Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Просечан србенда рече

Ја бих пре рекао да се данас Црква држи тумачења тих одлука 1 ВС да буду у складу са св. Јеванђељем по којем је ИСХС васкрсао након јеврејске пасхе и ничег погрешног нема у данашњем начину датумског одређивања дана васкрсења.

Prvi Vaskrs je proslavljen prije jevrejske Pashe, i Hristos je održao proslavu da uopšte nije mario za jevrejsku pashu jer je On sam ta pasha, tako da su odredbe 1 VS potpuno u skladu sa Jevanđeljem. Ravnodnevnica i pun mjesec su tu samo ispomoć (nemaju nikakvu teološku pozadinu) radi određivanja približnosti sa istorijskim vaskrsenjem i tu stvarno nema mjesta nekom uplitanju jevrejske pashe. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 минута, Bokisd рече

(malo sam ogranicen, pisem preko SMART TV, nemam komp da nesto malo vise pogledam kako stoje stvari, .... ovako sve iz glavudje pisem....:vrtiglavu:   :smeh1:)

Osnovno je da nema slavljenja u isti dan nase Pashe i Jevrejske pashe,.... sto je povezano sa verom i predanjem, mislim, ono, nasa istinska Pasha, i ova druga koja je prosla i ne vazi vise (da se blago izrazim.....:stadaradim:), pa je onda i slavljenje nase prave Pashe 'prebaceno' posle ove jevrejske, sto je i logicno i ocekivano....itd...

Pa sve dok je važno da li hrišćanska pada poslije, onda je itekako važna. Ako nije važna, onda ne bi bilo važno da li pada prije ili poslije. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Мислим да нисте добро размислили. Више вам је, изгледа, стало да полемишете него да чујете саговорника. Нови календар, како га славе Грци, са јулијанском пасхалијом је пола посла. Нарушава богослужбени ритам и зато је бесмислица.

Ваша теза је да Православна црква више од хиљаду година не слави Пасху како треба, односно да крши одлуке Никејског сабора. То је, по мени, погрешан и нецрквен став.

Моја теза је да је Пасха како је слави православна црква увек исправна, независно од тога да ли нешто на небу касни или не - са напоменом за Финску цркву која је била принуђена да прихвати јединствено слављење Пасхе у својој новој земљи. Исправна је зато што је сви славе исто и зато што од тога зависи литургички циклус. Да не помињем Благодатни огањ на Велику суботу. Ми нисмо прва генерација која је уочила да није све идеално.

Александријски математичари су давно пре Христа прилично тачно одредили обим Земље, с обзиром на то да нису много путовали. Египћани су били довољно добри астрономи и математичари да, током 3000 година своје историје, умеју да израчунају кад ће се Нил излити и када ће се Звезда Нила појавити негде на небу. Уочили су да се тај дан помера у односу на соларни календар, али су инсистирали да се ништа у начину рачунања времена не мења да би се тим померањем освештала цела година.

Јулијански календар, настао комбиновањем египатског и римског, има посредне везе са пасхалијом јер се формула за датум Васкрса добија по јулијанском датуму, али исто тако и по годинама цариградске ере од стварања света, што је потпуно у нескладу са светом како га доживљава данашњи човек. Уосталом, Копти су и у четвртом веку имали свој календар, а Јермени свој. Више календара симултано, а заједничка Пасха.

Византинци су, као и стари Египћани, током своје хиљадугодишње историје приметили да се календар полако помера у односу на равнодневицу, али нису много марили за то, а нису били глупи.

Најстарији богослужбени циклус православне цркве не односи се на дане у месецу, већ на празновање Пасхе, Педесетнице, а потом и бројање недеља од Духова, да би се у целој цркви истог дана читало исто Јеванђеље и Апостол. То је веома важно. Други циклус богослужења је недељни, који садржи песме за сваки дан у недељи.

Потпуно независно од ова два развија се месецослов кроз циклус Господњих и Богородичиних празника. Ту се врло рано празници празнују по датуму кад су се десили по званичном календару, а светитељи по данима кад су умрли. У неким случајевима, као нпр. смрт св. Саве српског, не празнује се у историјски дан његовог упокојења, већ је празник померен за два дана, да би се прослављао независно од попразништва Богојављења. То је учињено у 19. веку. Празници треба да освештају време. Тако се Божић слави у децембру, Богојављање у јануару, Сретење у фебруару, Благовести у марту итд. док се не освети цела година. То је управо и најбитнији аспект црквеног календара.

Мање је битно да ли је децембар у зиму или у лето и да ли је Божић у јануару или мају. У Аустралији Рождество пада у лето. Али зато постоји други црквени ритам. Виноград се благосиља у фебруару, а грожђе шест месеци касније. У Аргентини може обрнуто. Битно је да је цела година литургијски благословена. Христос је у стању да својим рођењем обасја цело небо и сву земљу и свако годишње доба. Божић није бадњак и јелка, ни хохохо деда мраз на саоницама.

Први покушај реформе календара направио је Карло Велики, не зато што је желео да буде прецизнији од примитивних Византинаца, не за љубав истине и науке, већ ради контроле Цркве у својој сфери утицаја. Из истог разлога је оспорио одлуке Седмог васељенског сабора у Франкфурту.

Ми сви живимо своје животе у компромисима са истином. Географски смо мало ближе источноевропској временској зони, као Грчка, Бугарска и Румунија, али пристајемо да имамо заједничко време са Холанђанина и Шпанцима јер нам је то интерес. Сваког лета померамо сат и тврдимо да је подне кад није. Византинци су свакодневно усклађивали почетак дана према заласку сунца, не зато што нису знали боље, већ зато што је то за њих био на неки начин сакрални чин усклађен са Постањем. Питање времена је питање система веровања, погледа на свет, а не научне истине. Време је сакрални појам. У данашњем свету је дозвољено да се познати писац, жена, јавно линчује зато што указује на научну истину да се биолошки пол не мења операцијом полних органа и узимањем хормона. Наметање истине је рат за душе. Нема бораца за научну истину, већ за контролу, а научна истина може да се коригује у зависности од идеологије, као у погледу генетских предиспозиција за хомосексуалност, например.

Мислим да је ово питање цркви наметнуто и небитно. Тражити да се промени календар је исто тако релевантно као када бисмо тражили да се врате партиципи у српску граматику. Да живим у Грчкој или Бугарској, поштовао бих њихов календар и славио њихове празнике и њихове падеже, као што то чиним овде. Мислим да тако треба хришћани да размишљају о календару.

Све док неко у доконости не уочи грешку.

- Драги, долазиш у кревет?

- Не могу сад, неко на интернету није у праву.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Justin Waters рече

Ne to nije tako to nije glavna odredba...Niko nije namjerno smislio te tablice da bi padale poslije Jevrejske Pashe nego se to dešava jer su netačne. Zato što u odlukama 1 VS nije bilo nikakve naredbe da se Vaskrs mora slaviti poslije, nego da se ne vezuje za Jevrejsku. 1 VS se oslanja na 1 antihoijski koji izdaje naredbu da se hrišćanska Pasha, Vaskrs ne smije slaviti zajedno za Jevrejima...to znači to, ne smiješ ići u sinagogu ili njihove kuće i proslavljati Vaskrs na dan kada Jevreji slave starozavjetnu pashu zajedno sa njima....Drastična razlika, i to oslobađanje od zavisnosti Jevrejske Pashe upravo znači to da hrišćanima treba da se fućka za starozavjetnu Pashu, a ne da im se ipak fućka i da čekaju da vide kada će Jevreji odrediti datuma Pesaha pa onda i oni Vaskrs, nego da datum Vaskrsa izračunavaju prema pravilima koje je ustanovio 1 VS, dakle poslije proljetne ravnodnevnice i nakon punog mjeseca...samo to. A zbog tih dionisijevih tablica skoro se slavio Vaskrs nakon dva puna mjeseca, a 1 VS je rekao nakon jednog. 

U Aleksandriji su zapravo i držali ovog principa i prije 1 VS, i 1 VS je uzeo ovo pravilo kao ispravno, dok se istočnije u Antiohiji išli špijunirati jevrejie da vide kada je Pesah. 

Tako da zapravno samo Finska od pravoslavnih poštuje odredbe 1 Vaseljenskog jer oni proslavljaju Pashu ravnajući se samo po ravnodnevnici i prvom punom mjesecu, i ne vezuju se za Jevreje. 

Mislim da ovako stoje stvari (iz glave pricam), .... julijanski kalendar je sam po sebi ili po svom sistemu izracunavanja tacnosti vremena, .... on je sam po sebi, unutar samog sebe - tacan, jer je takvo bilo znanje tadasnje astronomije i nauke i oni koji su dosli do izracunavanja vremena po julijanskom kalen. su na osnovu proucavanja astronomskih pojava mislili da su tacno sve to proracunali i da je taj kalendar dobar i astronomski i sto se tice tacnosti vremena,..... sad, sto je u realnosti bilo bas sitnih odstupanja to oni nisu znali, ali, je Dionisije u 6.veku  to nesto malo ispravio (koliko se secam) i opet je izracunao Pashalne tablice koje su stavljale nasu Pashu uvek posle Jevrejske (koliko znam i mi danas u PC koristimo te tablice od Dionisija).... jer je i sam Dionisije sigurno bio upoznat sa predanjem u crkvi gde je 1 Vaselj. uspostavio pravilo da Pasha treba da bude posle Jevrejske.

Jer, to se nije ticalo netacnosti Julijanskog kalendara (koliko se secam, Dionisijeve tablice obuhvataju ciklus od oko 525. godima, gde se posle tog ciklusa, ovaj prvi dan poklapa sa tim novim prvim danom tog novog 525. godisnjeg ciklusa),..... tako da te tablice obrazuju kao neki krug, koji se stalno po isteku ciklusa od 525. godina ponavlja po istim danima i mesecima i po tom svom unutrasnjem svojstvu, ovaj Julijanski kalendar i Pashalne tablice Dionisijeve su tacne - one ne beleze neku gresku u tacnosti vremena.... (jer se ponavljaju isti ciklusi dana i meseci) i onda nije na osnovu realne greske u vremenu (koju poseduje Julijanski kalendar, ali i svi ostali kalendari, i Milenkovicev kalendar poseduje u realnosti gresku u tacnosti vremenske godine).... i nije zbog realne greske u tacnosti vremenske godine u Julijanskom kalendaru, doslo do toga da je nasa Pasha uvek padala posle dana u kojem i Jevreji slave svoju pashu,....nego je to vise bio cilj  i pravilo koje je uspostavio 1 Vaselj. sabor, da ne smemo slaviti nasu Pashu zajedno sa jevrejima,..... u istom danu... mi nasu i oni svoju....

I, to je Justine ovaj kontekst koji pominjes,..... da hriscani nisu trebali da pridaju znacaj jevrejskoj pashi, kako po jevrejskom spoljasnjem proslavljanju - sto se tice samog dana i nacina obreda,.... tako i po unutrasnjem svojstvu njihove pashe,.... jer mi hriscani verujemo da je stara pasha bila dobra, ali je prosla i ispunjenja je kroz Isusa Hrista koji je sada istinita Pasha i ona, onda i treba da se slavi posle ove stare jevrejske pashe - sto ima svoju versku potporu kroz Jevandjelja..... i, tako je 1 Vaselj. propisao da se ne slavi u isti dan pasha sa jevrejima,.... jer je jos ranije 7. Apostolsko pravilo propisalo...."Ako neki episkop ili svestenik ili djakon, bude praznovao sveti dan Pashe pre proletnje ravnodnevnice zajedno sa Judejima, takav neka bude svrgnut"....

Vidis, Justine u kom kontekstu se pominje proletnja ravnodnevnica - kao neka vremenska granica koja odvaja cak i fizicki,....dan nase Pashe od dana jevrejske pashe koju oni proslavljaju odredjenog svog dana i meseca. I, jos je kasnije dodano i pravilo punog meseca i to sve u prvi dan sledece nedelje koja pada posle ovih vremenskih pojava..... i na taj nacin je osigurano cak i da fizicki nasa Pasha pada u dan posle dana jevrejske pashe, sto ima i svoje unutrasnje razloge.

Dok bre Jystine, Finci upravo suprotno cine ustanovi 1 Vaselj. sabora da se ne slavi u isti dan (ili cak i ranije) nasa Pasha sa jevrejskom pashom,....jer ako po Grigorijasnkom kalendaru RC neki put slavi Pashu u isti dan kada i Jevreji i to je onda prestup po 1 Vaselj. ,.... ali, RK imaju dosta slucajeva tokom proslih vremena da su slavili Pashu cak i pre jevreja,... sta onda ispada,.... da nije okey kada slave istog dana sa Jevrejima, ali je okey kada slave Pashu pre jevrejske pashe,.... pa, to je pomalo :0426_feel: brate Justine..... nego je sustina odluke 1 Vaselj. da je nasa Pasha istinita i spasavajuca i da ne moze da bude ekvivalentna sa starom Jevrejskom pashom koja je za nas hriscena prosla i ispunjena u Isusu Hristu....i zato i treba da bude i fizicki odvojena i da pada i posle dana jevrejske stare pashe jer je prevashodnija .....jer je,  i po Jevandjeljima nasa Pasha i nas Vaskrs bio posle jevrejske pashe i po tome je smislenije da bude i danas posle jevrejskog praznovanja njihove pashe. I, na kraju posle 1 Vaselj. oni hriscani koji su ostali da slave svoju Pashu zajedno u isti dan sa jevrejima njihovu pashu , bili su osudjeni od strane crkve i otisli su u raskol.

(sve sam pretumbo sa pocetnim velikim slovima....:smeh1:)

Подели на овим сајтовима

Reče, ne poreče      Aferim ti bilo, Aleksandre              Tko će biti patrijarh PCCG ostaje da saznamo...

WWW.CDM.ME

Crnogorska autefalna crkva i de fakto i de jure postoji i prije uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.  On je dodao da i pored toga Crna Gora ne može poslije...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Pa sve dok je važno da li hrišćanska pada poslije, onda je itekako važna. Ako nije važna, onda ne bi bilo važno da li pada prije ili poslije. 

(buljim u TV odpadose mi oci....:sossos:)

Ako je vazno pitanje Pashe, u kontekstu toga da li je jevrejska pasha takodje prava,...... onda je i odgovarajuce da pada posle njihove pashe, zar ne ?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Pontifex Emeritus рече

Пасхалне таблице Дионисија Малог и јесу главни разлог зашто ми данас погрешно одређујемо дан празновања Васкрса. Оци Никејског сабора су рекли- посматрајте небо и уочите астрономске појаве. А Дионисије Мали је рекао- не гледајте у небо, него у моје таблице. А те таблице, након више векова, испоставило се да одступају од стварног стања.

Pa, nije Dionisije valjda nesto novo smislio, sto se kosi sa odlukama 1 Vaselj. i kako je crkva primila i konkretizovala te odluke o Pashi. Valjda bi se neko pobunio u crkvi i rekao,.... sto cinis' covjece Dionisije :D.... nego je upravo sva crkva prihvatila ove njegove Pashalne tablice,..... cak su koliko se secam da bi malo napakostili hriscanima, jevreji odustajali od tacnog izracunavanja dana njihove pashe i prebacivali je da pada posle hriscanske pashe jer smo uvek slavili posle njihove.....

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Pontifex Emeritus рече

Дана, а не датума. Прочитајте канон, јер се у њему не помиње ниједан датум. 

Ali, sva predistorija spora o Pashi (do 1 Vaselj.) govori o danu,.... jer je Pontifeks.... oni neki hriscani u Maloj Aziji su slavili svoju pashu u isti dan sa jevrejima bez obzira koji dan u nedelji da je pao..... i samim tim se govori o zajednickom danu slavljenja sa jevrejima pashe (mi nasu, oni njihovu).....i nema pomena o nekom slavljenju pre jevreja, ta solucija cak i ne postoji....

I, onda je sasvim logicno da i 1 Vaselj. govori o danu kada su neki hriscani slavili svoju pashu zajedno sa jevrejima njihovu pashu,.....u isti dan,.... ne pre jevreja,.... i onda je sasvim logicno i da naredba 1 Vaselj. o slavljenju Pashe moze da se odnosi - da ne slavimo u isti dan sa jevrejima, nego posle..... ne pre, jer slavljenje pre jevreja nije postojalo cak i pre 1 Vaselj. u tom 2. i 3. veku.....dok recimo, RK sada slave i moze da padne pasha nekada cak i pre jevreja, sto je stvarno apsurd..... kada bi to videli oci 1 Vaselj. ....bilo bi....:nene:

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

А, ти си против Максима и његових! :tv:

Да у Сабору одлучују Владика Максим, Владика Григорије и пензионисани новолиберални Владика Атанасије одавно би имали нови жути Нато календар.

Али чекаћемо други долазак Христов са освештаним календаром где се зна да се грожђе не једе пре Преображења и када је који вашар у том и том селу Србије. Отвориш старо календарче и све је ту, има и нови да се користиш.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Pa, nije Dionisije valjda nesto novo smislio, sto se kosi sa odlukama 1 Vaselj. i kako je crkva primila i konkretizovala te odluke o Pashi. Valjda bi se neko pobunio u crkvi i rekao,.... sto cinis' covjece Dionisije :D.... nego je upravo sva crkva prihvatila ove njegove Pashalne tablice,..... cak su koliko se secam da bi malo napakostili hriscanima, jevreji odustajali od tacnog izracunavanja dana njihove pashe i prebacivali je da pada posle hriscanske pashe jer smo uvek slavili posle njihove.....

Брате ти се још примаш на овог језуиту. Једино му је добро что пиче ћирилицом, али латини су старе варалице, само что је овај неталентован.

Подели на овим сајтовима

On 19.12.2019. at 18:19, The Godfather рече
WWW.NOVOSTI.RS

Ukrajinski raskolnici najavljuju reforme u okviru svoje novoosnovane crkve...

Да се вратимо на тему која није како се слави Васкрс него када расколници у Украјини хоће да славе Божић.  Значи не ради се о Васкрсу него о Божићу :)).  Овде се види како је и Васељенски као лукави Фанариот схватио важност старог календара јер је тиме мислио да одвуче вернике који су у јединој Светој и Апотолској Цркви у Украјини, Владике Онуфрија.  Тиме се Васељнски користио методама папе који исто тако сматра да није важно које је боје мачка ваћ да лови мишеве, односно једино је важно да неко призна папски примат, а после тога ће све доћи на своје место, Проблем је за оне који на то пристану, зачи да признају папу, што ти онда не помаже ни стари календар, ни иконе ни браде јер си постао јеретик. У томе и јесте јерес папизма.  Даље не чуди да украјински расколници тврде како ће у догледно време променити календар јер нико и није прешао код њих тако да ће то бити јако брзо.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Света_Матрона рече

Брате ти се још примаш на овог језуиту. Једино му је добро что пиче ћирилицом, али латини су старе варалице, само что је овај неталентован.

Видим да те преобратих на ћирилицу!:)) Само научи где је ш на тастатури, постоји.

Подели на овим сајтовима

ПЦУ је, чини ми се, у неким разговорима и преговорима са украјинским унијатима.  Њима је све свеједно. Као, уосталом и Вароломеју и свим екуменистима разних боја. Прочиташ документ из Порто Алегреа "Да сви буду једно" и све ти буде јасно. Неопевана будалаштина. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...