Jump to content

МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН АЛФЕЈЕВ - о служењу са отвореним Царским дверима

Оцени ову тему

Препоручена порука

народ треба едуковати...

• Свиђа ми се 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, grigorije22 рече

U mojoj eparhiji ...

Па ето, што их не едукујете? :scratch_head:

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, JESSY рече

народ треба едуковати...

Неке (а видимо да их, дакле, није мало) можеш да  образујеш колико хоћеш, ништа практично нећеш код њих постићи, јер и они имају  аргументе да треба да остане таква устаљена пракса. А увек, и у свему, где су обе стране више-мање у праву, треба се држати status quo. Пракса то показује, најмање буде "жртава". А о свима треба мислити и никога не изгубити. Тим пре бог тога што јако тешко да се човек уопшре обрати и заживи еванђелским и светотајинским животом. Муку мучимо да човека приведемо Хришћаснкој вери, а кад се нађе у њој не трудимо се много да га задржимо.   

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, grigorije22 рече

U mojoj eparhiji mnogi vise nece da odlaze u Crkvu zato sto se sluzi po novom i sa otvorenim dverima pa idu u manastire gde se sluzi po starom.

Занимљиво... изгледа да ти људи мисле да постоји стара и нова благодат :)  Како ли их разликују када се служи на отвореном? Или када се служи по малим параклисима и капелама где нема ни иконостаса? Занимљиви неки људи...

СÑодна Ñлика

СÑодна Ñлика

СÑодна Ñлика

РезÑлÑÐ°Ñ Ñлика за паÑÐ°ÐºÐ»Ð¸Ñ Ð¸Ð½ÑÑиÑÑÑ

http://www.spc.rs/sr/slava_instituta_za_onkologiju_radiologiju_0

Параклис Светог Нектарија Егинског на Институту за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије прославио је свог заштитника светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Владимир Вукашиновић и Радич Радичевић, протојереј Небојша Тополић и ђакони Драган Танасијевић и Немања Ристић.

Богослужбени олтарски простор био је између шалтера за дијагностику  и кабинета за дијагностику. Ту јединствену цркву, предвођени директором Института проф. др  Раданом Џодићем, испунили су лекари, пацијенти и верни народ.

После свечаног чина ломљења славског колача владика Стефан је пренео благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и жеље да лекари истрају у својој служби, а пацијентима да Господ подари излечење.

Владика је честитао славу начелнику Института за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије проф. др Радану Џодићу, домаћину славе, као и свим запосленим и пожелео да милост Господња буде велика због даноноћног труда и жртвовања за ближње и пацијенте.

Слава ÐнÑÑиÑÑÑа за онкологиÑÑ Ð¸ ÑадиологиÑÑ

... литургијског сабрања у параклису Светог Јована Златоустог у Студентском граду, где је свету архијерејску Литургију, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, служио је Преосвештени Епископ липљански г. Јован

Слава ÐобÑоÑвоÑног Ñонда âСвеÑи ÐаÑилиÑе Ðеликиâ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Благовесник рече

о свима треба мислити и никога не изгубити. Тим пре бог тога што јако тешко да се човек уопшре обрати и заживи еванђелским и светотајинским животом. Муку мучимо да човека приведемо Хришћаснкој вери, а кад се нађе у њој не трудимо се много да га задржимо.   

ovo je potpuno tacno...ali postoji jos puno drugih stvari osim dveri...

пре 7 минута, Благовесник рече

они имају  аргументе да треба да остане таква устаљена пракса

i onda stalno dolaze u sukob sa onima koji misle drugacije...nije ni to dobro...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

53145699_389699255178157_767566287218094

линк

Мој храм, изгледа овако већ два месеца ако не и више. Ради се рестаруација, значи само завеса нас дели на моменте од гледања.

Ништа се није променило, сем навике...

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Благовесник рече

Ако је такав случај, да сам епископ, вратио бих служење са затварањем двери.  

И онда да поставиш људе да глуме свеће. Зато је то баш сраман грех, што одвајате људе од себе.

Замислите, на пример, да треба свако од нас да уђе у Рај. И на вратима стоји пролаз који може бити само у виду сусрета и помирења са другима из својег живота.

Па шта онда сматрате за причешће? Те форе које сте под окупатрорским шљамом прикупљали у виду заиста критичног индивидуализма, оставите за било коју другу секту и не пласирајте то за православље.

Не говорим ово лично теби, брате Благовесниче, него твој Љубљени жели да ти уручи сваку почаст и захвалност кроз сабрање свих нас као једнаких и у исто време присутних, просторно и делатно, за једним столом

Само поштујте све што се мора поштовати, а то се односи и на саму власт и биће нам гарантовано спасоносно и благодатно. :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече

@Bokisd Те двери, врата, се односе на улазна врата у цркву, храм, која су се у тим тренуцима затварала, обавезно након удаљавања оглашених и сличних.

Sad sam malo pazljivije pogledao,  u prevodu stoji da su u pitanju carske dveri, ali ipak deluje da si u pravu,:ok: pogotovo sto Maksim govori o Arhijerejskoj liturgiji kada su carske dveri otvorene.

Hm, confused1 ne vidi se ko je preveo tekst, ali nije bas u redu ovako prevoditi , nije po kontekstu stvari.. :nene: :D

U svakom slucaju, ja sam licno, meni je po savesti nekako malo bliza 'zatvorena' (:D) liturgija, ali naravno prisustvujem i na liturgijama sa otvorenim dverima, nema nikave razlike.

Подели на овим сајтовима

Carske dveri i zavesa imaju svoje značenje. No i bez njih se isto odvija liturgija. 

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Dominika рече

Na Bliskom Istoku retko kad uopste ima carskih dvera u ikonostasu, a to su ipak najstarije crkve. Obicno, ima samo katapetasma, znaci zavesa. U vreme Bozanstvene Liturgije ona u glavnim dverima je otvorena, u vreme ostalih sluzba - postoje razlicite prakse, zavisi od sluzbe i mesta. Na primer, uz velikoposno Veliko Povecerje u Balamand ona je takodje otvorena,  ali juce sam bila u drugom selu na ovom Povecerju, i tamo je bila zakrita do reci "Otvori me dveri Milosrdja" iz himna "Pomilujs nas Gospode, pomiluj nas", i ostala je tako do kraja sluzbe, znaci do propovedi.

Jos da dodam, da na arapskom ne ma razlike izmedju reci "dveri", "vrata", "kapija".

Хвала ти на овом сведочанству

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Bokisd рече

Pretece me Rapso...  (pa, onda ti Rapso ispadas prva koja je antiprotivna i vecita opozicija ... :D)

Malo sam danas googlovao :google: , secam se, postoji u veri i crkvi jedan, kako da kazem, vodic kroz simvole i tajne liturgije koji se zove Mistagogija,.... Uvođenje; upućivanje u verske tajne, u misterije (grč.).....

Postoje puno vrsta mistagogija, ali sto se tice same Liturgije koliko znam najpoznatije su svetih Dionisija Aeropagita, Maksima Ispvednika, Simeona Solunskog i Nikole Kavasile. Recimo sv.Maksim Ispovednik pise ovako za simvoliku zatvorenih dveri :

http://pravoslavljedijalogljubavi.blogspot.com/2014/02/blog-post.html

"  Али, пошто је пресвети и ваистину богопросвећени Дионисије Ареопагит у своме делу „О Црквеној Јерархији" схватио и објаснио, достојно величанству свога ума, символе који се користе у тајни свештеног сабрања (liturgija) то треба имати у виду да се наша реч сада неће бавити истим стварима, нити ће ићи истим правцем као код њега.....

... Одбацујући помисли, које још теже земљи. узводи их одавде ка созерцању умнихлогоса и ствари, пошто су већ затворили врата својих чула, кроз затварање двери и улазак светих Тајни. И када их (Логос Божији) удаљи од тела и од света, учи их неизрецивим тајнама, пошто су се целивом, већ сјединили међусобно и са Њим, и они му благодарно узносе као уздарје благодарствено исповедање за премнога Његова доброчинства, за њихово спасење, чега символ јесте божанско исповедање вере....

.....Чега је символ затварање врата свете Цркве,које бива после (читања) светог Еванђеља

Затварање врата свете Цркве Божије, које бива после читања светог Еванђеља и удаљавања оглашених, показује пролазност свега материјалног и ступање достојних у духовни свет, то јест у брачну одају Христа, које ће се десити после оног страшног разлучења и још страшнијег Суда. Означава још одлучно одбацивање заблуде коју својим дејством производе чула....

...Свештеним читањем светог Еванђеља означава се крај земљаног (= телесног) мишљења, слично крају чулнога света. Затварањем, затим, (царских) двери указује се на прелазак и премештање душе, по расположењу, из овог пропадљивог света у свет духовни. Тиме она затварајући чула, као да су врата,
чини их чистим од идола греха. Уласком (входом) светих Тајни означава се савршеније и тајанственије ново учење и знање ο Божијем домостроју (спасења) за нас....

...Затварање (царских) двери, вход светих Тајни, божански (литургијски) целив и произношење Символа вере, показују уопште пролазност свега чулнога и откривање духовних ствари и ново учење божанске тајне ο нама, истоветност мишљења, једнодушности и љубави, која ће настати од свих према свима и према Богу, и благодарност за све учињено ради нашег спасења. Посебно, пак, то све означава напредовање верујућих од просте вере κ упућености и посвећењу у догмате, хармонију и побожност. Затварањем двери означује се прво, входом светих Тајни - друго, целивом треће - и произношењем Символа (вере) - четврто.За оне који се баве „делањем" (наведене свештенорадње) показују прелаз од простог делања κ созерцању, пошто најпре затворе своја чула и удаље се од тела и света одбацивањем сваког телесног и светског делања и усхођењем од начина (извршења) заповести ка њиховом смислу. Осим тога, оне (свештенорадње) показују сродничку везу и јединство самих заповести, преко њихових сопствених логоса, са силама душе, а такође и одговарајућу навику за богословско благодарење. Онима који су на нивоу „знања" (созерцатеље) оне (наведене свештенорадње) означавају прелаз од природног созерцања ка простом усвајању духовних (реалности), при чему божанског и неизрецивог Логоса они не траже више помоћу чула или било које од видљивих ствари. Ова свештенодејства показују такође јединство са душом њених сопствених сила и простоту која у уму једнообразно поима смисао Промисла...."

Malo je duzi tekst, ali mislim da vredi procitati, ne samo ovaj deo o simvolici i realnostima u koje nas uvodi zatvaranje carskih dveri, nego cela Mistagorija od sv.Maksima je duhovno korisna za citanje . Ovde kod svetih Simeona Solunskog i Nikole Kavasile takodje imamo tumacenje svestenoradnji i simvola u litrurgiji :

https://web.archive.org/web/20121102143120/http://svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/OLiturgiji/simeon_sol.pdf

https://svetosavlje.org/tag/sveti-nikola-kavasila/?pismo=lat

Naravno svako moze da veruje i da po svojoj savesti cini poklonjenje i molitve Bogu. Nekome odgovaraju otvorene dveri i duhovno se osvecuje i prima Pricest na liturgiji, dok nekome odgovaraju zatvorene dveri i tako umno i duhovno prima osvecenje i na kraju se Pricescuje, blagodat je prisutna bez obzira na to da li su ili nisu zatvorene carske dveri i to treba da je najvaznije u celoj ovoj prici.

Сјајно ....:)

Чак и да не стоји све што си горе навео па да кажемо  да је севеједно да ли су двери отворене или не...ипак није свеједно ако  посматрамо можда (кажем можда)само мотив односно намеру тог чина односно чина отварања врата. НИшта нећу рећи више сем следећег (морала бих добро да се присетим где сам читала и када па да наведем цео текст )  

Шта се десило после Другог ватиканског концила средином шездесетих  код католика и како је почело  и докле су довеле литургијске реформе  и какво је сада стање , итд....итд, боље да ћутим  да у овом часном посту не улазим у рат са појединима. Толико о едукацији . Није народ толико  неудукован колико поједини мисле. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да када је реч о затварања и отварања двере, није реч ни о теологију, ни о литургику, него о чисти елитизам и инат. И у један и у други случај литургија је исправна и истинита. Али, једни хоќу да се праве паметнији и да служе са отворене двере и да читају молитве на глас (пракса која није део читаве васељенске или грчке цркве, него новотарија уведена од стране буп. о. Георгија Капсаниса), а други па глуме да бране нешто што нападнуто није. За разлику од Србији где се по парохије служи са отворене, а у манастире са затворене, код нас у С. Македонији је обрнуто, али наравно мирјане нема шта да интересује како се служи по манастире, па зато и нису се развили неки веќи проблеми као у Србији.

Мени није јасно, како то неки паметни и учени теолози, намерно смуќују народ. Прескупа је цена - рушење парохије само због то што су двере отворене и молитве су читани на глас. Али очигледно јерархија не брини превише када се растура стадо.

Који је проблем да у неку градску филијалну цркву се служи са затворене двере?

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Питање и за затворенодвераше и отворенодвераше:
Да ли Христос се разапео, за да буду двери отворени или затворени?

• Свиђа ми се 1

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Orthophill рече

Прескупа је цена - рушење парохије само због...

1 hour ago, Orthophill рече

Питање и за затворенодвераше и отворенодвераше:
Да ли Христос се разапео, за да буду двери отворени или затворени?

И како би ти решио проблем у парохији када пола људи хоће отворене а пола затворене двери? Кога би отерао?

Подели на овим сајтовима

Заврте ми се у глави од вашег писанија.

Што да буде просто...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...