Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

I Teks. Primis goste, prica se, domaci I rodbina, I onda gosti krenu da se ubacuju, da namecu svoju pricu, unose se u lice, vicu, I na kraju istjeruju domacine I blize goste ili rodbinu. I ti onda budi ljubazan I gostoljubiv. Ja imam dvije prihateljice katolkinje pa me nesto sprecava da doticnoj gosci uzvratim, ali diskusija smislena je nemoguca a ni kulturna dakako. Ipak, posto je spomenula hiljadugodisnji san, evo, Magare ce da razbuca hiljadugodisnju zabludu pravoslavnih. Sve cemo da shvatimo I da se preobratimo, konacno. :))) Sta ste uradili tim ljudima braco, da su sve teme postale 'ekumenisticke'? Zbog cega oni vjeruju da smo mi budale, ako smo razumni I nemrzitelji drugog I drugacijeg? Ako si kulturan, na glavu ti sjednu? Pa mogu da obozavaju svog papu, ko im brani, mi ne moramo, ako medjusobno nesto diskutujemo, to ne znaci da ce oni sad bas da nas nauce nasim hiljadugidisnjim zabludama.

Послато са HUAWEI SCL-L01 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 минута, Дијана. рече

I Teks. Primis goste, prica se, domaci I rodbina, I onda gosti krenu da se ubacuju, da namecu svoju pricu, unose se u lice, vicu, I na kraju istjeruju domacine I blize goste ili rodbinu. I ti onda budi ljubazan I gostoljubiv. Ja imam dvije prihateljice katolkinje pa me nesto sprecava da doticnoj gosci uzvratim, ali diskusija smislena je nemoguca a ni kulturna dakako. Ipak, posto je spomenula hiljadugodisnji san, evo, Magare ce da razbuca hiljadugodisnju zabludu pravoslavnih. Sve cemo da shvatimo I da se preobratimo, konacno. :))) Sta ste uradili tim ljudima braco, da su sve teme postale 'ekumenisticke'? Zbog cega oni vjeruju da smo mi budale, ako smo razumni I nemrzitelji drugog I drugacijeg? Ako si kulturan, na glavu ti sjednu? Pa mogu da obozavaju svog papu, ko im brani, mi ne moramo, ako medjusobno nesto diskutujemo, to ne znaci da ce oni sad bas da nas nauce nasim hiljadugidisnjim zabludama.

Послато са HUAWEI SCL-L01 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Predjimo na temu! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Evo i na ruskom tekst dokumenta, ako niste videli na engleskom, Aleksandriskog Patrijarha i Polskog poglavara, kolko razumem, oni podrzavaju Vartolomeja i prizivaju da se spor oko autokefalije reshava u miru i bratskoj ljubavi.

Dokument:

Мы, главы двух Поместных Церквей, которые встретились на польской территории, ощущая ответственность за жизнь Святого Православия в современном мире, его мир, единство и соблюдение догматического и канонического порядка, перед вызовами того опыта, в котором Православие в Украине живет сейчас,

— в духе братской любви мы обращаемся ко всем, от кого зависит преодоление церковных недоразумений через обретение автокефалии Украинской Церковью: пожалуйста, сделайте все, что в ваших силах, чтобы развязать конфликт из-за этого вопроса и установить мир на Украинской территории.

Совершая Божественную литургию на праздник Рождества Пресвятой Девы Марии, мы молимся о единстве и мире Украинского народа. Одновременно мы направляем свои братские поздравления Главам Поместных Православных Церквей и всей Полноте Святого Православия.

+ Феодор,
Папа и Патриарх Александрийский и всей Африки

+ Савва,
Православный Митрополит Варшавский и всея Польши.

Варшава — Бельск Подляшский,
21 сентября 2018 г.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, MKD13 рече

Evo i na ruskom tekst dokumenta, ako niste videli na engleskom, Aleksandriskog Patrijarha i Polskog poglavara, kolko razumem, oni podrzavaju Vartolomeja i prizivaju da se spor oko autokefalije reshava u miru i bratskoj ljubavi.

Dokument:

Мы, главы двух Поместных Церквей, которые встретились на польской территории, ощущая ответственность за жизнь Святого Православия в современном мире, его мир, единство и соблюдение догматического и канонического порядка, перед вызовами того опыта, в котором Православие в Украине живет сейчас,

— в духе братской любви мы обращаемся ко всем, от кого зависит преодоление церковных недоразумений через обретение автокефалии Украинской Церковью: пожалуйста, сделайте все, что в ваших силах, чтобы развязать конфликт из-за этого вопроса и установить мир на Украинской территории.

Совершая Божественную литургию на праздник Рождества Пресвятой Девы Марии, мы молимся о единстве и мире Украинского народа. Одновременно мы направляем свои братские поздравления Главам Поместных Православных Церквей и всей Полноте Святого Православия.

+ Феодор,
Папа и Патриарх Александрийский и всей Африки

+ Савва,
Православный Митрополит Варшавский и всея Польши.

Варшава — Бельск Подляшский,
21 сентября 2018 г.

Vec je bio taj dokument i komentiran je bio. Di[lomatski napisan i nije bas na strani VP. Cak naprotiv! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Шта ће бити са нама, где ће Срби, ако дође до раскола ( озбиљније поделе) ко ће бити званична ПЦ, а ко расколници, ако до тога дође. ? 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Рапсоди рече

Шта ће бити са нама, где ће Срби, ако дође до раскола ( озбиљније поделе) ко ће бити званична ПЦ, а ко расколници, ако до тога дође. ? 

Zivi bili pa videli ali pitanje ti je odlicno. :dobro:Hajde reci mi sta ti mislis sta ce biti sa nama ako dodje do raskola? Mislis li da i kod nas moze da dodje do raskola zbog toga? 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Pa, Rapsodi, fakticki nije dogmatski i verski raskol ( ako dodje do ozbiljne podele ) nego tkz.administrativni raskol zbog pitanja kanonskih jurisdikcija , koja stvar ne utice na neciju pravoslavnost i veru.

Pitanje principa i stavova  i ko je ( kanonski ) u pravu sto se tice crkvene vlasti na odredjenoj teritoriji. ( po meni. trenutno nista vise, ... ono sto plasi je drugo, tumacenje VP da je on glavni badja kod nas ,.... sto moze da bude problem u nekoj buducnosti,... )

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Bokisd рече

Pa, Rapsodi, fakticki nije dogmatski i verski raskol ( ako dodje do ozbiljne podele ) nego tkz.administrativni raskol zbog pitanja kanonskih jurisdikcija , koja stvar ne utice na neciju pravoslavnost i veru.

По св. Кипријану Картагинском у пакао иду једнако јеретици и расколници. Нема везе са вером. А ти и Васијан паламудите по тој линији. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Bokisd рече

ono sto plasi je drugo, tumacenje VP da je on glavni badja kod nas ,.... sto moze da bude problem u nekoj buducnosti,... )

Којој будућности, добри Бокисде? :D

Зар не видиш да то и јесте суштински проблем у овом спору већ сада? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ja ostajem pri neutralnosti. Ako se od nas zahteva mišljenje, onda to neka bude na jednom svepravoslavnom saboru. A Carigrad i Moskva se svađaju odvajkada. Sećam se 1997 kada se austrijskom mitroplitu carigradske patrijaršije nije malo žurilo da što pre napusti svepravoslavnu molitvu onomad u bugarskoj Crkvi, a sve zbog Moskve. Bezveze, ali eto.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Ведран* рече

Којој будућности, добри Бокисде? :D

Зар не видиш да то и јесте суштински проблем у овом спору већ сада? 

( vidim, ali, nadam se da nije bas tako daleko doguralu,... ne_shvata )

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...