Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да, али отац Зоран има једну врло лепу опсервацију на тему сведочења и утврђивања истине вере у Цркви, па ћу ти је овде пренети:
“Објективног мерила не можемо да имамо. Сви се позвају на Духа Светога. И онда се питамо који је пак прави Дух? Па, наш!”
Ovde se mogu sloziti sa sa tobom. Vreme ce pokazati ili kad dodjemo pred Boga. Nikome ne treba zameriti ko radi i govori sledeci svoj savest. Zato je licemerje najgore. U ovom sumu koji pravi nepomjanik mi slabi ljudi imamo samo Boga kao pomocnika, ako se obracamo i verujemo Njemu. Zato izmedju ostalog dolazim na ovaj forum jer smatram da su ovde vecina bar dobronamerni ukljucujuci Tebe koliko god mi to bilo tesko reci. Svako dobro brate.

Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

ми сад немамо ништа.

фиктивну јурисдикцију без храмова и вјерника

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Па да, сад кад смо га извређали и понизили, сад гурамо причу- он би то свеједно урадио. Значи, седнеш у кола и у највећој брзини улетиш у кривину, и кад се слупаш кажеш- ма то би се ионако десило. Како да не. 

Ovaj stav je izgleda analogija onome da smo mi iznervirali NATO da nas bombarduje '99. Nema veze sto je Racak namestaljka, sto su nas silovali uslovima koje niko ne bi prihvatio, mi smo krivi.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Па да, сад кад смо га извређали и понизили, сад гурамо причу- он би то свеједно урадио. Значи, седнеш у кола и у највећој брзини улетиш у кривину, и кад се слупаш кажеш- ма то би се ионако десило. Како да не. 

Ono Vartolomejevo pismo Milu, pa njegov intervju Politici i potvrda sefa za medije VP da je kanonska jurisdikcija SPC u CG,.... sve su to bili neki dobri nagovestaji od strane Fanara da bi mozda mogli kroz neku pricu i komunikaciju sa njima da nesto uradimo za sebe. Mislim, nije kasno, stvarno to mislim, ....znamo da je p. Kiril pokusao i licno da razgovara sa p.Vartolomejom i nije uspeo da mu promeni misljenje o Ukrajini, ....ali, sam Vartolomej je posle rekao da CG i Makedonija po njemu nije isto kanonsko pitanje kao i Ukrajina (intervju Politici)......pa, zasto ne probati to da se nekako iskoristi, malo neke crkvene diplomatije,....pa, ako ne moze, e, onda krenuti kanonski i crkveno jos ostrije prema VP i Vartolomeju.....

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Pontifex Emeritus рече

Па ми и желимо да се ујединимо са Македонцима у једну помесну Цркву. То нам је ваљда циљ.

Требало би да знаш да није исто ако ми позовемо Фанар да помогне и ако они нас позову да учествујемо у њиховом решењу нашег проблема. У дипломатском речнику, кад неко нуди "добре услуге", под тим се подразумева одређени ниво његовог учешћа, док "посредовање" укључује и утицање на исход. Ултиматум је нешто треће, али слично посредовању, само без увијања и са претњом.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Pontifex Emeritus рече

Надам се да врх наше Цркве има више мудрости и одговорности од тебе. И зашто би компромис (који подразумева да обе стране попусте) био на нашу штету? Ми компромисом са Македонцима можемо бити само у добитку, јер да се не лажемо, ми сад немамо ништа. 

Свашта! Надај се да знаш шта је мудрост.

Подели на овим сајтовима

Ко и даље верује да је све ово случајно у Украјини, Црној гори и Макдеонији и да Вартоломеј има православне намере и држи православну еклисиологију и да није јеретик, нека и даље верује у деда Мраза. 

Не треба се обазирати уопште на његове провокације. Уосталом ни васељенски није одговарао на писма нашег патријарха у везе Украјине. Како је опсиао патријарх, наишли смо на језиви мук.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Pontifex Emeritus рече

Mislim da smo ispoljili dobru volju. Ucestvovali smo na kritskom saboru, gde se nijedan nas predlog nije nasao na dnevnom redu.

Da je bilo pameti resilo bi se tada pitanje o autokefalijama.

Carigrad i danas izbegava sazivanje sabora koji bi se bavio tom temom.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Ono Vartolomejevo pismo Milu, pa njegov intervju Politici i potvrda sefa za medije VP da je kanonska jurisdikcija SPC u CG,.... sve su to bili neki dobri nagovestaji od strane Fanara da bi mozda mogli kroz neku pricu i komunikaciju sa njima da nesto uradimo za sebe. Mislim, nije kasno, stvarno to mislim, ....znamo da je p. Kiril pokusao i licno da razgovara sa p.Vartolomejom i nije uspeo da mu promeni misljenje o Ukrajini, ....ali, sam Vartolomej je posle rekao da CG i Makedonija po njemu nije isto kanonsko pitanje kao i Ukrajina (intervju Politici)......pa, zasto ne probati to da se nekako iskoristi, malo neke crkvene diplomatije,....pa, ako ne moze, e, onda krenuti kanonski i crkveno jos ostrije prema VP i Vartolomeju.....

Не. То нису добри наговештаји него претње. Тако то тумаче људи који знају како се разговара дипломатским језиком.

Ако ја твоју жену ословим са госпођо, то значи једно. Ако јој кажем "драга" то значи друго. Ако те позовем да дођеш са женом код мене да решимо ваш брачни проблем, то значи да нешто хоћу, а то што хоћу није добро за ваш брак.

Подели на овим сајтовима

Pristajanje na te udice znaci slabiti odlucnost i razvodnjavati pricu i ohrabrivati kolebljivce, potkupljene i ucenjene. Ulog je isuvise veliki, Crkva tj. nas polozaj u njoj. Sabor je pravilno postupio. Uopste prica da se Carigrad mesa i da nesto odlucuje je skandalozna. Haosu koji pravi Carigrad lek je jasnoca i odlucnost, bas kako je nasa svetosavska crkva i uradila. Naravno gospodo hriscanska nepomjanik nam nikad nece ovo zaboraviti, ali Bog je jaci.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Мудрост свакако није терање ината са онима који могу да ти нанесу штету. Или још горе, отворено вређање и ниподаштавање. 

Брате, или се бавиш софизмима или апсолутно немаш знања.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, logdanov рече

Не. То нису добри наговештаји него претње. Тако то тумаче људи који знају како се разговара дипломатским језиком.

Ако ја твоју жену ословим са госпођо, то значи једно. Ако јој кажем "драга" то значи друго. Ако те позовем да дођеш са женом код мене да решимо ваш брачни проблем, то значи да нешто хоћу, а то што хоћу није добро за ваш брак.

Drugo je taj poziv na tu proslavu kod Fanara, .... koji smo mogli da iskoristimo za razgovor i mozda neki dogovor sa Fanarom oko nejasnih pitanja, jer je ipak u svim tim pismima i intervjuima Vartolomej priznavao nasu kanonsku jurisdikciju u CG.....mislim kada Vartolomej kaze ..... док Србија (tu misli na nasu crkvu) све што има то јој припада и канонски и еклисиолошки (ovde misli na teritotiju CG).....i sta onda vise da ocekujemo,(kaze eklisioloski - sto je nesto najvise u crkvi).... nego da pokusamo sve to od njega i da potvrdimo za sebe za buduca vremena,....pa, ako ne moze,.... arivederci i gud baj ....:D

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Pontifex Emeritus рече

Аха, значи научна истина није битна? А инсистирање на њој је спиновање? Стварно немам шта да кажем на ово. 

О каквој научној истини причаш о догађају од пре 800 година, о коме нема извора, нема значајнијих помена. Имаш само претпоставке и контрадикторне податке. Историју пишу победници, а наша се сад накнадно поново преписује. И ти и теби слични учествујете на страни непријатеља.

Твој проблем је као и Максимов, а то је самопрезир. Човек једне књиге, сељаче са неког брда у првом контакту са грчким архимандритима и њиховим кичем и пластиком, добио комплексе.

Ако не видиш да је СПЦ под нападом, онда немамо шта да причамо.

Наравно слажем се да су многи наши потези нашим непријатељима ишли на руку.

Може јерархија да уради шта хоће, али док верни то не прихвате, нема од тога ништа. Може и Синод и Сабор да пише Вартоломеју хвалоспеве и оде, и да га кити титулама, ја ћу сваки пут кад га видим и ако га видим, или било кога са Фанара, да кажем Сиктер псето! Па макар сад и мртве васкрсавао.

Иначе већ одавно сваки пут кад ми неко каже да сам Грик ортодокс, редовно исправим да сам Серб ортодокс и да немам везе са Грцима, и да они нису никакви лидери 500 милиона православних.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Рисбо рече

Pristajanje na te udice znaci slabiti odlucnost i razvodnjavati pricu i ohrabrivati kolebljivce, potkupljene i ucenjene. Ulog je isuvise veliki, Crkva tj. nas polozaj u njoj. Sabor je pravilno postupio. Uopste prica da se Carigrad mesa i da nesto odlucuje je skandalozna. Haosu koji pravi Carigrad lek je jasnoca i odlucnost, bas kako je nasa svetosavska crkva i uradila. Naravno gospodo hriscanska nepomjanik nam nikad nece ovo zaboraviti, ali Bog je jaci.

Циљ антицрквених кругова, Фанара и смутљиваца попут овог Абдулаха је исти: да нас натерају на компромис јер то онда слаби веру. Фанар ће за ову услугу коју му Америка чини морати, за почетак, да призна геј бракове као што то тражи Калистос Вер и којекакви. Хришћанска православна вера, вера отаца и древна вера постаће само један од путева ка истом духовном бићу у космосу.

То мора да се брани. Суштина, а не територије и статус.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...