Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 часа, MKD13 рече

Kad se to vratio? Kazi jedan Carigradski Patrijarh koji je rukopolozijo Oh.Arhiepiskopa? Nema. Ohridski Arhiepiskopi su rukopolagani svojim Sinodom. To i Blazeni Teofilakt pishe, nije valjda da nije i on znao, ko ga rukopolozio?! 

I ovaj Nil koji se pominje, 12.vek dokument, kaze da nikim se nije Ohrid potcinavo, i da je bio autokefalan i da su arhiepiskopi rukopolagani sami od svog sinoda, slicno kao Kipar.

Bugarska Crkva je dobila jos pre nezavisnost od Carigrada i kako se sticajom okolnosti, usled ratova, menjala i Stolica bugarske drzave, i na kraj se ucvrstila u Ohridu, tako se i centar bugarske Crkve u Ohridu prebacila. Vasilije Bugaroubijec to i potvrguje u svoje povelje, i nigde nema to shto ti kazes...

Naravno, da nije na vselenski sabor utvrgena autokefalija, vec usled kompromisa Carigrad je dao neovisnost. Kasnije da bi grci Ohridsku crkvu @malo@ prisvojili, poistovetili su je sa Justinijanom, kao da je dobila svoju prvu autokefalnost od cara Justinijana. I to podvrguje da ipak grci u srednjem veku priznavali su autokefalnost Oxridske Arhiepiskopije. Ohridski Arhiepiskop cak je imao mesto cak ispred Kiparskog.

Da nije imala isti status sa Kiprom, nebi ni ih uporeguvali... 

Pa, arh. Ohridski su dolazili iz klira Carigrada (bese Velike crkve) i rukopolagani i odlazili u Ohrid da tamo sluze,.... tako je sv.Teofilakt Ohridski bio klirik Saborne crkve i rukopolozen je u episkopa i poslan u Ohrid i to protiv njegove volje i zelje jer kao zapazen ucenjak i intelektualac i tumac i bogoslov crkve, nije zeleo da ide u te krajeve jer kao,...."Човек огромне учености, светске и богословске, утанчаног византијског укуса, меланхоличан и осетљив, Теофилакт се осећао међу Словенима у Охриду као изгнаник међу варварима "....

Tako da arhiep. Ohridski je biran i rukopolagan u Carigradu, i mogao je dalje da rukopolaze episkope u svojoj arhiepiskopiji,....tako je rukopolagan i episkop Raske oblasti, tako je Homatijan pisao da je hteo da rukopolozi i naseg sv.Savu za episkopa odredjene oblasti (ne da mu daje autokefaliju koju je Sava trazio od cara i patrujarha).

Tako da, i ovo sto se tice dobijanja samostalnosti Bugarske crkve od Carigrada (to verovatno mislis na davanje autokefalije od strane sv.Fotija u 9.veku), to se nije odnosilo na Ohrid, nego na teritorije Bugarske crkve u tom 9.veku,.... sad, ako je Bugarska sticajem okolnosti i vojno i ratovima prosirivala svoje teritorije i ako je i prenela svoju crkvenu stolicu u Ohrid, to ne znaci da je Ohrid tim cinom postao autokefalan, to niko nije priznavao Bugarskoj, narocito Carigrad - koji je kada se Ohrid oslobodio od vlasti Bugarske, i kada je ponovo zadobio vlast nad svojom predjasnjom kanonskom i crkvenom teritorijom u Ohridu upravo je rukopolagao arhiep. za Ohrid iz svog klira, sa time da je Ohrid imao odredjenu autonomiju da rukopolaze svoje episkope (osim arhiepiskopa).

Da je vazilo to Bugarsko crkveno prisvajanje Ohrida kao toboz da je autokefalna oblast i crkva, pa prvi bi se na to pozivao arh. Homatijan koji je osporavao davanje autokefalnosti sv.Savi od strane Carigrada,.... jer se ipak Homatijan pozivao na tu Justinijana prima, kao da je on neki naslednik te crkve i njihovih episkopa na tim prostorima na kojima je i on sam stolovao u Ohridu.

Tako da, ostaje samo kao neka vrlo mala mogucnost da arhiep. Ohrida budu neki naslednici episkopa Justinijane, sto ne znam koliko ima neka verovatnoca,....nisam upoznat sa istorijom Justinijane i njene crkvene istorije, ali, nisam dosad procitao da je negde data neka istorijska i crkvena podloga za mogucnost da Ohrid bude naslednik Justinijane.

I, koliko znam, Grci i Carigrad nisu nikad priznavali autokefalnost Ohrida, ....kazem, pitajte Vartolomeja (ako se ukljuci) da li ce da vam pise neki Tomos o autokefalnosti ili nece,....(mislim da bez Tomosa nece da moze kod Vartolomeja...:nene:)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

M.FACEBOOK.COM

US INVOLVEMENT SOC US MONTENEGRO REPEATS ITSELF Editors Note.. The...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, logdanov рече

То је писао онај Роман са Крита што је прозивао и албанског Анастасија док му овај није одговорио. Човек или мисли да ће тако зарадити митру или је просто сумашедши.

Сумашедшиј...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Сумашедшиј...

Ма да. Пише се као Роман Воскресенский (на руском) и ватрено подржава пцу. Пише бљувотине од чланака. Мало су га примирили после Анастасијевог реаговања.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Bokisd рече

Pa, arh. Ohridski su dolazili iz klira Carigrada (bese Velike crkve) i rukopolagani i odlazili u Ohrid da tamo sluze,.... tako je sv.Teofilakt Ohridski bio klirik Saborne crkve i rukopolozen je u episkopa i poslan u Ohrid i to protiv njegove volje i zelje jer kao zapazen ucenjak i intelektualac i tumac i bogoslov crkve, nije zeleo da ide u te krajeve jer kao,...."Човек огромне учености, светске и богословске, утанчаног византијског укуса, меланхоличан и осетљив, Теофилакт се осећао међу Словенима у Охриду као изгнаник међу варварима "....

Tako da arhiep. Ohridski je biran i rukopolagan u Carigradu, i mogao je dalje da rukopolaze episkope u svojoj arhiepiskopiji,....tako je rukopolagan i episkop Raske oblasti, tako je Homatijan pisao da je hteo da rukopolozi i naseg sv.Savu za episkopa odredjene oblasti (ne da mu daje autokefaliju koju je Sava trazio od cara i patrujarha).

Tako da, i ovo sto se tice dobijanja samostalnosti Bugarske crkve od Carigrada (to verovatno mislis na davanje autokefalije od strane sv.Fotija u 9.veku), to se nije odnosilo na Ohrid, nego na teritorije Bugarske crkve u tom 9.veku,.... sad, ako je Bugarska sticajem okolnosti i vojno i ratovima prosirivala svoje teritorije i ako je i prenela svoju crkvenu stolicu u Ohrid, to ne znaci da je Ohrid tim cinom postao autokefalan, to niko nije priznavao Bugarskoj, narocito Carigrad - koji je kada se Ohrid oslobodio od vlasti Bugarske, i kada je ponovo zadobio vlast nad svojom predjasnjom kanonskom i crkvenom teritorijom u Ohridu upravo je rukopolagao arhiep. za Ohrid iz svog klira, sa time da je Ohrid imao odredjenu autonomiju da rukopolaze svoje episkope (osim arhiepiskopa).

Da je vazilo to Bugarsko crkveno prisvajanje Ohrida kao toboz da je autokefalna oblast i crkva, pa prvi bi se na to pozivao arh. Homatijan koji je osporavao davanje autokefalnosti sv.Savi od strane Carigrada,.... jer se ipak Homatijan pozivao na tu Justinijana prima, kao da je on neki naslednik te crkve i njihovih episkopa na tim prostorima na kojima je i on sam stolovao u Ohridu.

Tako da, ostaje samo kao neka vrlo mala mogucnost da arhiep. Ohrida budu neki naslednici episkopa Justinijane, sto ne znam koliko ima neka verovatnoca,....nisam upoznat sa istorijom Justinijane i njene crkvene istorije, ali, nisam dosad procitao da je negde data neka istorijska i crkvena podloga za mogucnost da Ohrid bude naslednik Justinijane.

I, koliko znam, Grci i Carigrad nisu nikad priznavali autokefalnost Ohrida, ....kazem, pitajte Vartolomeja (ako se ukljuci) da li ce da vam pise neki Tomos o autokefalnosti ili nece,....(mislim da bez Tomosa nece da moze kod Vartolomeja...:nene:)

Ne vredi s vama sporiti:). Ja sam prvi put ovde na forumu cuo da neko osporava autokefalnost Ohridske Arhiepiskopije do 1767g.

Al slava Bogu, evo ima i srpskih istoricara, poput ove Komatine, koja vase interpretacije o potcinenosti Ohrida VPatrijarsijom, razbija...shto kazu rusi u "pruh i prah"... Ali dobro...

Interesantno shto ja nisam znao do sad shta je ona pisala, a ona pise sve ono shto na osnovu istoriskih izvora, verujem i ja, i to sam vam ovde odavno predocio. Za mene je stvar cista...e sad vi kako ocete

Evo i rusi https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F mada znam da ne vredi

Подели на овим сајтовима

ORTHOCHRISTIAN.COM

While the hierarchs of the schismatic “Macedonian Orthodox Church” (MOC)...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, MKD13 рече

Ne vredi s vama sporiti:). Ja sam prvi put ovde na forumu cuo da neko osporava autokefalnost Ohridske Arhiepiskopije do 1767g.

Al slava Bogu, evo ima i srpskih istoricara, poput ove Komatine, koja vase interpretacije o potcinenosti Ohrida VPatrijarsijom, razbija...shto kazu rusi u "pruh i prah"... Ali dobro...

Interesantno shto ja nisam znao do sad shta je ona pisala, a ona pise sve ono shto na osnovu istoriskih izvora, verujem i ja, i to sam vam ovde odavno predocio. Za mene je stvar cista...e sad vi kako ocete

Evo i rusi https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F mada znam da ne vredi

Брате, грешком сам ти дао срце, не замери, повлачим га. Не зато што си рекао нешто лоше, већ просто зато што није довољно добро да заслужује срце.

Да ли је Охридска архиепископија имала аутокефалност или аутономију подједнако је дискутабилно као и ново фанарско тумачење московске јурисдикције над Кијевом, или чак статуса Жичке архиепископије св. Саве. Можда може МПЦ да добије аутокефалност од Вартоломеја, али вероватно само као ОА. Не верујем да би та аутокефалија била убедљивија од аутономије коју сте морали да одбијете, судећи по томосу ПЦУ. Видећемо какав ће бити садржај тог евентуалног Томоса, ако га буде.

Македонском народу било би добро да не руши све везе са Србима са којима има, не само заједничку историју, већ и велики број родбинских веза и, рекао бих, интереса за будућност. Иако вас Американци гурају у ближи загрљај Бугарима, помисли само на шта би личио македонски идентитет у том страшном националистичком загрљају. О Грцима - лицем светци, срцем в'лци - сигурно имаш ружније мишљење него иједан Србин.

Него, реци ми, признајеш ли ти Онуфрија за митрополита кијевског? Ако не — зашто не? Ако да — докле?

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, logdanov рече

Брате, грешком сам ти дао срце, не замери, повлачим га. Не зато што си рекао нешто лоше, већ просто зато што није довољно добро да заслужује срце.

Nemoj Logi to da mi radis, ....srcka ce me strefi.... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, MKD13 рече

Ima ovde dobro razjasnjeno i analizirano :

http://www.spc.rs/eng/autocephaly_serbian_church_1219_paradigm_canonical_acquisition_autocephaly

I, ovo je mozda jedno od glavnih pitanja :

"With all this in mind, the question of the autocephaly of the Serbian Church arises.  What does it mean to say that St. Sava gained the autocephaly of the Serbian Orthodox Church?  Could St. Sava have gained the autocephaly, or was he actually granted the autocephaly?  In trying to provide an answer to these questions, we must first take a close look at the question of who was the mother church in the early 13th century to that part of the Orthodox Church in what was then Serbia?  Was it the Archdiocese of Ohrid, or the Patriarchate of Constantinople?"

I, odgovor je :

"As Serbian lands were part of the Archdiocese of Ohrid, the question arose:  could she have given autocephaly to the Serbian Orthodox Church?  This was immediately answered in the negative.  The short answer is that the Archdiocese of Ohrid could not grant independence to the Serbian Church, because autocephaly can only be granted to one part of its territory by a completely independent, autocephalous mother church, and the Archdiocese of Ohrid  had never canonically obtained complete autocephaly.  Namely, the Archdiocese of Ohrid was created by an imperial decision, and imperial decisions in ecclesiastical matters were only relevant when they received consent from the Church.  Thus, after the death of Emperor Basil II, all acts and privileges he gave to the Archdiocese of Ohrid lost significance, because the dioceses numbered in the imperial documents belonged, at least formally, to the Patriarchate of Constantinople."

Itd, ima sve u tekstu.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, logdanov рече

Да ли је Охридска архиепископија имала аутокефалност или аутономију подједнако је дискутабилно као и ново фанарско тумачење московске јурисдикције над Кијевом, или чак статуса Жичке архиепископије св. Саве. Можда може МПЦ да добије аутокефалност од Вартоломеја, али вероватно само као ОА. Не верујем да би та аутокефалија била убедљивија од аутономије коју сте морали да одбијете, судећи по томосу ПЦУ. Видећемо какав ће бити садржај тог евентуалног Томоса, ако га буде.

Македонском народу било би добро да не руши све везе са Србима са којима има, не само заједничку историју, већ и велики број родбинских веза и, рекао бих, интереса за будућност. Иако вас Американци гурају у ближи загрљај Бугарима, помисли само на шта би личио македонски идентитет у том страшном националистичком загрљају. О Грцима - лицем светци, срцем в'лци - сигурно имаш ружније мишљење него иједан Србин.

Него, реци ми, признајеш ли ти Онуфрија за митрополита кијевског? Ако не — зашто не? Ако да — докле?

Pa ne amerikanci, vec vi nas gurate, u zagarljaj Vartolomeja. Sto se tice bugara oni su nam najblizi po krvi i rodu, mada danasnji makedonci vecinom simpatisu vise srbe negoli bugare. Al u poslednje vreme simpatije prema bugare u odnosu na srbe rastu na veliko.

Problem je shto vi nam nudite autonomiju u sklopu SPC, za nas bilo kakva Autokefalija (pa i onokva kakva je dana PCU) je prihvatljivija. Autonomija ne dolazi u obzir, nikad neceme se sloziti, sem kao promezutak, do Autokefalije. Vracanje na autonomiji je moguc samo pod obecanje SPC da ce proces dobijanje Autokefalije zapoceti odma i SPC ce ta bude ta koja ce "lobirati" za nas, da sto pre budeme priznati kao Autokefalni od strane pomesnih crkava.

Onda i mi bili bi prema vama i zahvalni i ljubav i simpitaje koje imamo jos vise bi ojacele. Sto ne znaci da sa bugarima necemo se priblizavati. Valjda svi mi treba da ostavimo proshlost u proslosti...

A ovako kako stoje stvari, samo nas vregate, i to iz vrha SPC, "neispiljeni skopljanci", "raskolnici"...i shta ne...autonomija i nista vise...

Normalno onda, mi i sa grcima i sa bugarima cemo sve vise i vise priblizivati. Pre ste govorili kao zbog grka da ne mozete da nas priznate, evo sad imamo pozitivne signale i od grka, bugari da ni su se bojali jos odavno bi nas priznali...

Na vas je dal ce te nas pribliziti k vama ili ce te nas izgubiti...mozda i zauvjek;)

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, The Godfather рече
ORTHOCHRISTIAN.COM

While the hierarchs of the schismatic “Macedonian Orthodox Church” (MOC)...

Утешно је да се чују разумни и православни гласови осталих Цркава. Пре годину дана смо слушали од Украјинаца колико им значи када добију подршку осталих било кроз медијске изјаве било кроз служење код других било када им други дођу у госте.

Сада се ми, који имамо ситуације у Македонији, ЦГ и САД, налазимо у сличној позицији.

Подели на овим сајтовима

Утешно је да се чују разумни и православни гласови осталих Цркава. Пре годину дана смо слушали од Украјинаца колико им значи када добију подршку осталих било кроз медијске изјаве било кроз служење код других било када им други дођу у госте.
Сада се ми, који имамо ситуације у Македонији, ЦГ и САД, налазимо у сличној позицији.

Kako brzo Ukrajina dodje do nas. A neki su govorili sta se tamo mesamo podrzavajuci stradalnu Crkvu u Ukrajini, kao sada nasu u CG I Kosovu i Metohiji.

Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...