Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 часа, Света_Матрона рече

Мислим да је неко овде лепо рекао: Подржавам Митрполита јер му верујем и много је урадио и немогуће је да изда, али ако случајно изда неће га спрати ни Дунав ни Сава. 

Ako ne izda što je 100%, velečasni @Zoran Đurović će moći služiti jedino u okviru VP za ukrajinsku dijasporu u Rimu.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.5k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 минута, RYLAH рече

Цитирао сам тебе који си причао о издаји и "превенцији издаје".

Да, али ја нисам причао о свему ономе што си критиковао у свом горњем есеју о Зорановим текстовима. Дакле, мене можеш да питаш за оно што сам ја писао а засебно Зорану да поновиш оно што имаш у вези његових текстова.

А ја сам се од издаје оградио болдованим везником "ако". Разлог је једноставан: разни чудни црквени потези неких наших владика, и то отворено почевши од сабора на Криту, преко егзараха у Украјини, Максимовог интервјуа, расправе Максима Иринеја Анатасија Давида, кризе на ПБФ и у САД и све до данас. Ти чудни потези говоре да међу нашим владикама постоји тихи а повремено и гласан неформални раскол. А ако је то тако и ако о томе говоре и саме владике укључујући и патријарха на прослави у Жичи ко сам ја да се правим "преподобан" и "паметан" и да се правим да тога нема?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vladan :::. рече

кризе на ПБФ и у САД и све до данас. Ти чудни потези говоре да међу нашим владикама постоји тихи а повремено и гласан неформални раскол. А ако је то тако и ако о томе отворено говоре и саме владике укључујући и патријарха на прослави у Жичи ко сам ја да се правим "преподобан" и "паметан" и да се правим да тога нема?

To I mene koci da zauzmem neki stav I da ne dopustim drugi. A evo I nesto lepo o o.Zoranu, on je teoloski unapredio pouke u svakom smislu te reci. Drugo, nije lud obavlja duznost Bogu I ima divnu porodicu. A neprijatan jeste.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

А ја сам се од издаје оградио болдованим везником "ако". Разлог је једноставан: разни чудни црквени потези неких наших владика, и то отворено почевши од сабора на Криту, преко егзараха у Украјини, Максимовог интервјуа, расправе Максима Иринеја Анатасија Давида, кризе на ПБФ и у САД и све до данас. Ти чудни потези говоре да међу нашим владикама постоји тихи а повремено и гласан неформални раскол. А ако је то тако и ако о томе отворено говоре и саме владике укључујући и патријарха на прослави у Жичи ко сам ја да се правим "преподобан" и "паметан" и да се правим да тога нема?

Сад ти мешаш, ја сам причао о ономе што се дешава у ЦГ. Ово остало не знам, јер се нисам бавио, то сам рекао сто пута, и једноставно не могу да причам нешто о чему не знам скоро ништа. И управо због ових прича (приче које долазе из ЦГ, не причам о осталом поменутом) сам напоменуо да се на све лабаве конструкције у једном или другом тренутку одговорило, и да је на крају онај од ког су све те приче кренуле признао да нема апсолутно никаквих сазнања о могућем расколу. Такође, у одговору на твој пост сам причао и уопштено како се на крају дошло до ове ситуације.

А везник "ако" је кул ограда, али ограда која не значи превише ако се инсинуирају овако страшне ствари као што је раскол, издаја, и слично (а да се нема апсолутно чак ни индиција о томе које су више од пуких прича). И то у оваквом тренутку.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, RYLAH рече

Прво, одакле идеја да се било каква издаја спремала

Ne razumem da mozes da postavis ovakvo pitanje? Pa da pokusam da odg iako zaludan posao cinim, ali dobro...

Pocev od koketiranja ep Maxima sa fanariotima, pokusaja da se opravda potez vaseljenske patrijarsije u Ukrajin uprkos zvanicnom saopstenju i stavu SPC o datom pitanju, konstantnom omalovazavanju odluka SASinoda i ne sprovidjenja istih, tajnih sastanaka po evropskim prestonicama sa predstvnicima vas patrijarsije, odbrane tog istog ep od strane mitropolita na Saboru, prijema raskolnika na Cetinju, famoznog Vartolomejevog pisma Podgorici koje se sticajem cudnih i nerazjasnjenih okolnosti obrelo na Cetinju, izdavanja paralelnih i alternativnih saopstenja sa Sabora, napada po drugosrbijanskim medijima na patrijarha i Sinod itd itd ...mogao bih taxativno da nabrajam do ujutru...i ti - posle svih ujdurmi postavljas trivijalno pitanje - otkud sumnja uopste?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, The Godfather рече

Pocev od koketiranja ep Maxima sa fanariotima, pokusaja da se opravda potez vaseljenske patrijarsije u Ukrajin uprkos zvanicnom saopstenju i stavu SPC o datom pitanju, konstantnom omalovazavanju odluka SASinoda i ne sprovidjenja istih, tajnih sastanaka po evropskim prestonicama sa predstvnicima vas patrijarsije, odbrane tog istog ep od strane mitropolita na Saboru, prijema raskolnika na Cetinju, famoznog Vartolomejevog pisma Podgorici koje se sticajem cudnih i nerazjasnjenih okolnosti obrelo na Cetinju, izdavanja paralelnih i alternativnih saopstenja sa Sabora, napada po drugosrbijanskim medijima na patrijarha i Sinod itd itd ...mogao bih taxativno da nabrajam do ujutru...i ti - posle svih ujdurmi postavljas trivijalno pitanje - otkud sumnja uopste?

Да, постављам то питање. Немој да се понашамо као да си сад први пут рекао неке ствари овде, све што се тиче ЦГ је на форуму претресено хиљаду пута. И сваки пут буде да нема апсолутно ничег опипљивог, него ствари које могу да се тумаче онако како се некоме ћефне.

Али добро. Нема потребе да се опет покреће оваква прича.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, RYLAH рече

Сад ти мешаш, ја сам причао о ономе што се дешава у ЦГ.

Не, него ти мешаш или макар не читаш пажљиво саговорника. Ти у свом "одговору" "мени" пишеш о Зорановим текстовима о митрополиту и ЦГ а ја у тој својој поруци нигде нисам поменуо ни ЦГ ни митрополита него сам уопштено говорио о потребној опрезности у вези раскола и "ако су неки епископи томе склони".

Разумеш ли сада? Твој одговор, због твоје сконцентрисаности на ЦГ и Зорана, промашује оно што сам писао.

ако се инсинуирају овако страшне ствари као што је раскол, издаја, и слично (а да се нема апсолутно чак ни индиција о томе

Индиције за тихо/гласни раскол, а тиме и могућу нечију издају, сам ти укратко набројао. А на тај списак ти ми буквално кажеш:

Ово остало не знам, јер се нисам бавио, то сам рекао сто пута, и једноставно не могу да причам нешто о чему не знам скоро ништа.

Дакле, мораш веома пажљиво да ме читаш ако хоћеш да ме квалитетно и аргументовано критикујеш јер ја ретко кад на овој теми напишем коју реч а да је нисам добро промислио.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

ја у тој својој поруци нигде нисам поменуо ни ЦГ ни митрополита него сам уопштено говорио о потребној опрезности у вези раскола и "ако су неки епископи томе склони". Разумеш ли сада?

Ниси, само је цео твој пост био одговор на поруку која се односила на Митрополита и ЦГ. Разумеш ли сад?

Ал као што већ рекох, није фрка. Ако је стављена већ тачка на ове приче, нема потребе да их даље распирујемо.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, RYLAH рече

Ниси, само је цео твој пост био одговор на поруку која се односила на Митрополита и ЦГ.

Да, само се моја порука, иако је говор о њему био повод, није односила на њега него на неке епископе који су можда склони издаји. Теби је изгледа довољно да се о митрополиту говори чак и посредно, као једном од епископа, па да напишеш есеј о Зорану...

А један од епископа СПЦ и њен патријарх је бледог, уморног и забринутог лица на беседи у Жичи говорио о тешким поделама у СПЦ, дакле о тихом незваничном расколу, дакле неки у тој ситуацији могу да издају. О томе сам и ја говорио о својој поруци.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, RYLAH рече

, постављам то питање

Postavio si pitanje -  odakle sumnja? I uredno sam odg odakle potice sumnja.

Takodje nisam se vracao nekih 30tak god unazad i navodio razne verbalne vratolomije u pojedinim presudnim momentima na ovim prostorima, a zatim - puj pike ne vazi, malo smo se zaigrali, nismo dobro sagledali u dat momentu - ali sada sa kriticke distance od nekoliko god vidimo itd...kao sto napisah - odatle sumnja. ( i nema potrebe da pretresamo iznova sve opet )

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ronald рече

Da li ste u srodstvu sa Goricom Nikolin? Citam povremeno www.021.rs, pa znam za nju i preko tvitera.

Нисам, има Николиних у Радојеву, Српској Црњи, Иђошу и Новом Кнежевцу и међусобно нисмо родбина и не славимо исту славу. 

Подели на овим сајтовима

Видео: Гаврило Петровић Његош

Подели на овим сајтовима

Ови Грци сви раде за државне безбедности, Руси исто. Они то чак ни не крију. Кад сам једном са једним грчким владиком причао како је објављена књига епископа и свештеника који су у Босни радили за ДБ, он ме је збуњено гледао, као па шта? Па зар није част радити за државну безбедност своје земље?  Доприносити безбедности?

Мислим да је код нас проблем што нам Државна Безбедност не ваља, владике су добри, они би да раде и сарађују, али ови безбедњаци не знају шта да раде са њима.

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Креирај ново...