Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 минута, Pontifex Emeritus рече

Па ја нигде нисам рекао да свака Црква сабрана око свог епископа нема пуноћу благодати Духа Светога. Наравно да има. Међутим, древни Оци утврдише на саборима ипак неко устројство и хијерархију. Тако да тај свој квазицрквени комунизам можеш мачку о реп.

Nema više autoriteta hijerarhije na vaselјenskom nivou. То да је неповратна историја објашњава вам и м.Амфилохије. Може бити части и чашћења, али код егзистенцијалних питања решења доносе сви епископи васељене. Само та мала чињеница руши илузије свих паписта.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 24 минута, Pontifex Emeritus рече

То је све тачно што ти кажеш, кад описујеш контекст догађаја који су претходили Сардичком сабору. Али да римски епископ није имао никакве надлежности изван своје непосредне јурисдикције, не би му се Св. Атанасије Александријски обраћао за помоћ. Са друге стране, нигде се у поменутим канонима Сардичког сабора не помиње Илирик, нити се римском епископу на било који начин територијално ограничава апелациона надлежност. То просто нигде не пише, и то твоје тумачење је зато врло натегнуто и неубедљиво. 

Као што сам написао, повод је био да се реагује на "удружени злочиначки подухват" најпре у Илирику. Епископ из Илирика је иницирао доношење тог канона.
Овде покушаваш да ми подметнеш лаж у уста! Где сам ја то рекао да је Илирик поменут у канонима? ("... имао је за циљ да спречи злочиначку праксу јевсевијеваца у Илирику")

Нигде се не помиње ни универзална апелација над целом (васељенском) Црквом! 

Прескачеш објашњење зашто су се епископи истока обраћали римском епископу (наводиш воду на своју воденицу).

пре 24 минута, Pontifex Emeritus рече

Али да римски епископ није имао никакве надлежности изван своје непосредне јурисдикције, не би му се Св. Атанасије Александријски обраћао за помоћ.

Зашто је онда Сабор доносио одлуке да ми се да апелационо право (над васцелом Црквом - као ти тврдиш!), када га је већ имао (како тврдиш у цитираној реченици)?

Почећу да верујем да је Ава у праву када каже да имаш проблема са мозгом!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

Нигде ниједном речју у сардичким канонима није територијално ограничена апелациона јурисдикција епископа Рима. Не постоји чак ни назнака тога. То се сад ми довијамо како да доскочимо канонима који нам се не свиђају. То исто су радили писци Талмуда, тумачећи Мојсијеве законе. 

Vec smo o tome negde pricali brate, vec pocetkom 5. veka (znaci nekih 60. godina kasnije od sabora u Sardici).... tadasnji papa je pokusao da apelira u susednoj kartaginskoj crkvi .... i to tako, ne pozivajuci se na sardicki kanon, nego na neki Nikejski kanon koji mu kao daje pravo na apelaciju,....i naravno da je karkaginska crkva to odbila, naglasavajuci svoju kanonsku samostalnost u sudjenju i odlucivanju....itd...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Pontifex Emeritus рече

То се сад ми довијамо како да доскочимо канонима који нам се не свиђају. То исто су радили писци Талмуда, тумачећи Мојсијеве законе. 

Овде се слажемо. Управо си ти један од тих што се довија...
Него тако се некада довијао римски епископ... па је отпао од Цркве... А ево сада се тако довија онај из Стамбола на Босфору...

Подели на овим сајтовима

Anarhija dolazi od jednostranih poteza i uvođenja novih primena u život Crkve. Toliko jednostavno da se nema reči. Jel ste uveli filiokve u simvol vere, jeste, jel ste samostalno i bez drugih uveli novine, jeste, e pa lepo sada primite posledice, makar da se više ništa ne pitate. Jedino kao poslednje u poretku možemo vas razumeti ozbiljno.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Pontifex Emeritus рече

Ви можете за мене да кажете и да сам луд и да сам глуп, али канони Сардичког сабора стоје као гранит, што би рекао Наполеон описујући значај свог Code civil. Мада, што рече отац Зоран, канони могу и да се прећутно не примењују, па зашто би нас обавезивало то што су Оци одлучили у 4. столећу. 

Зашто је сазван Сабор?
Због:

пре 51 минута, Pontifex Emeritus рече

Зато што је одређену обичајну праксу Цркве раних векова требало потврдити писаним канонима.

Или због немира у Царству узрокованим несмиривањем Аријанске јереси?
Идеја владара је била да се нађе компромис између источних и западних епископа и да овај Сабор буде Васељенски. Сабор је требао да реши проблем свргнутих епископа на истоку, што источни епископи нису били вољни да поново разматрају. На сабор су кренули под притиском источног владара. 

Одлуке овог Сабора (апелација римском епископу) тичу се западне Цркве. Никада на истоку нису виђене као некакво универзално право римског епископа ван његове јурисдикције!

Подели на овим сајтовима

Нешто се размишљам, како ови римојеретици стално критикују све друге за комунизам, диктатуру и остало, а сами су најгори по структури. Из саме Цркве да избије таква пракса, јесте понижење за једно цело временско раздобље.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

STANJESTVARI.COM

Патријарх Вартоломеј одлучио да задовољи захтеве свих политичких...

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Pontifex Emeritus рече

Како су били у свему равноправни ако канони Сардичког сабора из 343. године дају епископу Рима апелациону надлежност над целом Црквом. Ја сам можда “човек једне књиге”, али ти си очигледно ”човек ниједне књиге”. Нема

Немам снаге да се расправљам са неким ко нема појма о чему прича, него има збир набацаних информација.

Сардички сабор је само један у низу  локалних сабора, који је добио универзално признање тек у 7 веку, односно 4 века касније!!,  а ми се расправљамо о 4. веку.

Сабор је донео једну одлуку, у одређеном историјском контексту с циљем да заштити православне епископе од аријанског прогона, јер је тад само папа био православан.Он нема везе са тим што ти причаш и спинујеш, нема везе са Цариградом, па чак нема везе са Папским приматом.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Pontifex Emeritus рече

Овде се слажем са тобом. Повлашћен положај цариградске столице произилази искључиво из чињенице да је Константинопољ седиште Цара и Сената (како и стоји у 28. канону Четвртог васељенског сабора). Ако би та чињеница отпала, отпао би и разлог његовог повлашћеног положаја. Међутим, канон не може престати да важи сам од себе, мора да буде укинут. А док се не укине, он се и даље примењује.

Но овде бих ја тебе питао- на чему почивају права три катедре (римске, александријске и антиохијске), којима ти не оспораваш част и надлежности?

Не мора један канон бити званично укинут да би престао да важи. Нико никад није укинуо канон о Максиму Цинику, или неке сличне каноне. Једноставно биологија и историја ураде своје.

Права три катедре су била обичајна, везана за богатсво и моћ, и политички утицај које су те метрополе царства имале. Они су могли да "среде" све проблеме овима испод себе, било код Цара, било код Префекта. Зато су их сви поштовали.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Pontifex Emeritus рече

Аха, значи Цариград је 3. каноном Другог васељенског сабора уствари подређен Риму, а све у намери да се сачува од претензија Антиохије. Па би то значило да је Васељенска Црква утврђена као некакав тријумвират равноправних столица- римске, александријске и антиохијске. Врло занимљиво тумачење, скоро идентично тумачењу ранијих католичких канониста. С тим што су они Риму давали ипак првенство у односу на друге две катедре. С правом, јер Сардички сабор им иде на руку. У сваком случају драго ми је да си на истом становишту са Католичком Црквом. То је пожељан напредак у твојим схватањима. 

Ако у самом тексту канона пише да је Цариград ИЗА неког, мени није јасно како ти видиш из тог канона који си раније цитирао да је доказ Цариградског примата над некима, да је Цариград некоме надређен. 

Тема се одвија у погрешном правцу, не требамо да се расправљамо о томе има ли Цариград права нека над нама, све и да има, а нема, треба да организујемо одбрану.

Цариград је изгубио било какав кредибилитет, понашају се као највеће сеоске варалице. Да у самом Јеванђељу пише нешто о Цариградским привилигеијама, након свега овога они би изгубили. У нашем Томосу Уједињења (који сам ти јуче поставио јер си тврдио да је Нови Рим нама Мајка Црква, а у Томосу пише да смо сестре Цркве) пише да нам је Томос дат за увек и за вечност. Пре два месеца Турски Патријарх у нарученом интервјуу пише да неће дирати устав и границе СПЦ, да би јуче прихватио право призива Македонске јерархије.

Човек је болесник и лажов. Мораш бити посебан аутошовиниста да би прво са њим разговарао без опреза и са некаквим поштовањем, а потом да би му било шта веровао.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, HOA+ рече

Сабор је донео једну одлуку, у одређеном историјском контексту с циљем да заштити православне епископе од аријанског прогона

Arius, pa Nestorius, pa monoteletizam, pa, mogao bih još da nabrajam pa nemam vremena. Kad god vam zaškripi  - halo Rim, javite se, imamo hitan slučaj.:smeh1:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

M.FACEBOOK.COM

Поводом најновијег мешања Цариграда у унутрашње питање...

Подели на овим сајтовима

Католици нису јеретици.

Папа Јулије није постао судац Васионе како би ти хтео. Чак и када би ти, противно Милашу, то тврдио и био у криву, не постоји ниједан сабор који би то такво правило пренео на Фанар. Ако ћемо мак на конац, титулу Судије Васељене је себи пришио александријски папа, а апсурдно је да имамо двојицу судаца васионе!:)))  

Ево текста из мог Синопсиса, а после вам приводим и Милаша. И немој да се иживљаваш па да нам глупостима трошиш време.

3. Епископ може отићи у др. епархију, ако га позове тамошњи епископ. Међусобан спор два епископа, нека се расправи у њиховој епархији. Епископ који је незадовољан пресудом, може да тражи од Јулија, епископа Римског, јер треба одати почаст успомени  апостола Петра, да му се обнови спор, и да назначи епископе који ће судити. Ако пак не може да докаже да је оправдано то што хоће обнову процеса, нека пресуда остане на снази.

4. Не треба поставити на место свргнутог епископа другога, све док Римски епископ не одлучи да ли ће се обновити процес.

5. Ако Римски епископ жели да обнови некоме процес, нека напише најближим епископима да то учине. Ако ли свргнути опет затражи да му се обнови процес, нека Римски епископ пошаље опуномоћене презвитере који ће заједно судити са епископима; Римски епископ може да и не шаље презвитере, ако тако нађе за сходно.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...