Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Човече, какав Деретић, о чему ти причаш?! Ја ти препоручујем радове млађе генерације писаца- Предрага Коматине (Византолошки институт САНУ); а ако те већ занима историја Цркве, имаш и од Иване Коматине сјајно дело Црква и држава у српским земљама од XI до XIII века, (њен докторски рад) који објашњава многа питања која су остала у науци недоречена, а тичу се црквених прилике у српским земљама пре Савиног великог дела. 

Немој да се ложиш. То је својствено аматерима. Ништа се неће десити ако не прочитам неки рад неког аутора неке генерације. Ништа се неће десити ни ако прочитам или ако сам прочитао.

Тема је сасвим друга, а има везе са расколом који се захуктава: Чему нам служи СПЦ, а не било која канонска помесна црква?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

зашто ти у ово уплићеш Деретића, то вероватно ни Бог не зна. 

Nije ga upleo ditektno, vec ga je naveo kao negativan primer i to je vise nego ocigledno, ali se.tebi po starom dobrom obicaju - cini ili pricinjava, i onda shodno tome - sopstvene opsene prilazes kao argumente u razmeni misljenja.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

Не, вас ће да подучи онај што испод туђих чланака ставља своје име. 

Mislis na clanak priredio? E moj prijatelju - nije tebi lako 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Pontifex Emeritus рече

Па ја и не тврдим да сам историчар, нити се позивам на неке своје научне заслуге или сопствена открића, ја ти само скрећем пажњу на новија дела наших признатих писаца. А зашто ти у ово уплићеш Деретића, то вероватно ни Бог не зна. 

Па исти сте. Решавате своје проблеме скупљајући мрвице с туђе трпезе.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, logdanov рече

Немој да се ложиш. То је својствено аматерима. Ништа се неће десити ако не прочитам неки рад неког аутора неке генерације. Ништа се неће десити ни ако прочитам или ако сам прочитао.

Тема је сасвим друга, а има везе са расколом који се захуктава: Чему нам служи СПЦ, а не било која канонска помесна црква?

Давно сам видео да је посреди дунстер. Све ми је било јасно. Иначе, када сам ја цитирао Ивану и мноштво наших историчара и византолога, ови су се редовно устајали против. Ту треба видети мој текст о Првовенчаном, али око Петровићеве тезе да су богомили католици, ту сам их затравио, јер је то преобилан текст :)) и све са историјским изворима. Ту нису ни расправљали, а кад се јавио Петровић, ни он није дискутовао него је лупетао о мом "унезвереном" погледу и да сам ватикански шпијун. То је полу-свет. На глупости овог трола не одговарам.   

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Иначе, када сам ја цитирао Ивану и мноштво наших историчара и византолога, ови су се редовно устајали против. Ту треба видети мој текст о Првовенчаном, али око Петровићеве тезе да су богомили католици, ту сам их затравио, јер је то преобилан текст :)) и све са историјским изворима.

То нисам испратио. Где?

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Pontifex Emeritus рече

Где се у том бројању изгубила Босна, то вероватно ни писац не зна.

Не волим да инсистирам и да давим људе споредним стварима. Заиста нерадо то чиним.

Тврдиш да је о. Зоран направио кардиналну грешку што је као српске области у XII веку навео само Рашку и Зету, а не и Босну.

Колико ја знам, XII век је столеће у којем је Растко Немањић добио на управу Хумску земљу. Дакле, осим Рашке, Зете и Босне, како ти тврдиш, постојала је и Хумска област, што значи да си направио "кардиналну грешку". Наравно, Нећу говорити о Травунији, јер даље већ више није битно. Не морам да споменем ни Неретљанску област са њене три жупе која је још увек у Немањино време сматрана српском земљом. Све су то биле области српских земаља. Приморје - Зета, Травунија, Захумље, Неретљанска област и Загорје - Рашка и Босна.

Ето, и ти и отац Зоран сте направили кардиналне грешке. Међутим, колико ја знам, не постоји писано дело без макар једне такве омашке, нарочито када се аутор дотиче поља које није његова уска струка.

Зашто се то дешава? Зато што аутор обично не намерава кроз ту "кардиналну грешку" да докаже своју тезу. То је више као лапсус, обичан пропуст који нема тежину као касније тврдње, конкретно у овом у тексту. Када би, међутим, тај лапсус био централно место за доказивање тезе, тада би то заиста била кардинална грешка.

Овако, само опет купиш мрвице са туђег стола.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, RYLAH рече

Стоји апсолутно оцена, ал колко ми делује из онога што сам прочитао о њему, стварно није заборављао ко је и шта је био. И да обнова Пећке патријаршије није била (само) себичан и хладно прорачунат потез. Између осталог, кињио је Грке вазда, ваљда јер су се Срби вазда са њима борили за утицај, како на двору тако и у црквеном животу.

Иначе, "интересантно" ми било кад сам видео да Хрвати и њега својатају као свог. За коју деценију ће вероватно да открију да се предак Немањића звао Хрвоје, ал је пребегао за Рашку због унутардинастичких борби на хрватском велелепном двору, и онда лукаво поразио глупе Србе и основао им династију.

Закаснило ти "пророчанство". Нема чекања "за коју деценију", већ се збило!

Већ су почели. Сећам се да сам гледао неку емисију у којој објашњавају да су Немањићи (предак) дошли од хрвата... 

• Збуњен 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...