осећају потребу не значи да се нису излечили иначе би сви ми били неизлечиви зависници од нечега. Ако нешто не контролише човеков живот то је то а појављивање потреба или жеља не можеш да контролишеш и да хоћеш (без Божије помоћи).

Подели на овим сајтовима

@grigorije22

Što se tiče ovoga sa starog foruma..

Odmah sam znao šta da očekujem kada je ateista napisao kratko i koncizno svoje pitanje a kada se vernik raspisao. Istina je uvek jednostavna.
Pri tome vernik je upotrebio monstruozni termin "judeo-hrišćanstvo" koji mi je odmah upao u oči. To je najžešći oksimoron koji postoji.

Elem, vernik nije uspeo da odgovori zašto je pravednik samo na jedan rez na mozgu dalje od ubice.

Poziva se na iskustva trećih lica u koja veruje... ništa što je očigledno, razumno, prenosivo putem dokaza ili poziva na introspekciju.

Duša, čak iako postoji, previše robuje mozgu.

Antička podela na telo i dušu nema više nikakvog smisla.

Imam jedno KLJUČNO pitanje koje može sažme čitavu ovu diskusiju: Da li biste masovnog ubicu pozvali na pokajanje ili biste ga poslali na operaciju mozga koja bi mu uklonila tumor sa amigdale?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Vladan :::. рече

Исто као и људи зависни од хране или секса рецимо. За те ствари је нормално да осећају потребу али то што повремено осећају потребу не значи да се нису излечили иначе би сви ми били неизиечиви зависници од нечега. Ако нешто не контролише човеков живот то је то а појављивање потреба или жеља не можеш да контролишеш и да хоћеш (без Божије помоћи).

Tako je.

Ali da li sada vidiš da je ta razlika među ljudima, u tom smislu, kvantitativna, odnosno da zavisi od količine čežnje za nečim koja ima svoj osnov u biologiji?

Svako ima seksusalni nagon, nego ka obuzdava bolje a neko gore. Neko ima jači a neko slabiji.

Da li ti je razumno da čovek koji ima 1000 ng/ml testosterona u krvi ima jači seksusalni nagon od čoveka koji ima 300 ng/ml testosterona u krvi?

Kakav je seksualni nagon čoveka kada ga kastriraju? Zašto su ranije tako tretirali silovatelje i pedofile? 

Takođe, ono što ih sprečava da divljaju kao gorile jeste u forntalnom režnju, tako da onaj koji ima više sive mase, prokrvljenost i ostalo,  biće u boljoj mogućnosti da se obuzda?

Kada cenimo karakterne osobine nekog čoveka mi u stvari cenimo manifestaciju njegovog biomehaničkog ustrojstva!

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Tumaralo. рече

@grigorije22

Što se tiče ovoga sa starog foruma..

Odmah sam znao šta da očekujem kada je ateista napisao kratko i koncizno svoje pitanje a kada se vernik raspisao. Istina je uvek jednostavna.
Pri tome vernik je upotrebio monstruozni termin "judeo-hrišćanstvo" koji mi je odmah upao u oči. To je najžešći oksimoron koji postoji.

Elem, vernik nije uspeo da odgovori zašto je pravednik samo na jedan rez na mozgu dalje od ubice.

Poziva se na iskustva trećih lica u koja veruje... ništa što je očigledno, razumno, prenosivo putem dokaza ili poziva na introspekciju.

Duša, čak iako postoji, previše robuje mozgu.

Antička podela na telo i dušu nema više nikakvog smisla.

Imam jedno KLJUČNO pitanje koje može sažme čitavu ovu diskusiju: Da li biste masovnog ubicu pozvali na pokajanje ili biste ga poslali na operaciju mozga koja bi mu uklonila tumor sa amigdale?

Duh ne robuje samo mozgu vec celom telu. Zato je uveden post da bi se duh izdigao iznad tela. Iskustva trecih lica su medicinski i naucno potvrdjena i o tome ima u klipu sa Darkom Saricem. Masovne ubice su bile kroz istoriju pozivane na pokajanje i pokajali su se bez ikakve operacije mozga. Dakle iskustvo Crkve govori suprotno savremenoj nauci gde su mnogi ljudi pobedili svoje telo blagodacu Bozijom.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tumaralo. рече

Прво, немају све масовне убице туморе нити су сви са туморима мозга масовне убице. 

Што се тиче овога:

пре 12 часа, Tumaralo. рече

Slučaj Čarlsa Vitmena. Bio je momak za primer. Visoko inteligentan, moralan, poštovan, student. Onda je počeo da oseća stravične migrene i agresiju. Išao kod psihijatra, pio lekove.. Ništa. Onda napisao pismo u kom najavljuje masovono ubistvo, ubija ženu i majku ("da ih poštedi sramote"), uzima pušketinu, i onda odlazi na koledž i ubija oko 15 ljudi pre nego što ga je policija usmrtila. U pismu je takođe zahtevao da mu se odradi autopsija (dakle, očeivao je da će ubijati ljude dok njega ne ubiju). Urađena je autopsija i ispostavilo se da je imao tumor veličine golf loptice koja mu je pritiskala amigdalu!!

википедија даје прилично резервисана мишљења лекара, није баш ситуација 1+1=2

"Psychiatric contributors to the report concluded that "the relationship between the brain tumor and [...] Whitman's actions [...] cannot be established with clarity. However, the [...] tumor conceivably could have contributed to his inability to control his emotions and actions",[62] while the neurologists and neuropathologists concluded: "The application of existing knowledge of organic brain function does not enable us to explain the actions of Whitman on August first."[63]  Forensic investigators have theorized that the tumor pressed against Whitman's amygdala, a part of the brain related to anxiety and fight-or-flight responses.[64][65]"

Конкретно, за твоје питање: прво операција, а затим и покајање, за сваки случај :) јер, можда му се за душу ухватио неки пелцер у међувремену ;)  

Подели на овим сајтовима

Kada se govori o ovim stvarima hriscani ne treba da zaborave da ce antihrist izmedju ostalog da stavlja svoj pecat na celo. Dakle gde se nalazi mozak. Postavlja se pitanje zasto bas tu? Zasto ne u predelu creva ili negde drugde?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Tumaralo. рече

kvantitativna...

Svako ima seksusalni nagon, nego ka obuzdava bolje a neko gore. Neko ima jači a neko slabiji.

Da li ti je razumno da čovek koji ima 1000 ng/ml testosterona u krvi ima jači seksusalni nagon od čoveka koji ima 300 ng/ml testosterona u krvi?

Да али то није линеарно, неко са 1000 успева да руководи својим животом а неко са 300 не успева него и погоршава. До чега је то?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Прво, немају све масовне убице туморе нити су сви са туморима мозга масовне убице. 

Што се тиче овога:

википедија даје прилично резервисана мишљења лекара, није баш ситуација 1+1=2

"Psychiatric contributors to the report concluded that "the relationship between the brain tumor and [...] Whitman's actions [...] cannot be established with clarity. However, the [...] tumor conceivably could have contributed to his inability to control his emotions and actions",[62] while the neurologists and neuropathologists concluded: "The application of existing knowledge of organic brain function does not enable us to explain the actions of Whitman on August first."[63]  Forensic investigators have theorized that the tumor pressed against Whitman's amygdala, a part of the brain related to anxiety and fight-or-flight responses.[64][65]"

Конкретно, за твоје питање: прво операција, а затим и покајање, за сваки случај :) јер, можда му се за душу ухватио неки пелцер у међувремену ;)  

Tumaralo je poceo da prihvata ateisticke lazi zdravo za gotovo. Kao da je zaboravio sta je sveti Nil rekao od koga ce da dodje zlo u poslednjim vremenima.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...